Ugrás a fő tartalomra

Holly Black: White Cat (Fehér Macska)

Hogy akadtam rá: Holly Black a nagyon kedvenc íróim listáján szerepel, így el sem tudom mondani mennyire megörültem, mikor meghallottam, hogy a Modern Tündérmese sorozat után újabb tinédzser fantasy könyvbe vág.

Várható magyar megjelenés: A Könyvmolyképző kiadónál vannak a jogok. Pontos megjelenési dátum még nincs.

Úgy általában az egészről: Cassel Sharpe nem jó ember, ezt tudja is magáról és nyíltan hangoztatja. Lop, csal, hazudik, maffiózó családból származik és nem mellesleg három évvel ezelőtt megölte a legjobb barátnőjét, akibe persze szerelmes is volt. De az nem számított, így is megölte, és ráadásul élvezte is.

Valamennyire fel kell, hogy vázoljam a világot. Van néhány ember, elvileg tényleg csak kis százalék, akik képesek dolgokra pusztán az érintésükkel, mivel ez illegális javarészt maffia családoknak dolgoznak, vagy csak szabadúszó bűnözők. Ők a Curse Workerek (mint a sorozat címe is mutatja), vagyis az Átok Munkások. Van pár fajta átok munkás (fizikai - nagyobb erejük van, emlék - ki tudják cserélni bárki emlékeit, vagy olvasnak az emlékekben, álom - rémálmot avagy bármilyen álmot elő tudnak idézni, szerencse - jó vagy balszerencsét hoznak, érzelem - bárkit meg tudnak győzni arról, hogy ő épp aktuálisan szerelmes, vagy barátként tekint valakire, avagy gyűlöli, halál - egyetlen érintésével öl, átváltoztató - bármit és bárkit átváltoztat bármivé és bárkivé, ez a legerősebb fajta munkás), és mivel mindenki tart attól, hogy munkás megérinti, ezért mindenki kesztyűt hord, de persze, mivel Black imádnivalóan kidolgozta a világot van ám a mágiának hátulütője is, egy bizonyos visszahatás, azaz, ha valamelyik munkás használja az erejét, az ugyanolyan mennyiségben vissza is üt rá. (Aki jó szerencsét ad, az jó szerencsét kap, aki rosszat, az rosszat, aki megöl valakit, annak elszenesedik a keze, de akár meg is halhat, stb.)

Szóval Casselnak nincs semmilyen ereje, ezért kilóg a családból (kicsit ismerősen cseng, nem? A Once a Witch is pont így kezdődött), és a Wallingford suliba jár, ahol ő a helyi bukméker, ezért állnak szóba vele. Bármire lehet fogadni nála, így szerzi Cassel a pénzt. De nem róhatjuk fel neki, hiszen apja halott, anyja pedig börtönben csücsül, mert imádja a szélhámos munkákat, és nem mellesleg érzelem munkás, így általában gazdag fickókat bolondít magába.

Cassel örül, hogy éli átlagosnak mondható életét, ám egyik este a tetőn ébred, miközben alvajárt. Sokan azt hiszik, öngyilkos akart lenni, ezért felfüggesztik az iskolából, amíg egy orvos azt nem mondja, hogy minden rendben. Cassel így hazamegy, de ám otthon is várják a furcsaságok. Mit titkolnak előle a testvérei? Miért hall a testvérének a felesége angyali zenét? Talán Casselt meg akarták ölni és egy álom munkással kényszerítették arra, hogy alvajárjon? És mi van a titokzatos fehér macskával, ami mindig követi még álmaiban is?

A könyv csodálatos, nem is tudom, hol kezdjem a dicséretet. Igazi Holly Black munka, az írónő neve szinte már garancia egy bizonyos fajta történetre, amit jómagam imádok. A cselekmény fordulatos (bár én mindent kitaláltam, de ez az én bajom), viszont ahogy nekem megvilágosodott valami, miközben figyeltem az apró jelekre, úgy Casselnek is, tehát Black nem rejtegette tovább a szálakat, és ehhez aztán tehetség kell.

A karakterek mind valósak, csak úgy mint Cassandra Clare, Holly Black is istenien bánik a karakterekkel, mindenkinek van motivációja, mindenkinek van jó és rossz oldala, lásd a főhőst, hiszen gyilkos. Emellett a karakterek mindig leleményesek, legalábbis a főhősök biztosan. Szinte a nagy semmiből (nem a különleges képességükre alapozva) állnak elő tervvel, és általában csak a logikájukat és az eszüket használják (akár Kaye a Modern Tündérmesékben).

Humor, az is van, de mégsem annyi, mint Clare-nél, mégis néha fel-felröhögtem a könyvön. Pl. a híres/hírhedt Jace Waylandes utaláson (a két írónő barátnő és beleírogatják egymás karaktereit a könyvbe), amikor szegény Jace befüvezett, bezárkózott a fürdőbe, és Elveszett Paradicsomot kellett neki olvasni, hogy kijöjjön. (Aki nem értené, ez a főkulcs a Végzet Ereklyéiben, ez a könyv.) Bár ahogy mondták, Jace utána is eléggé paranoid volt, és félt az angyaloktól. :)

Az írásmódról is essen szó: nem csak a főhőst látjuk a jelenben, aki persze meglepően fiú, főleg, hogy a YA fantasyknak nem éppen fiúk szoktak a főhősei lenni. Ott vannak még a főhős, Cassel visszaemlékezései, így megtudunk mindent a családjáról, és persze a gyilkosságról, hogyan ölte meg Lilát és milyen kapcsolat is fűzte hozzá. Nem utolsó sorban ezt nyomozzuk ki mi magunk, az olvasók. A könyv gyönyörűen van megírva/megszerkesztve, biztos, hogy mindenki leszögez a fotelbe/székre/ágyra, és fel nem kell addig, amíg el nem olvasta végig.

Amit még feltétlenül meg kell említeni, az a vége. Már azt hinné az ember, hogy leleményes karaktereink kapnak valami happy endet, a gonosz a megérdemelt büntetését. Áh, dehogy. Az egyik "gonosz" karakter sorsát le se tudom írni, annyira tetszett, és nem akarok spoilerezni, de igazán megható és megragadó. Mellesleg pedig szegény Casselnek sem lesz minden csupa cukor és nyalóka. Ezt szeretem Blackben, be tudja bizonyítani, hogy nem minden mese vége jó, hogy hiába győzik le a gonoszt, az még nem jelent végtelen boldogságot és soha több gondot. A vége kifejezetten zártnak tűnik, szomorúnak, de zártnak, így nem is tudom, miről fog szólni a jövőre megjelenő Red Glove. Talán új szereplők? Talán Cassel?

Kedvenc karakter: Cassel Sharpe

Ami kifejezetten tetszett: A világ kidolgozottsága (végre egy normális, tehetséges író), a vége, leírhatatlan, hogy mennyire tetszett, az iszonyatosan valós karakterek, A JACE-es utalás (igen, a Végzet Ereklyéis Jace Wayland)

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból (órákig el tudom nézni)

Megjegyzések

 1. Ennek a könyvnek is biztos, bérelt helye van a kívánságlistámon. :) Főleg mert Jace-t nagyon szeretjük, és amiben róla van szó, az rossz nem lehet :)

  VálaszTörlés
 2. alig várom a magyar megjelenést :D érdekesnek tűnik a Jace-utalás, bár nehezen tudom elképzelni, hogy bezárkózzon a fürdőbe.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon megfogott ez a kritika és már olyan régóta szeretném angolul is elolvasni, sajnos nem tudtam letölteni. Persze jobb lenne magyarul, én is láttam a kiadó honlapján, hogy előkészületben van a könyv. Csak érdeklődni szeretnék, hogy hallottál már valami frissebb infót erről? Az oldalon esetleg már régóta kinn van, hogy tervezik kiadni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Betti: A kiadó nyár végére, ősz elejére ígéri, de (és ez egy nagy de) a Könyvmolyképzőnél sokszor csúsznak a dolgok, és ez sem konkrét, kőbe vésett dátum. :) De azért várható még idén.

   Törlés
 4. Amikor megjelent a könyv a Könyvmolyképzőnél, nagyon megfogott a borítója, meg igazából a fülszöveg is, de aztán mégis nyammogtam, hogy jaj, biztos ez is gagyi lesz - éljen az olykor előkerülő előítéletem. A lényeg, hogy több olyan ember pozitív véleményébe is beleütköztem, akikben megbízom, és hát te is ajánlottad. Most már tényleg kell ez a könyv :D De! Nagy elvárásaim akkor se lesznek, mert akkor meg csalódom :D

  VálaszTörlés
 5. @Üstökös: Amikor olvastam, akkor kezdtem még az ifjúsági fantasykat. :D Viszont igazából azért emelkedik ki a tipikus ifjúságik közül, mert férfi a főszereplő és egy maffia-csaló családot mutat be, nekem tetszett ez az alternatív világ. Inkább kis akciós könyv, igazán kellemes. :D Remélem, hogy ezzel nem fürdesz be úgy, mint az Annával.

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm, hogy nem nekem kellett megemlítenem :D Igen... az egy rossz vétel volt, de ki tudja, lehet, hogy most már tetszene, fene tudja :/

  Viszont ez a macsekos pont amiatt érdekel, amiket te is leírtál, és jól is esne most egy nem romantikus, hanem akciós ya fantasy, hogy visszajöjjön a hitem (habár miről beszélek én, épp az Örök köteléket olvasom :D)

  VálaszTörlés
 7. @Üstökös: Már nem merem rámondani, hogy neked bejönne vagy sem. A csalásokról/trükkökről olvasni nekem tök jó volt, és nem folyik a nyál, de van azért benne romantikus szál, de nem olyan erőltetetten, meg annyira nekem nem volt központban. (Az első részben elég elenyésző, a harmadikban kap inkább szerepet.) De ha egyszer olvasod, kíváncsian várom az értékelésedet. :D

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige