Ugrás a fő tartalomra

P. C. Cast & Kristin Cast: A Kiválasztott

Hogy akadtam rá: Csak úgy böngészgettem bookline-on és mintha előtte is láttam volna valahol amazon.com-on. Végül ez a sorozat nyert a szavazáson. Erre voltak a legtöbben kíváncsiak. Az első részt nem tartottam nagy számnak, de hát van, amikor a sorozat későbbi részekben indul be, így adtam neki esélyt.

EZ A HARMADIK KÖNYV, AMIT A LOBO ÁLTAL MEGHIRDETETT CSÖKKENTSD A VÁRÓLISTÁDAT JÁTÉKRA OLVASTAM!

Úgy általában az egészről: Zoey Redbird immár harmadik hónapja jár az Éjszaka Házába. Utálja, hogy pont Szentestén született, és hát minden barátja csupa nem éppen kedvére való ajándékkal lepi meg, kivéve az élőhalott-halott barátját, Stevie Rae-t és Heath, a nem is olyan expasiját. Az, hogy Stevie Rae valami félresikerült zombi, az nem annyira lényeges, minthogy hóemberes nyakláncot kapunk születésnapunkra.

Gondoltam, adok a sorozatnak még esélyt, hiszen csak van valami titka, amiért ekkora bestseller, amiért ennyire nagyágyú. Nos, a fogalmazás még mindig nevetséges, a szöveget teljesen logikátlanul bontja fel zárójellel, és hát a szókincsről és a szlengről, káromkodásokról ne is beszéljünk. Ez maradt megint ugyanolyan.

Megint előjött az, hogy Zoey istenadta tehetség, és olyan különleges, hogy minden szereplő ódákat zeng az erejéről és a szépségéről, sőt még önmaga is. Amúgy meg lehet a különleges erőt jól is írni, lásd Harry Potter, de ez itt annyira a tipikus Mary-Sue vázolás, hogy erősen felötlik bennem, talán csak paródia az egész sorozat.

És milyen főhős az olyan, aki bár váltig állítja, hogy az élőhalott-halott legjobb barátnője mennyire fontos neki, és közben a legfontosabb dolga az, hogy azon sírjon és vinnyogjon, hogy hóemberes nyakláncot kapott? Sőt, az egész Stevie Rae vonal borzalmas. A többiek érzelmi viszonya is kb. egy 13 éves kezdő író tehetségével van ábrázolva, így inkább csak kínunkban sírunk rajta. Nem is említve azt, hogy a főhősünk nem az emberölést veszi rossz néven a barátnője újdonsült formájában, hanem hogy egy hajléktalant akarna megölni, aki "büdi." Ugyanakkor főhősünk is érzékelteti Stevie Rae-vel, hogy bizony az sokkal nagyobb probléma, hogy három pasival is "ribanckodik," mint az, hogy legjobb barátnője nem éppen élő, legalábbis nem éppen természetes életforma.

Próbálnak valami történetet felvázolni a Castok. A hangsúly azon van, hogy próbálnak. Lenne az, hogy a keresztény hitű emberek, főleg Zoey szülei, elenne vannak a vámpíroknak, és ez előrevetít egy ember vs. vámpír háborút. Na már most történetesen a vámpíroknak wicca vallása van és Zoey szüleinek keresztény. Értem én, hogy itt a Hit Embereit "totálba" másként, túlzottan és radikálisan állítja be, de a két vallást nagyon gyermekien mutatja be, és úgy tűnik, mintha csak valami cselekményelemnek dobná be, de nem igazán tudja elhitetni velünk, hogy a vallás fontos lenne. (Amúgy mellékmegjegyzés, édesanyám élettársa Jehova Tanúja, én wicca, mindkét vallásról van pöpp fogalmam.)

Ugyanez, hogy próbálnak romantikus valamit írni, de inkább a hárem fiction-ök hangulata jön át, ami ha jól lenne megírva, és nem 17 évesekről szólna, még jó is lenne. Erik először is isteníti Zoeyt az ereje miatt, mert mi más miatt, és még csak semmit sem szól, hogy összekötötte magát Heath-tel. Még Erikhez tartozik, hogy olyan csodálatosan van jellemezve: "jó színész, tud énekelni is, biztos nem árulna el egy titkot." Ja hát kérem, ha ez ebből következik... Heath megjegyzi, hogy szívesen megosztja Zoey-t, de neki elnézhetjük a kötelékük miatt. Viszont a pedofil tanár is szívesen elnézi mindkét pasit, de ez a nagy elnézés nem akadályozza meg Zoeyt, hogy azon agonizáljon, mennyire olyan lett, mint Aphrodité, aki mellesleg megjegyzem a kötet legbarátságosabb és legszerethetőbb karaktere, nem csak ő adja az egyetlen humorfoltot, amiket tényleg fel lehet nevetni, hanem ő az egyetlen, aki karakter fejlődik is.

Ami még sutább volt az, hogy megsérül két gyerek, nem spoilerezek, de komoly témaként van felvetve, mégis elintézik minden nagyobb visszhang nélkül. El se mondják, legalábbis ebben a részben, hogy mi lett velük. Ha komolynak kéne vegyük ezt, akkor legalább megtanulhatná a két írónő úgy leírni.

A lehető legrosszabb írói utalás a könyv vége. Zoey érzi, hogy "valami nincs rendben." Mi pedig már kb. a következő könyv nagy csavarját is tudjuk. Remélem, hogy azért mást is tartogatnak a következő részben, mert talán végre beindulhatna már a cselekmény. Úgy tűnik, hogy nagyon vázlatosan tudták, hogy miről fog szólni ez a sorozat és csak uccu essünk neki alapon álltak neki megírni, amit igazán díjazok.

Már csak két megjegyzésem lenne: 1) Az idétlen Romeo és Júlia utalás, amiért ölni tudnék. 2) A geek-ekkel, amit csinált a két írónő, azt nem hiszem el. Az "geek"ség, hogy valaki Harry Pottert olvas? NEM! Az geekség, ha valaki cosplayel, rpg-zik és a többi, Zoey-t még csak fiktív geekként sem akarom a köreimben tudni.

Talán, talán a negyedik részben már megtudom, mitől üt ez a sorozat.

Kedvenc karakter: Aphrodite

Ami kifejezetten tetszett: -

Ami nem tetszett: a vámpír ráerőltetés, a fogalmazás, a hárem fic érzet, Mary-Sue főhős, nulla karakterizálás, nulla történet

A történet: 2/5 pontból

A karakterek: 3/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Kiadó: Kelly kiadó

Kiadás dátuma: 2010.

Oldalszám: 266 oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú