Ugrás a fő tartalomra

Kim Harrison: Once Dead, Twice Shy - Egyszer halott, másszor félénk


Hogy akadtam rá: A Pokoli Báléjszakákban lévő Madison Avery és a Nagy Kaszás című novella folytatása. Illetve mondhatjuk, hogy a novella afféle előzmény egy regény sorozatnak. Mindenesetre annyira megtetszett ez az írás, hogy muszáj voltam belekezdeni a regénybe, és őszintén szólva, nem bántam meg.

Úgy általában az egészről: Szóval, mivel nem hiszem, hogy a novellát mindenki olvasta volna, kezdjük ott. Főszereplőnk, Madison Avery (ahogy a sorozat címe is mutatja) halott már a könyv legelején, és neeem, nem fogunk visszautazni az időben, és nem az a történet, hogy megtudjuk, hogyan halt meg. Madison halál utáni életfélesége a történet.

A Pokoli Báléjszakák antológiában Madison a címből adódóan egyértelműen bálba megy. Josh viszi el, akit az apja szervezett be neki, és össze is vesznek ezen. Majd megjelenik egy nagyon szexi fiú, Seth, aki megtáncoltatja Madisonunkat, és meg is csókolja. És Madison boldog, mert legalább nem fognak róla pletykálni. Igen, ez az, ami bántja a szemem, hogy Madison be akar illeszkedni az általa is Barbie babáknak titulált csajok közé. De hál' isten Madison karakterfejlődik, és kinövi ezt. De vissza a sztorihoz: Seth elviszi kocsikázni Madisont, majd megöli, mert "így jut magasabb körökbe." Ugyanis Seth fekete kaszás, akik idő előtt megölik az embereket, legalábbis először ezt hiszik róla. És jönnek a fehér kaszások, hogy bocsánatot kérjenek Madisontól, hogy meghalt, de hát pont a szülinapja volt, és a két ügyeletes kaszás, nem tudta eldönteni kinek a felelőssége is a lány. Ugyanis Lucy (az egyik kaszás) 16 évesekkel foglalkozik, Barnabas pedig 17-tel. Végül megjelenik Seth a hullaházban, és elviszi Madison testét, Madison pedig Seth kaszás kövét, amivel test illúzióját megtarthatja, így visszamegy apucihoz. Aki meglepődik, hogy a halott lánya él. Megjelenik a fehér kaszások főnöke, Ron, amúgy Cronus (talán Kronosz akart lenni? Hisz az időben babrál) és átmossa apuci fejét, visszaadja úgy ahogy Madisonnak az életét (egy évig), és Barnabast kinevezi őrangyalának.

ITT KEZDŐDIK A SZTORI! Madison sehogy sem tudja megtanulni a gondolat olvasást, így Barnabas nem tudja biztonságban elvégezni a fehér kaszási kötelességeit. Végül beletörődik és elviszi Madisont egy küldetésre magával. Ahol persze Madison látványosan (belszúródik egy kard és semmi baja sem lesz) megmenti az áldozatot. De felismeri őket az egyik fekete kaszás, vagyis Madison kövét, ami állítása szerint Kairosé, a főfekete kaszásé. Hoppá!

Aztán jön Ron, segít nekik kavics rezonanciát váltani, hogy ne tudják lenyomozni őket, és elviszi Barnabast, hogy menjenek beszélni az égiekkel Madison ügyében. Madisonra pedig egy őrangyalt hagy, aki elég idegesítő az elején (leengedi Madison biciklijének kerekét), de egész megszerethető karakter, és vicces is.

Aztán jön a képbe Josh, akire abszolút nem számítottunk volna. Komolyan én előbb néztem volna ki a történetből, hogy a csaj Barnabasszal jön össze. Josh segít neki, kedves vele, Madison pedig rázúdítja, hogy ő bizony halott, mert kiderül, hogy Josh gyakorta rémálmodik arról a balesetről, ahol Madison meghalt, pedig nem is szabadna emlékeznie rá. Aztán nyomozgatnak, Madison önfejűen megpróbálja használni a kavicsát, lesznek itt még angyalok, meg egy csavar a sztoriban.

Igen, össz-vissz kb. 200 oldalas a könyv, és nagyon kicsi. Jó történet, de nem annyira izgalmas, szerettem volna látni Barnabast, vagy valami, de a nagy részében nincs is benne. A történetben pozitívum, hogy Madison tettre kész, nem adja fel. Egyetlen egy csavar van a könyvben, ami tökéletes megfelel, mert nem gondoltam volna rá, viszont elég nyugis könyv, ezért kapott történetre csak 4 pontot. Attól függetlenül nagy kedvenc, és várom az újabb részt.


Kedvenc karakter: Kairos

Ami kifejezetten tetszett: az a csavar, ami van a könyvben, abszolút nem gondoltam volna rá, és az egész világ felépítése

Ami nem tetszett: Madison be akar illeszkedni a népszerűek közé, és kicsit kevés a történet

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 4/5 pontból

A borító: 4/5 kicsit nekem fura.

Megjegyzések

 1. ugye angolul olvastad?

  VálaszTörlés
 2. am és hol lehet kapni?
  vagy
  te hol vetted?
  (amugy a nevem berni és én is olvastam a pokoli báléjszakákat és nagyon tetszett.)

  VálaszTörlés
 3. A bookline.hu-n lehet kapni. Általában onnan szoktam idegennyelvű könyveket vadászni, vagy pedig innen: http://www.prospero.hu/katalogus/

  VálaszTörlés
 4. Szia, nem tudod, biztosan nem lehet megkapni magyarul, mert az angol tudásom nem a legjobb, viszont nagyon érdekelne?
  Nagyon tetszik a Pokoli Báléjszakák novellás gyűjtemény és bármeik benne szereplő novelláról szívesen olvasnék. :)
  előre is köszönöm,
  Tündi

  VálaszTörlés
 5. Magyarul Kim Harrisontól csak egy másik sorozatának első részét (Boszorkányfutam) lehet magyarul tudni. Még nem érdeklődtem utána annál a kiadónál, hogy miért nem adják ki Kim többi könyvét is. De nagy valószínűséggel Magyarországon megbukott. :( Talán, ha jó páran elszeretnék olvasni, és látják, hogy van rá igény, kiadják, de még eddig nem láttam sehol semmi fejleményt.

  VálaszTörlés
 6. :) Hát azért köszönöm. Ez egy jó ötlet. a könyvajánlást pedig köszönöm utána fogok nézni. :D, Tündi

  VálaszTörlés
 7. Hát igen. Én már azt is igencsak nehezményezem, hogy a Boszorkányfutamnak nem adták ki a folytatását, pedig szerettem azt a könyvet.
  Ráadásul nagyon örülök, hogy van folytatása a novellának. A Pokoli Báléjszakákban ez a történet tetszett a legjobben :)
  Bár sajnos fene se tudja, nálunk kiadják-e... pedig jó lenne, mert személy szerint az angol tudásom elég gyér...

  VálaszTörlés
 8. nem írunk a könyvmolynak h adják ki? én is szivesen megvenném. és azért nekik mert ugye a pokoli báléjszakákat ők adták ki.

  VálaszTörlés
 9. "Gigi írta... nagy valószínűséggel Magyarországon megbukott."

  Úgy tudom, nem a könyv bukott meg, hanem általában a kiadó könykiadási üzletága ment csődbe, egyszerűen nem érte meg már nekik könyvet kiadnia a jelenlegi gazdasági környezetben. Azóta semmilyen könyv sem jelent meg tőlük, pedig régebben voltak nagyon jó sorozataik...

  VálaszTörlés
 10. Én csak tippeltem, de akkor elnézést. Köszönöm, hogy kijavítottál. :)

  VálaszTörlés
 11. Szia!
  Azt szeretném kérdezni hogy nem-e tudod hogy a Pokoli báléjszakákban,a Földi pokol c. novella megvan e valahol könyvben?Előre is köszi:
  Dia

  VálaszTörlés
 12. Szia!

  Lehet, hogy bennem van a hiba, de mit értesz azalatt, hogy könyvben? A Pokoli Báléjszakákban adták ki a novellát, szóval abban a könyvben benne van, külön nem jelent meg. Ha arra gondolsz, hogy annak van-e folytatása, mármint regény, nem, nincs. De ha másra gondoltál, akkor fejtsd ki, mert így tényleg nem tudok másra asszociálni.

  Gigi

  VálaszTörlés
 13. szia Eszter vagyok. lehet hogy 2013 vagy 2014 ben lehet hogy kiadják. de addig is sovárogva nézem az angol könyvet mert nem nagyon tudok angolul. bár tudok forditani. figyu le tudod fordditani a könyvet nemem és elküldenéd az e mailemen? vincseszter15@freemail.hu. meghűlálnám.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Névtelen: Szia! Kétlem, hogy lenne annyi pénzed, amit egy rendes fordítónak adnak, és mivel három hónapos munkáról beszélsz, sajnálom, de ilyet nem vállalok. Sőt, jogsértés is lenne nekem ez...

   Törlés
 14. hol vetted a könyvet?

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige