Ugrás a fő tartalomra

Cassandra Clare: City of Ashes - Hamuváros


Hogy akadtam rá: Először lett a Harry Potter, aztán sok-sok fanfic író. Köztük Cassandra Claire, aki miatt életemben először fent maradtam egész este, hogy elolvassam a ficét, a Draco Trilógia első részét. Hamarosan megtaláltam a második részt, de akkor nem voltam jó angolos, nem tudtam tovább olvasni. Viszont megszerettem az írását. Imádtam a humorát, saját magát is kiparodizálta, és a cselekmény. Isteni. Lehet, hogy másnak a Gyűrűk Ura titkos naplók ismerős. Azt is ő alkotta. Csak leszedte netről műveit, mert megalkotta első regényét, a City of Bonest, és felvette a Cassandra Clare írói nevet.

Úgy általában az egészről: És ahogy befejeztem az első kötetet, jött ez. Hál isten, ki se bírtam volna nélküle. Tudni akartam, mi lesz Claryvel és Jace-szel. Ez a kritika innentől értelemszerűen spoileres az első részre nézve. Szegény Clary és Jace nem lehetnek együtt, mert testvérek, és az ember azt várná, hogy minél hamarabb megoldódik valahogy a probléma. De nem, Clare hagy minket a sötétben tapogatózni.

Valentine visszatért, ő a főgonoszunk, és mindkét hősünk apja. Szomorú tény, de ez van. Igazából bírom Valentine alakját, amolyan kidolgozott gonosz, nem azért félelmetes, mert rideg ember, és sosem szeretett senkit. Ezzel találta fején a szöget Clare. Mert nem a szeretet hiánya miatt lett az, aki. És a mi kedvenc Valentine-unkat kapjuk prológusba, mert a második könyvben már az is van. Látjuk, hogy félelmetes nagy démont idéz.

Aztán vált a kép és felváltva látjuk Jace-t, Isabelle-t és Alecet, a három Árnyvadászt, és külön Claryt és Simont. Jace-éknél bizonyos probléma merül fel, mégpedig, hogy Jace cseszett elmondani bármit is a Lightwood ikreknek, hogy mi történt igazából. Aztán pedig jön Lightwood mami, végre megismerjük őt is (nekem egyáltalán nem szimpatikus), aki finoman elküldi Jace-t, mert váltig állítja, hogy ő mindvégig tudta, hogy Valentine fia, és kémkedik neki. Jace innentől kezdve a "teszek-mindenre" hangulatú, depresszív tinédzser, de azért csak stílusosan, beleköt egy vérfarkas falkába...

Eközben Simon és Clary... csókolóznak. Igen, összejönnek.

Aztán Jace-t pedig börtönbe zárja az Inkvizítor, a főfő döntőizé. Merthogy biztos kémkedik. Közben pedig gyerekeket gyilkol valaki, aki persze, hogy Valentine. De hogy miért? Az meglepi marad.

Imádtam a részben, ahogy Clary és Jace kerülgették egymást. És a tündér királnyőnél tett látogatás a legjobb jelenet. Jace hozza a maga formáját, és olyan, de olyan függővég van... Viszont alig vártam a harmadik rész megjelenését, kibírhatatlan volt szinte hónapokat várni. Aki ezentúl olvassa, az mázlista, mert bármikor egybe elolvashatja, és nem kell azon agyalnia, vajon tényleg testvérek, most komolyan tényleg azok? Vajon összejönnek? Tessék elolvasni! :P

Kedvenc karakter: Jace, Clary

Ami kifejezetten tetszett: A cselekmény, a szereplők mozgatása, a humor.

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból, és csak remélni tudom, hogy a könyvmolyosok megtartják az eredeti borítót (amerikait).

Megjegyzések

 1. Sziaa
  bocsi hogy zavarlak ezzel csak megszerném kérdezni, hogy esteleg tudod-e ,hogy várhatólag mikor fog mejlenni magyarul??

  VálaszTörlés
 2. Szija!
  Engem az érdekelne, hogy nem tudod-e véletlenül, hogy hol találhatnám meg a Hamuváros és az Üvegváros magyar fordítását? Előre is köszi!

  VálaszTörlés
 3. szia. ezt a könyvet angolul olvastad?

  VálaszTörlés
 4. Szia(sztok)!

  Bocs a késői reakcióért.

  1, Mikor olvastam ezt (kb. egy éve), akkor még szó sem volt magyar kiadásról, ezért bátorkodtam jóóóóval a magyar kiadási ötlet előtt megírni a kritikám. Csak lett valami eredménye (vagy a levélnek, amit a kiadónak küldtem, vagy a filmesítési jogoknak), mert megjelent magyarul is. Szóval, igen, angolul olvastam.

  2, Fordítás? Eleve írtam, hogy nyíltan így blogon nem szeretek terjesztgetni, mert igenis ellene is vagyok kicsit, de meg is értem, hogy mennyire kíváncsi az ember. :) Viszont sajnos magyar e-bookban segíteni nem tudok, mivel nekem arra nincs szükségem.

  3, A kiadót hiába is kérdezem, velem nincsenek közelebbi kapcsolatban, mint veletek, szóval saccolnék tavaszra, mint kiadás, de hallottam már őszt is. A kiadótól? Semmit sem még.

  VálaszTörlés
 5. Szia megkérdeztem a könyvmolyképző kiadótól és a második kötet az decemberben várható a harmadikról nem tudok semmit. Egyébként nem tudsz valamit arról, hogy lesz-e belőle film?

  VálaszTörlés
 6. Szia!

  Én azt olvastam (a fordító blogján), hogy előrehozták a kiadást. Úgyhogy csak remélni tudom, hogy előbb adják ki, mint december és nem erre értették, hogy előrehozott. :)

  És igen, lesz belőle film. Jelenleg a forgatókönyvet írják. Bár ugye ez még sosem garancia arra, hogy eljut a mozikba is. Viszont képregény már készül belőle, az már kijön, az biztos. (Nem magyarul.)

  VálaszTörlés
 7. Szia!
  Istenkém mit nem adnék a filmért! Persze könyvben is sokkal jobb, de a filmben mégis életszerűbbnek tűnik.
  Nem tudod véletlenül, hogy mikor kezdenék el felvenni illetve kiadni?

  VálaszTörlés
 8. Szia!

  A filmről csak annyi hír van, hogy írják a forgatókönyvet, se színészek, se semmi ilyesféle hír nincs. Szóval még az is lehet, hogy egyáltalán nem lesz belőle semmi. (Nem negatív vagyok, de járt már így jó pár adaptáció.) Én attól még szurkolok és reménykedek. :)

  VálaszTörlés
 9. Szia!
  bajban vagyok mert bárhol keresem a city of ashest nem találom csak angolul és csak angolul van a könyvesboltokban is.Esetleg nem tudnád, hogy mikor fog magyarul megjelenni??
  köszi előre is!!!

  VálaszTörlés
 10. Szia!

  Júniusban jelenik meg.

  Üdv

  Gigi

  VálaszTörlés
 11. Szia...
  Tudom bár kicsi az esély arra, h a kérdésemre válaszolsz, de azért felteszem, mert szörnyen érdekel... Jace és Clary testvérek?? z kiderül a 2. részből?? Az elsőt olvastam, és szerintem n agyon jó lett... csak a végén ez...h testvérek... közbe meg szinte a fél könyvben benne van, h mennyire odavannak egymásért...
  Szóval megköszönném ha válaszolnál....
  Szívem szerint elolvasnám, d sajna németet tanulok és nem angolt :(

  VálaszTörlés
 12. Szia!

  Ide nem igazán válaszolnék. Megóvnám az embereket a spoilertől, de ha írsz e-mail címet, szívesen válaszolok. A második részből nem derül ki, hanem a 3-ból, hiszen az lett volna elviekben az utolsó rész.

  Üdv

  Gigi

  VálaszTörlés
 13. Szia!
  Ó, de rendes vagy,de komolyan...
  Előre is nagyon köszönöm.
  Az e-mail címem: juhaszanett@hotmail.com
  köszönettel:
  Ancsi

  VálaszTörlés
 14. Szia Gigi!

  Énis nagyon kiváncsi lennék hogy Jace és Clary tényleg testvérek-e. Megkérhetnélek hogy nekem is írd le e-mailben?
  e-mail címem: hajnihalasz@freemail.hu

  Előre is köszönöm!
  Hajni

  VálaszTörlés
 15. Van egy jó hírem!!!

  Holnap után 06.03-án fog megjelenni magyarul A Hamuváros vagyis a 2. kötet!
  Ez 1000 százalék. Füleki Eszter írta a Könyvmolyképző egyik munkatársa.

  VálaszTörlés
 16. Sziasztok! Lehet, hogy újat mondok, lehet, hogy nem, minden esetre épp most voltam a Könyvvásáron és örömmel jelentem, hogy megjelent a második rész (ahogy azt az előttem szóló is jövendölte). Úgyhogy lehet szaladni megvenni.
  Kellemes időtöltést! :)

  És Gigi! Engedj meg egy személyes megjegyzés. Nagyon tetszik amit csinálsz, a mikéntje pedig pláne szimpatikus! Gratulálok, remélem nem hagyod abba! Ráadásul, annak, akinek hasonló az ízlése, kész kincsesbánya ez a blog. Én is már több könyvet a Te ajánlásod alapján olvastam el, és folyamatosan keresem az újabbakat.

  Minden jót!
  Anna

  VálaszTörlés
 17. Helló!! A Hamuváros már megjelent magyarul!! :D és szerintem a legtöbb könyves boltban már kapható is :)

  VálaszTörlés
 18. Szia
  Mostolvastam én is a második részt és szeretné megtudni hogy vajon a harmadik rész mikor jelenik meg magyarul?Illetve én is szeretném megtudni hogy a két főhős tesvér e.Bár én többféleképpen elképzeltem hogy nelegyenek testvérek:).Akor ez a könyvsorozat három részből áll? email:henol@freemail.hu
  válaszodat előre is köszönöm
  Zsike

  VálaszTörlés
 19. a harmadik rész várhatólag 2010 októberében fog megjelenni :)

  VálaszTörlés
 20. IMÁDOM ÉS IMÁDOM!!!!!!!!!!! XD de a végén Jace miatt annyira ideges lettem meg szomorú is egy kicsit ..... :( DE annyira de annyira jó könyv!! és nagyon tetszik hogy a cselekményt több szempontból is mutatja.. remélem ezt a bemutatást a harmadik könyvben is meg hagyja!! :) és Jace .... hozta a formáját, azok a poénok, beszólások, megjegyzések:hangosan nevettem rajtuk!! :D és igen a tündér királynőnél tett látogatás a legjobb jelenet!! :) és Isabell is olyan poénokat elsütött!! Nem is beszélve Magnusról meg Alecről.....
  Simon néhol idegesített de végül is őt is megszerettem :) egyszerűen imádom ezt a könyvsorozatot!!! és bocs hogy így megrohamoztalak csak tesóm még nem tudja elolvasni a könyvet mert tanulnia kell és így senkinek se tudok róla beszélni!! :( Pedig annyi mindent tudnék mondani róla!! na jó abba hagytam az áradozást!! Mindenkinek ajánlom hogy olvassa el EZT NEM LEHET KIHAGYNI!!!! és Cassandra Clare a legjobb!!!!!!!!XD

  VálaszTörlés
 21. Igen, a második rész vége tipikusan olyan, ahol az ember eldobja a könyvet. :) Amúgy én is szeretem nagyjából az összes karaktert, bár Simonnak azért drukkoltam, hogy haljon meg. (Tudom, gonosz vagyok. :)) Egyedül Maiat utálom. :D De őt nagyon. Amúgy pedig nem zavar, nyugodtan írhatsz. Ha esetleg nagyon szeretnéd kibeszélni a könyvet, akár msn-re is felvehetsz. :D Vagy írhatsz emailt. Clare könyveiről mindig imádok beszélni. :)

  VálaszTörlés
 22. Hát igen Simon!! amúgy én is csak a végén kezdtem úgy megkedvelni mert jól döntött Claryvel kapcsoltban!!! :D mert amúgy mindig ott volt ahol Clary meg Clary mindig utána futott ha megbántotta és húú de utáltam mikor Simon megcsókolta Claryt meg mikor ott aludt Claryéknél és még sorolhatnám :) ....
  és még azt szeretném megkérdezni tőled hogy az üveg város kb hány oldalas lesz? :P :D (remélem lesz vagy 500 is :) )
  na szia Flóra voltam

  VálaszTörlés
 23. Szia! Láttam hogy megjelent a könyv, de nem tudom elkezdjem -e olvasni, mert elvileg ugye úgy van hogy ez az utolsó könyv...szóval várjam meg a 3.at, ami elvileg a 2. lenne? Vagy ezt mért így csinálták? Angol hamuvárosra rá van írva hogy a 3. könyv, a magyarra meg az hogy a 2...
  Hogy olvassam el őket?

  Köszi, R.

  VálaszTörlés
 24. szia!

  Ez a második könyv, és az angolra is második van írva. A magyar belső borítókon írták csak el. Nyugodtan elolvashatod másodjára. :)

  Üdv

  Gigi

  VálaszTörlés
 25. Jaaa,hogy ott írták el..okés..köszönöm..:) R.

  VálaszTörlés
 26. szia Gigi leírnád nekem is hogy testvérek e vagy nem Jace és Clary? engem nagyon zavart a vége lehet hogy kicsit mély érzésű vagyok de komolyan sirva fakadtam a végén nekem az borzasztó . ha nekem mondnanának ilyet biztos belehalnék. :S
  Email cimem : aktuj@vipmail.hu
  előre is köszi

  VálaszTörlés
 27. Szia!

  Most tévedtem ide az oldaladra, ami nagyon tetszik:) Én is meg szeretnélek kérni, hogy írd le testvérek-e vagy nem.. Nagyon kíváncsi vagyok rá!

  E-mail címem: meszti90@citromail.hu

  Előre is köszönöm :)

  VálaszTörlés
 28. Szia!

  Én most olvastam az első könyvet másodszorra, és ma fogok belekezdeni a második könyvbe...aminek persze az utolsó oldalait már elolvastam :-)
  Kérlek, nekem is írd meg, hogy mi lesz a szerelmi háromszög végkifejlete, mert biztos nyugodtabbak lennének az álmaim :-)
  Címem: egerke1982@gmail.com

  Előre is nagyon szépen köszönöm: Egérke

  VálaszTörlés
 29. szia Patrik vagyok és nagyon érdekelne ez a konyv, de nem tudom, hogy hol lehetne megvenni e-konyveb sem találom a neten. Ha estleg meg tudnád mondani, hogy hol lehet megvenni szlovákiában, vagy hohy hol lehet letolteni, akkor azt nagyon megkoszonném. Légyszi kuldj e-mail-t: patrik95@citromail.hu
  Elore is nagyon koszonom
  Utoirat: tudom, hofy egy kicsit Fekete Pákosan írok

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige