Carolyn MacCullough: Once a Witch (Egyszer boszorkány)

2010. május 18., kedd

Hogy akadtam rá: Cassandra Clare (kedvenc íróm) ajánlása található a könyvborítón. :) Azt hiszem, ez mindent megmagyaráz.

Várható magyar megjelenés: Nem tudok róla, hogy megjelenne magyarul.

Úgy általában az egészről: Adott nekünk Tamsin Greene, aki köszöni szépen tökéletesen elvan a bentlakásos suliban Manhattanben és örül, hogy szobatársával és barátjával lehet, Agathával, és a legfőbb, hogy minél távolabb legyen az otthonától, amit ő csak "Hellcraternek," azaz Pokollyuknak hív. Hogy miért is olyan rossz főhősünknek ott? Van egy elbűvölően gyönyörű nővére, aki szőke hajú, stb, és mindenki imádja. Mellesleg pedig, mindenki boszorkány a családban, mindenkinek megvan a maga Képessége (fagyasztás, tűzlabdák, gyors mozgás, időjárás irányítás, az emberek befolyásolása), és a család dolgot épp ezért nagyon komolyan veszik. A nagymama irányítja ezt az egész családi boszorkányság ügyet, ő hozza a döntéseket, és Tamsin nagyon Tehetséges nővére, Rowena a várományos a családvezetési szerepre. A lényeg, hogy nagyi bizony jövőbe lát és megjósolja Tamsin születésekor, hogy ő lesz a legerősebb az egész családban. Mindenki izgatottan várja a 8. születésnapját főhősünknek, ugyanis ekkor mutatkozna meg a képessége... Érkezik a nagy nap és nyomtalanul el is múlik, a család pedig próbál nem beszélni róla. Akik eddig jóban voltak Tamsinnal, főleg unokatestvérei, elhúzódnak tőle, hiszen ő a csodabogár, a család szégyene, akinek nincs semmilyen ereje. Nah, pont ezért szereti a nyüzsgő várost, a boszorkányságtól jó távol.

Sajnos viszont hétvégére és ünnepekre haza kell látogatni és nem mellesleg most lesz a nővére eljegyzési partija is. Tamsin átvette nagyanyjától egy időre a család könyvesboltot, legalábbis ezt a munkát azért még rábízzák, és Tamsin szerencséjére (vagy nem) betéved egy helyes, fiatal professzor az egyik egyetemről, hogy neki bizony segítség kéne. Meg kellene keresni egy családi örökséget, egy órát, amit 1887-ben vesztett el a családja szerencsejátékon. A professzor, Alastair, csak annyit tud, hogy egy bizonyos Rowena Greene tudna neki segíteni, mert azt hallotta, neki van tehetsége az ilyen dolgokhoz. Mivel Tamsin végre úgy érzi, hogy bizonyíthat a családjának elvállalja a feladatot, és újonnan hazaérkezett régi legjobb barátjával, Gabriellel neki vág az időutazásos kincsvadászatnak.

A könyv megérdemli az öt pöttyöt bőven. Szép, összeszedett, megszerkesztett kis sztoriról van szó. Az időutazás miatt a paradox kis problémák felvetődnek, amiket én eleve külön szeretek. A humor is kifogástalan, és a karakterek is szerethetőek, főleg a mindent tudó nagyi. :) Amit kiemelnék, hogy reálisan ábrázolja a világot (a háttérben elfut egy-két hajléktalan, a főhősöknek hamis személyijük van, hogy be tudjanak menni szórakozni, a főhős iszik és dohányzik, no persze mértékkel). Tetszettek a jóslatok, a meghatározott dolgok, ilyesmi.

Viszont a történetnek nagy potenciálja van, hogy valami szomorúbb vége legyen, illetve, hogy nagyobb szomorú esemény, nagyobb döntés legyen benne, hiszen ezt is sulykolják, hogy a főhős borzalmas választás előtt áll. Az epilógus pedig nem zárt, ott gyülekeznek a sötét felhők. Remélem, hogy ennek lesz folytatása, bár eddig csak egyke regényként van fent adatbázisokban, mert mindenképpen megérne egy második részt. Sőt! Akár többet is. :)

Kedvenc karakter: A Nagyi. :D

Ami kifejezetten tetszett: Időutazás.

Ami nem tetszett: én azért kijátszottam volna a szomorú kártyát

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

4 megjegyzés:

zakkant írta...

Ilyenkor vagyok szomorú, hogy nem jelenik meg magyarul illetve azért is mert még nem tudok jól angolul, hogy neki merjek kezdeni :(

Gigi írta...

Hát reménykedni lehet, meg zaklatni a kiadókat. :) Most úgy is nagyon ráálltak erre a young adult fantasy témára.

Đomii írta...

Ez igazán megjelenhetne magyarul is. :S

Névtelen írta...

A Kelly Kiadó biztos ráharapna ha szólna nekik valaki.

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.