Ugrás a fő tartalomra

Cressida Cowell: How to Break a Dragon's Heart (Így törd össze egy sárkány szívét)

Hogy akadtam rá: Az első részből készült film.

Sorozat: Az Így neveld a sárkányodat 8. része.

Úgy általában az egészről: Egy nagy vihar közben Camicazi eltűnik, és Hablaty és a Huligán törzs a lány keresésére indulnak. Amennyire szerencsés főhősünk, a hajójuk elsüllyed egy ellenséges törzs területén, ezért kénytelenek ott éjszakázni, ahol a történetek szerint szellemek kísértenek. Bár szellemekkel nem találkoznak, de megtalálják a múlt egyik darabkáját, egy Huligán címerrel díszített trónt, amit rejtély övez (és talán valamilyen átok is sújt), miközben az ellenséges törzs bekeríti őket…

Ez már a nyolcadik Így neveld a sárkányodat rész, és úgy gondoltam, tudtam, mire számítsak: egy kis humor, egy kis kalandozás és jó nagy adag barátság, no meg egy-két elgondolkoztató mondat. Hallottam róla, hogy mivel Hablaty felnő, ezért a sorozat is "felnő," és sokkal sötétebb hangulata lesz, de annyira szíven ütött, mikor már a prológusban apa-fia gyilkosságról kellett olvasnom, hát még amikor megismertem részletesen is ezt a történetet!

Habár minden megvan ebben a kötetben, ami eddig volt, de tényleg úgy érzem, hogy Cowell igazán kitett magáért és ez lett a legjobb könyv (eddig) a sorozatban, és ez részben tényleg a sötétebb hangulatnak köszönhető, ezt pedig a keserédes epilógussal fejeli meg Cowell, ahol a narrátor idős Hablaty visszavágyik a múltba, a régi énjéhez, aki még optimista volt, mert ő már annyira megváltozott. De a könyv főpozitívuma, hogy végre az összes, (de tényleg az összes) kötet egybefonódik, és apró jelentéktelen jelenetek nyernek értelmet. Lehet, hogy Cowell régen még nem ezt a történetet akarta megírni, bár interjúkban úgy olvastam, hogy de igen, mégis úgy érzem, hogy nem kellett annyit erőltetnie, mint pl. J. K. Rowlingnak. Minden tökéletesen egybeillik, és most már még jobban várom a következő köteteteket, mert olyan vége lett, és ehhez csak adalékanyag, hogy tudjuk, hogy mire Hablaty öreg lesz, már nincsenek sárkányok, és úgy látom, erre a kérdésre fogunk választ kapni.

A könyv nagy varázsereje számomra, hogy nem létezik feketén-fehéren jó és gonosz, (noha vannak gonosz figurák, akik velejéig romlottak), mégis akad olyan szereplő, aki történetvezetés szempontjából gonosz, mégis látjuk, hogy jó volt, hogy csak az érzelmei vezetik és sajnos rossz útra tért. Mind Alvin (aki végre van ebben a részben! Imádom Alvint!) és mind az új főgonoszunk rabságban volt eddig, és a gyűlölet emésztette fel őket. Nem volt társuk, nem volt mellettünk senki, aki segített volna rajtuk, ezért is torzultak el, mert hagyták, hogy a negatív érzelmeik vezéreljék őket. (Bár Alvinnál ez nem annyira szembetűnő, mert ő eddig se volt egy lágy karakter, bár megtudjuk végre, hogy mi is motiválja.)

És ezzel a szállal jön az, hogy bemutatja a könyv, hogy az élet nem igazságos, és bár sokan úgy vannak vele, minek ez egy mesébe, szerintem pont emiatt lesz minden korosztály számára emészthető ez a sorozat, mert valahogy mindenkit meg tud érinteni. Bár csak pár mondat erejéig, de bemutatja, hogy van, aki rabság/rabszolgaság után nem tud visszatérni a régi életéhez, egy nagyon picit nekem erről a Stockholm szindróma jutott eszembe, bár ezen nem időzik annyit a könyv, mint a többi témán.

− Milyen szomorú ez a történet.
− Ez nem csak egy történet − csattant fel a boszorkány. − Ez történelem. Persze, hogy tragikus. Ez a valódi élet, nem egy tündérmese…

Ami pedig nem más, minthogy igenis történnek tragédiák. Tudtuk eddig is, hogy Hablaty a Harmadik Hablaty a sorban, és most megismerjük Második Hablaty történetét, ami tele van árulással és könnyfakasztó halálokkal. (Én bevallom, hogy sírtam, de lehet azért, mert az egyik cselekményelem túl személyesen érint.) És ezzel a történettel jön az a téma, hogy a múlt kísért minket, és érdekes volt látni, hogy tényleg Hablaty életútját mennyire befolyásolta múltbeli emberek döntése, hogy milyen szövevényes is az élet, ha messzebbről, évtizedek távlatából tud ránézni az ember.

Ami még ebben a részben hangsúlyos az az énkeresés és a család fogalma: Camicazi és Halvér is rájön, hogy ők kicsodák, de mégis Halvér az, aki nagyobb szerepet kap ebben a kötetben. Végre megtudjuk, hogy miért nincs családja (ugyanis a filmekkel ellentétben Halvér egy talált árva) és fel kell dolgoznia, hogy a szülei egyszerűen eldobták őt, és hogy a család nem mindig a vért jelenti, hanem azt, aki szeret téged és törődik veled, és ezt hangsúlyozza Második Hablaty története is.

A másik nagy téma a szeretet/szerelem, ami nagyon üde foltja volt a történetnek, mert nem arról szól, hogy akibe először beleszeretsz, az lesz az igaz szerelmed. Sőt, a könyv üzenete, hogy akár többször is megtalálja az ember az igaz szerelmet, attól, hogy több embert szeret az élete során még nem lesz kevesebb az első szerelme. Ugyanakkor felveti a kérdést, ha fájdalmas szeretni, illetve bánthatnak azzal az emberek, ha megszereted őket, vajon érdemes-e egyáltalán törődni másokkal, megkedvelni másokat. Persze, a válasz igen, de nagyon aranyos humort is belecsempész, mert itt szó szerint is bajuk esik azoknak, akik egy hercegnőnek szerelmet vallanak (és ki is derül, hogy nem is gondolták annyira komolyan a nagy vallomásukat.) Ugyanennek a témának nem csak szép vége: van, aki össze tudta szedni az összetört szívét, és sajnos van, aki nem.

Ez a kötet is méltó darabja a sorozatnak, és bármennyire Cowell rajongó voltam eddig, most még jobban az lettem, annyira elvarázsolt a szavaival. Csak reménykedem, hogy a következő tervezett két mozifilm is ebbe az irányba fog haladni, mert ad reményre okot, hogy a tévésorozatban szó szerint idéztek már ebből a kötetből.

Kedvenc karakter: Hablaty, Fogatlan, Halvér, Camicazi, Alvin

Ami kifejezetten tetszett: a humor, a mondanivaló, a hangulat

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 6/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Kiadó: Little, Brown & Company

Kiadás dátuma: 2012. június 12. (eredeti: 2009. szeptember 3.)

Oldalszám: 298 oldal

Honnan: saját, papírpéldány, születésnapi ajándék

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú