Ugrás a fő tartalomra

Neil Gaiman: Death - The High Cost of Living (Halál - Az élet nagy ára)

Hogy akadtam rá: Neil Gaiman fanatikus lettem, és eljutottam odáig, hogy megnézem milyen képregényeket alkotott a Mester. Plusz ebből állítólag film lesz, és imádom Halált, gyenge pillanatomban nekiestem.

Úgy általában az egészről: Lehet, hogy megöltök most engem, mert MEGINT képregény kritikával jövök, de amondó vagyok, hogy sok képregény tartalmasabb történetet mutat fel, mint a mostani tiniregények, és néha kell nekem a felüdülés, amit ez a kötet is jelentett.

Nézzük a történetet, adott nekünk három darab kötet, amely bemutatja az élet árát. Igazából arról szól, hogy bizonyos időközönként Halál (a mi kis imádni való gót tinink) emberként leél egy napot, hogy jobban megismerje, megértse azokat, akiknek elveszi az életét.

Látjuk Mad Hettiet, aki csak nekem ismerős a Sandmanből? Nem tudom, amúgy hogy vajon a DC univerzum bentlakásos karaktere-e, de már akkor is imádtam, most pedig még jobban. Szóval Mad Hettie, a 250 éves idős hölgy, aki azért elég jól tartja magát, felkeresi Halált, hogy keresse meg a szívét. Igen, jól hallottátok, mindig elteszi valamerre, hogy biztonságban legyen. (Csak nekem ugrott be erről az, hogy milyen jó lenne a saját érző szívünket elrejteni, hogy ne bánthassa senki?)

A másik főbb szereplőnk Sexton, a tinédzser, aki úgy kezdi a bemutatkozását, hogy öngyilkos levelet ír. Miközben az anyja ott van, és az észre sem veszi. Avagy, mivel nem akar semmit az élettől, ennyi erővel lehet nyugodtan halott is.

Persze három főhősünk szála egybefonódik, ahogy Gaimannél az lenni szokott, és valaki mindig el akarja kapni Halált.

Az egészben az a szép, hogy nem erőltet ránk semmit, csak elgondolkoztat. A halálról, az öngyilkosságról, az élet értékéről, a szeretetről... szóval mondhatjuk, hogy az összes nagy klisés témáról. De mindezt úgy tárja elénk Gaiman, hogy nem unatkozunk, sodor magával a történet, nevetünk Halálon (ugyan, kit nem tud megnevettetni az a lány?) és egy kicsit el is fogadjuk az emberi sors utolsó megállóját. Közben pedig Sextonnal együtt felfedezzük, hogy nem mindig nekünk a legrosszabb, hogy az öngyilkosság nem a legjobb módszer a lelépésre a nagy színpadról. Mad Hettie pedig számomra a szív érzékenységét mutatja, hogy mennyire el akarja rejteni azt mindenki elől. És hogy vajon jól teszi-e? Azt mindenki eldöntheti maga.

U.i.: Nem érdekel, csak azért is írok képregényekről! :D

Kedvenc karakter: Halál (Didi)

Ami kifejezetten tetszett: MINDEN! A TÉMA!

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 6/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

  1. Szia! Egy ilyen képregény szerinted hány éves korban lehet ugy elkezdeni, hogy az illető valamilyen szinten válalja a szótárazást?

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Hát... eleve egy-egy ilyen képregény (legalábbis, amiket én olvasok) 18-as korhatárral íródtak. De erre konkrétan nem tudok válaszolni, hogy hány évesnek kell hozzá lenned. Pl. az Anita Blake is 18-as mégis 14 évesen kezdtem el olvasni, ez a te saját felelősséged, hogy a tartalom mennyire zavar téged.

    A nyelvre pedig: http://www.dccomics.com/vertigo/graphic_novels/?gn=1601 itt le lehet tölteni az első részt, vagyis bele tudsz olvasni, milyen a nyelvezet, és el tudod dönteni, hogy nehéz-e neked.

    VálaszTörlés
  3. Hát kösz beleolvasok. True bloodod, hívj bet olvasok ugyhogy szerintem ez nem olyan nagy izé. Engem nem zavar Xandri (egy ÉH-s fórumos)azt mondta elvont, depis a címe, nekem való. Amúgy ez a Didi gótnak nézz ki ami jó pont. És tudsz olyat mondnai (könyvet) amit ha azért azt mondja valaki, hogy (hát még középfokúm sincs)azért tudok valamit és válalom a szótárat akkor hány éves kortól ajánlsz?
    Amúgy beleolvastam szerintem nem vészes, kinyomtatok pár oldalt és elkezdtem. Mondjuk a szótár száz, hogy kell, de se baj azért ezzel csak tanulok valamit nem?

    VálaszTörlés
  4. Amúgy az oldalon az egész könyv (képregény) fönt van?
    Amúgy tök happy vagyok egy oldalt lefordítottam wordbe. Asszem' így, hogy wordbe írom sokkal könyebb. Mondjuk így is ki akadtam.

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Ajánlom a Death Note képregényeket. Ez a kis hazánkban 12-16-os karikával futott. A sztori érdekes.
    http://www.konyv-konyvek.hu/book_images/69a/999632369a.jpg

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú