Ugrás a fő tartalomra

Cassandra Clare: Clockwork Angel - Az Angyal

Hogy akadtam rá: Clare mániás vagyok a fanficjei óta.

Úgy általában az egészről: Íme az Infernal Devices 1. része, az új Árnyvadász trilógia, amire annyira vártunk az Üvegváros után. Ismerjük Clare stílusát és szeretjük, ezért nagy volt az elvárás, főleg ugye pasi karakter szinten. De úgy írom le a kritikát, hogy mindenki értse, hiszen ez a kötet is ilyen, nem kell feltétlen előtte olvasni a Végzet Ereklyéit.

1878-at írunk, és a prológusban már találkozunk Willel és Jemmel a két férfi szereplőnkkel, akik nem mások, mint Árnyvadászok, azaz félangyal félember démonvadászok. Most is épp démonvadásznak, miközben egy rejtélyes gyilkosságba botlanak, ami után el is kezdenek nyomozni.

Eközben Tessa Gray, ami igazi főszereplőnk megérkezik Londonba, mivel a nagynénje meghalt, és amellett is árva, már nem maradt más neki a világon, csak a bátyja. Igen ám, de hamar rá kell jönnie, hogy a bátyját, Nathanielt elrabolták a Sötét Nővérek névre hallgató warlockok. (Warlockok = féldémonok, akik bizonyos varázserővel rendelkeznek.) Mrs. Black és Mrs. Dark fogva tartják Tessát az ereje miatt, amiről szegény főhősünk nem is tudott: át tud változni bárkivé, ha megérintett egy tőlük származó tárgyat.

Ám persze a Sötét Házból megmentik Tessát, nem más, mint Will Herondale, az arrogáns, bunkó, ámbár nagyon jóképű Árnyvadász. Elmesél neki mindent, hogy bizony létezik ez a másik világ párhuzamosan a miénk mellett, és hogy Tessa Alvilági, azaz féldémon. Ezek után a főhősünket elviszik az Árnyvadászok lakhelyére, az Intézetbe, hogy megkeressék a bátyját, és felgöngyölítsék a rejtélyes gyilkosságokat.

Essen szó még az Intézetben lakó társaságról: Ott van Jem, aki kedves, és komolyan, nem tudom milyen lány választaná Willt helyette. Ott van Jessamine, a tipikusan nagyon szép leányzó, de viszont ő megveti az Árnyvadász létet, az Intézetet pedig egy házaspár vezeti: Henry, aki egy bohókás feltaláló és gyakran gyújtja fel magát és Charlotte, aki bár nő, mégis inkább ő vezeti az egész Árnyvadász központot. (Ne felejtsük el, hogy milyen korban játszódik, ugye.)

Öt pontot adtam a könyvre, mert megérdemli, a történet szépen fel van építve, logikus, szórakoztató és magával ragad, mégsem nyújt semmi különlegeset, nincs akkora varázsa, mint a Végzet Ereklyéinek. A trailerben nagyon szépen előadták, hogy "a démonok veszélyesek, de a szerelem halálos," de itt nincs SZERELEM. Nem baj, gondolom a következő részre tolják, és őszintén? Így reális. Nem kell feltétlen az első részben halálosan szerelmesnek lenni, de én nem éreztem semmiféle nagyobb vonzódást a karakterek között. Ami ismétlem, nem gond, csak ne számítsunk az elején nagy románcra.

A karakterekről: Ismerjük Clare-t, minden karakternek szép hátteret ad, mindenki emberi, van bennük jó is, rossz is, a főgonoszok imádni valóak. Ez itt sincsen másként, a karakterekben nincs hiba. A szarkasztikus humor is a megszokott, úgyhogy jó pár hónapig ebből fogunk idézgetni. ("Sose bízz a kacsákban!") De... De... De... valami szíven ütött. Ez egy Cassandra Clare könyv, azt akartam, hogy valami üssön benne, hogy essek katarzisba, hogy ragadjon magával. Több hétbe tellett elolvasnom a könyvet, mert annyira nem érdekelt, mi lesz velük, hiszen mindent előre tudtam. Mindenre akkora utalások vannak, mint a ház, és csak a nagyon nagyon nagyon figyelmetlen olvasó kerülheti el őket. A végén két szálon fut a cselekmény, és mindkét szálon rájönnek arra, amit én kb. az ötödik fejezettől tudtam, szuper, de ezt el is ecsetelik. Nem egyszer, nem kétszer, háromszor! Aztán még párszor elmesélik, hátha elfelejtenénk, ki a gonosz és miért.

A történet lezárt, nem kiált folytatásért. Függővégnek nevezi ezt Clare, én meg semminek. Felmerült bennem a kérdés, "mi a fenét akarhat ez meg itt?" De ezen kívül többet nem ért el Clare, és ezt nagyon bánom.

Ugye ebben a regényben a Végzet Ereklyéi szereplőinek őseivel találkozunk. Vicces látni, hogy itt vannak a Waylandék, a Lightwoodék, és öröm látni az ilyen apróságokat, mint a mágikus ezüstgyűrű, a Szenzor, Isabelle rubintnyaklánca. Ezeket viszont az értékelheti csak, aki olvasta a Végzet Ereklyéit. Két szereplő fel is tűnik, akit már ismerhettünk: Church és Magnus, nem mellesleg pedig végre megismerjük Camille-t, a vámpírok igazi vezetőjét.

Várom a következő részt? Igen. Lehetetlennek érzem, hogy kibírjam azt az egy évet, mire megjelenik? Nem. Clare próbál új karaktereket csinálni, teljesen új történettel, de nem jön össze. Néhol magát parodizálja ki, az Üvegvárosbeli megoldásra gondolok a védőpajzzsal, vagy pedig az incest poénokra. Clare is érzi, hogy ez annyiban nem lett más, csak behozta a steampunk vonulatot (olyan tárgyak, amik gőzzel működnek, Viktóriánus korban, de valóságban nem léteztek), ami őszintén engem csak a Books of Magic 2. részére emlékeztet. Öt pontos, de keserű szájízzel.


Kedvenc karakter: A Mester (Magister), Nathaniel, Church, Jem, Jessamine

Ami kifejezetten tetszett: a karakter ábrázolás, a világ, hogy látjuk a kis kütyüket itt, amik vannak az MI-ben, hogy lehet rajzolgatni a családfát, összekötni a két könyvet

Ami nem tetszett: a kiszámíthatóság

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

 1. Nagyon örülök, hogy írtál róla. Alig várom magyarul. Amúgy, hogy csinálsz ilyen jó fejléceket?

  VálaszTörlés
 2. Én kíváncsi vagyok rá.^^ Bár alaptörténetre majdnem tökre ugyanaz, mint a Csontváros. De mivel Clare ezért el kell olvasni. Amúgy remélem a Végzet Ereklyéi 4.,5.,6.kötetéből többet fog kihozni.

  VálaszTörlés
 3. Sillya: Az alaptörténet majdnem ugyanaz, de csak fülszövegre, azért látszik szerintem, hogy egy kicsi komment úgymond ez a Végzet Ereklyéin, teljesen hasonló a felépítés. Élvezhető regény, és tényleg kedvenc, de már kifejtettem, hogy én egy picit miért csalódtam. :)

  Mary: A fejlécet csak összedobtam. :D De örülök, hogy tetszik.

  VálaszTörlés
 4. Majdnem ugyanazt írtuk. :D Pedig tényleg direkt nem olvastam el előtte a tiédet, nehogy befolyásoljon. :D

  VálaszTörlés
 5. Úgy érttem, hogy mivel csinálod, de mindegy.:)
  Én is szeretném elkezdeni, de nem tudom, hogy az én angolommal érdmes-e.:S

  VálaszTörlés
 6. Mikor fog megjelenni magyarul?

  VálaszTörlés
 7. névtelen: Gigi üzenete: "Őszre ígérték"

  VálaszTörlés
 8. Mikor jelenik meg magyarul ez a könyv???

  VálaszTörlés
 9. Szia kedves névtelen!
  Sajnos nem állok kapcsolatban a kiadóval, ezért nem tudok válaszolni a kérdésedre. Ha jól láttam, a fordító februárra ígérte, hogy befejezi a fordítást, aztán, hogy mikor adják ki, nem tudom. Inkább a kiadónál kell érdeklődni. :)

  VálaszTörlés
 10. Szia Gigi!
  Kb. 100 oldal van még ebből a könyvből, és lenne egy kérdésem. Viszont nem merem a spoiler miatt elolvasni a következő részről szóló kritikádat.
  A következőt szeretném kérdezni: Magnus Bane-n kívül meleg karakterek vannak/lesznek még benne?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Nem rémlik, hogy lett volna a 2. részben még meleg karakter. Ha volt is, akkor biztos csak valami nagyon háttérszereplő, akit nem vettem észre. :D

   Törlés
 11. Lesz ennek folytatás avagy 2.része ?? Nekem nagyon tetszett :.D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Névtelen: Oda is van írva a kritikában. Amúgy meg alul a címkéknél is szerepel a Pokoli szerkezet trilógia, és ha rákattintasz, a második részről is megtalálod az írásomat: http://agnescornel.blogspot.hu/2011/12/cassandra-clare-clockwork-prince.html

   Törlés
 12. Kedves Gigi! Nagy örömmel olvastam a Cassandra Clare könyvekről szóló írásaidat, amikor rájuk akadtam :) Angolul olvastam a Clockwork Angelt és a C. Prince-t még év elején, igazán szeretnivaló könyvek, az írónő a világteremtésben itt megint nagyon erős volt, pedig féltem tőle, hogy tud-e újat mutatni. Magyarul most fejeztem be az Angyalt, ami ugyebár nemrég végre megjelent. A műfordításon elmélkedtem. 1) Mindig becsúszik pár félrefordítás, különösen ilyen gyors munkáknál, de azok inkább azoknak tűnnek fel, akik eredetiben már olvasták, ezt most hagyjuk. Itt inkább más gondom volt. 2) Magyarul sokkal jobban szeretek olvasni, de szerintem zavaró, hogy a fordítás bár kiváló és gördülékeny, sokszor nem korhű a szóhasználat, szóval a stílussal, szlenggel helyenként volt egy kis gond. Nem tudom, ezzel más is így volt-e, de érdekelne. 3) A címfordítás is meglepett ezzel a huszárvágással :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Alice: Nem olvastam magyarul, erre majd a többiek reagálnak. A címről: sokat gondolkoztak rajta, hogy mi legyen, és szavaztatták is, de nem érkezett megfelelő javaslat, mert a többi címre is kellett gondolni. Ugye a mechanikus angyal volt a munkacím, és ehhez még passzolna is, de a mechanikus herceg... főleg, hogy szegény hercegben nincs semmi mechanikus. :D Engem mondjuk annyira nem zavar, legalább nem kapott valami suta jelzőt.

   Törlés
 13. Ilyesmire gondoltam a címeknél én is, hát nem irigylem a kiadót így visszamenőleg! üdv, A.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige