Stephenie Meyer: New Moon - Újhold

2009. június 21., vasárnap


Hogy akadtam rá: Kalandos volt, az biztos. Szeretem a Harry Pottert, nyilvánvaló. És ugye vannak a fanfictionok (fanok által írt történetek), abban a shippek (párosítások). Nah, ott a kedvencem a Tom Denem/Hermione Granger páros, és sokan szeretik és csinálnak hozzá videókat youtube-on. Feliratkoztam az egyik ilyen videó készítőre, vagyis kapok értesítést, ha új videót csinál. Feltöltött egy Alex/Hermione videót (az Alex Rider sorozatból) és a Twilight film előzetese volt alatta hang. Hmm... Annyi esett le, hogy ez egy igazi film lesz, és hogy valamiféle halhatatlanokról szól. Rákerestem az eredeti előzetesre. És láttam a bűvös "Based on Book" feliratot. Én azokat imádom, szóval rákerestem a könyvre (bevallom hibám, tényleg neten olvastam először, de az égiek látják lelkem, anyám meg a számlát meg a könyvespolcot - megvan mind a négy rész angolul és a magyar puhakötéseseket is megvettem).

Úgy általában az egészről: Ahogy végeztem az Alkonyattal, belekezdtem. Kíváncsi voltam, most akkor mi lesz. Bellából mikor lesz vámpír. Vártam az izgalmas "kalandokat." Erre megkaptam a lehető legszomorúbb könyvet, és Stephenie Meyernek sikerült az, ami a szerelmes filmeknek és a Titanicnak sem sikerült. Megríkatott. Ugyanis, ennyit gondolom mindenki tud a sztoriról: történik egy kis baleset Bella születésnapján (megvágja az ujját a csomagoló papírral) és Edward úgy dönt elmennek, csak hogy Bellát otthagyják.

Bella pedig zombi szerű állapotba kerül. Meyer pedig olyan szívszorítóan írja le, hogy egy-két fájdalomról szóló mondatnál ténylegesen megkönnyeztem, ilyen pedig elég ritkán történt. Bellánkat Jacob segíti ki rossz hangulatából, és ekkor mi már sejtjük azt a nagy szerelmi háromszöget. Nekem semmi bajom ezzel, én szeretem a szerelmi háromszögeket, sokan mondják, hogy nem lehet egyszerre két embert szeretni, szerintem pedig igen is lehet. És mit ne mondjak, az Alkonyatban én is megtaláltam a saját életemre/párkapcsolataimra való vonatkozást. (Nem, nem vámpír a pasim.) Így még jobban megérintett, felidéztem életemnek azt a borzalmas szakaszát, amit átéltem és túléltem, ahogyan Bella is.

Ez is egy gyönyörűen megírt rész, Meyer ért ehhez, ha nincs is tele nyomozással, bonyolult szálakkal a történet, az érzelmek kárpótolnak mindent. Ez a kedvenc Twilight saga részem.

Kedvenc karakter: Edward, Alice, Emmett

Ami kifejezetten tetszett: Az érzelmek leírása.

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból, és csak gratulálni tudok a könyvmolyosoknak, hogy megtartották az eredeti borítót, eredeti címmel.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Utálok olvasni de a film iszonyatosan megfogott!!kb.10-szer nénztem meg,és imádom!!!!Megvettem mind a 2 kötetetet,és olyan villám gyorsan kiolvastam hogy magam is meglepődtem:)Iszonyat jóó!!Az Újholdnál volt egy kis gondom,annál a résznél amikor Edward elhagyta Bellát,merthát a könnyeimmel kellett küszködnöm mert nem láttam a betüket.A napfogyatkozással is végeztem már,nem bírtam ki hogy ne töltsem le:):)IMÁDOM,kár hogy egyszer vége lesz,hiányozni fog nagyon!!!!ezt az örökkévalóságig tudnám olvasni!

Névtelen írta...

Sok kritikát olvastam erről a könyvről, imádtam a filmet, de a könyvre még nem tudtam rá venni magam.
Eddig ez volt az első pozitív megnyilvánulás a könyről, mindenkinek elege volt már Bella több100 oldalon át tartó depijének. Ezért én is el fogom olvasni, kíváncsi vagyok, én is nyálzűasnak fogom-e tartani, vagy tényleg fantasztikus érzelemáradatnak.
Azért ez a sok negatív kritika elszomorít, és örülök, hogy van azért olyan, akinek tetszett is. Mindenesetre nekem a filmben tetszett Bella depizése, kb én is így élem meg a dolgokat, szóval el tudom képzelni hogy van ilyen.

Gigi írta...

Nekem ez a kedvenc kötetem. Talán azért nem tűnt fel, hogy nyálas lenne, mert valahogy én is tudok ilyen lenni. Túlérzelmes, talán. És át tudom érezni ezt a részt, hasonló tapasztalatok alapján, valószínűleg ezért tudok vele azonosulni ennyire. Mellesleg nekem filmben nem annyira tetszett, de ezzel csak én vagyok így. :D Valahogy nem adta azt meg, amit a könyv.

Névtelen írta...

Ilyen szőke nöket se láttam még soha!
A vérfarkasos-vámpíros szappanopera újabb felvonása ennél giccsesebb már nem is lehetne, kivéve, ha kiderülne, hogy Bella igazából zombi. Természetesen a két srác nem törődne ezzel az aprócska, elhanyagolható ténnyel, így egy hatalmas nekrofil orgiában teljesedne ki a szerelmi háromszög majd valamikor az utolsó rész végén. De én arra már nem leszek kíváncsi. Soha többet nem akarom látni ezt a borzalmat, a kritikában olvasható, néhol kicsit sértő kifejezésekért/igazságokért pedig ez úton kérek elnézést. Negatívumok fentebb olvasva megtalálhatók, pozitívum meg nem volt

Gigi írta...

Kedves Névtelen!

Az az igazság, hogy én elviselem a negatív kritikát (mint oly sokszor írtam, nem tetszhet mindenkinek a Twilight saga), és valahogy a kommentedet nem is találtam sértőnek, inkább csak jót derültem rajta, főleg a nekrofíliás részen. Ez is egy szemlélet mód, és valahol tényleg túl giccses, de én azt mondom, hogy néha kell ilyen is.

Névtelen írta...

Teljesen egyetértek Gigi első kommentárjával. A film nem adta úgy át Bellám érzelmeit,mint a könyv, viszont a filmzenék olyan hatást keltettem bennem, mintha én magam lennék Bella, én szenvednék a reménytelen szerlemtől, én lennék az aki mással nem is tudná meghálálni azt a bartáságot amit Jacob nyújtott, mint szerelemmel. egy kitűnő olvasmány egy fantasztikus írótól.

valaki írta...

én azt sajnálom,hogy engedtem,a tesóm elmesélje a könyv elolvasása előtt szinte az egész történetet.ezért nem tudtam igazán átélni a dolgokat,pedig általában szokásom.azóta nem engedem senkinek,h a lényegesebb dolgokat elmondja a könyvről amit el akarok olvasni.én imádom a történetet,szerintem is kell néha ilyen történet.egyben habos-babos,de mégis izgalmas.
a film is egész jó,csak ugye kevésbé tudja átadni az érzelmeket mint egy regény,mert ez film.legalább nem változtattak meg rajta olyan szembetűnően fontos dolgokat.

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.