Ugrás a fő tartalomra

P. C. Cast és Kristin Cast: Megjelölve


Hogy akadtam rá: Csak úgy böngészgettem bookline-on és mintha előtte is láttam volna valahol amazon.com-on. Végül ez a sorozat nyert a szavazáson. Erre voltak a legtöbben kíváncsiak. Könyvesboltban pedig csak nem találtam, ezért késtem jó pár hónapot az elolvasásával.

Úgy általában az egészről: Nem is tudom, hol kezdjem ezt a kritikát. Talán a történet felvázolása jó kiindulópont lesz. Adott Zoey, akinek megváltozik az élete (mert nem könyv lenne, ha nem), ugyanis megjelölik, egy holdat rajzolnak a homlokára. Méghozzá ezt egy vámpír Nyomkövető teszi, ugyanis a vámpírok így "vadásszák le" a jelöltjeiket. Zoey barátnője Kayle ahogy meglátja a Jelet, egyből úgy viselkedik Zoeyval, mintha szörny lenne, és Zoey majdnem-ex-pasija, Heath és annak haverjai szintén elhúzzák a csíkot Zoeytól, mivel főhősünket vonzza a vér. Tekintve, hogy vámpír lesz belőle, ez minket nem lep meg annyira. Aztán Zoey szépen hazamegy, arra számít, hogy édesanyja végre mellé áll, de sajnos csalódnia kell, ugyanis a pótapja, úgy tűnik, hogy teljesen irányítja az anyját. És dehogy akarják őt elvinni az Éjszaka Házába, ahova Zoeynak mennie kell, inkább csak imádkoznak érte.

Nos felvázolom itt a vámpírokat. Tetoválásaik vannak, így változnak vámpírrá, hogy egyszer csak valami kis rajz lesz rajtuk. Holdacska, Nüx jelképe. (Nüx/Nyx görög éjszaka istennő). Itt Nüx él és virul és minden vámpír őt imádja. Az emberek tudnak a vámpírok létezéséről, de megvetik (?) őket, ha pl. egy gyereket átváltoztatnak vámpírrá, az nagy probléma és szörnynek tekintik (pedig a szerencsétlenek még csak vért sem isznak akkor). A lényeg, hogy minden vámpírjelöltnek be kell költöznie egy bentlakásos iskolába, az Éjszaka Házába (mert anélkül meghalnak), és ott kell felkészülniük a vámpírlétre. Igen ám, de hogy még nagyobb legyen a móka, bármikor meg is halhatnak, ugyanis valakinek a teste egyszerűen megtagadja az Átváltozás folyamatát, azok egyszerűen meghalnak. Ez bekövetkezhet korán, de akár az utolsó évükben is. Így az átlagosnak amúgy sem mondható, félvámpír, este tanulós bentlakásos iskolás, lányklikkes életüket még az is felborzolja, hogy bármelyik pillanatban meghalhatnak.

Alapjában véve a történet nálam az átlagos szintet üti meg, de szinte sehova sem tudom besorolni. El is mondom, hogy miért. Az írásmóddal az a baj, hogy túlságosan hajaz arra, hogy tinédzser könyv legyen, ezért tele van káromkodással, az egész szinte felesleges lenne benne, túlzás. A másik bökkenő a sok zárójelez megjegyzés, ami egy-egy okos/vicces közbeszólás lenne az E/1-es írásmódunkban, de néhol túlságosan is szétszedi a szöveget. No meg a sok filmes/színészes utalás... Tudom, fiatalos regény akar lenni, de valahogy itt egy kicsit kilógott ez.

Történetileg a baj az volt, hogy gyakorlatilag az egész könyvben alig történt valami. Bemutatták a vámpíriskolai életet. Oké, sorozat, értem én, el lehet húzni, ki lehet fejteni. De ha kifejtős, akkor az elején miért kapkodott? Már az első fejezetben hopsz sietünk, hogy Zoey minél hamarabb vámpír lehessen. Ehhez képest úgy lelassulnak az események... van, amit meg az író(k) túl hosszan írnak le, szinte unalmas. Viszont ez még eszembe jutott az írásmódról, ahhoz képest, hogy szlenges az egész a leírások kifejezetten szépen sikerültek, ennyi élvezetes volt benne.

A karakterek: ajj, mit is lehetne mondani erről? Tipikus sablon karakterek? Egy okos, egy meleg, egy ilyen, egy olyan, de valahogy a karakterekkel még sincs annyira baj. Csak senki sem tetszett meg különösebben. Néhol érzékelem, hogy a következő részben még több is ki fog derülni, erre kíváncsi vagyok. Mindenesetre egy részből annyira nem lehetett őket megismerni. Zoey emberi világához kapcsolódó karakterek meg túlságosan el voltak túlozva szerintem.

Zoey pedig... Zoey pedig egy kifejezett Mary-Sue (tökéletes karakter a fanok által írt művekben, gyakran az íróról mintázták). Zoeynak olyan ereje van, amiről még senki sem hallott, abszolúte, teljesen különleges. Persze, Harry Potter is az volt, de valahogy túlzásnak érzem, hogy csak az ereje miatt emeljék ki. Minden főhős a fantasy könyvekben valamiért különleges, több erejük van. De Zoeynál ezt valahogy túlzásnak találtam. És jómagam nem értem, hogy Erik miért vonzódik hozzá, amikor nem is ismeri. Oké, nem "ribanc" típus Zoey, de hogyan mondhat olyat Erik, hogy a lány a "szívét érinti meg," mikor nem is beszéltek, nem is ismeri? Persze, persze szerelem első látásra, De azt sem mondhatjuk, hogy Zoey kiemelkedően szép, mert ugye ez vámpír suli... és elég szép számmal akadnak jól kinéző csajok. No mindegy. Amúgy a romantikus szál legalább nem volt úgy eltúlozva, mint az Evernightban, ez azért plusz pont.

Két alapvető problémám volt a könyvvel: 1) Ha tinédzsereknek írták (márpedig szerintem ez felnőtteknek, illetve már nekem sem volt annyira élvezetes), akkor miért van benne orális szex?

2) Miért írtak bele vámpírokat?

De komolyan, miért? Semmi vérivás nincs benne, elvileg majd csak valamikor nagyon későn lesz vérivásra hajlamuk a tanulóknak. Én azzal sem vagyok megbarátkozva, hogy a vámpírok társas lények, a legtöbb regényben valahogy mégis maguknak valók. Szóval a vámpíriskolán máris nevetnem kellett a fülszövegben. De mit nem mondjak, minden szépen le volt írva. Külön vallásuk van és létező istenük és egy csomó rítust csinálnak, és olyan erejük van, mint gyógyítás, meg macskákkal beszélés, meg minden elem irányítása....

Jó lenne, ha nem vámpírokról lenne szó. Egyszerűen nevetségesnek találtam, hogy wicca, avagy oké, régi istentisztelő rítusokat használnak a vámpírok, és csak egy istent tisztelnek, Nüxöt. És akkor a többiek is élnek? Mert ez abszolút nem derül ki, és engem például zavart. Annyi vámpírság van bennük, hogy nagyjából este mennek ki (nem, nem égnek el a napon ezek sem, szomorú, és még hegyes szemfogaik sincsenek). Hibának találom, hogy szerintem erőltetve belegyömöszölték a vámpírtémát, ahelyett, hogy bevállalták volna, hogy boszorkányos-bentlakásos iskolás könyvet írnak. Na igen, akkor meg mondhatták volna, hogy kész Harry Potter. Mellesleg olvastam egy aranyos kritikát, amiben a HP-hez hasonlították a könyvet. :D Valamennyi alapja úgy ahogy van, nekem nagyon tetszett.

Mellesleg, ha abban a világban legálisak a vámpírok, tudnak róluk, akkor hogyhogy ugyanazok a téves mítoszok lengik be az emberek világát, mint a miénket? Mert oké, ha a vámpírokról senki nem tudna, de hogy élhet abban a tetoválásos-napon-járós-iskolába-járó vámpíros világban az a tévhit, hogy a vámpírok elégnek a napon, hogy a vámpírok félnek a fokhagymától (mikor amúgy meg is eszik) és a többi. Mellesleg egy csomó sztár is vámpír. Egyszerűen nem tudtam összerakni a képet.

Összességében nem rossz regény, de nem is egy kiemelkedő szösszenet. A végén akadt valami izgalom, de amúgy elég lapos volt, minden szinten. Egy átlagos regény, egy átlagos délutánra.

Kedvenc karakter: Damien, ha már választani kell, a meleg srác mindig jó döntés (ugye Soni?)

Ami kifejezetten tetszett: -

Ami nem tetszett: a vámpír ráerőltetés

A történet: 3/5 pontból

A karakterek: 4/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

 1. Hm... Nekem voltak benne dolgok amik nagyon tetszettek. Pl. Nüx kultusz, a tetkóik, a szertartások. Az ilyen szálakat teljesen más irányba is el lehetett volna vinni. Meg miért épp megint vámpírok? Erre azt tudom mondani, hogy a siker miatt. Megint visszajött a nagy vámpírimádat és ezzel nincs is gond, de elég sok elcsépelt dolog született. Ebben a könyvben is torzítják az igazi vámpírok jellemét. Ha már könyv akkor hozzanak létre új fajt vagy valami...:):)Na mindegy. A sztory nekem lapos. Voltak nagyon eltalált dolgok amiket megint rosszul használtak ki... Ja igen... és a folytatások is elég érdekesre sikeredtek...

