Ugrás a fő tartalomra

Seanan McGuire: Chaos Choreography (Káosz koreográfia)

Hogy akadtam rá: Keresgéltem a friss megjelenések között.

Sorozat: Az InCryptid 5. része.

Úgy általában az egészről: Verity Price miután titokban hozzáment feleségül Dominichez, ex-Szent György Testvériség taghoz, hazatér és folytatja a munkáját: vagyis segít a kriptideknek, olyan mitikus lényeknek, akikről a világ nem tud, de köztünk élnek. Például azzal is töltheti a szabad estéit, hogy egy víztárolóban tartott dinoszaurusznak próbál új és biztonságos lakóhelyet találni. Verity ezért a munkáért hagyta ott élete álmát, a versenytáncot, de most újra esélye van, hogy karriert csinálhasson a táncból, amikor visszahívják egy valóságshow all star különleges kiadásába, ahol második helyet ért el abban az évadban, amikor részt vett rajta.

Alapvetően imádom Seanan McGuire humorát és azért esett a választásom most erre a könyvre, mert valami könnyed limonádéra vágytam, urban fantasy köntösben, és noha ennek a sorozatnak a kötetei sosem értek fel az első részhez minőségben, mégis nyújtottak pár óra kikapcsolódást. Most viszont előkerültek az írónő régebbi írásaiból ismert hibák − időközben próbáltam McGuire korábbi regényeiből is olvasgatni −, és egyszerűen csak kínszenvedés lett ez a könyv.

A legnagyobb hibája ennek a kötetnek, hogy borzasztóan unalmas, ugyanis a fülszöveg nekünk gyilkosságot és nyomozást ígér, de ez az első 100 oldalon meg sem történik. Addig csak felesleges beszélgetéseket és ömlesztett szöveget kapunk úgy általában mindenről, fura időugrásokkal megtűzdelve, amitől úgy éreztem, McGuire se nagyon tudja, miről is szeretne írni. Például az elején látunk egy dinós esetet, ami sehogyan sem kapcsolódik a történethez, egyszerűen csak azért van ott, hogy emlékeztesse az olvasót, hogy Verity ilyet is tudna, de nem fog ebben a részben, ugyanis jön a telefonhívás, hogy valóságshow-ba kell menni. Rövid agonizálás után, miközben azon aggódik Verity, hogy nem lesz elég jó, máris a verseny kezdetén vagyunk − hogyan készült fel Verity? Egy szót sem tudunk meg róla. Ám legyen, ez nem fontos, de hogy ezek után részletes leírást kapunk a sminkelésről és a hajproblémákról a bevezetőadás felvételén, az teljesen értelmetlen, ha utána még a selejtezőket és a választott táncokat sem látjuk.

Nem igazán érdekelne engem a valóságshow aspektus, de ez a könyv a feléig, közel 200 oldalon másról sem szól. Van egy darab rejtett sárkány emberalakban, meg egy cápaember, szintén emberi alakban plusz egy chupacabra és ennyiben kimerül a fantasy szál a könyv első felében. McGuire ezt a részt valóságshow résztvevőknek ajánlja, és az ottani intrikákat meg megrendezett dolgokat se nagyon mutatja be, de valahol látszik, hogy az lenne a célja. Plusz Verity táncos, ami eddig megfért Verity könyveiben és indoka is volt a dolognak, hiszen ez képviselte a normális életet a főhősnőnk számára és ettől is volt olyan jó formában, hogy tudjon rosszfiúkat üldözni. Ebben a részben igazán megcsillogtathatná Verity táncszeretetét, hiszen mesélhetne arról, hogyan éli meg, milyen fárasztóak az edzések és felkészülések, de nem. Verity szerint táncolni UNALMAS, ezért unalmas kis szóhalmokat kapunk itt-ott-amott, javarészt a könyv fele az, hogy Verity mennyire unja a dolgot. Kérdem én, ha a főhős unja az élete álmát, engem mint olvasót ez miért érdekeljen, és miért akarjak én erről olvasni?

Nyomozás nem sok van, lényegében véletlenül sétálnak el valakihez, aki hasznos infót tud mondani, és szintén még egy nyomot is véletlen beszélgetés alapján találnak. A célirányos nyomozásuk sosem vezet semmire, ezért elég hozzá nem értőnek tűnnek a szereplők, ami egy profitól eléggé lehangoló.

Sajnos még iszonyatosan sok baki is akadt ebben a regényben, amin nem tudtam túltenni magam, hiszen ellensúlyként semmi humor vagy pozitívum nem akadt a történetben. Verity nagy álma a táncos karrier volt, és ezért is engedik el a szülei, hogy a nézők szavazatai döntsenek arról Veritynek mi legyen a munkája, ha nyer, maradhat táncos. Nem Veritynek kéne ezt eldönteni? Vagy furcsán azt hiszik, hogy majd a Sors eldönti? Nem értem a logikát, ebben a magyarázatban. De Verity szülei nem csak itt következetlenek: Az a vágyuk, hogy a gyerekük szörnysegítő legyen, aminek az alapja, hogy gyilkosokat is megkeres és sokszor dolgozik egyedül. Hirtelen már nem bíznak Verity és a férje képességében, és gyorsan le akarják küldeni az egész családot. Lehetne ez arra példa, hogy a szülők túlvédelmezők, de szívesen rakták a kisgyereküket karókkal teli csapdákba kis korukban, így ez itt elég irreleváns érvelés lenne. Amikor egy véres helyszínen a cápaember kellemetlenül érzi magát, Verity első gondolata, hogy zavarja a holttest és nem az, hogy a vértől éhes − De Verity szörnyszakértő! Az egész történet arra alapoz, hogy senkinek nem feltűnő, ha a valóságshow-ból kiesettek eltűnnek és haza se mennek, mert annyira szégyellik magukat… Biztosan, de mégis, azért utána rengeteg interjút szoktak adni, szóval erre alapozni, hogy senki nem jelenti őket eltűntnek, nevetséges. A hab a tortán, hogy Verity a szinte semmi anyagból lévő ruhája alá, amiből a fehérneműje is kilátszik, természetesen hatszáz kést elrejt és közben még ide-oda pörgő-forgó, levegőbedobálós tánclépéseket is előad.

A vége az, ami viszont abszolút lehúzza a könyvet: A Szent György Testvériség azt hiszi, Verity családja már rég kihalt, ezért nem is keresik őket, ezért is engedik Verityt tévében szerepelni, igaz parókával és álnévvel. Na már most, élőadásban lemegy a végecsata, mert nyilván, hogy soha nem fogják elvágni a véres-belezéses gyilkosságot, ha élő adásban történik meg − amúgy hol voltak a biztonsági őrök? Ráadásul annyira hatásvadász jelenetet ír McGuire, amiben Verity magát buktatja le a gonoszok előtt, hogy ezzel az olcsó húzással készítsen függővéget az írónő. Hihetetlen logikai bakiktól nyüzsög már csak ez az egy jelenet is, egyszerűen annyi véletlen nincs, amitől ez így megtörténhetett volna.

Nagyon sokszor Verity rémesen lenézi az élet-halál kérdéseket és lealacsonyítja a valóságos problémákat, mert "ajj, tánc, atyaég, a táncosok az igazi emberek, a többiek hülyék" tartalmú monológokat kell hallgatnunk. Verity szerint a táncosok sosem lehetnek gyilkosok, mert a gyilkosság elvenné az idejüket a táncolásról − arról még nem hallott, hogy a karrier is lehet motiváció a gyilkosságra? Kijelenti, hogy nem baj, ha egy sorozatgyilkos tovább öli és kínozza a barátait, ha továbbtarthatják a versenyt. Ez aztán a jó főszereplő! Természetesen ha Verity negatív hős lenne vagy tévedne, nem lenne ezzel baj, de ő példamutatónak van beállítva.

Amiből adja magát a következő problémánk, az enyhe szexizmus, ami átjárja ezt a könyvet. McGuire régi könyveiben előtűnik, hogy minden nő iszonyatos a főhősön kívül, aki természetesen a meg nem értett, különleges teremtmény, aki "nem olyan, mint a többi nő." Ez sajnos itt is jelen van: Az egyik női karakter Verity régi barátnője, aki ellen veszített az ő évadjában a versenyben, Lyra. Természetesen Lyra rá akar mászni a cápaember táncos pasira, és teljesen ki van akadva, hogy a pasi Verityvel szóba áll, Verity pedig lenézi Lyrát, mert atyaég, miért akar magának pasit, hihetetlen. Természetesen Lyra arra is féltékeny, amikor Verity szóba áll egy másik nővel, mert nők között csak rivalizálás és féltékenység lehet, semmi tiszta, barátságos érzelem. Jessica, a kijelölt "ribi" karakter (természetesen sokszor le kell ribancozni, különben nem jönnénk rá, hogy utálni kell), a tipikus gonosz ellentéte a főhősnek, mert szépen néz ki és népszerű. Brenna és Lindy, a műsorvezető és az egyetlen női zsűri között is rivalizálás van, mert az egyik szebb, mint a másik, és minden nő a másikat meg akarja ölni, ha túl meri ragyogni a szépségét valaki. Nem egyértelmű, hogy a nőket csak a magas cipők és a külső foglalkoztatja? És természetes, hogy Brenna és Lindy harcot vívnak Verity figyelméért és barátságáért. Egyszerűen lekezelő, undorító és sztereotip, amit McGuire itt művelt.

Ez a rész szimplán borzalmas: unalmas, tele sértő sztereotípiákkal, nulla nyomozással, nyálas és émelyítő romantikával, és sajnos nem mentik meg a helyzetet sem a beszélő egerek, sem a végre megismert Alice nagyi, aki szereti a késeket, a vért és a sütit.

Kedvenc karakter: -

Ami kifejezetten tetszett: a beszélő egerek

Ami nem tetszett: lassú, átlátszó történet, logikai bakik, erőltetés a végén, a női szereplők ábrázolása

A történet: 2/5 pontból

A karakterek: 2/5 pontból

A borító: 4/5 pontból

Kiadó: DAW

Kiadás dátuma: 2016. március 1.

Oldalszám: 368 oldal

Honnan: kölcsön

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Lauren Kate: Torment - Kín (Loki edition)

Hogy akadtam rá: A borítója csábított el. Sorozat: A Fallen - Kitaszítva 2. része. Úgy általában az egészről:  Lucinda Price élete kínszenvedés, de nem azért, mert az egyetlen majdnem-barátnőjét megölték a szeme láttára, vagy mert nem láthatja a szüleit, esetleg mert fogalma sincs arról, mi történt vele az előző életében, nem, Lucinda problémája sokkal nagyobb: Daniel, a bukott angyal pasija otthagyja egy magániskolában, ahol három hetet kell kibírnia. Mert csak így tudják megvédeni a különböző teremtményektől, akik Luce-ra pályáznak. Mit csinál a kedves kis főhősünk a félangyaloknak fenntartott oktatási intézményben? HÁT BEFESTI A HAJÁT! Meg sír… sokat… Az első részre négy csillagot adtam, mert noha a kivitelezése nem volt az igazi, az alapötlet kiváló lett volna, megvan benne minden, ami egy igazán jó ifjúsági, romantikus, fantasyhoz kéne: reinkarnáció, angyalok, démonok, Világvége harc. Na igen ám, de sikerült a nagyszerű koncepciót elrontani… Hogy mivel is? Ez egy olyan j

Sally Nicholls: Shadow Girl (Árnylány)

Hogy akadtam rá:   Sally Nicholls rajongó vagyok. Úgy általában az egészről:   Clare élete nem a legvidámabb: Sehova sem tud beilleszkedni és állandóan zaklatják az iskolában. Nem foglalkozik a tanulmányaival vagy azzal hogy barátokat szerezzen, hiszen mindig gyorsan átpasszolják másik gyámszülőkhöz, és költözhet tovább. Aztán egy napon eltéved hazafelé menet és találkozik Maddyvel, aki szintén árva és talán ő lehet az első igaz barátja. Sally Nicholls diszlexiásoknak szánt mesekönyve ez, vagyis eleve könnyen olvasható a nyelvezete, kellemesen nagy térközökkel és alapvetően rövid, de még így is egy összetett és elbűvölő mesét tudott összehozni. Az alapötlete ugyanaz, mint a Close Your Pretty Eyes nak, mivel egy másik kiadónak is feldobta ugyanazt az ötletet az írónő, így egy ihletből született a két könyv: milyen az élete egy árvaházban nevelkedett gyereknek. Míg a Close Your Pretty Eyes egy szívet tépő történet, ami enyhén reménytelen, addig ez a történet csupa remény, d