Ugrás a fő tartalomra

Top 10: Kedvenc realista regény

A következő kedvenc listám a realista regényeké, azaz ahol a való élet és annak problémái állnak középpontban, és nem mindig romantikusak és szépek.

Hogy egy kis aktualitást is vigyünk a dologba, jelenleg az életemben megint úgy alakult valami, ami pont az olvasásomat és a szabadidőmet csökkenti, így hiába vagyok elmaradva 35 könyvvel a várólistámról, nem tudok sok poszot ígérni, de legalább jöhetek egy kis listával, előhozva nosztalgikusan a régi kedvenceimet.

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. május 19.)
Loann mindig is olyan népszerű és csinos akart lenni, mint a nővére, Claire. Amikor Claire volt barátja flörtölni kezd vele, Loann bármire hajlandó lenne, hogy végre ő is különleges lehessen… még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy el kell árulnia a nővérét. Azonban minél inkább a részesévé válik Loann a nővére életének, annál inkább tudatára ébred annak, hogy nem minden az, aminek látszik. A tökéletességért folytatott harc, amelyet a nővére vív, felemészti Claire-t, és súlyos árat kell fizetnie érte. Miközben Claire egyre inkább visszahúzódik a családjától és a barátaitól, Loann igyekszik megérteni őt és jóvátenni az elkövetett hibákat. Képes lesz-e vajon Loann rendbe hozni a kapcsolatukat – és a nővérét –, mielőtt túl késő?Előbb-utóbb mindenki meghal – mindannyian tudjuk.

A tizenhat éves Tessa, akinek csupán hónapjai vannak hátra, talán mindenki másnál is jobban tudja.

De van egy listája: felsorolta azt a tíz dolgot, amit még meg akar tenni, mielőtt meghal. Az első helyen a szex áll. Lehetőleg még ma.

De nem mindig könnyű elérni, amit az ember akar, és amit akar, nem mindig esik egybe azzal, amire szüksége van. És néha a legváratlanabb dolgok lesznek a legfontosabbak.

Felemelő, életigenlő és boldog – ez a rendkívüli regény azzal ünnepli az életet, hogy szembenéz azzal, milyen valójában a halál.

A regényből Now is Good címen angol film készült, amelynek főszerepét Dakota Fanning játssza.


"– Halott lány közeledik – mondják a fiúk a folyosón.
– Áruld el a titkodat! – suttogják a lányok egyik vécéből a másikba.
Én vagyok az a lány.
A combjaim közötti hézag, a hézagon átsütő fény vagyok.
Porcelán keretre drótozott csontváz vagyok, az, amit ők akarnak."


Lia és Cassie, a piszkafa testbe fagyott jégviráglányok, valamikor a legjobb barátnők voltak. Ám Cassie meghalt, Lia anyját lefoglalja a mások életének megmentése, apja nincs otthon, mert az ügyeit intézi, a mostohaanyjának fogalma sincs, Lia fejében pedig egyre mondja a hang, hogy te parancsolsz, maradj erős, adj le még többet, nyomjál még kevesebbet. Ha így folytatja – vékony, vékonyabb, legvékonyabb – egyszer talán eltűnhet mindenestül.
Ebben a regényben, amely Laurie Halse Anderson legmegrázóbb alkotása a Nemzeti Könyvdíjat elnyert Hadd mondjam el óta, az író egy lányt kísér el a hátborzongató alászállásra az anorexia mindent megemésztő bugyraiba.

7. Elizabeth Scott: Living Dead Girl (angol, ifjúsági)

"Egyszer volt, hol nem volt, egy lány voltam, aki eltűnt.

Egyszer volt, hol nem volt, a nevem nem Alice volt.

Egyszer volt, hol nem volt, nem tudtam, milyen szerencsés voltam."

Amikor Alice tíz éves volt, Ray elszakította őt a családjától, a barátaitól – az életétől. A lány megtanulta, hogy adjon fel mindent, és hogy viselje el a fájdalmat. Arra várt, hogy a rémálom véget érjen.

Most Alice tizenöt éves és Ray még mindig fogva tartja, de a férfi egyre többet és többet beszél a lány haláláról. A férfi nem is sejti, hogy Alice arra vágyik. A lány pedig nem is sejti, hogy Ray sokkal szörnyűbb dolgot tartogat neki, mint a halál.

Ez Alice története. Egy olyan, amit még nem hallottál, és soha, de soha nem fogod elfelejteni.


6. Amy Reed: Beautiful (angol, ifjúsági)

Amikor Cassie egy kis városból, ahol egész életében élt, Seattle külvárosába költözik, eltökéli, hogy az unalmas, jó kislány életét maga mögött hagyja. Ez Cassie esélye, hogy ne legyen többé láthatatlan, és olyan lány váljon belőle, akire érdemes felfigyelni.

Az új személyiségét könnyebb felvennie, mint Cassie valaha is gondolta volna… egy pillanat, egy döntés mindent megváltoztat.

Cassie új élete egyszerre izgalmas és félelmetes. Illegális bulik és szociális aknák világába keveredve, elveszti szüzességét, magáévá teszi az ürességet, amit a drogok kiváltanak belőle és hagyja, hadd sodorja magával az ár, tudva, hogy most már gyönyörűnek tartják. Nem figyel a gyorsléptű életének veszélyeire… de nem tudja kikerülni a titkokat és a kegyetlenséget.

Cassie egyre lejjebb süllyed egy erőszakkal és bántalmazással teli csapdában, és senki – még az az ember, akiben megbízott – se tud segíteni rajta.5. Sally Nicholls: Ways to Live Forever (angol, gyermek)

1. A nevem Sam.
2. Tizenegy éves vagyok.
3. Történeteket és fantasztikus tényeket gyűjtök.
4. Leukémiám van.
5. Mire ezt olvasod, valószínű meghaltam.

A leukémia utolsó stádiumában élve Sam tudni akarja a tényeket. Ufókról, szellemekről, és hogy milyen érzés megcsókolni egy lányt. Világrekordot akar dönteni, horror filmet akar nézni, fel akar menni a lefelé járó mozgólépcsőn. És Sam elhatározta, hogy rájön a válaszokra az olyan kérdésekre, amikre senki nem akar válaszolni - az összesre.

Naplóbejegyzések, listák, kérdések és képek gyűjteményeként Sam története megnevettet, megríkat és megmutatja, hogyan jött rá egyetlen fiú, hogy lehet örökké élni.4. Stephanie Kuehn: Charm & Strange (angol, ifjúsági)

"Amikor a sötétben tartottak bezárva, lehetetlen az erdőben észrevenned a fákat. Lehetetlen bármit is látnod. Csak a rácsokat..."

Andrew Winston Winters hadban áll magával.

Részben Win, a magányos tinédzser, akit az eldugott vermonti bentlakásos iskolába száműztek egy családi tragédia után. A srác, aki minden osztálytársát kizárja bármilyen áron.

Részben Drew, a dühös fiatal fiú, akit az erőszakos ösztönei irányítanak. A fiú, aki egy sorsdöntő nyarat töltött régen a bátyjával és tinédzser unokatestvéreivel, ahol egy olyan szörnyűséges titkot kellett elszenvednie, amitől három gyerek megkísérelte az elképzelhetetlent.

Egy éjszaka alatt míg egy bulin ragad a New England-i erdő mélyén, Andrew megküzd a múltja fájdalmával és a jelenbeli elzárkózottságával.

Mielőtt a nap felkel vagy feladja az épelméjűségét a vad sötétségnek, ami benne lakozik, vagy feldolgozza a legelementálisabb igazságot - hogy ha az életet választja, az nem csak azt jelenti, hogy nem hal meg.


3. Rachel Klein: The Moth Diaries (angol, felnőtt)

Egy lányoknak fenntartott bentlakásos iskolában egy tizenhat éves lány naplójában feljegyzi a legintimebb gondolatait. A megszállottságának tárgya a szobatársa, Lucy Blake, és Lucy barátsága az új és nyugtalanító osztálytársukkal. Ernessa rejtélyes jelenség a sápadt bőrével és a hipnotikus tekintetével. Sötét titkok és egy halom baljós katasztrófa övezik. Ahogy a félelem elárasztja az iskolát, képzelet és valóság keveredik össze egy ébrenlétbe is követő rémálommá gótikus veszedelmekről, amit vágy és a tinédzserkortól való félelem hajt.

A napló központi kérdése az összes olvasót kísérteni fogja: Vajon Ernessa tényleg vámpír? Vagy a narrátor a saját lázas képzeletének csapdájában ragadt?

2. Jane Rogers: Island (angol, felnőtt)

Születésekor lemondtak róla és árvaházba adták, így Nikki Black a huszonnyolcadik születésnapján eldönti, hogy megkeresi a szülőanyját, hogy megölje. Nikkit bosszúja egy magányos, Skócia partjainál található szigetre viszi, ahol mind a tengerpart, mind a lakók olyan ősi régiségeket őrizgetnek, amik kísértik a jelent. Nikki megismeri a boszorkányszerű anyját, aki gyógynövénypárlatokat főz a sötét konyhája mélyén és a dadogó, szörnyeteg öccsét, akinek egyszerű elméjét úgy tűnik, megtöltik a sziget régi lakói, farmerek és vikingek történetei. Végül pedig az öccse veszélyes szeretete és furcsa világlátása olyan módon változtatja meg Nikki életétét, amire se ő – se az olvasó – nem számít.

A már névjegyévé vált lelki ábrázolással és erős morális kérdésekkel, Jane Rogers mesterien vezet minket az ősi, szinte mitikus világba, ahol a legsötétebb ösztöneink és legmélyebb félelmeink meglepő következményekkel járnak. Részben tündérmese, részben krimi, az Island, akárcsak az őrület, amit bemutat, rémisztő, logikus és teljesen felemésztő.


1. Ellen Hopkins: Tricks (angol, ifjúsági)

Öt tinédzser az ország különböző részeiről. Három lány. Két fiú. Négy heteroszexuális. Egy homoszexuális. Néhány gazdag. Néhány szegény. Néhány jó családból származik. Néhánynak egyáltalán nincs családja. Mind próbálnak élni, ahogy csak tudnak, de mind keresik… a szabadságot, a biztonságot, társaságot, a családot és a szerelmet. Amire nem számítanak, hogy mi történhet, ha azt az apró, erőt rejtő szócskát, a bűvös „Szeretleket” rossz okból mondják ki.

Az öt megrázó történet eleinte különálló, aztán összefonódnak, hogy egy nagyobb, erőteljes történetet meséljenek el – egy történetet a döntéshozatalról, a bizalomról, az elbukásról és a felnövésről. Egy történetet fiatalokról, akik rájönnek, miről szól a szex és a szerelem minden áron, miközben azt kérdezik maguktól: „Ezek után egyszer jobban leszek?”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt.

Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat.


AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK

Szerintem ez…

Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Hogy akadtam rá: Féltem tőle, mert felnőtt fantasy, aztán Kelly úgy döntött elküldi nekem, én is élvezzem. :D

Úgy általában az egészről: Diana Bishop az alkímiára szakosodott történész élete fenekestül felfordul, mikor kikéri az egyetem könyvtárából az Ashmole 782 kéziratot. Diana boszorkány, de mióta szülei meghaltak hét éves korában, a mágia mindenféle módjától elzárkózott, ezért is választotta a történelmet a tanulmányai témájának. Igen ám, de az Ashmole 782 bűbáj alatt áll, és ha ez nem lenne elég, megjelenik egy lélegzetelállítóan gyönyörű vámpír is, Matthew, közvetlen azután, hogy a kéziratot Diana kikérte. Mi olyan különleges ebben a könyvben?

Sejtéseim szerint sokan vagytok úgy vele, hogy ki akartok kapcsolódni, mikor egy könyvet a kezetekbe vesztek, legalábbis a szórakoztató irodalom erre való. Felteszem, nem csak én vagyok már 18 fölött, aki szeret az első szerelemről olvasni, ezért inkább YA (ifjúsági) könyveket olvas. De valahogy mégsem az igazi az, hogy 16 évesek bőrébe kel…

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :)

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.)

10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat)
Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A …