  VálaszTörlés
 2. A Nüx kultusz, a tetoválások és a szertartások nekem sem tetszettek. Illetve, ha boszorkányos könyv lenne, akkor tök jól elmenne. Amúgy ha jól hallottam, azért lettek vámpírok, mert kértek egy olyan sorozatot az írnónőtől, mellesleg minden másik könyve P. C. Castnek istennős. A történet tényleg unalmas és valahogy a következő részekbe is ezért félek belekezdeni. Illetve nem is félek, hanem már előre tépem a hajam. Viszont meglepődve tapasztaltam, hogy iszonyatosan sok embernek tetszik, tudom, ízlések és pofonok. De valaki ezt fenomenálisan jónak tartja, viszont az én kedvenc könyvemet (Csontváros) kidolgozatlannak.

  VálaszTörlés
 3. szerintem ami nagyon gázos volt hogy Zoey megcsalja a pasiját nem is egyszer meg is fogja csalni ráadásul 3 fiuval van egyszerre de eggyiknek sem tünik fel a masik vagy ha igen akkor szándékosan " nem veszik észre " .
  a vámpirság a következő részekben lesz fontosabb és igy már érthető hogy mért pont ez a történet alapja .És ha már itt a következő részek sokkal jobbak és élvezhetöek (különösen a Kiválasztott)mig az 1. amojan bevezetés szerü .

  VálaszTörlés
 4. A legutóbbi kommentelőnek üzenem, hogy tanuljon meg helyesen írni. ;D

  Nekem ez idáig a kedvenc könyvsorozatom, de nem azért, mert csak az első részt olvastam, vagy az első hármat. A fordítás elég vérszegényre sikeredett, káromkodás az eredetiben alig van, és ez később még központba is kerül.

  Engem is az az egy dolog zavar csak, hogy ha Nyx (vagy a fordítás miatt Nüx) létezik, akkor a többi görög isten miért nem, de a további részek sokkal jobbak.

  Tehát az a sokaknak tetszik gondolom azért volt, mert ők elolvasták a folytatást.

  VálaszTörlés
 5. sziasztok
  Nekem bejött ez a könyv , szerintem érdekes és más szemszögből mutatja be a vámpírokat.
  Nállam is voltak részek amik kicsit homályosak hogy miért volt rá szügség .
  Én hibának talán azt mondanám , hogy a szertartások túl egyszerűen történnek , nincs semmi izgalom benne, ezen szerintem még lehetett volna dolgozni.
  Összeségében nekem tetszett a könyv , de már olvastam jobbat is . De ettől függetlenül várom a többi részt.

  VálaszTörlés
 6. Sziasztok!

  Akkor szép sorban reagálnék is az utolsó három kommentelőnek. :)

  Első névtelen kommentáló: Igen, hallottam róla, hogy mi lesz a könyvekben, és ezt sem tartom jónak, hogy Zoey megcsalja a pasiját, közben pedig ő "ribancozik" mást.

  "a vámpirság a következő részekben lesz fontosabb és igy már érthető hogy mért pont ez a történet alapja" - Ezzel ellenkeznék. A történet azért lett vámpíros, mert ezt kérték tőlük. Nem kipattant a fejükből, hogy vámpírost akarnak írni, hanem belementek és miért ne alapon megírták. Ha pedig vámpírokról írnak, szerintem legyen fontos az első részben is, és szerintem az első kötetből az szűrődött le, hogy ráhúzták a vámpírtémát.

  Bence: Nem értettem tisztán, te akkor hány részt is olvastál? Mellesleg ezt én is angolul olvastam, bár beleolvastam magyarba is. A fordítás... inkább nem mondok semmit. :) Angolul élvezhetőbb volt olvasni, de ez a stílusú könyv (ami számomra túl sablon) nem az én asztalom.

  Utolsó névtelen kommentáló: A szertartásokat szó szerint lemásolták egy másik vallásról. Így ezért ilyen, amilyen. Én is majd ráveszem magam, hogy elolvassam a többi részt, hiszen más sorozatnak is adtam esélyt, aminek nem szerettem az első kötetét.

  VálaszTörlés
 7. Nemrég olvastam ki a hetediket. (:

  VálaszTörlés
 8. Hát én téptem a hajam a végén...
  Szerintem semmi csattanó nem volt benne, a szereplők sablonosak voltak és a szertartásoknak szerintem semmi értelme sem volt. (eddig)
  Nem értettem ez az Erik gyereket sem. Mert az elején még nagyon el volt azzal a szőke csajjal, aztán egyszeriben dúl a love Zoeyval.
  Szóval én olvastam már ennél a könyvnél hatszor jobbat is. De ez csak az én véleményem.

  Üdv.:Rékuci XD

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige