Neil Gaiman: Death - The High Cost of Living (Halál - Az élet nagy ára)

2010. augusztus 17., kedd

Hogy akadtam rá: Neil Gaiman fanatikus lettem, és eljutottam odáig, hogy megnézem milyen képregényeket alkotott a Mester. Plusz ebből állítólag film lesz, és imádom Halált, gyenge pillanatomban nekiestem.

Úgy általában az egészről: Lehet, hogy megöltök most engem, mert MEGINT képregény kritikával jövök, de amondó vagyok, hogy sok képregény tartalmasabb történetet mutat fel, mint a mostani tiniregények, és néha kell nekem a felüdülés, amit ez a kötet is jelentett.

Nézzük a történetet, adott nekünk három darab kötet, amely bemutatja az élet árát. Igazából arról szól, hogy bizonyos időközönként Halál (a mi kis imádni való gót tinink) emberként leél egy napot, hogy jobban megismerje, megértse azokat, akiknek elveszi az életét.

Látjuk Mad Hettiet, aki csak nekem ismerős a Sandmanből? Nem tudom, amúgy hogy vajon a DC univerzum bentlakásos karaktere-e, de már akkor is imádtam, most pedig még jobban. Szóval Mad Hettie, a 250 éves idős hölgy, aki azért elég jól tartja magát, felkeresi Halált, hogy keresse meg a szívét. Igen, jól hallottátok, mindig elteszi valamerre, hogy biztonságban legyen. (Csak nekem ugrott be erről az, hogy milyen jó lenne a saját érző szívünket elrejteni, hogy ne bánthassa senki?)

A másik főbb szereplőnk Sexton, a tinédzser, aki úgy kezdi a bemutatkozását, hogy öngyilkos levelet ír. Miközben az anyja ott van, és az észre sem veszi. Avagy, mivel nem akar semmit az élettől, ennyi erővel lehet nyugodtan halott is.

Persze három főhősünk szála egybefonódik, ahogy Gaimannél az lenni szokott, és valaki mindig el akarja kapni Halált.

Az egészben az a szép, hogy nem erőltet ránk semmit, csak elgondolkoztat. A halálról, az öngyilkosságról, az élet értékéről, a szeretetről... szóval mondhatjuk, hogy az összes nagy klisés témáról. De mindezt úgy tárja elénk Gaiman, hogy nem unatkozunk, sodor magával a történet, nevetünk Halálon (ugyan, kit nem tud megnevettetni az a lány?) és egy kicsit el is fogadjuk az emberi sors utolsó megállóját. Közben pedig Sextonnal együtt felfedezzük, hogy nem mindig nekünk a legrosszabb, hogy az öngyilkosság nem a legjobb módszer a lelépésre a nagy színpadról. Mad Hettie pedig számomra a szív érzékenységét mutatja, hogy mennyire el akarja rejteni azt mindenki elől. És hogy vajon jól teszi-e? Azt mindenki eldöntheti maga.

U.i.: Nem érdekel, csak azért is írok képregényekről! :D

Kedvenc karakter: Halál (Didi)

Ami kifejezetten tetszett: MINDEN! A TÉMA!

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 6/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

5 megjegyzés:

Mary Alexa Drown írta...

Szia! Egy ilyen képregény szerinted hány éves korban lehet ugy elkezdeni, hogy az illető valamilyen szinten válalja a szótárazást?

Gigi írta...

Szia!

Hát... eleve egy-egy ilyen képregény (legalábbis, amiket én olvasok) 18-as korhatárral íródtak. De erre konkrétan nem tudok válaszolni, hogy hány évesnek kell hozzá lenned. Pl. az Anita Blake is 18-as mégis 14 évesen kezdtem el olvasni, ez a te saját felelősséged, hogy a tartalom mennyire zavar téged.

A nyelvre pedig: http://www.dccomics.com/vertigo/graphic_novels/?gn=1601 itt le lehet tölteni az első részt, vagyis bele tudsz olvasni, milyen a nyelvezet, és el tudod dönteni, hogy nehéz-e neked.

Mary Alexa Drown írta...

Hát kösz beleolvasok. True bloodod, hívj bet olvasok ugyhogy szerintem ez nem olyan nagy izé. Engem nem zavar Xandri (egy ÉH-s fórumos)azt mondta elvont, depis a címe, nekem való. Amúgy ez a Didi gótnak nézz ki ami jó pont. És tudsz olyat mondnai (könyvet) amit ha azért azt mondja valaki, hogy (hát még középfokúm sincs)azért tudok valamit és válalom a szótárat akkor hány éves kortól ajánlsz?
Amúgy beleolvastam szerintem nem vészes, kinyomtatok pár oldalt és elkezdtem. Mondjuk a szótár száz, hogy kell, de se baj azért ezzel csak tanulok valamit nem?

Mary Alexa Drown írta...

Amúgy az oldalon az egész könyv (képregény) fönt van?
Amúgy tök happy vagyok egy oldalt lefordítottam wordbe. Asszem' így, hogy wordbe írom sokkal könyebb. Mondjuk így is ki akadtam.

boros1124 írta...

Szia!

Ajánlom a Death Note képregényeket. Ez a kis hazánkban 12-16-os karikával futott. A sztori érdekes.
http://www.konyv-konyvek.hu/book_images/69a/999632369a.jpg

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.