Ugrás a fő tartalomra

Suzanne Collins: Az Éhezők Viadala


Hogy akadtam rá: Már régóta az elolvasandó könyvek között hevert, amikor még angol volt. Aztán hopp, mire észbe kaptam, kiadta az Agave.

Figyelmeztetés: A beszámoló részletesen kifejti a világot és a főhős háttértörténetét. Csak akkor olvass tovább, hogy ha ez nem zavar.

Úgy általában az egészről: Azt se tudom, hova soroljam ezt a könyvet. Kicsit sci-fi, hiszen valamikor a jövőben játszódik, vagy alternatív univerzumban, de kicsit ez is, kicsit az is. Nehéz besorolni. Sokan mondták nekem, hogy a Battle Royale-hoz hasonlít, amihez még nem volt szerencsém. De mondjuk ki, az alapötlet bizony egy sablon, sok ember egy helyen, öldöklik egymást, és aki életben marad az az egy nyer. De a könyv mégis magával ragadó és jó olvasni.

Főhősünk Katniss a Tizenkettik körzetben lakik, mondhatjuk úgy is, hogy ez a legszegényebb körzet. Észak-Amerika területén van egy ország, Panem, amit a fényes és csillogó, luxusban élő Kapitólium irányít. És körülöttük ugye a körzetek. Mindegyik körzetnek megvan a maga dolga, ipari körzet, mezőgazdasági, a Tizenkettes, ahonnan főhősünk származik a szénbányász körzet. Katniss apját egy bányaomlás közben vesztette el, így hamar ő lett a családfő, mivel édesanyja depresszióba vonult, neki pedig gondoskodnia kellett kishúgáról, Primről. Mivel alig van étel és a többi, ezért Katniss barátjával, Gale-lel vadászni jár az erdőbe, ami persze büntetendő dolog. De így tudjuk róla, hogy bizony jól bánik az íjjal. Aztán, amit levadászott elcseréli a Zugban, ahol az ilyen fekete kereskedések már csak zajlanak.

Viszont a csavar az, hogy van ez az Éhezők Viadala. Anno régen a körzetek lázadást szerveztek a Kapitólium kegyetlen uralma ellen, persze a Kapitólium nyert, a Tizenharmadik Körzetet teljesen eltörölték a föld színéről, és megalapították az Éhezők Viadalát. Vagyis minden körzetnek minden évben adnia kell egy fiút és egy lányt 12 és 18 év között, hogy részt vegyenek egy tévében közvetített túlélő show-n. Minden évben minden gyereknek eggyel több cetlit kell bedobni a nevével a gömbbe, amiből ki sorsolják, ki legyen a "szerencsés." Még egy csavar: egy évi olajért és gabonáért fel lehet iratkozni családtagonként egyszer. Így szegény főhősünknek és Gale-nek bizony jó sok cetlije van a gömbben és mindenki izgul, hogy csak ő ne legyen a kiválasztott.

Bár egyből úgy hinnénk, hogy óh, úgy is Katnisst választják, de nem! A testvérét, Primet, akinek csak egyszer szerepelt a neve a gömbben, így Katniss bár nem akart jelentkezni, mégis önként felvállalja a húga szerepét. A körzetéből pedig a fiú, akit kisorolnak, Peeta, a pék fia, aki egyszer régen segített Katnissnak, mikor a lány elveszítette apját és minden összeomlott körülötte. Peeta volt az egyetlen, aki segített neki, és még egy kiadós verés árán is kenyeret adott a lánynak és persze reményt.

Hogy főhőseinknek még nehezebb legyen a dolga, a mentoruk, a régi nyertes, eléggé részeges bizonyul. Bár azért Haymitch (a mentor) egész jó figura.

A könyv maga izgalmas, tényleg egy letehetetlen darab. Az írás gyönyörű, teljesen beleéli magát az ember ebbe a másfajta világba, semmi nem okoz gondot, hogy megértsük és/vagy megjegyezzük. Ráadásul akad romantika is a könyvben, bár nem az a túl nyálas fajta, és nem is az a lényeg. A karakterek mind szerethetőek, senki sem csak egy odabökött figura. Egyszerűen nem lehet rosszat mondani a könyvre, alig várom a folytatást.

Kedvenc karakter: Peeta

Ami kifejezetten tetszett: Az egész világ leírás

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

 1. Szia! Nem akarok troll lenni, de legközelebb megkérhetnélek, hogy kevesebb spoilerrel írd meg a bejegyzést? Mert így kicsit sokat árulsz el a könyvről másoknak, így pedig nem érdekli az embereket a könyv...
  Sajnálom, ha megbántottalak, de gondoltam, inkább szólok, mert más is észrevette.
  Natasha

  VálaszTörlés
 2. Nekem még sosem árult el semmi fontosat^^

  VálaszTörlés
 3. Már hogyne érdekelné... Épp a spoiler miatt. Sokszor épp a kevés infó miatt kerülnek süllyesztőbe az egyébként érdekesnek igérkező könyvek.
  Annyi írást olvasni erről a könyvről (is), szinte csak a "nagy testvér" és a Battle Royale hasonlatot domborítják ki, ám a sztori (mégha sokszor feldolgozott is már) ismeretlen vagy marad.

  VálaszTörlés
 4. Kedves Natasha!

  Csak erre a bejegyzésemre gondoltál? Mert általában figyelek, hogy ne legyen benne spoiler, vagy kiírom. Én nem találtam ezt valami nagyon spoileresnek, lehet bennem van a hiba, felvázoltam a világot, és az első három fejezet tartalmát. Nagyjából a fülszövegből is kiderül, hogy milyen a világ, és hogy a testvére helyett jelentkezik a viadalra.

  Amúgy nem bántottál meg, de tényleg nem értem, ebben mi lenne a spoileres.

  VálaszTörlés
 5. Én sem értem h mi spoileres amikor amit leírtál annak nagy része a fülszövegben is benne van

  VálaszTörlés
 6. Nem véletlenül van kint a Molyon is, hogy vigyázat, a fülszöveg cselekményleírást tartalamaz. Te viszont még nagyon sok pluszinformációt is megemlítesz a fülszöveghez képest, tulajdonképpen az egész kritika nagyrésze tartalomösszefoglalás. Ha nektek tényleg nem probléma úgy olvasni, hogy tudjátok, szóról szóra mi történik az első három fejezeten, akkor jó, viszont másrta tekintettel kérlek, legközelebb egy figyelmezetetést írjál ki. Mert az úgy általában a könyvről cím megtévesztő, az ember arra gondol, hogy valami olyasmi következik, mint az utolsó bekezdés: miért érdemes elolvasni, mi a véleményed, tehát gondolatok a könyv kapcsán. Elnézést kérek, nem akarlak megbántani, távol álljon tőlem, de ez jogos észrevétel.

  VálaszTörlés
 7. Lehet, hogy túl részletesen kifejtettem a világot, de nekem eszembe sem jutott, hogy ez akár spoiler is lehetne. Mivel ez az alapfelállás, úgy gondoltam, ez mégsem minősül spoilernek, mert nem ezt találtam a könyv alap érdekességének. Engem az első három fejezetben még csak nem is ez kötött le. De akkor tévesen ítéltem meg, és elnézést, ha bárkinek ezzel rosszat tettem. Eddig az ilyesfajta leírásaimra nem érkezett panasz, de akkor ezentúl kiírok egy figyelmeztetést.

  VálaszTörlés
 8. Sziasztok. Gigi én már régóta olvasgatlak, de csak most szólok hozzá először.

  Szerintem azért veszélyes ebben az esetben a Spoilerezés, mert ahogy említetted te is a könyv alapszituációja nem újdonság. De ha mégis valamiért az ember kézbeveszi akkor tudjon minél kevesebbet erről a könyvről mert különben semmi izgalom nincs már az elejétől. Való igaz, hogy a fülszöveg is elég sokat elárul, de Peeta feltűnése például nincs benne, sem az hogy miért is fontos szereplője már az elején a könyvnek.

  Én voltam olyan szerencsés hogy nem olvastam el a fülszöveget, csak néhány külföldi ajánlást, így számomra például teljesen meglepetés volt Katniss bekerülésének módja, ahogyan Peeta is totál váratlanul ért.

  Amúgy szeretem a beszámolóidat. Mindig benézek hog yvan-e nálad valami újdonság. Én is olvasok angolul is, és ezért is jó végre olyan valakit látni a magyar olvasóblogosok világában aki szintén ismeri a külföldi ifjúsági irodalmat. :))

  VálaszTörlés
 9. Szia! Én most olvastam el a könyvet és szerintem is jó. Amúgy úgy vagyok vele, hogy ha érdekel egy könyv, akkor nem olvasom el a blogokat róla. Óhatatlan, hogy olyat is leírjon az ember, amit esetleg nem írnak le a fülszövegben. Máshogy nem is nagyon lehet blogot írni, nem? :) Elég fura volt olvasni, hogy "így neked estek". Persze mindenki leírta, hogy nem akart megbántani... Már olvastam olyat, hogy valaki előtte a poént, de ez nem érdekelt senkit. Aki meg mindent el akar olvasni neten egy könyvről, mielőtt megvenné, az magára vessen.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige