Ugrás a fő tartalomra

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám.

Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit.

Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy befogadják az unokákat. De ha ez így van, akkor miért kell az éjszaka sötétjében menniük a nagyon gazdag nagyiékhoz? És miért van az, hogy igazából nem is Dollanganger a nevük, hanem Foxworthék? Miért változtattak nevet? És mi köze van a főhőseink édesanyjának a fél nagybátyjához?

A lényeg, hogy Cathy és három testvére kénytelenek édesanyjuknak engedelmeskedni, mivel a nagypapi kizárta az örökségből anyucit, mert valami olyan dolgot tett. Tehát, nincs más hátra, mint nagypapit meggyőzni, hogy az unokái édes kis teremtések, és hát szegénynek rossz a szíve, és a többi, meg kell kímélni, ezért a Foxworth testvéreknek fent kell maradniuk az északi szárny egyik szobájába és csak a padlásra mehetnek "játszani." A 15 éves Chris, a 12 éves Cathy, és a két öt éves iker persze teljesen megbízik édesanyjukban, és eltűrik, hogy egy napot a padláson kelljen tölteniük. Igen ám, de a napokból hetek lesznek, azokból pedig hónapok, mindamellett pedig be kell tartaniuk a szigorú nagyi szabályait, aki ha kell ostorral hajtja be a bűnöket, és ha ő nem, hát Isten haragja sújt le a bűnösökre.

A regényre azt mondják gótikus horror. Egy biztos, sötét hangulatú regény, rózsaszín lelkűeknek nem ajánlom. Nincs nagy cselekmény, hiszen főhőseink éveken át a padlásra vannak bezárva, de mégis lekötött és magával sodort az egész történet, ahogyan szembenéztek az élet nehezével az elzárt kis börtönükben.

Nem vitás a karaktereket (legalábbis a négy testvért) imádni lehet, mivel ez az ő szívszorító történetük. Az írónő tökéletesen eltalálta a megfelelő hangot a megfelelő koroknál, és a gondolatmenetek isteniek. Annyi szép idézni való mondat akad ebben a könyvben. Az egész a szeretetről/szerelemről, hűségről, hazugságról, a hitről szól. A főhőseink teljesen bíznak a családban, hiszen naivak és ártatlanok, de ez mind lekopik róluk, bár a végsőkig próbálják a szeretteikbe vetett hitet és reményt megőrizni. Szívszorító olvasni a sorokat, amit az anyjuk ró fel nekik, akit olyan könnyen le lehet nyűgözni a pénzzel. Viszont emellett a karakterek mind teljesen reálisak, mindenki összetett, mindenkinek megvan az oka, hogy miért olyan, amilyen. Itt senki sem egészséges lelkileg.

És itt a bökkenő. Olvastam ilyen kritikát, hogy "Jajj, hát ez, de rossz egy könyv, mert hogy ez lehetetlen, hogy ez a karakter így érezzen!" 1) Ez elvileg igaz történeten alapszik, nem tudom, még nem jártam jobban utána. 2) Meg van magyarázva, hogy miért érez úgy az a bizonyos karakter. Hiszen kérem szépen, itt senki sem egészséges lelkileg! Cathy és Chris mind a ketten betegesen vonzódnak a saját szüleikhez, ami nem normális. És itt a kulcs az egészben.

A testvérekkel együtt izgulunk, félünk, és szenvedünk. Esküszöm, mikor éheztették őket, én éreztem a fizikai fájdalmukat. Együtt nevetünk velük, hiszen négyen odafent, a padláson próbálnak egy szép kis családot alkotni. A 12 és 15 éves testvér egyből szülőkké kell, hogy felnőjenek a két öt éves iker mellett, és ezt meg is teszik.

Semmi kivetnivalót nem találtam a kötetben. Az elején elkönyveltem, hogy nem olyan durva, mint Ellen Hopkins, de azért mégis. Teljesen jól bemutatja a családon belüli erőszakot, a manipuláló embereket, a szülők kötelességeit, és a mindezeknek a lélekre való hatását. Egyik szereplő sem épp, az egyszer biztos. És azért jegyezzük meg, enyhe nemi erőszak is előfordul a kötetben. Hiába népszerű kint ez a könyv, mint tinédzser irodalom, azért csak erősebb lelkűeknek és 14 év felett ajánlanám.

Kedvenc karakter: Cathy, Micky

Ami kifejezetten tetszett: a karakter ábrázolás, hogy elborzasztott, INCEST (többféle vérfertőző kapcsolat is fellelhető a kötetben)

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 4/5 pontból

Megjegyzések

 1. Én is szerettem ezt a könyvet. Nekem ez a kötet tetszett mind közül. Kíváncsi vagyok, mit szólsz majd a lezáráshoz... Kiakasztó és dühítő szerintem.

  VálaszTörlés
 2. * tetszett legjobban ^^"

  VálaszTörlés
 3. Én is kíváncsi vagyok a végére. :D Lehet, félreteszem azokat a köteteket, amiket már hónapok óta ígérgetek és nekiülök ennek a sorozatnak. :D

  VálaszTörlés
 4. Istenem, nekem kellenek ezek a könyvek... Csak azt nem tudom, honnan fogom megszerezni őket... Mármint oké, antikvárium... de vajon mennyit kell majd végigjárnom értük? xD

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok! Örülök,hogy megtaláltalak benneteket! Én kb.10 éve olvastam mind az 5 kötetét ,amit kölcsön kaptam és azóta nem akadok rá sehol.Ha tudnátok nekem ebben segíteni,megköszönöm!Életem legszebb regénye volt és mindnekinek csak ajánlani tudom.
  e-mailem:katalin630915@gmail.com
  Ha tudtok,kérlek segítsetek nekem!Köszönöm!

  VálaszTörlés
 6. Én a bookline-on láttam pár antikvár példányt, de másnap már pl. az első részből egy se volt. Érdemes megnézni azért ott.

  VálaszTörlés
 7. Nem mondod, hogy egy se? A fenébe! Mindjárt sírógörcsöt kapok... Akkor valaki adja kölcsön xD Egyszerűen muszáj elolvasnom :D

  VálaszTörlés
 8. Én csak az utolsót nem kapom meg sehol, pedig annyira kíváncsi vagyok, mi lett a vége... (valaki igazán megírhatná lszi :) barnask@freemail.hu)

  Egyébként ennek az írónőnek több sorozata is van, és valahogy mindig hasonló a téma. Rossz anya, aki többet foglalkozik önmagával, mint a gyerekeivel. Előkerül ez az Anya és lánya sorozatban, de most olvasom a Vadvirágokat és abban is. Én nagyon szeretem a stílusát.

  VálaszTörlés
 9. Viszont, valamelyiket nem is az írónő írta, hanem csak ugyanezen az álnéven egy másik író. Még most is ad ki V. C. Andrews... Először azokat akarom elolvasni, amit tényleg ő írt. :)

  VálaszTörlés
 10. Leírnátok nekem az 5 kötet címét? mert elég rég olvastam, csak az első hármat, de úgy szeretném megvenni mindegyiket! Imádtam :)

  VálaszTörlés
 11. Virágok a padláson, Virágszirmok a szélben, Ha szúr a tövis, A tegnap magvai, Árnyak kertje.

  VálaszTörlés
 12. sziasztok.
  én olvastam az írónőtől egy másik családregényt, az első ktet címe: Hajnal, a virradat gyermeke.
  ez is 5 kotetből áll. nem tudjátok véletlenül a tobbi kotet címét?

  VálaszTörlés
 13. Én is imádtam ezt a könyvet! Letehetetlen volt. Viszont a második része már nekem nem jött be annyira, így a harmadik, negyedik kötetet el sem olvastam, mert annyira nem volt hozzá kedvem, pedig mind a négy megvan. (A relytélyes ötödik nekem sincs meg.) Aki esetleg olvasta már mind az ötöt, elküldhetné nekem e-mailben, hogy végül is, a második rész után mi történt.( nita.sajtkukac@gmail.com) Annyira hosszú a könyv, és nem merek belekezdeni, de azért érdekelne, hogy végül is mi lett a szereplőkkel. :S :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige