Stephenie Meyer: Breaking Dawn - Hajnalhasadás

2009. június 21., vasárnap


Hogy akadtam rá: Kalandos volt, az biztos. Szeretem a Harry Pottert, nyilvánvaló. És ugye vannak a fanfictionok (fanok által írt történetek), abban a shippek (párosítások). Nah, ott a kedvencem a Tom Denem/Hermione Granger páros, és sokan szeretik és csinálnak hozzá videókat youtube-on. Feliratkoztam az egyik ilyen videó készítőre, vagyis kapok értesítést, ha új videót csinál. Feltöltött egy Alex/Hermione videót (az Alex Rider sorozatból) és a Twilight film előzetese volt alatta hang. Hmm... Annyi esett le, hogy ez egy igazi film lesz, és hogy valamiféle halhatatlanokról szól. Rákerestem az eredeti előzetesre. És láttam a bűvös "Based on Book" feliratot. Én azokat imádom, szóval rákerestem a könyvre (bevallom hibám, tényleg neten olvastam először, de az égiek látják lelkem, anyám meg a számlát meg a könyvespolcot - megvan mind a négy rész angolul és a magyar puhakötéseseket is megvettem).

Úgy általában az egészről: Egyetemi életem első felében ezt olvastam. Lehet ezért maradt ki egy csomó előadás? Azért mekkora ügyesség kell ennek a vaskos könyvnek a pad alatt rejtegetéséhez. :D

Na, de a történetről. Bella szép kocsiban vezet az elején, mert ugye ez is megállapodás, ez az "előtt" kocsija, majd lesz "után" kocsija is. Vagyis tudjuk, hogy Bellát át fogják változtatni, megkapja a várva várt öröklétet. Legalábbis megígérték neki. De Meyer még egy utolsót bonyolít ezen, és végleg megadja a habos-babos-cukor véget, ami valljuk be, szerintem ehhez a sztorihoz illik. Meg lehetett volna írni tragédiának is, de azért a tinik kedvét mégse rontsuk el. Némely pontnál a történetben szívszorító sztorikat lehetett volna írni, de hát erre vannak a fanficek.

Kemény Spoiler: Az, hogy leírja az esküvőt, a nászéjszakát (nem részletesen), a gyerekszületést, minden az, ami egy cukros véghez kell, de nem egy YA - fiataloknak szóló könyvbe. Nem baj, ide tökéletes, én imádtam ezt a részt is. Spoiler vége

Jacobot itt szerettem meg, amikor nézőpont váltás volt.

Sokan írják, hogy Meyer önmagának mondd ellent. Hogy nagyon sok minden, amit felépített, hirtelen megváltozik. Kemény Spoiler: Hogy Rosalie-nak nem lehet gyereke, de Edwardnak igen. Hogy nem ver a vámpírok szíve, ergó nem megy sehova a vér, de mégis tettre kész a hímtag. Engem az ilyen részletek nem érdekelnek. Ugyan biológiai ellentmondás. De sokan ezen akadtak ki, és persze, hogy az esetlen, átlag Bellából (akivel azonosult az olvasó) hirtelen átváltozik csodálatos, szép izévé (vámpírrá). Engem ez sem zavart, hiszen így kapta meg a főhősünk, amire vágyott. Egy vámpírcsaládot.Spoiler vége

Kifejezetten tetszett, hogy a végén nem volt nagy hollywoodi csata. Ez az első részben is jó volt. Elborzasztja a nagy vámpír-horror fanokat. *gonosz kacaj* Ki mondta, hogy a vámpíroknak csak a vérről és a belezésről kell szólnia? Pl. Anne Rice sem arról ír. Szeretem ahogy a halhatatlansággal megküzdenek, ahogy végül is szenvednek, ahogy megélik. Ki hogy dolgozza fel az öröklétet. De már nagyon eltértem a tárgytól. Itt romantikus-érzelmes vámpírjaink vannak és rózsaszín nyitott vég, ami jó. Már csak azt kívánjuk Meyer írja meg az ötödik részt is.

Kedvenc karakter: Edward, Alice, Emmett

Ami kifejezetten tetszett: Az érzelmek leírása.

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én imádtam:) Talán a legjobb a 4 közül.

Viktória írta...

Szia!

"megvan mind a négy rész angolul és a magyar puhakötéseseket is megvettem" írtad,... érdeklődni szeretnék, hogy honnan szerezted meg a negyedik kötetet magyarul, amikor elvileg csak februárban jelenik meg?

Előre is köszönöm válaszodat!

Vikk

Gigi írta...

Szia!

Hmm... lehet rosszul fogalmaztam. Úgy értettem, hogy megvan mind a négy rész angolul és a magyarból a puhakötésesek, amik megjelenetek. Bocsi, hogy zavarosan írtam.

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.