Ugrás a fő tartalomra

Richelle Mead: Vámpírakadémia


Hogy akadtam rá: Nézegettem a YA fantasy sorozatokat, gondoltam ezt is el kéne olvasni, mire eljutottam odáig, az Agave kiadta.

Úgy általában az egészről: Íme egy újabb vámpíros sorozat, ezúttal az Agave (kedvenc kiadóm) kiadásában. Ha már vámpíros, félek hozzányúlni, ha bentlakásos iskolás, félek hozzányúlni, ha vámpíros bentlakásos iskolás, egyenesen sikítva futok a könyvtől.
De gondoltam, ha Agave (és én bízok az ízlésükben), akkor csak jó lehet. Nem is csalódtam bennük. Sikerült a mostani a sok vámpíros sorozat között egy olyat kiszemelniük, ami szórakoztató, érdekes, izgalmas és jól megírt.
A bajom csak annyi volt, hogy rövid az első rész, de legalább nem húznak el benne semmit, pont olyan, amilyennek egy első résznek lennie kell. Van nekünk Rose Hathaway főhősnőnk és legjobb barátnője Lissa Dragomir hercegnő. Rose és Lissa megszöktek a Szent Vlagyimir Akadémiáról, és két év bujkálás után elkapják őket, majd visszaszállítják hőseinket az Akadémiára. Ahol a vámpírok (végre valahára értelmesen) a mágiájukat tanulják meg használni, a testőrök pedig testőrködni. Rose szeretne barátnője testőre lenni, ezért is vállal különórákat Dimitrijjel a mogorva testőrrel.
Hmm, érdemes lenne leírni a vámpírokat ebben a történetben. Vannak nekünk az élő vámpírok, akik születnek, őket annyira nem bántja a fény, vért isznak, de sosem ölnek és egy-egy elemnek tudnak parancsolni, mágiájukat nem használják támadásra, ők a morák. (Ilyen Lissa.) Akkor vannak a testőreik, akik önmagukban csak úgy nem tudnak szaporodni, csak a morákkal, ők fél ember, fél vámpírok, azaz dampyrok. (Ilyen Rose.) És vannak, azok, akik régen morák vagy emberek voltak, átváltoztatták őket vagy morák esetében embert öltek, ők a halott vámpírok, ők vágynak a vérre, a gyilkolásra, nincs mágiájuk, ők a strigák, és legfőbb dolguk morákat ölni.
A vámpír társadalom ebben a könyvben is más, de hihető és jó. A történet élvezhető, a főhősnek hálistennek csípős humora van, ami csak gazdagítja a kötetet. Rossz szó nem lehet erre a könyvre, bár már a 60. oldalon lelőttem magamnak minden poént. Ráadásul sok szerethető karakter is van, és mindegyik hihető is, senki nem csak kivágott papírmasé figura. Alig várom a folytatást.

Kedvenc karakter: Christian

Ami kifejezetten tetszett: A vámpírok társadalmának felvázolása

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból, csodálatos alkotás

Megjegyzések

 1. Christian, mint kedvenc szereplő? Furcsa választás, hugi :D, de tőled megszoktam már, hogy a sötét karakterek a kedvenceid :D
  Szerintem ez a kötet össze sem hasonlítható Az Éjszaka házával, vagy az Evernight -tal... Azok ehhez képest ott vannak a béka alatt, nem gondolod? (by Percy)

  VálaszTörlés
 2. Nem, össze nem hasonlítható velük. Bár itt is megvan az, ami engem idegesít (bulik, ribancozás), mégis azért beismerjük, hogy az iskolában előfordul az ilyesmi, és nincs annyira elnagyzolva, mint máshol.

  Christian meg... tényleg jobban kedveltem, mint Dimitrijt. xD Meg mint bármelyik más szereplőt. De hát igen, az említett "fekete folt."

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Azt nemtudod hogy hány részes ez az egész történet?
  Hallottam róla, hogy csütörtökön (márc 11) jelenik meg a második kötete a Dermesztő Ölelés...

  VálaszTörlés
 4. Szia!

  Jelenleg 5 része van a sorozatnak. Nem tudom, hogy mennyi lesz még, ennek még nem jártam utána. Most viszont utánaolvastam, és 6 részesre van tervezve, tehát még egyet ír az írónő. És ha jól értelmeztem, talán még lesz hozzá egy spin-off sorozat, ami valamilyen féle mellékszál, vagy folytatás.

  VálaszTörlés
 5. Most olvasom a sorozatot (múlt héten kezdtem) és nagyon tetszik. Nem bírok aludni, mert muszály tudnom, hogy mi fog következni:D és végre ez a könyv nem annyira vagy egyáltalán nem kiszámítható... bár ki tudja még csak most kezdem a 4.-et, de nem hiszem, hogy csalódni fogok :)
  Remélem a 6. után még lesz belőle könyv:)

  ja és a kedvenc szereplőt illetően nekem is Christian volt az elején, nem tudom, hogy olvastad e a többit, de lehet hogy megváltozik a véleményed mikor feltűnik Adrian :P

  VálaszTörlés
 6. Dius, angolul vagy magyarul olvasod? Mert most olvastam el az első három részt két éjszaka alatt, és megőrülök ha télig várnom kell a folytatásra, de eddig csak angolul találtam meg...
  Ha esetleg megvan magyarul, elküldenéd nekem?
  Üdv,
  Szandra

  VálaszTörlés
 7. Szia!
  Én olvastam az 5. részt is és nekem eddig az első meg a második volt a kedvencem. Christian kedvenc karakternek az elsőben érdekes választás, de a későbbiekben nekem is sokszor volt úgy, hogy őt bírtam a legjobban. :)
  Amúgy nekem megvan magyarul az 5.rész ha kell akkor szólj.
  Üdv,
  Chrisssy

  VálaszTörlés
 8. Kedves Chrissy!

  Írtam, hogy ne ajánlj a blogomon kalózfordítást, mert nem szeretem, és törlöm az ilyen hozzászólásokat. Tudok angolul, meg is tudnám venni, de én annyival megtisztelem az Agavét, hogy megvárom őket, és megveszem úgy. A többi Vámpírakadémiás hozzászólásod is spoileres, és nem is jelölted benne, úgyhogy sajnos törölnöm kell párat.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt.

Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat.


AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK

Szerintem ez…

Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve

Hogy akadtam rá: Féltem tőle, mert felnőtt fantasy, aztán Kelly úgy döntött elküldi nekem, én is élvezzem. :D

Úgy általában az egészről: Diana Bishop az alkímiára szakosodott történész élete fenekestül felfordul, mikor kikéri az egyetem könyvtárából az Ashmole 782 kéziratot. Diana boszorkány, de mióta szülei meghaltak hét éves korában, a mágia mindenféle módjától elzárkózott, ezért is választotta a történelmet a tanulmányai témájának. Igen ám, de az Ashmole 782 bűbáj alatt áll, és ha ez nem lenne elég, megjelenik egy lélegzetelállítóan gyönyörű vámpír is, Matthew, közvetlen azután, hogy a kéziratot Diana kikérte. Mi olyan különleges ebben a könyvben?

Sejtéseim szerint sokan vagytok úgy vele, hogy ki akartok kapcsolódni, mikor egy könyvet a kezetekbe vesztek, legalábbis a szórakoztató irodalom erre való. Felteszem, nem csak én vagyok már 18 fölött, aki szeret az első szerelemről olvasni, ezért inkább YA (ifjúsági) könyveket olvas. De valahogy mégsem az igazi az, hogy 16 évesek bőrébe kel…

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :)

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.)

10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat)
Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A …