Cassandra Clare: City of Ashes - Hamuváros

2009. június 22., hétfő


Hogy akadtam rá: Először lett a Harry Potter, aztán sok-sok fanfic író. Köztük Cassandra Claire, aki miatt életemben először fent maradtam egész este, hogy elolvassam a ficét, a Draco Trilógia első részét. Hamarosan megtaláltam a második részt, de akkor nem voltam jó angolos, nem tudtam tovább olvasni. Viszont megszerettem az írását. Imádtam a humorát, saját magát is kiparodizálta, és a cselekmény. Isteni. Lehet, hogy másnak a Gyűrűk Ura titkos naplók ismerős. Azt is ő alkotta. Csak leszedte netről műveit, mert megalkotta első regényét, a City of Bonest, és felvette a Cassandra Clare írói nevet.

Úgy általában az egészről: És ahogy befejeztem az első kötetet, jött ez. Hál isten, ki se bírtam volna nélküle. Tudni akartam, mi lesz Claryvel és Jace-szel. Ez a kritika innentől értelemszerűen spoileres az első részre nézve. Szegény Clary és Jace nem lehetnek együtt, mert testvérek, és az ember azt várná, hogy minél hamarabb megoldódik valahogy a probléma. De nem, Clare hagy minket a sötétben tapogatózni.

Valentine visszatért, ő a főgonoszunk, és mindkét hősünk apja. Szomorú tény, de ez van. Igazából bírom Valentine alakját, amolyan kidolgozott gonosz, nem azért félelmetes, mert rideg ember, és sosem szeretett senkit. Ezzel találta fején a szöget Clare. Mert nem a szeretet hiánya miatt lett az, aki. És a mi kedvenc Valentine-unkat kapjuk prológusba, mert a második könyvben már az is van. Látjuk, hogy félelmetes nagy démont idéz.

Aztán vált a kép és felváltva látjuk Jace-t, Isabelle-t és Alecet, a három Árnyvadászt, és külön Claryt és Simont. Jace-éknél bizonyos probléma merül fel, mégpedig, hogy Jace cseszett elmondani bármit is a Lightwood ikreknek, hogy mi történt igazából. Aztán pedig jön Lightwood mami, végre megismerjük őt is (nekem egyáltalán nem szimpatikus), aki finoman elküldi Jace-t, mert váltig állítja, hogy ő mindvégig tudta, hogy Valentine fia, és kémkedik neki. Jace innentől kezdve a "teszek-mindenre" hangulatú, depresszív tinédzser, de azért csak stílusosan, beleköt egy vérfarkas falkába...

Eközben Simon és Clary... csókolóznak. Igen, összejönnek.

Aztán Jace-t pedig börtönbe zárja az Inkvizítor, a főfő döntőizé. Merthogy biztos kémkedik. Közben pedig gyerekeket gyilkol valaki, aki persze, hogy Valentine. De hogy miért? Az meglepi marad.

Imádtam a részben, ahogy Clary és Jace kerülgették egymást. És a tündér királnyőnél tett látogatás a legjobb jelenet. Jace hozza a maga formáját, és olyan, de olyan függővég van... Viszont alig vártam a harmadik rész megjelenését, kibírhatatlan volt szinte hónapokat várni. Aki ezentúl olvassa, az mázlista, mert bármikor egybe elolvashatja, és nem kell azon agyalnia, vajon tényleg testvérek, most komolyan tényleg azok? Vajon összejönnek? Tessék elolvasni! :P

Kedvenc karakter: Jace, Clary

Ami kifejezetten tetszett: A cselekmény, a szereplők mozgatása, a humor.

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból, és csak remélni tudom, hogy a könyvmolyosok megtartják az eredeti borítót (amerikait).

29 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziaa
bocsi hogy zavarlak ezzel csak megszerném kérdezni, hogy esteleg tudod-e ,hogy várhatólag mikor fog mejlenni magyarul??

Névtelen írta...

Szija!
Engem az érdekelne, hogy nem tudod-e véletlenül, hogy hol találhatnám meg a Hamuváros és az Üvegváros magyar fordítását? Előre is köszi!

Névtelen írta...

szia. ezt a könyvet angolul olvastad?

Gigi írta...

Szia(sztok)!

Bocs a késői reakcióért.

1, Mikor olvastam ezt (kb. egy éve), akkor még szó sem volt magyar kiadásról, ezért bátorkodtam jóóóóval a magyar kiadási ötlet előtt megírni a kritikám. Csak lett valami eredménye (vagy a levélnek, amit a kiadónak küldtem, vagy a filmesítési jogoknak), mert megjelent magyarul is. Szóval, igen, angolul olvastam.

2, Fordítás? Eleve írtam, hogy nyíltan így blogon nem szeretek terjesztgetni, mert igenis ellene is vagyok kicsit, de meg is értem, hogy mennyire kíváncsi az ember. :) Viszont sajnos magyar e-bookban segíteni nem tudok, mivel nekem arra nincs szükségem.

3, A kiadót hiába is kérdezem, velem nincsenek közelebbi kapcsolatban, mint veletek, szóval saccolnék tavaszra, mint kiadás, de hallottam már őszt is. A kiadótól? Semmit sem még.

Névtelen írta...

Szia megkérdeztem a könyvmolyképző kiadótól és a második kötet az decemberben várható a harmadikról nem tudok semmit. Egyébként nem tudsz valamit arról, hogy lesz-e belőle film?

Gigi írta...

Szia!

Én azt olvastam (a fordító blogján), hogy előrehozták a kiadást. Úgyhogy csak remélni tudom, hogy előbb adják ki, mint december és nem erre értették, hogy előrehozott. :)

És igen, lesz belőle film. Jelenleg a forgatókönyvet írják. Bár ugye ez még sosem garancia arra, hogy eljut a mozikba is. Viszont képregény már készül belőle, az már kijön, az biztos. (Nem magyarul.)

Névtelen írta...

Szia!
Istenkém mit nem adnék a filmért! Persze könyvben is sokkal jobb, de a filmben mégis életszerűbbnek tűnik.
Nem tudod véletlenül, hogy mikor kezdenék el felvenni illetve kiadni?

Gigi írta...

Szia!

A filmről csak annyi hír van, hogy írják a forgatókönyvet, se színészek, se semmi ilyesféle hír nincs. Szóval még az is lehet, hogy egyáltalán nem lesz belőle semmi. (Nem negatív vagyok, de járt már így jó pár adaptáció.) Én attól még szurkolok és reménykedek. :)

Névtelen írta...

Szia!
bajban vagyok mert bárhol keresem a city of ashest nem találom csak angolul és csak angolul van a könyvesboltokban is.Esetleg nem tudnád, hogy mikor fog magyarul megjelenni??
köszi előre is!!!

Gigi írta...

Szia!

Júniusban jelenik meg.

Üdv

Gigi

Névtelen írta...

Szia...
Tudom bár kicsi az esély arra, h a kérdésemre válaszolsz, de azért felteszem, mert szörnyen érdekel... Jace és Clary testvérek?? z kiderül a 2. részből?? Az elsőt olvastam, és szerintem n agyon jó lett... csak a végén ez...h testvérek... közbe meg szinte a fél könyvben benne van, h mennyire odavannak egymásért...
Szóval megköszönném ha válaszolnál....
Szívem szerint elolvasnám, d sajna németet tanulok és nem angolt :(

Gigi írta...

Szia!

Ide nem igazán válaszolnék. Megóvnám az embereket a spoilertől, de ha írsz e-mail címet, szívesen válaszolok. A második részből nem derül ki, hanem a 3-ból, hiszen az lett volna elviekben az utolsó rész.

Üdv

Gigi

Névtelen írta...

Szia!
Ó, de rendes vagy,de komolyan...
Előre is nagyon köszönöm.
Az e-mail címem: juhaszanett@hotmail.com
köszönettel:
Ancsi

Névtelen írta...

Szia Gigi!

Énis nagyon kiváncsi lennék hogy Jace és Clary tényleg testvérek-e. Megkérhetnélek hogy nekem is írd le e-mailben?
e-mail címem: hajnihalasz@freemail.hu

Előre is köszönöm!
Hajni

Névtelen írta...

Van egy jó hírem!!!

Holnap után 06.03-án fog megjelenni magyarul A Hamuváros vagyis a 2. kötet!
Ez 1000 százalék. Füleki Eszter írta a Könyvmolyképző egyik munkatársa.

Anna írta...

Sziasztok! Lehet, hogy újat mondok, lehet, hogy nem, minden esetre épp most voltam a Könyvvásáron és örömmel jelentem, hogy megjelent a második rész (ahogy azt az előttem szóló is jövendölte). Úgyhogy lehet szaladni megvenni.
Kellemes időtöltést! :)

És Gigi! Engedj meg egy személyes megjegyzés. Nagyon tetszik amit csinálsz, a mikéntje pedig pláne szimpatikus! Gratulálok, remélem nem hagyod abba! Ráadásul, annak, akinek hasonló az ízlése, kész kincsesbánya ez a blog. Én is már több könyvet a Te ajánlásod alapján olvastam el, és folyamatosan keresem az újabbakat.

Minden jót!
Anna

Névtelen írta...

Helló!! A Hamuváros már megjelent magyarul!! :D és szerintem a legtöbb könyves boltban már kapható is :)

Névtelen írta...

Szia
Mostolvastam én is a második részt és szeretné megtudni hogy vajon a harmadik rész mikor jelenik meg magyarul?Illetve én is szeretném megtudni hogy a két főhős tesvér e.Bár én többféleképpen elképzeltem hogy nelegyenek testvérek:).Akor ez a könyvsorozat három részből áll? email:henol@freemail.hu
válaszodat előre is köszönöm
Zsike

Névtelen írta...

a harmadik rész várhatólag 2010 októberében fog megjelenni :)

Névtelen írta...

IMÁDOM ÉS IMÁDOM!!!!!!!!!!! XD de a végén Jace miatt annyira ideges lettem meg szomorú is egy kicsit ..... :( DE annyira de annyira jó könyv!! és nagyon tetszik hogy a cselekményt több szempontból is mutatja.. remélem ezt a bemutatást a harmadik könyvben is meg hagyja!! :) és Jace .... hozta a formáját, azok a poénok, beszólások, megjegyzések:hangosan nevettem rajtuk!! :D és igen a tündér királynőnél tett látogatás a legjobb jelenet!! :) és Isabell is olyan poénokat elsütött!! Nem is beszélve Magnusról meg Alecről.....
Simon néhol idegesített de végül is őt is megszerettem :) egyszerűen imádom ezt a könyvsorozatot!!! és bocs hogy így megrohamoztalak csak tesóm még nem tudja elolvasni a könyvet mert tanulnia kell és így senkinek se tudok róla beszélni!! :( Pedig annyi mindent tudnék mondani róla!! na jó abba hagytam az áradozást!! Mindenkinek ajánlom hogy olvassa el EZT NEM LEHET KIHAGYNI!!!! és Cassandra Clare a legjobb!!!!!!!!XD

Gigi írta...

Igen, a második rész vége tipikusan olyan, ahol az ember eldobja a könyvet. :) Amúgy én is szeretem nagyjából az összes karaktert, bár Simonnak azért drukkoltam, hogy haljon meg. (Tudom, gonosz vagyok. :)) Egyedül Maiat utálom. :D De őt nagyon. Amúgy pedig nem zavar, nyugodtan írhatsz. Ha esetleg nagyon szeretnéd kibeszélni a könyvet, akár msn-re is felvehetsz. :D Vagy írhatsz emailt. Clare könyveiről mindig imádok beszélni. :)

Névtelen írta...

Hát igen Simon!! amúgy én is csak a végén kezdtem úgy megkedvelni mert jól döntött Claryvel kapcsoltban!!! :D mert amúgy mindig ott volt ahol Clary meg Clary mindig utána futott ha megbántotta és húú de utáltam mikor Simon megcsókolta Claryt meg mikor ott aludt Claryéknél és még sorolhatnám :) ....
és még azt szeretném megkérdezni tőled hogy az üveg város kb hány oldalas lesz? :P :D (remélem lesz vagy 500 is :) )
na szia Flóra voltam

Névtelen írta...

Szia! Láttam hogy megjelent a könyv, de nem tudom elkezdjem -e olvasni, mert elvileg ugye úgy van hogy ez az utolsó könyv...szóval várjam meg a 3.at, ami elvileg a 2. lenne? Vagy ezt mért így csinálták? Angol hamuvárosra rá van írva hogy a 3. könyv, a magyarra meg az hogy a 2...
Hogy olvassam el őket?

Köszi, R.

Gigi írta...

szia!

Ez a második könyv, és az angolra is második van írva. A magyar belső borítókon írták csak el. Nyugodtan elolvashatod másodjára. :)

Üdv

Gigi

Névtelen írta...

Jaaa,hogy ott írták el..okés..köszönöm..:) R.

Névtelen írta...

szia Gigi leírnád nekem is hogy testvérek e vagy nem Jace és Clary? engem nagyon zavart a vége lehet hogy kicsit mély érzésű vagyok de komolyan sirva fakadtam a végén nekem az borzasztó . ha nekem mondnanának ilyet biztos belehalnék. :S
Email cimem : aktuj@vipmail.hu
előre is köszi

Névtelen írta...

Szia!

Most tévedtem ide az oldaladra, ami nagyon tetszik:) Én is meg szeretnélek kérni, hogy írd le testvérek-e vagy nem.. Nagyon kíváncsi vagyok rá!

E-mail címem: meszti90@citromail.hu

Előre is köszönöm :)

Névtelen írta...

Szia!

Én most olvastam az első könyvet másodszorra, és ma fogok belekezdeni a második könyvbe...aminek persze az utolsó oldalait már elolvastam :-)
Kérlek, nekem is írd meg, hogy mi lesz a szerelmi háromszög végkifejlete, mert biztos nyugodtabbak lennének az álmaim :-)
Címem: egerke1982@gmail.com

Előre is nagyon szépen köszönöm: Egérke

Névtelen írta...

szia Patrik vagyok és nagyon érdekelne ez a konyv, de nem tudom, hogy hol lehetne megvenni e-konyveb sem találom a neten. Ha estleg meg tudnád mondani, hogy hol lehet megvenni szlovákiában, vagy hohy hol lehet letolteni, akkor azt nagyon megkoszonném. Légyszi kuldj e-mail-t: patrik95@citromail.hu
Elore is nagyon koszonom
Utoirat: tudom, hofy egy kicsit Fekete Pákosan írok

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.