Laurell K. Hamilton: Árnyak Csókja

2009. június 21., vasárnap


Hogy akadtam rá: Ha már az Anita Blake sorozat jó volt, kíváncsi lettem Hamilton új alkotására. Így megvettem.

Úgy általában az egészről: Adott egy világ, ami olyan, mint a miénk, tehát modern idők, viszont a tündérek köztünk élnek, beleépülnek a történelembe, ez jó pont. (Pl. világháború, burgonyaéhínség (hmm? ezt vajon jól írtam, nem vagyok szaktudója a történelemnek)) A tündérek világsztároknak számítanak, főleg a nemesi családok. Főhősünk pedig éppen egy hercegnő, aki elszökött otthonról, mivel halandó. (Nem tudom hány faj keveréke van a családjában.) Állandóan kihívták párbajra, meg akarta ölni az Unseelie királynő (a nagynénje) kiskorában, így végül megszökött, még tini kori szerelmének/barátjának sem szólt (Galen). Egy nyomozói irodában dolgozik, természetfeletti ügyek, stb. Szintén, mint az Anita Blake-ben izgalmas a nyomozás, tetszik. Aztán jönnek a rosszgonoszok, mivel véletlenül lelepleződik a főhősnőnk (egy olyan szer hatására, ami vmi szexrabszolgává is képes tenni, meg vágykeltő, meg ilyesmi, azaz a szokásos hamiltoni). Végül kiderül, hogy az Unseelie (ennek tényleg nincs magyar megfelelője? Nem vagyok jártas ebben a tündér izében.) királynő őt akarja örökösének nevezni, fiával együtt. Az nyeri a trónt, aki előbb teherbe esik. Ennyi kb. az első rész története.

Amiért érdemes elolvasni: a történet izgalmas, bár vaskos kötet, mégis hamar kiolvastam. A tündérek körül kialakult mitolgóiát szépen beépíti a modern korba. És persze a karaktereket is szerettem.

Ami zavart: lassan halad a sztori, utána olvastam és a többi kötet is egy-két nap alatt játszódik le. Ahhoz képest, hogy "csak" annyi történik, hogy Andais királynő elhívatja, igazán sok az oldalszám, és az izgalmas cselekményt a "minden-második-fejezetben-szexelünk" szakítja meg. Oké, ez is erotikus könyv, ezt megállapíthatjuk. És persze biztos számíthatunk még erotikára, hiszen a "Kinek lesz hamarabb utódja" kérdés csak így oldható meg. Amiért mégis könnyebb számomra ezt "elviselni/elnézni" ebben a sorozatban, hogy a tündéreknél ez valahogy természetesebben hat. Hiszen természeti lények, termékenység, miegymás, és persze nem agyal rajta annyit a főhős.

Kedvenc karakter: Galen

Ami kifejezetten tetszett: A tündérek köré épített mitológia felhasználása, a kidolgozott karakterek, a történelmi hitelesség.

Ami nem tetszett: A sok szex jelenet.

A történet: 3/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 4/5 pontból

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.