Kifejezések gyűjteménye

Mivel nagyon sokszor elragad a hév és azokat a kifejezéseket használom, amik nekem mindennapiak, így úgy gondoltam, hogy legyen egy összefoglaló, hogy mi mit takar. Bárki nyugodtan javasolhat még ötleteket.

Disztópia: A disztópia, más néven negatív utópia olyan történet, ami olyan társadalomformákról szól, amitől félnénk. Gyakran használt elem, hogy kiválaszt egy társadalmi problémát és felnagyítja.

Fanfic: A rajongók által írt történetek bizonyos filmekhez/sorozatokhoz/könyvekhez/képregényekhez/etc. (vagy akár egy-egy sztár életéhez), általában az eredeti mű világát és karaktereit felhasználva.

MacGuffin: (vagy McGuffin vagy maguffin) a kifejezés arra az elemre, ami előre mozdítja a cselekményt, de ezen kívül semmilyen más célja nincs. Nem említik meg később, nem magyarázzák meg rendesen, semmit nem csinál, csak eltereli a figyelmed, amíg megpróbálod kitalálni, mi a jelentősége. Néha elő sem kerül, csak megemlítik. Általában egy rejtélyes csomag/műtárgy/szuperfegyver, amit mindenki magáénak akar.

Mary-Sue: Negatív jelző általában fanfic körökben egy bizonyos fajta karakterre. A karakter mindig fontos a cselekmény szempontjából, túlzottan szépek, túlzottan képzettek, túlidealizáltak. Sok-sok-sok-sok-sok-sok fajtája van, gyakran az író saját, tökéletesített mása.

Mazochista Moly/Mazochista Molynak való könyv/MM: A moly.hu-n kialakult szubközösség, akik mindenáron sanyargatják magukat. Ha nem tetszik egy könyv, akkor is befejezik, sőt, ha sorozat, akkor tovább olvassák. A blog vezetője lelkes és kitartó MM tag.

Shipping: Szurkolni egy párosnak romantikus értelemben.


Slap slap kiss: Általánosan használt elem a romantikus történetben. Amikor két karakter állandóan veszekszik, egészen addig a pontig, amikor is az egyik fél csókkal hallgattatja el a másik felet.

Spin-off: Amikor egy már sikeres műből kiemelnek karaktereket, hogy megkaphassák a saját történetüket. (Példa: Vámpírakadémia ---> Vérvonalak)


Steampunk: Olyan fantasy vagy sci-fi, ahol a gőzerő a menő dolog. Gyakran olyan alternatív univerzum, ahol nem fedezték fel a belső égésű motort, és ezért mindenféle kütyüket találtak fel, amiket a gőz működtet. Ezt vagy mágiával vagy zseni feltalálókkal magyarázzák.

Subtext: A szöveg mögötti igazi jelentés. (Sokszor a rajongók saját maguk értelmezik a szöveget... Főleg shippeléshez.)


Urban Fantasy: Avagy "modern fantasy," minden olyan mű, ami a fantasy elemeit keveri modern helyszínekkel. Sokan vitatkoznak, hogy feltétlen szükséges-e ebben a kategóriában, hogy nagyvárosban játszódjon a történet, de inkább az a meghatározóbb, hogy a modern időkben legyen.

UST (Unresolved Sexual Tension): Két karakter, akik nyilván vonzódnak egymáshoz, de valami miatt nem jöhetnek össze. (Gyakran mert annyit veszekednek.)

Young Adult: A 14-21 éves korosztályt megcélozó könyvek.

Ez a mellékoldal nem jöhetett volna létre a nagyon-nagyon addiktív weboldal nélkül: http://tvtropes.org Csak saját felelősségre kattintsatok rá! Órákat lehet ott tölteni... én szóltam.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.