Ugrás a fő tartalomra

Kifejezések gyűjteménye

Mivel nagyon sokszor elragad a hév és azokat a kifejezéseket használom, amik nekem mindennapiak, így úgy gondoltam, hogy legyen egy összefoglaló, hogy mi mit takar. Bárki nyugodtan javasolhat még ötleteket.

Disztópia: A disztópia, más néven negatív utópia olyan történet, ami olyan társadalomformákról szól, amitől félnénk. Gyakran használt elem, hogy kiválaszt egy társadalmi problémát és felnagyítja.

Fanfic: A rajongók által írt történetek bizonyos filmekhez/sorozatokhoz/könyvekhez/képregényekhez/etc. (vagy akár egy-egy sztár életéhez), általában az eredeti mű világát és karaktereit felhasználva.

MacGuffin: (vagy McGuffin vagy maguffin) a kifejezés arra az elemre, ami előre mozdítja a cselekményt, de ezen kívül semmilyen más célja nincs. Nem említik meg később, nem magyarázzák meg rendesen, semmit nem csinál, csak eltereli a figyelmed, amíg megpróbálod kitalálni, mi a jelentősége. Néha elő sem kerül, csak megemlítik. Általában egy rejtélyes csomag/műtárgy/szuperfegyver, amit mindenki magáénak akar.

Mary-Sue: Negatív jelző általában fanfic körökben egy bizonyos fajta karakterre. A karakter mindig fontos a cselekmény szempontjából, túlzottan szépek, túlzottan képzettek, túlidealizáltak. Sok-sok-sok-sok-sok-sok fajtája van, gyakran az író saját, tökéletesített mása.

Mazochista Moly/Mazochista Molynak való könyv/MM: A moly.hu-n kialakult szubközösség, akik mindenáron sanyargatják magukat. Ha nem tetszik egy könyv, akkor is befejezik, sőt, ha sorozat, akkor tovább olvassák. A blog vezetője lelkes és kitartó MM tag.

Shipping: Szurkolni egy párosnak romantikus értelemben.


Slap slap kiss: Általánosan használt elem a romantikus történetben. Amikor két karakter állandóan veszekszik, egészen addig a pontig, amikor is az egyik fél csókkal hallgattatja el a másik felet.

Spin-off: Amikor egy már sikeres műből kiemelnek karaktereket, hogy megkaphassák a saját történetüket. (Példa: Vámpírakadémia ---> Vérvonalak)


Steampunk: Olyan fantasy vagy sci-fi, ahol a gőzerő a menő dolog. Gyakran olyan alternatív univerzum, ahol nem fedezték fel a belső égésű motort, és ezért mindenféle kütyüket találtak fel, amiket a gőz működtet. Ezt vagy mágiával vagy zseni feltalálókkal magyarázzák.

Subtext: A szöveg mögötti igazi jelentés. (Sokszor a rajongók saját maguk értelmezik a szöveget... Főleg shippeléshez.)


Urban Fantasy: Avagy "modern fantasy," minden olyan mű, ami a fantasy elemeit keveri modern helyszínekkel. Sokan vitatkoznak, hogy feltétlen szükséges-e ebben a kategóriában, hogy nagyvárosban játszódjon a történet, de inkább az a meghatározóbb, hogy a modern időkben legyen.

UST (Unresolved Sexual Tension): Két karakter, akik nyilván vonzódnak egymáshoz, de valami miatt nem jöhetnek össze. (Gyakran mert annyit veszekednek.)

Young Adult: A 14-21 éves korosztályt megcélozó könyvek.

Ez a mellékoldal nem jöhetett volna létre a nagyon-nagyon addiktív weboldal nélkül: http://tvtropes.org Csak saját felelősségre kattintsatok rá! Órákat lehet ott tölteni... én szóltam.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt.

Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat.


AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK

Szerintem ez…

Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Hogy akadtam rá: Féltem tőle, mert felnőtt fantasy, aztán Kelly úgy döntött elküldi nekem, én is élvezzem. :D

Úgy általában az egészről: Diana Bishop az alkímiára szakosodott történész élete fenekestül felfordul, mikor kikéri az egyetem könyvtárából az Ashmole 782 kéziratot. Diana boszorkány, de mióta szülei meghaltak hét éves korában, a mágia mindenféle módjától elzárkózott, ezért is választotta a történelmet a tanulmányai témájának. Igen ám, de az Ashmole 782 bűbáj alatt áll, és ha ez nem lenne elég, megjelenik egy lélegzetelállítóan gyönyörű vámpír is, Matthew, közvetlen azután, hogy a kéziratot Diana kikérte. Mi olyan különleges ebben a könyvben?

Sejtéseim szerint sokan vagytok úgy vele, hogy ki akartok kapcsolódni, mikor egy könyvet a kezetekbe vesztek, legalábbis a szórakoztató irodalom erre való. Felteszem, nem csak én vagyok már 18 fölött, aki szeret az első szerelemről olvasni, ezért inkább YA (ifjúsági) könyveket olvas. De valahogy mégsem az igazi az, hogy 16 évesek bőrébe kel…

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :)

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.)

10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat)
Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A …