Neil Gaiman: Coraline

2009. június 22., hétfő


Hogy akadtam rá: Neil Gaiman fan lettem, így bármi megjelenik, megyek megvenni.

Úgy általában az egészről: Szögezzük le az elején, ez egy gyerekkönyv (!), lehet, hogy valakinek félelmetesnek hat, meg rémmese, szóval a kisgyereket (12 év alatt) erre ne vigyék el a moziba, de attól még mese. Olyan stílusban van megírva, itt nincsenek cirkalmas mondatok, bő leírás, akit eddig is zavart Gaiman állítólagos "leírás hiánya", az ebbe bele se kezdjen. Rövid könyv, két óra alatt kiolvasható, sajnos. De szép kemény kötésben, illusztrációval kapjuk az Agavétól, aminek felettébb örültem.

Van, aki azt mondja ez lerágott csont, és még jól sincs megírva. Az írásmódjára szerintem választ adtam, legalábbis én így látom. A történet, a gyerekeket evő szörnyeteg, még szép, hogy lerágott... nah, de inkább a történetről:

Van egy kislány, akire nem figyelnek a szülei, új házba költöznek. Coraline pedig imád felfedezni, ezért mindent körbe jár. Talál egy ajtót, ami nem vezet sehova (legalábbis először), ugyanis be van falazva. Aztán persze egyszercsak kinyílik az ajtó, és átmegy a másik világba. Ami pontosan olyan, mint az övé, csak sokkal jobb. Másik szülei is vannak, és törődnek vele, finomat kap enni, stb. De Coraline-nak már elsőre leesik, hogy ez mégsem olyan jó, és azért megy vissza, mert másik anyja elrabolta az igazi szüleit. Közben pedig a macska segíti, akit egyszerűen imádok. A legjobb karakter.

Ami még jó a könyvben, hogy van benne egy-két elgondolkodtató beszéd (pl. a bátorságról). Szóval jó kis történet, nem tudom, hogy én kiskoromban hogy fogadtam volna, de én így nem találtam félelmetesnek.

A filmről: Tele van utalásokkal, hol vannak Coraline szülei, nem bírtam. Coraline-t egy kicsit lebutították ott, de hát el kellett húzni a filmet. És a durvább jeleneteket is (ami talán az lett volna) persze, hogy kiírták. Meg persze az új szereplő... mert miért ne írnának Coraline-nak fiút? De a macska legalább önmagam maradt. :)

Kedvenc karakter: a macska

Ami kifejezetten tetszett: ahogy Coraline először vonakodik, mégis elfogadja a reggelit a másik anyjától, a macska :)

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

3 megjegyzés:

ZuZu írta...

épp azt tervezgettem h.megnézem a filmet,de ahogy te írtál róla azt hiszem először inkább elolvasom a könyvet.meg aztán mindenki Neil Gaimant emlegeti,szóval már kíváncsi vagyok milyen író...soha nem olvastam egy könyvét se tőle :P de szerintem tetszeni fog,mert elég érdekesnek tartom a könyveit,így az általad leírtak alapján :D

Gigi írta...

Isteniek a könyvei, az egyik kedvenc íróm, szóval csak ajánlani tudom. :) A film és a könyv nem sokban különböznek, legalábbis ennél a könyvnél, mivel a könyv tényleg pár óra alatt kiolvasható, szét kellett húzni a filmet, de azért élvezhető volt. Még pl. a Csillagpornál előbb ajánlom a könyvet, mert ott a film teljesen más, mégis külön nagyon jó. A kettő szinte teljesen különbözik.

ZuZu írta...

oh,a Csillagpor az egyik kedvenc filmem :P majd azt is kiolvasom.holnap be is szerzem a Coraline-t meg a Csillagport is.úgy is jövő héten nálam vakáció van és akkor lesz időm olvasni :D

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.