Gy. I. K.

ÁLTALÁNOS

1. Miért nem jelennek meg azonnal a hozzászólásaim?

Volt már erről szó korábbi posztokban, így a törzsgyökeres olvasók tudhatják, hogy a negatív kritikáim miatt bevonzottam pár író rajongóját. Úgy hiszem, hogy maguk az írók ezt nem kérték, de bármikor meg merem említeni, itt vagy molyon a könyveket, furcsamód kapok egy rakat „naon hülye vayg” kommentet, és hasonlók. Kaptam egy oldalas elemzést is, hogy miért nem vagyok emberi lény! Bár értékelem a sok erőfeszítést, amit beleölnek, nem szeretném, ha automatikusan minden ilyen gyöngyszem megjelenne a blogomon, mert valaki akkor képes lenne az egész napját ezzel tölteni, ezért kellett bevezetnem a szűrést.

Tehát: Ha nem jelenik meg a hozzászólásod az azért van, mert nekem kell egyesével jóváhagynom. Ne küldd el kétszer, hatszor, nyolcszor, attól nem fog gyorsabban megjelenni.

2. De én nem írtam csúnyát, mégsem látom a hozzászólásom!

Több oka lehet: 1) épp alszom, vagy nem vagyok netközelben, van hogy napokig fel sem nézek, és elcsúszok a kommentekkel, 2) nem felelt meg a kommented a házirendnek. Ez igen egyszerű: vagy spoilereztél (azaz leírtad a cselekményt) jelöletlenül vagy teljesen nem oda illő kommentet írtál. Ezeket sem fogom közzétenni.

3. De szeretnék tőled kérdezni! Azt hol tehetem meg?

E-mail cím: gyiag[kukac]freemail.hu, ha a freemail éppen engedi. És itt a kérdezgetős oldalam.

Esetleg a facebook oldalon is írhatsz, engedélyeztem a privát üzenetek küldését, így ha valamit privátban akarsz kérdezni, megteheted ott is. Ezen felül molyon és goodreadsen is teljesen elérhető vagyok.

Postagalambot ha lehet, ne küldjetek, allergiás vagyok rájuk.

4. Ajánlani akarok könyvet!

Megteheted, de készülj fel, hogy a várólistám miatt 10 éven belül ígérem csak, hogy eljutok odáig.

5. Ajánlj könyvet!

Szívesen ajánlok bárkinek könyvet, a fent említett elérhetőségeken lehet ezt is kérni, de ha nem szeretnétek 120 könyvből álló listát, szűkítsétek le témára, korosztályra, és feltétlen írjátok meg, hogy angol nyelven ajánlhatok-e.

6. Honnan veszed a könyveid?

Amazon, Alexandra, Bookline, Libri, Prospero, Bookdepository (ingyenes kiszállítás), könyvesboltok, ahol járok vagy közvetlen a kiadótól a webshopjaikban. Használt könyveket: betterworlds (ingyenes kiszállítás) és awesomebooks.

7. Küldd el a könyved, add kölcsön, megveszem, scanneld be, fordítsd le, add ide nekem az elsőszülött gyerekedet!

Nem, nem adok kölcsön senkinek könyvet és ezt ne vegyétek sértésnek, mert nem az. Nem ismerlek titeket, valószínű, hogy a legtöbb olvasóm aranyos könyvmoly, de… De nekem nincs felesleges pénzem több ezer forintot kiadni, hogy véletlenszerű idegeneknek szívjóságból könyvet küldjek.

Nem, eladni se fogom a ritkaságaimat, mert nyilván szeretem őket, és még ha anyagi gondjaim is adódnak, ez sosem lesz megoldás. Megértéseteket köszönöm!

Nem, nem scannelem be a könyveim, mert nincs scannerem, se időm, se kedvem. Nem, nem fordítom le, mert nem foglalkozok kalózfordítással.

Nem, még a lelkemet sem adom el, habár ha időgépről és/vagy dimenziók közötti utazásról van szó, megbeszélhető az alku.

8. Írd le, miről szól a könyv!

Erre találták ki a google-t és a wikipédiát, és az nem én vagyok. Ha arra kértek, hogy részletesen meséljem el, ha éppen jó passzban vagyok, LEHET, hogy megteszem, de ez nekem kínzás, és megoldom, hogy minél rövidebben válaszoljak rá, ha nem kérdeztek valami konkrétat. Konkrét kérdésekre válaszolok, de ne várjátok el, hogy amit 5 éve olvastam, azokat betéve tudom. Szintén ezeket a kérdéseket a fent említett privát módon tegyétek fel, ne kommentként.

9. Beképzelt vagy, nincs diplomád, bla bla bla…

Jéé, ki beszél? Sőt, az se érdekel, ha diplomád van. Csak kulturált emberekkel állok szóba, sajnálom.

10. Mikor jelenik meg XY könyv?

Nem állok kapcsolatban egyik kiadóval se, így nem tudom. Szemfülesként figyelem a kiadók hírfolyamát facebookon, a legtöbb kiadó itt közli a megjelenésüket, de lássuk be, hogy a nagyobb könyves eseményeken kívül, a többi megjelenés meglepetésszerűen történik. Bónusz segítség: minden kiadónak van e-mail címe, noha van, aki nem válaszol.

11. Miért folytatod azokat a sorozatokat, amiket nem szeretsz? Miért akarsz jópofának tűnő kritikákat írni róluk?

Mert ehhez van kedvem.

12. Miért hagysz abba XY sorozatot?

Mert nem adják ki magyarul, és nincs időm amúgy betáblázni, de ezeket később folytatni fogom. A többi pedig valószínű a „paranormális romantika” kategóriába tartozott, vagyis egy könyv/egy pasi/egy szexi csaj, amiktől tépem a hajam. Nem, nem lesz jobb. Nem, az nekem nem tetszik. (Ez nem sértés, de ne próbáljatok rávenni, hogy a 119. részben már tényleg lesz történet.)

13. Mit ajánlasz kezdő angolosnak? XY könyv nehéz angolul?

Nem tudom. Egyszer válaszoltam a kérdésre, és megkaptam, hogy a nénikém balbokáját, hogy én mekkora hazug dög vagyok. Ezek után minek fáradjak? Amúgy ez nagyon relatív, nekem a klasszikus és szépirodalmi műveken kívül minden könnyű. Cassandra Clare-rel kezdtem, ami éppenséggel nem annyira az, de azt álltam neki fordítani. Amit ajánlok: vagy kezdj el olyat olvasni, amit szerettél magyarul és ismered a történetet, vagy válassz egy ifjúsági könyvet, azok egyszerűek. Ne szótárazd ki elsőre, próbáld kitalálni a szavak jelentését, minket iskolában így tanítottak olvasni.

14. Mi jelent meg magyarul? Mi angolul? Tervezik-e kiadni a könyvet?

Általában úgy jelölöm, amit angolul olvasok, hogy a magyar cím zárójelben van. Ha ez sorozat sokadik tagja, és elkezdték itthon kiadni a sorozatot, a kiadót kérdezd a megjelenésről. Ha nincs kiírva posztban, hogy a jogok elkeltek, akkor nem tudok róla. Nem állok kapcsolatban kiadókkal.

15. Mesélj a recenzióírásról!

Nem vállalok sokat, mert szeretem egyből elolvasni, ezért ebből nem halmozok fel sokat. Összesen három-négy kiadótól, ha kaptam recenziós példányt, de úgy szoktam kérni, ami engem érdekel, és 99%-ra tudom, hogy tetszeni fog, ezért vannak általában pozitív recenzióim. Miért teszem ezt? Mert ha már a kiadónak ez pénzbe kerül, ne kapjon rosszat, ezért nem szoktam ingyen könyv reményében bármit kérni. Van, aki ezért blogol, én nem, nekem az olvasás szeretete számít, és ha nem is olvasná senki a blogom, akkor is írnám, mert főképp magamnak jegyzetelek. De persze, hogy ha egy reci könyv nem tetszik, hát megírom azt is, nem félek attól, hogy nem kapok több könyvet. (Mert nem baj, ha nem kapok.)

16. Elvállalod-e a magánkiadott könyvem olvasását és hogy arról írsz recenziót?

 El, de előtte nézz szét a kritikáim között és gondolkodj el. Nem szépítek. Esetleg megbeszélhető, hogy ha nem tudom végigolvasni a könyvet szenvedés nélkül, akkor nem írok róla semmit a blogon. Plusz csak a profilomba vágó könyveket olvasok. Tehát kérlek szépen nézd meg, mit tartasz a kezedben: Urban fantasy? Jöhet. Disztópia? Jöhet. Komoly témás könyv? Jöhet. Történelmi romantikus? Nem. High fantasy? Nem. (Igen, általában high fantasyt és történelmi romantikus kéziratokat és reci könyvajánlatokat kapok, mert biztosan szeretni fogom őket, hiszen annyi van a blogomon. Melyik blogomon?) Nem sértés, de ha úgy kezded a leveled, hogy imádom a blogod, minden nap olvasom, és annyira tudom, hogy tetszeni fog ez a francia forradalomról szóló regény, akkor megkérdőjelezem, hogy nem sablon körüzenetet küldtél ki. Nem kell a bók, elég a formális levél.

17. Miért van kevesebb poszt?

Mert ilyen a magánéletem. Plusz nagyon rám járt a rúd múlt évben a hírhedt magyar írós kritikáim miatt és meguntam, hogy csak utálatot kaptam, ezért írós terápiába kezdtem. Tehát felváltva írok és olvasok, ahogy időm engedi.

A KÉZIRATOKRÓL

1. Fogadsz kéziratokat?

Nem.

2. Miért nem?

Vessünk egy pillantást a kéziratolvasós verseny eredményére. *tücsökciripelés* Igen, a kérdés jogos, miért? Mert mind olyan volt, ami nem tetszett, és alapvető hibákat nem fogok elsorolni, mert meguntam.

3. Milyen kéziratokat kaptál?

– Amiben nincs hejes iras. Nem érdekel, hogy nincs magyar billentyűzeted, hogy diszlexiás vagy (Laurell K. Hamilton is az), hogy nem tudsz helyesen írni, arra való a gyakorlás és én nem vagyok nyelvtan tanár.

– Amiben nincs központozás. Tudom, hogy a gondolatjel és a pontok, vesszők nagyon bonyolult dolgok, de ha egyáltalán nincs benne, az nem írói szabadság. (Van, amelyik esetben igen, de kétlem, hogy aki nekem kéziratot küldene, ott tart. Annak csak én örülnék.)

– Ami csak párbeszéd.

– Ami nem az érdeklődési köröm.

– Amit nem tudok megnyitni, olyan formátum.

Könyörgöm, ha valakinek kéziratot küldesz, írd le miről szól, mi a műfaj, van-e benne nekrofilia, etc, mik a kényes témák, hány karakter vagy hány oldal, milyen korosztálynak szól ÉS KÉRDEZD MEG milyen formátum jó neki, ne küldd el csak úgy.

Nem, nem fogom elolvasni, nem, biztosan nem. Nem akarom a Harry/Piton professzor pornódat se, kérlek, ne. Olvasok fanficeket, igen, de itt is illik leírni a fandomot, a párost legalább, és biztosítok mindenkit, hogy amiket én olvasok most, olyat szerintem senki nem ír.

Semmi baj azzal, ha kritikát akarsz, de erre ott a Merengő és az Imagine, – ha még élnek –, és a netes blogok, használjátok azt. Nagyon jó anyagok is fellelhetők a neten, érdemes őket böngészni, de amit a legtöbbet kell csinálni, az a gyakorlás.

4. De csak harminc oldalam van kész, azt akarom, hogy elmondd érdemes-e befejeznem!

Ezt neked kell eldönteni és nem nekem. Egyrészt hasznos tapasztalatszerzésként befejezni valamit, másrészt meg kell tanulnod felismerni az ötleteket, amik nem elég jók papírra. (És meguntam az alapvető hejes iras dolgokat magyarázni.)

ÍRÁSRÓL

1. Írsz?

Igen.

2. Elolvashatom?

Nem. Mármint igen, ha megtalálod. Nem nehéz, a teljes nevem alatt írok interneten. A bökkenő? Angolul, és javarészt most fanficeket írok, néhány eredeti novellám van írásgyakorlatként.

3. Miért fanficeket?

Mert így tudok gyakorolni anélkül, hogy karaktereket és világot kéne felépítenem. És megrögzötten szeretem a nagyon ritka párosokat, szóval fennáll a lehetőség, hogy találkoztál már velem.

4. Miért angolul?

Mert gyakorlok, és ott van közönség, akiktől kaphatok kritikát. Ennyi.

TÉVÉSOROZATOKRÓL

1. Melyik sorozatokat nézed/tervezed nézni (2015-2016-os idény)?

- Különleges ügyosztály
- Sherlock
- Egyszer volt, hol nem volt
- Sárkányok
- A zöld íjász
- A S.H.I.E.L.D. ügynökei
- Az Álmosvölgy legendája
- The 100
- Bitten
- Agent Carter
- Forever
- iZombie
- The Messengers
- The Flash
- Gotham
- Aquarius
- Constantine
- Az elnök árnyékában
- A titkok könyvtára
- Daredevil
- Wayward Pines
- Quantico
- Lucifer (midseason)
- The Frankenstein Code (midseason)
- Blindspot (talán)
- Heroes Reborn
- The Player (talán)
- Game of Silence (midseason)
- Emerald City (midseason) (ha elkészül)
- Shades of Blue (midseason) (talán)
- Recovery Road
- Shadowhunters
- Damien
- Limitless (talán)
- Supergirl
- Containment
- Legends of Tomorrow
- You, Me, and the End of the World (talán)
- The Magicians

2. Mi most a kedvenc sorozatot? Melyiket hányasra pontozod? Hogy jönnek tetszési sorban nálad a sorozatok?

5 pontos aka fanatikus rajongó vagyok:

1. Agent Carter
2.  iZombie
3. Stitchers
4. The 100
5. Jessica Jones
6. The Flash
7. Quantico
8. Egyszer volt, hol nem volt
9. Gotham
10. A titkok könyvtára

4 pontos aka szeretem, de nem tökéletes:
11. Daredevil
12. Az Álmosvölgy legendája
13. Blindspot
14. A zöld íjász
15. Limitless

3 pontos aka vagy színészért vagy shipért nézem, agyradír sorozat:
16. Supergirl
17. Bitten (jelenleg 2x01-nél tartok)

2 pontos aka mazochista sorozat:
18. The Magicians

Amiket nem pontozok: Különleges ügyosztály, Sherlock és a Sárkányok mese.

3. Milyen régi sorozatokat néztél?
- 666 Park Avenue
- Seven Days - Az időkapu
- A SHIELD ügynökei (kaszálva a 3x06 résszel)
- Alcatraz (kaszálva az 1x01 résszel)
- Alias
- Emberi tényező
- Aquarius (kaszálva 1x13)
- Believe (kaszálva az 1x06 résszel)
- Buffy, a vámpírok réme
- Camelot
- Bűbájos boszorkák
- Döglött akták (véletlenszerű részek a tévében)
- Constantine
- Kettős ügynök (kaszálva az 1x10 résszel)
- A szekta (kaszálva az 1x07 résszel)
- Született feleségek (kaszálva az 5x24 résszel)
- Dollhouse - A felejtés ára (félretéve az 1x12 résznél)
- Drakula
- FlashForward - A jövő emlékei
- Forever
- A rejtély (kaszálva a 4x22 résszel)
- Mintazsaru
- Grimm (félretéve/kaszálva az 1x01 résszel)
- Herkules (nem esküszöm meg rá, hogy végig láttam)
- Hősök (kaszálva a 2x11 résszel)
- Hősök - Újjászületés (kaszálva 1x07 résszel)
- Intelligence - A jövő ügynöke
- Knight Rider
- Lost (kaszálva az 1x25 résszel)
- Elveszett lány (kaszálva a 2x01 résszel)
- MacGyver
- Merlin kalandjai (kaszálva az 5x03 résszel)
- Minority Report
- Rejtélyek kalandorai
- Sosehol
- Nikita (kaszálva a 2x10 résszel)
- Once Upon a Time in Wonderland
- Point Pleasant - Titkok városa
- Hazug csajok társasága (kaszálva az 1x20 résszel)
- A szökés (2x12-nél tartok)
- Az elveszett ereklyék fosztogatói
- Bosszú (kaszálva az 1x10 résszel)
- Revolution
- Sabrina, a tiniboszorkány
- Sliders
- Smallville (1x02 résznél tartok)
- Terepen (kaszálva a 3x04 résszel)
- Az elnök árnyékában
- Odaát (kaszálva a 9x06 résszel)
- Teen Wolf - Farkasbőrben (kaszálva az 1x12 résszel)
- 4400
- A szupercsapat
- Az elveszett világ
- A hírnökök
- The Player
- The Returned (2015)
- A kiválasztottak
- Vámpírnaplók (kaszálva az 5x01 résszel)
- Tru Calling - Az őrangyal
- Elveszett legendák kalandorai
- Wayward Pines (kaszálva az 1x06 résszel)
- Varázslók a Waverly helyről (félretéve 3x21 résszel)
- Xena, a harcos hercegnő (fogalmam sincs, meddig láttam, de tervezem újranézni)
- You, Me and the Apocalypse (kaszálva színész miatt 1x03 résszel)

10 megjegyzés:

Heni írta...

Helló! Én azt szeretném kérdezni, hogy ez a recenziós dolog hogy működik pontosan? A kiadó bárkinek ad ingyen könyvet, aki kritikát akar írni róla, vagy azért megnézik, kiről van szó? Utána a könyvet meg lehet tartani? Mi van akkor, ha valakinek nem tetszett a könyv, és negatív véleményt ír? Ne haragudj a sok kérdés miatt, csak én is blogolok, de úgy látom, Te sokkal gyakorlottabb vagy, és szeretném tudni, hogy működik ez.

Gigi írta...

@Heni: Nem minden kiadó ad és nem minden könyvből. Van, aki a már befutott írók könyvéből és sorozatok sokadik részéből nem ad. Van, aki csak e-bookot ad, és nem kapsz papírkönyvet. Ha nem védett az e-book nem illik továbbadni, mert nem etikus és meg is büntethetnek érte. Van olyan kiadó, aki nem postáz, és be kell menned a példányért a kiadóba.

Amúgy pedig igen, megnézik, kinek adnak, alap az átlag napi 100 látogatottság, és a minőségi írás, ezt mindenki másképp definiálja, de átlagban 500 szó, spoiler nélkül, tényleg a könyvről. És átlagban 1 hónap alatt el kell olvasni, mert ha nem teszed, lehet, ez lesz az utolsó csepp, és nem adnak többet könyvet bloggereknek. Illetve, van, hogy kevesebb időtartamot kapsz rá, pl. 1 hetet. Ha kérsz kiadótól recenziópéldányt illik a látogatottsági adataidat csatolni, és elfogadni, ha egy kiadó nem ír vissza, esetleg nemleges választ kapsz.

Mindenféleképpen őszinte véleményt írj, mert az olvasóid nem fogják szeretni, ha esetleg becsapod őket. És tényleg én is hagytam abba blog olvasását, mert felhalmozott halom könyvet, és mindről jót írt. Annak semmi értelme. A legtöbb kiadó jófej, és őszinte véleményt várnak, viszont van, akik megszabják, hogy csak jó lehet. (Ulpius, példának okáért.)

A könyvet természetesen meg lehet tartani, már ha kapsz papírformát.

Heni írta...

Köszönöm a gyors választ! :) Üdv: Heni

Heni írta...

És még egy utolsó kérdés: A tapasztalataid alapján melyik kiadónál érdemes próbálkozni, és ki az, aki nem vevő az ilyesmire? Bocsi a sok faggatózásért, és még egyszer nagyon köszönöm a választ és a segítséget! :)

Gigi írta...

@Heni: Fogalmam sincs, én kapok a kiadóktól, nem szoktam megkeresni őket. A Könyvmolyképző nagyon kevésből szokott adni (amit látok blogger levelezőlistán), és ha jól tudom, csak e-könyvet adnak, a Maxim és a Geopen talán reklámozás ellenében ad. A Cor Leonis még talán nyitott bloggerekre. :)

Heni írta...

Köszi szépen a segítséget és a türelmet. :) Szép napot!

Andrea írta...

Szia! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy hogy szúrtad be a kommentek dobozt? Mert nincs ilyen modul a blogspoton...

Gigi írta...

@Andrea: külön html kóddal. :) http://www.way2blogging.org/2012/01/recent-comments-widget-with-avatar-for-blogger-blogspot.html

Névtelen írta...

Szia, Gigi! Érdeklődni szeretnék, hogy mi a helyzet a bloggal? Régen írtál, várható, hogy lesz a közeljövőben bejegyzés? Félre ne érts, nem számonkérni szeretnélek, csak hiányoznak a posztjaid. :)

Gigi írta...

@Névtelen: Sajnos befejeztem a blogot. :) Nem nagyon van rá időm és energiám.

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.