Holly Black: Tithe - Tized

2009. június 22., hétfő


Hogy akadtam rá: Cassandra Clare barátnője Holly Black. Egymás sorozatába beleírták egymás szereplőit. Gondoltam, itt az ideje, hogy megkeressem a Mortal Instrumentses utalást.

Úgy általában az egészről: Nem szeretem a csak tündéres történeteket, mégis mennyi ilyet olvasok. Mert megtudják úgy írni, hogy szeressem. A főszereplő, Kaye élete nem irigylésre méltó, legalábbis szerintem. Édesanyja mindenáron rock sztár akar lenni, csak nem jön neki össze. XY a pasija és épp énekelnek, azzal kezdődik, hogy Kaye egy csikket rak az anyja sörébe, hogy leellenőrizze mennyire is részeg amaz... Itt már kezdtem elásni a sztorit, de nem! Teljesen magával ragadott. Miután Kaye édesanyját megtámadja a pasija, Kaye-ék elköltöznek a nagyihoz, ahol régen is laktak, és ahol Kaye-t sokszor látogatták tündér barátai. Mindig is azt hitték, hogy csak kitalálta őket, de persze, hogy léteznek, most bezzeg sehol nem találja őket.

Elmegy barátnőjével pasizni... És ott a barátnője pasija rátapad Kaye-re, amikor a lány éppen vmi lábatlan falóval szórakozik, pontosabban elképzeli, hogy a ló talpra áll. És tényleg, még a csávó is látja. Majd Kaye megijed, elszalad, és egy erdős részen (?), talán parknál észrevesz egy sebesült tündért, akiből kiszedi a nevét, mert tudja, hogy a tündérek utálják, és kiderül, hogy ez a tündér lovag megölte az egyik régi tündér barátját, mert ellopott egy sütit.

Kaye-ről kiderül, hogy ő pixie, csak elcserélték, tehát az igazi Kaye valahol tündeföldön él, és tényleg. A régi gyerekkori tündérbarátai azt kérik tőle, hogy áldoztassa fel magát a Tizeden, amit a magányos tündérek ajánlanak fel 7 évenként az Unseelie Királynőnek. És igazából megmentenék, de ha kiderül, hogy az Unseelie Királynő csalt a Tizeddel, vagyis nem embert áldoz fel, akkor szabadok lennének a magányos tündérek. Persze Kaye belemegy, de a végén kiderül, hogy senki sem az, aminek látszik. Közben pedig legjobb barátnője testvére segíti, Corny, akit szintén csapdába ejt a tündérföld.

Nagyon jó kis történet, teljesen magával ragadott, a négyest csak azért kapta, mert az elején nem vagyok kibékülve a szereplővel, dohányzik, lop, stb. És mégis afféle hősnek van beállítva, persze létezik ilyen is, de 16 éves szereplőnek valahogy nekem ez sok. Attól még jól meg van írva, és egyből mentem a következő részre.

Kedvenc karakter: Corny

Ami kifejezetten tetszett: a tündérek világa

Ami nem tetszett: az elején Kaye jelleme

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 4/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hello!

Jók a kritikáid :) Azt szerettem volna kérdezni hogy találkoztál a könyvben szereplőkkel a Csontvárosból??

Gigi írta...

Szia!
Mármint mire gondolsz? Hogy melyik két szereplő szerepel a Csontvárosban és ebben is? Ennek a sorozatnak a 2. részében van egy hintó, fekete lovakkal (ami Claryt és Jace-t viszi a Csontvárosba), a főszereplő lány nem látja, csak egy fekete kocsit, de a fiú mellette, igen, mert neki megvan a Látása. A Csontvárosban ez úgy szerepel, hogy Clary leírja, hogy látott egy leborotvált hajú lányt, és egy raszta hajú fiút, akinek csak egy ép szeme volt.

Névtelen írta...

szia.!:)tetszenek a kritikaid es gratulalok ehhez a sok olvasashoz is:) szeretnek erdeklodni hogy ezt magyarul olvastad-e es ha igen akkor nem-e tudod veletlenul hogy hol talalhatnam meg a neten, mert norvegiaban elek es nem igazan tudok magyar konyvek kozelebe jutni, ezt a konyvet is norvegul kezdtem el de nem igazan tetszik az ahogy norvegul megfogalmazzak a dolgokat...ha minnel elobb valaszt tudnal adni annak nagyon orulnek.:) elore is koszonom:)

Gigi írta...

@Névtelen: Most az egyszer felengedem ezt a kommentet, csak hogy még egyszer elmondhassam, hogy NEM pártolom a kalózkönyveket és ez nem letöltős oldal. Mivel a könyv magyarul nem jelent meg és nem támogatom a kalózfordítást, ezért nem tudok segíteni. Amazonról felteszem, meg tudod szerezni angol nyelven.

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.