Ugrás a fő tartalomra

Monika Feth: Eperszedő


Hogy akadtam rá: A Könyvmolyképző kiadó könyveit szemmel tartom, mivel sok kedvencemre tették rá a kezüket, elolvastam a fülszöveget, és mivel oda vagyok a gonoszokért, és itt egy sorozatgyilkos az egyik főszereplő, gondoltam, nosza, olvassuk el.

Úgy általában az egészről: Talán az a legjobb, ha felvázoljuk az alaptörténetet. A fülszöveg elárulja nekünk, hogy van Jette, akinek a barátnőjét, Carót megölik, és ő nyilvánosan bosszút esküszik, a gyilkos pedig ezért elkezd neki udvarolni, Jette pedig beleszeret. És elvileg ez egy thriller lenne.

A történetünk úgy indul, hogy a gyilkos fejében ülünk és megismerjük a karakterét, ő egy szezonmunkás eperszedő. Szerintem abszolút jó ötlet volt vele kezdeni, én ezért is szerettem bele a könyvbe először, amikor mintát olvastam belőle. Aztán megismerjük a főhősünket, Jettét, akinek gazdag, krimiíró anyucija van, elvált szülei és a barátnőivel lakik (Merlével, a lelkes állatbaráttal és Caróval, aki magát vagdossa és rossz családból származik).

A történet innentől elég egyszerű. Caróhoz eleve nem fűzünk sok reményt, hiszen tudjuk, amikor az elején egy titokzatos pasival kezd el randevúzni, hogy bizony ő a gyilkos, és bizony Caró meghal jó pár fejezeten belül. Mi pedig olvassuk tovább és várjuk a fejleményeket. Viszont Caro még mindig él, mi pedig csak olvasunk, és Caro csak nem hal meg. Persze elérkezik a pillanat, hogy említett hősünk meghal, temetés, és a drámai bejelentés Jette részéről, hogy elkapja a gyilkost.

Az írásmóddal nincs bajom, az elején kicsit zavartak még a tőmondatok, valahogy angol fordításban (mert fel vagyok iratkozva egy ilyen mintákat adó angol oldalra, ahol olvastam az első fejezetet) nem zavartak a tőmondatok, nem tűntek fel, viszont magyarban szemet szúrt. Óh, nem, nem a fordítót hibáztatom, csak gondolom magyar nyelvben ez előbb feltűnik nekem. Amúgy a fordítás isteni, gratulálok a fordítónak, egy elgépelést sem láttam a könyvben, a kiadó kitett ezért a kötetért.

A történetvezetéssel sincs bajom. (Fogadott húgomnak ez okozott gondot.) Mivel sok szereplő szemén át látjuk a történetet, ezzel az szokott a baj lenni, hogy az egyik vonal érdekesebb, mint a másik, és csak igen kevés író bánik jól ezzel a fonal megosztással. Itt a végén kicsit unalmas és elhúzott volt, hogy mi az akciót akarjuk olvasni, de azt látjuk, hogy a szereplő anyja, hogyan izgul a lányáért. Megjegyzem nem is egyszer vált át erre a képre. Olyan, mintha film lenne. És itt jön a következő probléma. A szöveg eleve szét van vagdosva, minden egyes jelnél más szereplőt látunk (a rendőrt, az anyukát, a nagyit, az anyuka barátját, a főhős barátnőjét, a másik barátnőjét, a gyilkost, a gyilkos barátját és persze E/1-ben a főhőst), ez igazán nem zavaró, számomra élvezhető volt. No, de egyes ilyen bekezdéseknél is hirtelen ugrások vannak. Beszélgetnek, főznek, zsupsz már aközben beszélgetnek, hogy esznek, zsupsz már utána. És ez nem logikusan, érthetően van leírva, hogy "Megebédeltünk és utána kávéztunk és beszélgettünk." Hanem a beszéd jel után van írva. "- mondtam, mikor már eltelt egy nap." Ez eléggé zavaró tudott lenni.

A rendőr karaktere abszolút nem is kellett volna bele. Én szeretem a krimit (Agatha Christie-t pl.) és nézek nyomozós sorozatokat (imádom a Különleges Ügyosztályt), szóval nem kell nagy lövöldözéseknek lennie, sem egyéb túlzásoknak, hogy érdekeljen egy nyomozó/rendőr munkája. Itt viszont semmi nyomozás nincs. Abszolúte. Rendőr fogja magát, megérzés, és tudja ki a gyilkos. Persze, mi is tudjuk az első mondattól kezdve, de a rendőr erőlködhetett volna egy kicsit jobban. Szinte a semmire adott ki körözést. A nyomozási szál nagy paffja még, amikor fejeltem, hogy a lányok találtak egy virágot. Ami köthető a gyilkoshoz. Epertermesztő kisvárosban élnek (én epertermesztő faluban). ÉS NEM ISMERNEK FEL EGY EPERNÖVÉNYT??? Nem vagyok egy nagy szakértő, de ha epret látok, felismerem, így elég súlyosnak éreztem, hogy az írónő erre vezeti vissza a nagy felfedezést. Mellesleg, amikor Jette találkozik a gyilkossal először, meg is jegyzi "A gyilkos kb. úgy nézhet ki, mint maga." Kérdem én, akkor ez hogyhogy nem esett le neki? Ha az epernövény és versek lehetnek indítékok, akkor a leírás is.

Bár a nyomozás részt eléggé kritizáltam, mégis megfogott a könyv. Nem, érzelmileg sem volt kidolgozva, amit hiányolok, több gyilkos/Jette romantikus pillanatot láttam volna szívesen. Több érzelmet, több kidolgozást. Az sajnos itt nem volt, bár lehet azért is, mert nem olyan stílusú könyvnek szánták.

Idézet magamtól egy másik oldalról: "Én ettől vártam a világmegváltást. Valami sötét romantikus katyvaszt." Vagyis tényleg reméltem, hogy ha a fülszövegben ellövik a poént, akkor azon lesz a hangsúly. Sajnos nem így lett, és tényleg már abszolút késztetést érzek, hogy egy fanfictionben kijavítsam ezt. Magában a könyvben akad egy-két szép mondat és gondolat, amiért megérdemli a 4 pontot. Ha jelenne meg Monika Feth-től könyv, biztos megvenném. Általában véve szerintem ez a könyv inkább szólt a beteges romantikus kapcsolatokról, a kiegyensúlyozatlan, elcseszett párkapcsolatokról, mint a nyomozásról. De épp ezért egy kicsit a szívembe zártam. :)

A szereplőkről: Én abszolúte Georg (gyilkos) párti vagyok, egyszerűen imádtam, és tényleg úgy érzem, hogy hihető, mint pszichopata gyilkos. Jettét ezzel szemben megutáltam a végén. Mondjuk úgy, hogy amikor csalódást okozott a gyilkosnak, akkor nekem is. (Dehogy vagyok elfogult.) A többi karakterrel nem tudok mit kezdeni. A rendőr, Bert hihetetlen figura, mert zsaru, de mégsem elpuhult, mindenkivel együtt érez, és mégis úgy érzem, mint egy nagy összekötő figurát, aki bárkivel tud azonosulni. (Caróval a rossz múltja miatt, Imkével a munkája és a hozzáállása miatt). Egyszerűen úgy kilóg és annyira nem hihető, ahogy elő van írva. Egyszer ezt gondolja, másszor azt, és persze mindig igaza van a nyomozás terén. (Egy kicsit úgy érzem, hogy mintha ő lenne az írónő karaktere, aki piszkálja a szálakat, és nagyon természetellenesen hat.) Imkével, mint íróval, abszolút együtt tudtam érezni, és ez is csak egy jó pont, hogy beleírt egy írót. No meg még az ilyen apró kis plusz pontok: a falusi/kisvárosi életábrázolás (főleg a trágyaszagos mondaton nevettem, hogy de hasonlít az én kis lakhelyemre), hogy állandóan epret ettek (hiszen az a főtéma) és Rudi, a spániel, mert imádok őket.

Összességében: Kicsit csalódtam benne, de mégis ajánlani tudnám a könyvet, mert érdekes. De biztosan nem mondanám rá, hogy izgalmas thriller.

Kedvenc karakter: Georg, Rudi

Ami kifejezetten tetszett: Rudi -egyszerűen a gyengém, Georg - szintén :D

Megjegyzések

 1. én is szeretem a krimiket,és azt hiszem h. meg fogom venni a könyvet.habár a történet kicsit hasonlit az egyik részre a Gyilkos elmékből(ami a kedvenc sororozatom :P).ott is egy ilyen szezonmunkás volt a gyilkos...deazért a köny érdekesebbnek tünik :D

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Ugye, hogy neked is csalódást okozott? Én speciel jobbra számítottam. Szerintem többet ki lehetett volna hozni egy ilyen sztoriból. Írtam választ az oldalamon a postodra is:D
  Nekem az a romantikus szál tényleg nem tetszett annyira... Számoltam vissza az oldalakat, hogy még 99 oldala van, hogy meghódítsa a csajt (holott akkor még nem is találkoztak), még 98 oldala van vissza stb... :D Szóval te sem vágódtál hasra ettől a könyvtől?

  (by Percy)

  VálaszTörlés
 3. Szia(sztok)!

  Zuzu: Hát nem mondanám, hogy ez krimi. Elvileg nyomozós valami akarna lenni, de ugye mi egyből tudjuk, hogy ki a gyilkos, és sajnos a rendőrség nem annyira erőlködik. Engem egyáltalán nem ez kötött le a könyvben. De nem tántorítalak el a könyvtől, mert szerintem érdekes. Csak nekem nem az volt, mint amire számítottam.

  Percy: Csalódás volt az biztos. Én arra számítottam a fülszövegből, hogy a szerelmi katyvasz részén lesz a hangsúly. Erre csak az van benne, hogy Jette és a gyilkos hogyan találkoznak. De a többi? Elhiszem, hogy a gyilkos pszichopata és egyből "beleszeret," ez okés, de Jette? Mikor tudja, hogy úgy néz, ki mint a gyilkos? Legalább azt hittem, hogy Jette tőrbe csalja a csávót. Erre semmi ilyesmi. Én nem számoltam vissza az oldalakat, nekem tetszett. Én a szereplők érzelmi viszonyait boncolgattam, mert tényleg, ez inkább a beteges, egészségtelen kapcsolatokról szól. Avagy, hogy mi is az "igazi" szerelem. (Lásd a rendőr tönkrement házasságát, Jette anyjának kapcsolatát, ami a rendőr és Jette anyja között van, no és akkor persze Jette és a gyilkos.) Nekem az dobogtatta meg a szívem, hogy Jette azért még szereti. Viszont, ne fuss el, de úgy láttam, van folytatás. xD

  VálaszTörlés
 4. Neee folytatás? Minek? Nekem is hatalmas csalódás volt... sokkal többet vártam. Teljesen egyetértek veled. Ez tipikusan az a könyv, ami ott fog porosodni a polcomon idők végezetéig... (vagy ameddig valaki más el nem olvassa :P)

  VálaszTörlés
 5. Nem biztos, hogy folytatás, nem tudok igazán már németül. De az írónőnek 5 thriller könyve van. Ez az első. És mintha a harmadik thriller könyvénél láttam volna egy Jette nevű szereplőt, a negyedikből annyit kivettem, hogy Jette anyját fogja zaklatni egy kattant rajongó és az ötödiknél pedig a rendőr lesz főszereplő. Most vagy mindig ugyanazokat a neveket használja az író, vagy valamiféleképpen "folytatás." Nem tudom pontosan. Angolul csak az Eperszedőt láttam megjelenni, aztán több könyvet nem. Hát meglátjuk. Amúgy nekem azért tetszett a könyv valamiért, valószínűleg az alapfelállás miatt. Talán egyszer újraolvasom. :D

  VálaszTörlés
 6. Szia(sztok)
  Most vettem meg a könyvet...Pontosabban ajándék ként kaptam,de már régtől fájt rá a fogam :D
  De ahogy látom mindenki csalódott...viszont mindenkink tetszett is :D
  Én elolvasom...Nekem a borító a tartalom minden nagyon szimpi =)
  Majd ha elolvastam írok énis véleményt =)
  És köszi az ˝"előadást" a könyvről!!! =)

  VálaszTörlés
 7. Szia!
  Tetszett a kritikád :)
  Igen, sajnos tényleg voltak hibái a könyvnek: a hátsó borító szövege már előre lelőtte a poént, ami ugye olyan 150 oldalon keresztül olt megfogalmazva. Jette és a gyilkos találkozása jobban ki lehetett volna bontva, aztán mondjuk a gyilkos, miután csalódott a lányban, sajnálhatta volna jobban, vagy elmondhatta volna az igazat, hogy egy kicsit drámaibb legyen a sztori. Bennem őszintén szólva a szexes rész körül volt a kavar. Georg utána kezdett el üvöltözni? Vagy ha már előtte is furin viselkedett, akkor Jette miért tette azt amit?
  Georg előző áldozatairól sem tudunk meg szinte semmit, pedig érdekelt volna, ott miért követte el a bűntetteket, főleg hogy nemi erőszak is történt, tehát ott valószínűleg egyik csaj sem akart rámászni.
  Összvissz tehát a két főszereplő kapcsolatból hiányzot valami. De én is tartom az állításodat, miszerint a könyv inkább szólt a beteges kapcsolatokról, a mély kapcsolatok hiányáról, (Georg lehetne akár a szocializációtól menekülő ember prototípusa, aki viszont pszichopata módon ragaszkodik saját eszméihez, túlzottan a múltban, múltnak él.)a könyv által hirdetett nagyfeszültség a könyv utolsó 50 oldalán mutatkozott számomra, meg talán Caro halála előtt, de akkor se nagyon mert akkor meg már tudtam, hogy meg fog halni, hála a borítónak.
  Viszont a sok hiba ellenére nagyon tetszett a könyv, és ajánlom. Valahogy elkezded olvaasni és utána folytatni akarod, talán a végkifejlet miatt is :)

  VálaszTörlés
 8. Szia! Én éppen tegnap rendeltem meg ezt a könyvet a Net-ről. Nagyon érdekelt .. egészen mostanáig valósággal elvettétek a kedvem az olvasásától ezekkel a kritikákkal.. :(( Ez nem bántásnak szántam, csak hát nem is tudom majd a ti is írtok egy könyvet és az jobb lesz akkor ítélkezzetek.

  VálaszTörlés
 9. Kedves Névtelen! A kommented értelmében ha pozitív kritikám lenne egy könyvről azt se osszam meg senkivel mivel én nem tudok jobbat írni? Vagy ezt hogy gondoltad? Ha tetszett elmondhatom de ha nem akkor hallgassak?

  VálaszTörlés
 10. Kedves Szomorú Névtelen! Tehát ha egy könyv jó, akkor neked nem kell? Most sorolhatnám a rosszabbnál rosszabb könyveket ide, hogy jó kedved legyen - de inkább nem.
  És ha nem értenéd ezt miért írtam: ez éppen egy pozitív, javarészt dicsérő kritika volt. Sok szép jó pontot is kapott a könyv. = a kritikusnak tetszett, még ha nem is magasztalta a csillagos egekbe. Tehát jót ír róla, úgyhogy neked már nem is kell.
  Érdekes felfogás. :]

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige