Ugrás a fő tartalomra

Alyson Noel: Shadowland (Árnyékföld)


Hogy akadtam rá: Tetszett a borítója Amazon.com-on. De előbb olvastam el csomó más sorozatot, és mire észbe kaptam, a Könyvmolyképző kiadta. Gratula nekik ismét.

Úgy általában az egészről: A kissé rosszra sikeredett második rész után kíváncsi voltam Alyson Noel mit alkot. Mit is lehetne mondani? Kezdjük a történettel.

Az eleje sutára sikerült az biztos. Ever még nem mondta el Damennek, hogy mit is csinált. Ezt nem tudom, hogyan gondolta. Nem érhetnek egymáshoz, mert akkor Damen meghal, és EZT képes titkolni? Mondjuk jó, nem hónapokig, de jó pár napig.

Aztán miután Ever mindent bevall, jöhet az, hogy keresik a gyógymódot, Damen elmondja, hogy ne higgyen Romannek, mert ő kis hazug, lehet, nincs is nála az ellenszer, és Ever, ha lehet, minden körülmények között kerülje Romant.

Akkor ugye a fülszövegben fény derül arra, hogy jön ez Jude gyerek, aki feletébb ismerős Evernek és komolyan, az egész könyvet csak ez mozgatja. Mármint, azért akarod tovább olvasni, hogy rájöjj, ki is ez a Jude. Ami kb. ha jól emlékszem a feléig ki sem derül. Jó ez így? Hogy a könyv feléig a fülszöveg teszi érdekessé? Elég rossz megoldás...

A könyvről az összhatás... Ever... Ever szőke, kicsit plázapics*s, merthogy Damen megkattan és mindenről le akar mondani, minden anyagi dologról, mert szerinte a karma miatt ilyen szerencsétlen, hogy eddig 600 évig élt Dorian Grayként (imádom Dorian Grayt), vagyis addig élvezte a hedonizmust. Evernek persze ez nem tetszik. Nem teljesen azért, mert mi lesz Damen BMW-jével, de azért mégsem azért, mert Damen elveszti a stílusát, az egyéniségét. Valahogy elég suta a könyv első fele, ahogy Ever a bébibiztos kocsival és Damen új ruháival küzd.

Viszont utána... miután Jude bekerül a képbe. Akkor az ember már kíváncsi, hogy mi is ő.

Megismerjük Damen karakterét, még jobban, és bevallom, jól meg is utáltam. :D Mert Damen sír, hogy a halhatatlanok lelke majd a Shadowlandbe kerül (Summerland ellentéte, nagy sötét, feneketlen izé, ahol az ember elveszettnek, magányosnak, lélektelennek érzi magát és senkivel, de senkivel nem tud kapcsolatba lépni.), és ezért megpróbálja erejét nem öncélúan felhasználni, de nem is segít másnak. Elzárja magát mindentől, de igen hamar rá lehet venni, hogy legyen újra önmaga. Nem akar önző lenni, de mégis sikerül neki.

Akkor ott van Ever, aki kicsit szerencsétlen, kicsit önfejű, de már nem annyira sötét, mint a második részben. Ez egy pozitív pont, bár a felnőttéválástól még igen messze van.

Alapjában találtam benne pár logikai hibát. Az egész Shadowlandozást pl. Hogy minden halhatatlan lelke odamegy, miután meghalt. (Halhatatlanok, akik meghalnak, ez csak így szópoénként is jó. De tudom, persze, a halhatatlan csak azt jelenti, hogy természetes úton nem hal meg.) Honnan tudják biztosra? Honnan tudja Damen, hogy az nem a pokol, és ő mivel sekélyes volt odajut? Hmm?

Roman karaktere felüdítő volt a könyvben, őt nagyon szerettem, másfelől, ami még tetszett, az a halál feldolgozása, mármint Riley és az, hogy egész végig benne volt ez valahol nagyon mélyen, hogy milyen is az elmúlás.

Összességében olvashatóbb, mint a második részt, ezért is kap négyest. Látok én még ebben potenciált, csak valahogy Noel elrontja a könyv felépítését, az első fele kicsit lapos, kicsit unalmas, míg utána a végébe sűrít bele mindent, kicsit kapkodósan. Tinédzser könyvnek egész jó.


Kedvenc karakter: Roman

Ami kifejezetten tetszett: Roman, Jude

Ami nem tetszett: Shadowland hülyeség egybőli elfogadása, Ever tinisége

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 4/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

  1. Örülök, hogy írtál a könyvről, mert sokat gondolkoztam, hogy megvegyem-e. Az első két könyv alapján a történettel alapvetően nem lenne gond, csak szerintem sincsen jól megszerkesztve, túlságosan el vannak nyújtva. El fogom olvasni, de így legalább nyugodt szívvel hagyom későbbre, és most megveszek valami jobbat.:)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, ha segítettem. :)

    VálaszTörlés
  3. A Könyvmolyképző csak tavasszal adja ki. Legalábbis nekem ezt írta a kiadó. Hogy tudtad elolvasni?

    VálaszTörlés
  4. szia!én úgy tom h csak jövőre jelenik meg.hol/hogy tudtadd elolvasni?

    VálaszTörlés
  5. Az fel sem merült, hogy Gigi netán tud angolul, és angolul olvasta? :D

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  8. Gigi!

    Ennek a könyvsorozatnak a Shadowland az utolsó része?
    Én eddig az első 2 részt olvastam és tökéletesen egyet értettem azzal, amit írtál róla.
    Jó pontnak tartom, hogy azért Noel egy másféle fantáziavilágot teremtett, bár nem tudta olyan szinvonalasan felépíteni. A második részre ez fokozottan érvényes, mert egyáltalán semmire sem jutott a történet szálaival. Kavarta hosszú fejezeteken keresztül a sztorit, de végül csak egy elnyújtott bevezetőre futotta... Ugyan nem olvastam még a 3. részt, de szerintem nyugodtan mehetett volna egybe a kettő.
    További sok sikert a blogodhoz! :)
    Ryel

    VálaszTörlés
  9. Én olvastam a 2. részt is,és nagyon nagyon tetszett! Nem értem,mi bajod van vele,mikor tök klasz volt.

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!

    Elnézést, hogy csak ilyen későn reagálok, de nem volt internet elérhetőségem. Nos lássuk. A sorozat 5 részes lesz, legalábbis így hallottam és lesz Riley könyvsorozat is, ha jól olvastam. (Amikor utoljára volt netem, még ezt közölte az írónő.)

    És az egyik kommentelőnek igaza volt, angolul olvastam, mert néhol úgy szoktam, főleg, ha sorozatról van szó, nem mindig várom meg a magyar kiadást, mivel az angol borítót raktam ki, ezért az angolt olvastam, és a cím is angol, csak rögtönözve fordítottam. Nem tudom a Könyvmolyosok mikor adják ki.

    Másfelől pedig nem vagyok a kalózfordítások híve.

    Üdv,

    Gigi

    VálaszTörlés
  13. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  14. Akkor még egyszer és tisztábban leírom. Nem pártolom a kalózfordítást, ha bármilyen megjegyzésben e-mail címes-magyarfordításos kérést látok, kitörölöm.

    VálaszTörlés
  15. szia! (csak egy kérdés. lehet h valahol már leírtad de én nem találtam.)el tod mondani h mikor fog megjelenni magyaruléis a shadowland, vagy ha meg jelent akkor holtom meg venni???
    előre is köszi.
    am tök jó a blogod
    vikimanó

    VálaszTörlés
  16. Szia!

    Pont ide írtam kommentbe. De bemásolom megint: "Nem tudom, mikor adják ki." Legjobb tanácsom is az, hogy kérdezd meg a kiadót, ők jobban tudják.

    Üdv

    Gigi

    VálaszTörlés
  17. szia!

    nem akarok belég kötni, de mem értem hogy számodra Roman szerepe , stilusa, és személyisége miben tudott téged fel üditeni....a fiu folyton keresztbe tesz evernek és damennek! mivel ők a főszereplök általában az emberek 85-90 százaléka annak szurkol hogy damen és ever együtt maradjon de roman ezt nem nagyon akarja és engedi. engem egész végig idegesitett a folytonos "pattogásával" .

    UI: irj egy "kicsit" érthetőbben ! szánalmas a hülye össze vissza irkálásod! már bocsi!

    VálaszTörlés
  18. Szia!

    Örülök, hogy nem akarsz "belég" kötni. Viszont! Először is, ha nem akarsz valakit megbántani, akkor nem használsz ilyen szavakat: "szánalmas" és "hülye." Én se mondom, hogy Damen és Ever "szar" és "hülye" karakterek, pedig szerintem élvezehetetlenek a második és a harmadik részben. Pont ezért is Roman volt az üdítő színfolt, akinek néha-néha akadt vicces beszólása. És ha már öt részes könyvsorozat, nehogy már az elején összejöjjön Ever és Damen, ha már a nagy szerelmükről szól az egész. Mert itt bizony nem Ever múltja a főtéma, hanem, hogy végre a két jajj, de sokat szenvedett szereplő boldogan és békésen élhessen.

    VálaszTörlés
  19. Válasz eme kezdedű agycsorgásra: "nem akarok beléG kötni, de Mem[...]"
    Én sem kötögeteg, de kicsit vicces, hogy így mered más írására azt mondani, hogy szánalmas, és össze vissza. Oké, persze, melléütni nem nehéz, de nem ezek az egyetlen helyesírási megszégyenítések a kommentben. Szóval lehet csak az összevissza és szánalmas neked, hogy túl magas a színvonal? Me' ezen biza mi szegény halandók nem tudunk segíteni, de ajánlom az általános iskolai nyelvtanórákat. Hajrá.
    A sztorihoz nem fűzök hozzá semmit, mert nem olvastam még el, viszont azt kisütöm, hogy Gigi és te közted kettőtök rálátása közül nem Gigi a szánalmas. Amúgy pedig mindenkinek maga szíve joga h kinek drukkol - ennek ellenére ha nem tetszik ez az oldal, akkor minek olvasod? Különböző álláspontok léteznek - és akkor mivan? Nem vágjuk belé a másikba a nagybicskát, mer az másképp értelmezte a sorozatot. Főleg amikor lehet, hogy az észérv nem melletted áll.

    VálaszTörlés
  20. öö...én örülök is meg nem is:
    azért örülök, hogy vannak olyan okos emberek és tudnak angolul és el tudják mondani nekünk, butáknak hogy miről is hadovál itt össze Noel. aminek nem örülök hogy szerintem egy kicsit sokat írtál a történetből így majd ha olvasom nem biztos hogy átérzem a könyv igazi mondani valóját. persze, ezzel nem téged hibáztatlak, nagyon figyelmes vagy hogy létre hoztad ezt az oldalt. nem akarok bírálni senkit, se téged Gigi, se Alysont, de így ahogy a tartalmat olvason én úgy vettem észre, az előző kötetek sem nyerték el a ettszésed. igaz, nem is olyan jó mint például a harry potter, vagy az alkonyat, de unaloműzésre és kikapcsolódásra tökéletes :'D

    VálaszTörlés
  21. Szia!

    A történetről szerintem nem írtam sokat. (Hidd el, amit leírtam alig az eleje.) Van még benne pár meglepi, fordulat, sőt pár történetszál, amit meg sem említettem. És szerintem, amit említettem, azt sem fejtettem ki élvezhetetlenné, csak leírtam, hogy mi az, amire negatívan illetve pozitívan lehet számítani.

    És igazad van, nekem az előző rész nem nyerte el a tetszésem. Az első részt imádtam, bár a vége kicsit sántított, de a második részt én valami borzalmas romlásnak ítéltem, és csak fogtam a fejem, hogy hova tűnt. Természetesen nem hasonlítom össze a Harry Potterrel, hiszen más tészta, őszintén semmitől nem lehet elvárni azt a mostani kultusz szintet. :) Az Alkonyattal másrészt már könnyebb lenne összehasonlítani, ha mást nem írásilag. Egyik könyv sem valami eseménydús, illetve a Halhatatlanok sorozat próbálgat az lenni, de én a második és a harmadik részt egy kicsit butítottabbnak éreztem. De ahogy te is mondtad, "kikapcsolódásra tökéletes."

    VálaszTörlés
  22. szia! Én most olvastam nem hivatalos fordításban csak az volt a cumi hogy kihagyatak a végén 2-ét fejezetet és így nem tudom mi a vége meg szeretném kédezni nem tudod honnan töltsem le magyarul az egészet?

    VálaszTörlés
  23. Szia!

    Nem, sajnos nem foglalkozom magyar e-bookkal és kalózfordítással sem.

    Üdv

    Gigi

    VálaszTörlés
  24. Szia! Az Evermore-t és a Bluemoon-t is angolul olvastad?

    VálaszTörlés
  25. Szia!

    Az Evermore-t így is, úgy is olvastam, de végig csak magyarul. A többit angolul.

    VálaszTörlés
  26. Szia!:)
    Azt szeretném kérdezni,hogy hol vetted meg a könyvet angolul? mert én akárhova megyek,az üzletekben sehol nincs angolul..mindenhol csak a magyar könyvek vannak..És mivel ez még nincs magyarul,így nincs is :S
    Amit netről lehúztam,abban pedig nincs meg a 48-as fejezet :S
    Ha más nem is,azt az egy fejezetet nem tudnád Nekem valahogy elküldeni?(pl bescannelni,vagy akármi :) ) Nagyon jó lenne...
    :)
    Jó légy :)
    Szia
    Barbi :)

    VálaszTörlés
  27. Szia!

    Bookline-on pl. kapható, csak idegennyelvű könyvek között kell keresni. :)

    Üdv

    Gigi

    VálaszTörlés
  28. szia
    angolul olvastad?úgy érthető?
    Layla

    VálaszTörlés
  29. Szia!

    Úgy érted, hogy egyszerű a szövege? Az a baj, hogy ezt már nem tudom megállapítani. Nem nevezném nehéz szövegnek, hiszen nekem nem kellett hozzá szótár, de nem tudom reálisan megítélni más szókincsét. Azt tudom ajánlani, hogy általában az amazon.com-on van ilyen olvass bele, vagy esetleg a kiadó honlapján. Ha ott el tudod olvasni, és érted, akkor igen, érthető. :)

    Üdv

    Gigi

    VálaszTörlés
  30. Szia Gigi!

    szerinted nem érdemes megvenni a többi részét?én már az első kettőt elolvastam és mivel a blue moon nagyon izgi volt,2 nap alatt kiolvastam és ez nálam már büszkeségXD;)Okos lehetsz hogy ilyen jól tudsz angoloul,én is tanulok 2 éve.hány éves vagy?Mert ezért csodállak és tisztellek általában minden magyar embert tisztelek aki vállalkozik eg yangol könyv olvasására.:Dnemtudod, h hogy kérdezhetném meg a kiadót?esetleg megkérdeznéd nekem?mert már nagyon várom.köszi

    Ancsi:Đ

    VálaszTörlés
  31. Szia!

    A kiadó honlapján fent van az e-mail címük, azon lehet elérni őket. Általában válaszolnak, de rossz esetben, ez egy hónapba is beletelhet. Viszont én leírtam a véleményem mindhárom részről és csak ennyi jelent meg Magyarországon, sőt külföldön is. Szóval nem tudom, mikor jelenhet meg a 4. rész, gondolom, a külföldi megjelenés után minimum 3 hónappal. Azért annyi kell a fordítónak.

    Amúgy 20 éves vagyok és 12 évig tanultam angolt. :) Már hiányolom, hogy nem tanulok, ezért olvasok. :D

    Üdv

    Gigi

    VálaszTörlés
  32. Hopsz, tévedtem, elvileg megjelent kint a negyedik rész.

    VálaszTörlés
  33. köszi, még annyit kérdeznék, hogy szerinted készül belőle film?nem olvastál ilyesmiről?

    Ancsi

    VálaszTörlés
  34. Szia!

    Nem, nem hallottam még megfilmesítésről.

    VálaszTörlés
  35. Én az Evermore miatt kaptam rá az olvasásra. A Blue Moon tetszett, de nem tudta felülmúlni a Blue Moon-t, A Shadowland-et már magyarul olvastam. Ez jó marketingfogás az írónőnek mert mindenki kíváncs mi lesz a szerelmesekkel sikerül-e megtalálni az ellenszer ellenszerét.
    GIgi le a kalappal előtted!
    Az eperszedőről tudnál valamit írni?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  36. Szia!
    Írtam külön kritikát róla: http://agnescornel.blogspot.com/search/label/Monika%20Feth Itt megtalálod.

    VálaszTörlés
  37. szia köszönöm é de épp amint elküldtem megtaláltam nagyon jó az is

    VálaszTörlés
  38. szia látom hogy el akarod majd plvasni a13 okom volt... című könyvet. Én elolvastam!Nagyon tetszett bár el tudtam volna fogadni 44 okot is remélem elolvasod és írsz kritikát de ha érdekel az én kritikám -bár nem mostanában olvastam- ide nyugodtan írd és leírom bár szentem te inkább"magam fedezem fel" tipusú vagy én is de mind1 ha kell segítek puszi vanda

    VálaszTörlés
  39. Szia!
    Most találtam rá a blogodra és nagyon érdekesnek találom. Nekem az első két rész tetszett. Ezt most én is kicsit unalmasnak találom.EZen kívül nagyon elgondoltatott a blogod.:) Tudnál valamit írni az Árnyékvilágról is? Annyira jó könyv.

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  40. Gigi üzent velem:
    Szia!
    Bevallom, a Halhatatlanok sorozat nekem már a 2. résztől nem a kedvencem, az elsőt imádtam, aztán szerintem romlott a színvonal. Viszont mire gondoltál? Spirit Bliss: Árnyékvilágra? Én arról írtam kritikát, de leszedtem, mert elvileg megbántottam vele az írót. Nem akarom újból kezdeni azt, hogy a rajongók engem szarozzanak, úgyhogy arról többet nem írok, sőt Spiris Blissről sem.
    Üdv
    Gigi

    VálaszTörlés
  41. Szia te Gigiféle lény!

    Nos kezdeném a véleményem:Nagyon senkiházinak tartalak téged amiért némelyik mondatodban úgy beszél az író nőről mint egy kutyáról..eltudom képzelni a te kis nyomorult világodat (pasi nélkül minden este..zsíros haj és chio chips minden mennyiségben..)szerintem te ezen a blogon éled ki a szenvedéses életedet.. az én véleményem szerint borzasztóan feszengsz és az tesz téged boldoggá ha kritizálsz...kritizálsz..és krtitizálsz...gondolom ezt is elolvasod és tűkön ülsz,hogy valami csípős kis mondatot visszaírhass nekem..ami egyáltalán nem érdekel mivel nem fogom soha sem látni mert többet nem jövök fel erre az oldalra..

    UI.: Imádom a Halhatatlanok könyv sorozatot oda vagyok érte és teljességében 1000 pontot adok az írónőnek aki volt szíves és megosztotta velünk ezt a fantasztikumot..

    ÜDV:Claudia

    VálaszTörlés
  42. Hali!

    Valaki tudna nekem írni egy linket, hogy honnan tudom letölteni a Shadowlandet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Névtelen: Gonosz leszek. Ha a gyakran ismételt kérdéseket nem tudod elolvasni, minek neked könyv?
      Amúgy meg nézd meg a kiadó webshopját, mintha láttam volna ott e-bookokat.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú