Ugrás a fő tartalomra

Lisa Jane Smith: The Awakening - Az ébredés


Hogy akadtam rá: A sorozat (Vámpírnaplók) megtetszett, és gondoltam nosza olvassuk el a könyveket is. Sok helyen olvastam, hogy hasonlít az Alkonyatra, csakhogy ezt 1991-ben adták ki. Így egészen biztosan ez volt előbb.

Várható magyar megjelenés: 2010. április - Könyvmolyképző kiadó

Úgy általában az egészről: Hol is kezdjem ezt a kritikát? A Vámpírnaplók kedvelői megfognak engem utálni... az biztos. Aki látta a sorozatot és arra kíváncsi húha, mi lesz a folytatás, hátha a könyvből megtudja, az ne, ismétlem NE OLVASSA EL a könyveket. A sorozat és a könyv ég és föld.

Na de a könyvekről is mondjak valamit. Az alaptéma vámpír pasi, ember lány, nevezhetnénk lerágott csontnak, de ismétlem, régi könyv ez. Adott a főhős, az iskola legnépszerűbb lánya, szőke, csinos, mindenki ugrál neki, csak meghaltak a szülei, ezért az anyja testvére és annak férje vigyáz majd Elenára (a főhősre) és kistestvérére (lány, 4 év körüli, és elfelejtem mindig a nevét). Bemutatkoznak a barátnők is: Bonnie (aki állítólag boszorkány/médium vagy mifene) és Meredith (aki a sorozatból kimaradt, de egy igazán szimpatikus karakter). Bonnie úgy próbálja megmutatni, hogy ő tényleg valami boszi, hogy jósol Elenának, "találkozol egy sötét idegennel" és persze megjelenik egy jó kis márkás kocsival, Stefan Salvatore, az új diák. Igen, Alkonyat szagú, a kocsi márkája pontosan le van írva, akár a Volvo... Mindenkinek tetszik Stefan, mert miért ne? Akkor ez nem egy tiniregény lenne. (De Kelley Armstrong bebizonyítja, hogy nem kell mindig mindenkinek nyálaznia egy pasiért, hogy jó pasi legyen az illető - nem lényeges, nem ide tartozik.) A történet egyszerű: Elena Stefant akarja, Stefan pedig mindent elkövet ez ellen.

A könyv nagyjából két személy szemszögéből íródik: Elena és Stefan. Így mi már tudjuk, hogy Stefan csak állatokon élő vámpír. Ő jókisfiú és vissza-visszaemlékszik szomorú múltjára, testvérére, Damonra és egy lányra, akit mindketten szerettek (nem mellesleg pedig vámpír volt), Katherine-ra. Katherine kiköpött Elena kinézetre, ezért is vonzódik Stefan a lányhoz.

A történet? Unalmas. Nagyjából semmi nem történik, nincs nagyobb nyomozás, semmi agyjáték, hogy jéé, ez vámpír. Teljesen véletlen és nagyon egyszerűen Elena rájön. Stefan meg persze mindent bevall. Nagyon Alkonyatszagú mondatokat olvashatunk (de lehet, hogy egy vámpír/ember kapcsolatban csak ezek hangzanak el, nem tudom, nem volt vámpír pasim). És mégis miért pontoztam le ezt a könyvet? A karakterek miatt is. Elena a szőke csitri, akit mindenki imád, és teljesen felszínes, majd váltás, és már meg akar küzdeni Stefan szerelméért? Egyszerűen nem hihető, és túl gyors/éles a karakterfejlődés (egyáltalán ez az?). Stefanról persze megtudjuk, hogy szegény szenved, meg az alapsztori tényleg jó (mármint a két testvér háttértörténete), de egyszerűen nem érzem a szerelmet ebben a könyvben. Elena meglátja Stefant, kijelenti, hogy neki kell, aztán smárolás és örök szerelem. Hiányzik nekem innen valami, ami az Alkonyatban megvolt. Sőt, nem csak abban. De nem fogom megint a kedvenc párosaimat emlegetni, amik megérdemlik a naaagy szerelmiii pááár címet (azért mégis: Edward/Bella - Alkonyat, Jace/Clary - Csontok Városa, Derek/Chloe - The Summoning).

A könyv a feléig unalmas, szinte semmi sem történik benne, egy átlagos tini regény (kiemelem az átlagos szót, nem rossz, csak átlagos). Az elején Stefan szemszögéből írt szösszenetek tartottak életben, mert azoknak volt értelme. De Damonról is essen szó, a mi gonosz testvérünkről. Igazán kedvelni való karakter a maga három mondatával. :D Igazi rosszfiús kinézet (full fekete, fekete ruha, fekete haj, fekete szemek (miért hiszi mindenki, hogy ettől gonosz lesz egy karakter?)).

A könyv önmagában édeskevés. Nem állja meg a helyét egy regényként. Egyszerűen, mintha félbevágták volna, amikor kezd izgalmas lenni a sztori, megjelenik a THE END felirat. Nem csodálom, hogy külföldön egybe is kiadták az első két részt. Lehet, úgy olvashatóbb. Nem lombozok le senkit, lehet kezdek én kinőni a romatikából (?) Vagy csak jobban kedvelek egy bizonyos Árnyvadász fiút, vagy egy bizonyos mogorva vérfarkast? A lényeg, hogy nálam ez egy átlagos könyvnél tovább nem jutott, csalódtam benne, többet vártam tőle.

Kedvenc karakter: Damon, Meredith

Ami kifejezetten tetszett: Damon

Ami nem tetszett: az érzelmek hiánya, a cselekménytelenség, a főhős

A történet: 3/5 pontból

A karakterek: 4/5 pontból

A borító: ehhez túl régi a borító, de a Könyvmolyosok biztos alkotnak valami szépet

Megjegyzések

  1. szia!

    Teljesen egyet értek a véleményeddel. Kiolvastam az első 4 részt. Azt kell mondanom, a 3. rész volt az, ahol először éreztem, h kezd "izgalmas" lenni a történet. Nekem a 4. tettszett a legjobban - persze a körülményekhez képest -, és ezt olvastam el a leghamarabb. Az 5. (The Return: Nightfall) résznek még csak az első pár oldaláig jutottam, mert közbe jött a Csontváros (amit nem bánok)! A sorozatot még nem láttam, de sajnálom, h kimaradt Meredith.

    Adri

    VálaszTörlés
  2. Én a sorozat miatt olvastam el a könyveket, és bár a sorozat sem egy nagyon izgalmas dolog, mégis jó nézni Damon tevékenykedéseit, meg "nagy tervét." Ehhez képest a könyvben még annyi esemény sem volt, mint egy részben a sorozatban. Valahogy azt hittem, hogy ha ez egy híres és sokak által dicsért, régebbi vámpíros könyv, mint a Twilight, akkor jó lehet. Hát az első rész nem lopta be magát a szívembe, azért remélem, hogy a sorozat többi része azért tartogat valamit. :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Én is nézem a sorozatot, nekem tetszik:)Az elején zavart a jó vámpír, rossz vámpír szerep kiosztás Damon és Stephan között, de mostmár megszoktam.
    Btw csak azt akartam mondani hogy láttam hogy te csináltál feliratot a 12. részhez, és nem is sikerült rosszul:)

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Végre sikerült megnéznem a sorozatot. A regény a minimális alapot képezi csak, és abból kerekítettek egy modernebb, eseménydúsabb, izgalmasabb filmet. Teljesen igazad van, Elena karaktere sokkal hihetőbb; Damon pedig hatalmas!:D Nekem nagyon tettszik!:)

    Adri

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú