Ugrás a fő tartalomra

Ellen Hopkins: Burned (Megperzselt)

Hogy akadtam rá: Egyik kedvenc youtube videó gyártóm feltett egy fan trailert Ellen Hopkins könyvéhez. Utána olvastam, és rájöttem, hogy ez az írónő igazán érdekes témákról alkot. Így kezdtem a legrégebbi önálló regényével.

Úgy általában az egészről: Most fejeztem be a könyvet és még most is a hatása alatt vagyok. Hopkinsnál már az alaptémák, a fülszövegek is kitűnnek. Legalábbis a mostani átlag tinédzser könyvek közül. Hopkins olyan témákat dolgoz fel, fog meg, és ír rólunk kegyetlen őszinteséggel, amit sokan vitatnak, hogy egyáltalán "gyerekek" kezébe való. Tinédzserek kezébe szerintem mindenképpen elkélhet egy-egy ilyen könyv. No de. Kezdjük a Burned című regénnyel.

Pattyn Von Stratten a főhősünk egy tizenhat éves lány, ami leginkább fontos, hogy mormon vallású. (Nem tudom, muszáj vagyok megjegyezni, hogy Stephenie Meyerre sokan mondják, hogy az Alkonyatban kifejezi a mormon értékeket és hogy azokhoz ragaszkodik.) Tehát a nőknek valamivel alább rendelt szerepet szánnak ott. Amivel a mi Pattynknek akadnak gondjai. Főleg, hogy ő a legidősebb testvér a hét közül, és apjuk nagy bánatára mind lányok. Így tehát Pattynnek nem marad ideje semmire, jóformán csak pelenkát cserél, főz, mos, takarít. Ugyanis apu dolgozik, anyu pedig? Az édesanyjuk rendszerint semmit nem csinál, vagy ahogy Pattyn nagyon jól rámutat, csak szül.

Pattyn leginkább össze van zavarodva, hinnie kell Istenben, abban, hogy eleve elrendelték neki, hogy majd egy kedves mormon fiúhoz megy hozzá és majd élete végéig szüli a gyerekeket (szó sincs szerelemről). Mégis Isten miért hagyja, hogy az édesapja az alkohol mámorában bántalmazza az édesanyjukat? Ugyanis ez a mindennapi pénteki rutin, apuci hazajön a whiskyjével és levezeti a feszültségét.

Természetesen Pattynnak ott vannak még azok a gondjai is, hogy az iskola legszexibb fiúja tetszik neki. Mert miért ne? Legalábbis tudatalatt vágyódik a fiú iránt, hiszen "bűnös álmai," sőt (!) bűnös gondolatai is támadnak róla. De vajon erről tehet? Egy ember felelős az álmaiért? Isten azért is megbünteti, ha szexről álmodott?

Pattyn ehhez és hasonló kérdéseket tesz fel, aminek persze nem igazán örül a pap. Aztán jön a fordulat. A képbe bevonul Derek, az egyik iskolai fiú, aki természetesen nem mormon, és csapni kezdet a szelet Pattynnak, persze, apuci ezt nem díjazza, sőt még pár egyéb dolgot sem, így Pattynt elküldik jó messze Nevadába, a rég nem látott Jeanette nagynénihez egy jó távol eső farmra.

Pattyn először azt hiszi, élete legrosszabb nyara lesz ez, de aztán szépen lassan rájön, hogy J. néni (ahogy őt hívni kell) és egy bizonyos mesésen kinéző fiú mindent jobbá tesznek. És végre megtalálhatja azt a szeretetet, amit a családjától nem kapott meg.

Félreértés ne essék, a könyv nem egy nyálas romantikus történet. Nem, közel sem. Kifejezhetetlen, hogy mennyire magával ragad, mennyire körbeölel a borongós érzelmeivel, a mai problémákkal. Hopkins fogja és őszintén beszél arról, ami rossz a világban. Igenis van olyan, hogy az apa bántalmazza a családot, és bár látják sokan, nem érdekli őket, és bár tudja az egész család, nem mernek szólni. Ez a legszebb a kötetben, mindent megmagyaráz, minden érzést átélünk, megértjük milyen is abban a helyzetben lenni. Legalábbis amennyire ez lehetséges.

Nem vidám történet, nincs csöpögős nyálas romantika, csakis a tinédzserekre jellemező mindent megváltó első szerelem. De hogy a könyvet idézzem: "A boldogság csak a Sors illúziója, egy égi bűvész keze által alkotott dolog, amitől hiszel majd a tündérmesékben. De nincs boldogan élsz, amíg meg nem halsz. Boldog véget csak a könyvekben találsz. Néhány könyvben."

És ez nem az a könyv, ahol mindenki boldogan élt, amíg meg nem halt. Bár a könyv kitaláció, mégis lehetne akár valós is, történhetne akár bármelyikük szomszédjával. Kegyetlenül ráébreszt a világ rossz dolgaira, és egy halom gyönyörű mondat található benne.

Ha jól olvastam, Hopkins költő is, ez megmagyarázná azt a különleges formát, ahogy előadja a történetet. Nem, ez nem egy szépen megírt regény (értem én ez alatt az írásjeleket, meg a naaagy tájleírásokat), itt valahogy szinte verses formában tárul elénk a szöveg, és a rövid mondatokkal, a megragadó kifejezésekkel még inkább csak a szívünkbe mar és a lelkiállapotunkra hat. És a csoda, hogy egyáltalán nem hiányzik a leírás, minden tökéletes ebben a könyvben. De természetesen nem ajánlom azoknak, akik valami szép, derűs romantikára vágynak, mert ez nem az a téma, sőt, lehet, hogy néhány embert az ilyen "sötét" tematikájú könyvek egyenesen kiüldöznek a világból. Viszont én le nem tudom írni, mennyire tetszett.

És végül mert nem bírtam ki, bár gyatra és hiányos fordítás, mégis egy pöpp ízelítő:

Valaha is
Amikor kicsi voltál, meghallgattad a szüleid óv intéseit, aztán vártál, hogy kimenjenek a szobából, hogy aztán meglazíthasd a védőburkolatot és eljátssz a gondolattal, hogy valamilyen fémtárgyat dugsz a konnektorba?
Eszedbe jutott az, hogy talán akkor egyszer felvillanyoznád a szobát?
Amikor elég nagy lettél, hogy egyedül menj át az úton, valaha is vártál a jelre, hogy meghalld a tűzoltó kocsi közeledtét, és lelépj a járdáról az elé?
Eszedbe jutott az, hogy az ütközéstől vajon meddig repülnél el?
Amikor majdnem felnőtt lettél, valaha is ültél egy kád vízben izzadtan, miközben észrevetted, hogy a hajszárító, ami be van dugva a konnektorba, milyen közel is van, és gondoltál arra, hogy bedobod a vízbe?
Eszedbe jutott az, hogy a várt kisülés vajon elkerül téged?
És most a jelenben, valaha is lógattad le a lábad a szakadék széléről, úgyhogy a szikla omlani kezdjen, szembeszegültél a fagyott istenséggel, olvasztottál szárnyakat és csontot, hogy szárnyad lehessen, amivel hazarepülhess?
Én, Pattyn Scarlet Von Stratten, igen.Kedvenc karakter: Pattyn, Ethan

Ami kifejezetten tetszett: A téma, a megvalósítás

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: Bár itt jelenleg nincs róla kép, de maximum 3-mast kap, mert igazából csak egy egyszerű felirat.

Megjegyzések

 1. Szia! Nagyon jó ötlet volt tőled ez a blog. Hasonló az ízlésünk, aminek nagyon örülök. Katt a nevemre! Van ott neked két díj. :)

  VálaszTörlés
 2. Érdekes könyvnek tűnik. Annyi kérdésem lenne hozzá, hogy miként mutatja be a vallást? Leírás alapján furának tűnik, hogy az apuka iszik, miközben a mormonoknál tiltott dolog az alkohol.

  VálaszTörlés
 3. Zsofia1: Gigi válasza:
  "Az, hogy a család vallásos, az nem azt jelenti, hogy pl. mindegyik családtag is betartja. Az apjuk alkoholista, és szerintem sok olyan vallásos család is lehet való világban, ahol valaki alkoholista esetleg drogos, stb. Az, hogy ahhoz a közösséghez tartozik a család és az anya és a gyerekek tényleg vallásosak, nem feltétlen jelenti, hogy az apa is teljesen hithű, sőt valószínűleg nem is hisz Istenben."

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm a választ. :) Azért kérdeztem meg, mert van ismerősöm ebből a közösségből, és figyelmeztetett, hogy jól nézzem meg, hogy mit akarok róluk olvasni.

  VálaszTörlés
 5. Gigi válasza:
  "Ez nem kifejezetten a vallásról, mint magáról szól, inkább a családon belüli erőszakról. Szóval nem akarja pont a mormonokat rossz színben feltüntetni, egyszerűen csak vallásos családról van szó a könyvben."

  VálaszTörlés
 6. Szia!
  Azt szeretném kérdezni, hogy angolul olvastad, vagy valahol van ennek a könyvnek fordítása?:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Névtelen: Nincs magyarul sajnos ez a könyv, és kalózfordítással nem foglalkozom. :)

   Törlés
 7. Értem.
  Még annyi, hogy interneten olvastad?
  Bocsi, hogy ezzel zaklatlak csak nem tudom, hogy hány oldalon kerestem már ezt a könyvet..:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Névtelen: Nem, nem interneten olvastam. Ha ránézel a gyakran ismételt kérdésekben is van válasz erre. Amúgy pedig külföldi könyvek beszerzéséhez ajánlom az amazon.comot (e-book tegyük fel), de a http://prospero.hu/katalogus oldalon is kapható (itt sokat kell várni, míg kihozzák a könyvet, és csak ingyenes átvevőhellyel éri meg), de fent van. Nem tudom, bookline-on ezt az adott könyvet, lehet-e kapni, de Hopkinstól mást igen. Ott is elég hamar kihozzák. Mint ahogy a bookdepository.co.uk-n. :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige