Beth Fantaskey: Jekel Loves Hyde (Jekel Szereti Hyde-ot)

2010. szeptember 28., kedd

Hogy akadtam rá: Megszerettem Fantaskey előző könyvét, és tűkön ülve vártam a következő regényét.

Úgy általában az egészről: Kezdem azzal, hogy a fülszöveg ritka rossz, legalábbis teljesen félrevezetőnek ítéltem meg, persze, persze, arról szól, de mégis, kb. a 60. fejezetbeli csavart rakják ki, és nem értettem minek. Tehát, zárjuk ki most a fülszöveget és térjünk a lényegre.

Van Jill Jekel, a tökéletes szürke egér típusú lány, adott Darcy Gray, az ősellensége, vagyis a szőke ribanc (óh, már nem is fáradozok, hogy kiszűrjem a csúnya szavakat), és mindehhez adjuk hozzá Tristen Hyde-ot, a nem éppen vidám, ám de szexi, magának való tanulót.

Jill apját megölték, és próbálja feldolgozni a gyászát, és bár reméli, hogy a rendőrök megoldják az édesapja gyilkosságának esetét, mégis ennél nagyobb problémákkal kell szembenéznie. Édesanyját megtöri a gyász, jönnek az anyagi és lelki gondok, hiszen nemcsak, hogy édesanyja nincs ott mellette, egyetlen barátja, Becca (akit hívhatunk a fantasy irodalom ékes példájának, ugyanis minden ilyen típusú könyvben a barátok inkább ellenségek) csak azért áll egyáltalán szóba vele, hogy kihasználhassa őt, és ami a legrosszabb Jill édesapjának emlékét befeketítik, ugyanis a kedves Mr. Jekell lopott a munkáltatóitól és feketén dolgozott valamin, nem mellesleg pedig eltüntette Jill iskolára szánt pénzét.

Így még inkább vonzónak tűnik az a kémia verseny, amit a közeli Tudományegyetem rendezett meg, a díj nem más, mint 30 ezer dollár. Persze Jillt nem csak ilyen "sekélyes" okok vezérlik, mikor belemegy, hogy Tristen Hyde-dal együtt dolgozzon egy titokzatos vegyületen, ami ha minden igaz a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különleges esete című regény alapját adta. A tét nem más, mint Tristen lelke.

Beth Fantaskey-től őszintén egy reális alapú, laza, romantikus regényt vártam, hiszen a debütáló irománya is ilyen volt. A megszokott karaktereket hozta, a lány, aki csendes, a fiú, aki magának való, a szőke, ámbár nem hülye rivális csaj, az igenis sötét futball sztárok, a legjobb barátnő, a tanár, a kedves szülő. Igen ám, de mintha Fantaskey is érezte volna, hogy szinte ugyanazokat a karaktereket mozgatja, mint régen, ezért megcsavarta a dolgokat, és senki nem olyan, mint ahogy először várnánk. (Megjegyzés: valaki szidta Beccát, hogy nem is barátnő. Kérem szépen, Jill is nagyon jól tudja, hogy Becca csak kihasználja őt, nem értem, ki olvasott félre és mit. Ez nem olyan, mint a Csitt, Csittben Vee, aki tényleg semmire se jó, és mégis ő kapja meg a barátnői címet.)

Mint említettem laza regényre vágytam, azért kezdte ebbe, de valami teljesen más kaptam. Nem véresen komoly, nem egy Ellen Hopkins, de mégis azt mondanám, hogy sötét hangulata van, hiszen alap kérdés az önmagunk gonoszságának, erkölcstelenségének feldolgozása, a bennük rejlő sötétség elfogadása. A szereplők megpróbálnak küzdeni a saját démonaikkal, és lehet rá kell jönniük, hogy a gonosz rész nélkül nem teljes emberek. Az öngyilkosság, a gyilkosság, a gyász, az elfogadás, a magányosság, az elhanyagoltság, a kihasználás témája is felvetődik, és bár Fantaskey nem oktató, nevelő regényt akart írni, mégis szerintem akad benne egy-két csodálatos mondat.

A romantika igenis reális, bár nagyon sok hangsúlyt helyez a szexuális vonzalomra is, nem, nincs benne 18-as jelenet, és nem eltúlzott, hanem pontosan és hitelesen adja a tinédzserek érzésvilágát. Kifejezetten tetszett, hogy vannak benne idősnittek, azaz Fantaskey ott rövidít, ahol kell, ott hosszabbít, ahol kell. Nem írja le teljesen pontosan, hogyan és mikor szeretnek egymásba, csak azokat a mozzanatokat, amiket fontosnak tart és pontosan így jó ez.

Összességében a regény sokkal többet nyújtott, nem volt olyan "rózsaszín," mint Fantaskey ezelőtti könyve. Ezek után epekedve várom a következő Beth könyvet, ami pontosan egy év múlva fog megjelenni. :)

Kedvenc karakter: Tristen

Ami kifejezetten tetszett: a szép elgondolkozó mondatok, az egész sötét téma

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból

Cassandra Clare: Clockwork Angel - Az Angyal

2010. szeptember 26., vasárnap

Hogy akadtam rá: Clare mániás vagyok a fanficjei óta.

Úgy általában az egészről: Íme az Infernal Devices 1. része, az új Árnyvadász trilógia, amire annyira vártunk az Üvegváros után. Ismerjük Clare stílusát és szeretjük, ezért nagy volt az elvárás, főleg ugye pasi karakter szinten. De úgy írom le a kritikát, hogy mindenki értse, hiszen ez a kötet is ilyen, nem kell feltétlen előtte olvasni a Végzet Ereklyéit.

1878-at írunk, és a prológusban már találkozunk Willel és Jemmel a két férfi szereplőnkkel, akik nem mások, mint Árnyvadászok, azaz félangyal félember démonvadászok. Most is épp démonvadásznak, miközben egy rejtélyes gyilkosságba botlanak, ami után el is kezdenek nyomozni.

Eközben Tessa Gray, ami igazi főszereplőnk megérkezik Londonba, mivel a nagynénje meghalt, és amellett is árva, már nem maradt más neki a világon, csak a bátyja. Igen ám, de hamar rá kell jönnie, hogy a bátyját, Nathanielt elrabolták a Sötét Nővérek névre hallgató warlockok. (Warlockok = féldémonok, akik bizonyos varázserővel rendelkeznek.) Mrs. Black és Mrs. Dark fogva tartják Tessát az ereje miatt, amiről szegény főhősünk nem is tudott: át tud változni bárkivé, ha megérintett egy tőlük származó tárgyat.

Ám persze a Sötét Házból megmentik Tessát, nem más, mint Will Herondale, az arrogáns, bunkó, ámbár nagyon jóképű Árnyvadász. Elmesél neki mindent, hogy bizony létezik ez a másik világ párhuzamosan a miénk mellett, és hogy Tessa Alvilági, azaz féldémon. Ezek után a főhősünket elviszik az Árnyvadászok lakhelyére, az Intézetbe, hogy megkeressék a bátyját, és felgöngyölítsék a rejtélyes gyilkosságokat.

Essen szó még az Intézetben lakó társaságról: Ott van Jem, aki kedves, és komolyan, nem tudom milyen lány választaná Willt helyette. Ott van Jessamine, a tipikusan nagyon szép leányzó, de viszont ő megveti az Árnyvadász létet, az Intézetet pedig egy házaspár vezeti: Henry, aki egy bohókás feltaláló és gyakran gyújtja fel magát és Charlotte, aki bár nő, mégis inkább ő vezeti az egész Árnyvadász központot. (Ne felejtsük el, hogy milyen korban játszódik, ugye.)

Öt pontot adtam a könyvre, mert megérdemli, a történet szépen fel van építve, logikus, szórakoztató és magával ragad, mégsem nyújt semmi különlegeset, nincs akkora varázsa, mint a Végzet Ereklyéinek. A trailerben nagyon szépen előadták, hogy "a démonok veszélyesek, de a szerelem halálos," de itt nincs SZERELEM. Nem baj, gondolom a következő részre tolják, és őszintén? Így reális. Nem kell feltétlen az első részben halálosan szerelmesnek lenni, de én nem éreztem semmiféle nagyobb vonzódást a karakterek között. Ami ismétlem, nem gond, csak ne számítsunk az elején nagy románcra.

A karakterekről: Ismerjük Clare-t, minden karakternek szép hátteret ad, mindenki emberi, van bennük jó is, rossz is, a főgonoszok imádni valóak. Ez itt sincsen másként, a karakterekben nincs hiba. A szarkasztikus humor is a megszokott, úgyhogy jó pár hónapig ebből fogunk idézgetni. ("Sose bízz a kacsákban!") De... De... De... valami szíven ütött. Ez egy Cassandra Clare könyv, azt akartam, hogy valami üssön benne, hogy essek katarzisba, hogy ragadjon magával. Több hétbe tellett elolvasnom a könyvet, mert annyira nem érdekelt, mi lesz velük, hiszen mindent előre tudtam. Mindenre akkora utalások vannak, mint a ház, és csak a nagyon nagyon nagyon figyelmetlen olvasó kerülheti el őket. A végén két szálon fut a cselekmény, és mindkét szálon rájönnek arra, amit én kb. az ötödik fejezettől tudtam, szuper, de ezt el is ecsetelik. Nem egyszer, nem kétszer, háromszor! Aztán még párszor elmesélik, hátha elfelejtenénk, ki a gonosz és miért.

A történet lezárt, nem kiált folytatásért. Függővégnek nevezi ezt Clare, én meg semminek. Felmerült bennem a kérdés, "mi a fenét akarhat ez meg itt?" De ezen kívül többet nem ért el Clare, és ezt nagyon bánom.

Ugye ebben a regényben a Végzet Ereklyéi szereplőinek őseivel találkozunk. Vicces látni, hogy itt vannak a Waylandék, a Lightwoodék, és öröm látni az ilyen apróságokat, mint a mágikus ezüstgyűrű, a Szenzor, Isabelle rubintnyaklánca. Ezeket viszont az értékelheti csak, aki olvasta a Végzet Ereklyéit. Két szereplő fel is tűnik, akit már ismerhettünk: Church és Magnus, nem mellesleg pedig végre megismerjük Camille-t, a vámpírok igazi vezetőjét.

Várom a következő részt? Igen. Lehetetlennek érzem, hogy kibírjam azt az egy évet, mire megjelenik? Nem. Clare próbál új karaktereket csinálni, teljesen új történettel, de nem jön össze. Néhol magát parodizálja ki, az Üvegvárosbeli megoldásra gondolok a védőpajzzsal, vagy pedig az incest poénokra. Clare is érzi, hogy ez annyiban nem lett más, csak behozta a steampunk vonulatot (olyan tárgyak, amik gőzzel működnek, Viktóriánus korban, de valóságban nem léteztek), ami őszintén engem csak a Books of Magic 2. részére emlékeztet. Öt pontos, de keserű szájízzel.


Kedvenc karakter: A Mester (Magister), Nathaniel, Church, Jem, Jessamine

Ami kifejezetten tetszett: a karakter ábrázolás, a világ, hogy látjuk a kis kütyüket itt, amik vannak az MI-ben, hogy lehet rajzolgatni a családfát, összekötni a két könyvet

Ami nem tetszett: a kiszámíthatóság

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Könyves bigyó

2010. szeptember 24., péntek

A játék:
  1. Írd le egy bejegyzésben vagy e-mailben azt az 5-5 szót mind az öt témában, ami szerinted a leginkább jellemzi az adott kérdést.
  2. Ha megírtad a bejegyzést, a végén nevezz meg öt másik bloggert, akinek kíváncsi vagy a véleményére.
1. olvasás: képzelet, izgalom, elgondolkodtató, szívszorító, szerelem (magyarázat: mert a legjobb pasik könyvekben vannak. :D A nagy szerelemeim még mindig csak itt léteznek.)

2. kortárs magyar irodalom: ismeretlen, modern, érdekes, figyelemreméltó (vagyis jó lenne, ha jobban odafigyelnének a kezdő fantasy írókra, és nem magamra gondolok - tényleg nem), juhok (nem lehet azt mondani, hogy nem veszem komolyan, de ez saját tapasztalat, sajnálom, ha más nem érti. :D)

3. e-könyv: olcsó, praktikus, idegen, népszerű, gyorsan beszerezhető

4. könyves blogok: barátok, érdekes, reklám (annak például kifejezetten jó), angol (mert jó az, ha sokan olvasnak angolul, fel lehet mérni mi milyen még magyar kiadás előtt, sajnálom, hogy a kiadók ezzel annyira még nem törődnek itthon), Andi (mert ő külön szó :D)

5. könyvtár: késedelmi díj, népszerűtlen, délután, barátok, csend (Régebben suli után mindig beugrottunk, de mint látszik, az első szóból, van, amit 6 éve nem vittem vissza. Nem szeretnek. És nálunk igenis népszerűtlen, mert kis település, és olyan könyveket, amik nekem kellenének lehetetlen megtalálni, angolokra meg esély sincs.)

Sajnos megnevezni senkit nem tudok, és ezt is csak miattuk csináltam meg. :D Ugye Hugi meg Nancy?

Szavazás eredményhirdetése

2010. szeptember 23., csütörtök

Sokan vártak már eddig is a hivatalos lezárásra, bár eddig is meg lehetett nézni az redményeket. De íme az összefoglaló. A kommentekért előre is bocsánat, de néhol nem bírtam ki a szarkasztikus humort, mert számomra felfoghatatlan lett az eredmény. :) Közel 500-an szavaztak, szeretném ezúton is megköszönni mindenkinek. Meglepődtem. :)

A leggonoszabb karakter:

1. Valentine Morgenstern 26%
2. Voldemort 22%
3. Bellatrix Lestrange 14%

A legjobb gonosz búvóhely:

1. Wayland kúria 28%
2. A barlang (HP 6.) 24%
3. Szarumán tornya 19%

A legtehetetlenebb karakter:

1. Bella Swan 45%
2. Ever (Evermore) 20%
3. Bianca (Evernight) 17%

A legjobb páros:

1. Jace/Clary 33%
2. Edward/Bella 23%
3. Elizabeth/Darcy 19%

A legjobb csókjelenet:

1. Edward/Bella - amikor Edward kipróbálja az önuralmát

23%
2. Jace/Clary - a Tündérudvarban 22%
3. Vanda/Ian - amikor azt hiszik, hogy utoljára vannak

együtt és Rose/Dimitrij - Vámpírakadémia 13%

A legtöbbet panaszkodó karakter:

1. Leah Clearwater 28%
2. Bella Swan 26%
3. Draco Malfoy 16%

A legjobb csatajelenet:

1. Harry Potter 7. vége 28%
2. Gondorban az utolsó ütközet 15%
3. Incidens a Dumort hotelben 10%

A legjobb erővel rendelkező karakter:

1. Edward Cullen 32% (ugyan már a gondolatolvasás,

komolyan? Remélem, a szavazók nem a külsőre mentek.)
2. Jasper Hale 23%
3. Jane 15%

Mi olyan különleges a Twilight vámpírokban?

A legviccesebb karakter:

1. Ron Weasley 31% (valaki idézzen már nekem vicces Ron

szöveget :D)
2. Jace Wayland 29%
3. Hagrid 12%

A legjobb badass karakter:

1. Jace Wayland 33%
2. Draco Malfoy 14%
3. Harry Potter és Bones 10%

A legnagyobb áruló karakter SPOILER!:

1. Peter Pettigrew 24%
2. Perselus Piton 19%
3. Neferet 17%

A legjobb szülő/mentor:

1. Sirius Black 52%
2. Aslan 14%
3. Obi-van Kenobi 13%

A legjobb kitalált lény:

1. Angyalok a Végzet Ereklyéiből és Varázslók/boszorkányok

a Harry Potterből 18%
2. Vámpírok a Vámpírnaplókból 17% (Az, hogy havat tudnak

csinálni, meg állatokat igéznek meg, és farkassá változnak

vagy madárrá? :D)
3. Lelkek a Burokból 12%

A legnagyobb bajmágnes:

1. Bella Swan 59%
2. Harry Potter 14%
3. Anita Blake 9%

A legjobb férfi mellékszereplő:

1. Damon Salvatore 27% (MIVEL, ISTENEM? MIVEL? xD Hogy

perverz varjút játszik?)
2. Jace Wayland 16%
3. Aragorn 12%

A legjobb női mellékszereplő:

1. Alice Cullen 71%
2. Jane 10%
3. Layla 6%

A legjobb férfi főszereplő:

1. Jace Wayland 36%
2. Edward Cullen 28%
3. Dimitrij 11%

A legjobb női főszereplő:

1. Clary Fray 33%
2. Hermione Granger 20%
3. Sokie Stackhouse 16%

A legjobb új szereplő sorozatban:

1. Sirius Black 24%
2. Luna Lovegood 19%
3. Adrian (Vámpírakadémia) 18%

----

Sebastian Verlac 17% <3 :D Csak mert imádom. Elfogult

vagyok, na.

A legjobb csapat:

1. Harry-Ron-Hermione 21%
2. Volturi 20%
3. Rose-Dimitrij 14%

A leghiúbb szereplő:

1. Draco Malfoy 52%
2. Rose Hathaway 21%
3. Legolas 10%

A legjobb szöveggel rendelkező karakter:

1. Jace Wayland 38%
2. Han Solo 15%
3. Bones 12%

Akit a legjobban sajnálsz, hogy meghalt SPOILER!:

1. Sirius Black 31%
2. Albus Dumbledore 17%
3. Remus Lupin és Mason 11%

Akit a legjobban sajnálsz, hogy nem valós:

1. Jace Wayland 29%
2. Damon Salvatore 19% (Mindenki egy sírós, agyilag

csökött, olasz pasit akar. - Sorry a szarkasztikus

kommentért, nem bírtam ki. :D)
3. Edward Cullen 18%

Életjel

Újabb rövid életjelet írok, mert ám nem felejtettem el a blogot. A szuper titkos projektem időközben kinőtte magát, duplán is, úgyhogy nem tudom megjósolni mikorra leszek kész vele, de sajnos a mellékhatása az, hogy semmit nem tudok elolvasni. Bár már csak 3 fejezet van hátra a Clockwork Angelből, most azt is abbahagytam, mivel a jelenlegi elfoglaltságomból még Clare világa se tud kirángatni (ami nagy szó, ha ismeritek a fanságomat. :)) Remélem, azért még ti olvastok és majd szívesen várjátok vissza a kritikáimat.
Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.