Ugrás a fő tartalomra

Amit a Kaktusz is olvasni akar #33


A jövő heti könyvekből, amik felkeltették az érdeklődésemet:
6 angol nyelvű
6 ifjúsági-tinédzser könyv,
2 fantasy
1 sci-fi
3 komoly, realisztikus.


Kim Harrington: The Dead and Buried – megjelenés: január 1.

Jade imádja a házat, amibe most költözött a családjával. Azt sem bánja, hogy ő az új lány a gimiben: Tiszta lappal kezdhet, és ott van az a srác, imádni való kék szemmel… De aztán fura események történnek. Különös, másvilági dolgok. Jade öccse váltig állítja, hogy egy csillogó lányt látott a szobájában. Jade ékszerei elmozdulnak a helyükről, mintha egy láthatatlan kéz mozgatná őket. A gyerekek a suliban a háta mögött sutyorognak, mintha tudnának valamit, amit ő nem.

Hamarosan Jade-nek szembe kell néznie a lehetetlen ténnyel: a tökéletes házat szellem kísérti. Egy olyan szellem, ami nem csak bosszúra vágyik, de igazságra is. Annak a lánynak a szelleme, aki Jade iskolájában a legmenőbb volt – egészen a tavalyi haláláig. Most Jade-en áll, hogy összerakja a nyomokat, mielőtt az ő élete is veszélybe kerül. Ahogy Jade a rejtélyt nyomozza, rájön, hogy az új barátai sok sötét titkot rejtegetnek. De vajon gyilkos az egyikük?

Nyelv: angol
Korosztály: tinédzser
Műfaj, téma: kísértet járta házak, szellemek, középiskola, gyilkosság, nyomozós
Mennyire várom: 5/3
Vonzó tényezők: a nyomozás
Taszító tényezők: instant romantika lehetséges, az írónő már írt nem éppen jó hírrel rendelkező könyvet

April Lindner: Catherine – megjelenés: január 2.

Catherine unja már, hogy feltörekvő zenészek állandóan megkörnyékezik, csakhogy felléphessenek az apja híres manhattani klubjában, az Undergroundban. Aztán találkozik a rejtélyes Hence-szel, aki hihetetlenül szenvedélyes és tehetséges zenész, aki a siker szélén áll. Ahogy a kapcsolatuk elmélyül, mindkettőjüket magával ragadja a heves romantika. De amikor a szerelmüket próbára teszi a kegyetlen sors, vajon a büszkeség szétválasztja őket?

Chelsea mindig is azt hitte, hogy édesanyja váratlan betegség miatt halt meg, amíg nem talál egy levelet, amit az édesapja évek óta rejtegetett előle – egy levelet az anyjától, Catherine-től, aki nem halt meg: Hanem eltűnt. Mivel hajtják a megválaszolatlan kérdések, Chelsea nekiáll megkeresni az anyját – és a feladó címével kezdi: az Undergroundnál.

Két nézőponttal, húsz év különbséggel elmesélt történet, a Catherine összevonja az időtlen tiltott szerelmet egy magával ragadó modern nyomozós történettel.

Nyelv: angol
Korosztály: tinédzser
Műfaj, téma: anya-lánya kapcsolat, romantikus
Mennyire várom: 5/5
Vonzó tényezők: Üvöltő szelek újramesélés, kritikaíró szerint elkeserítő vége van, lehetséges vérfertőzés
Taszító tényezők: talán lebutított tiniverzió is lehet


Hannah Moskowitz: Teeth – megjelenés: január 1.

Rudy élete fenekestül felfordul, amikor a családja egy távoli szigetre költözik végső elkeseredésükben, hogy megmentsék a beteges öccsét. Mivel nem tud mit tenni, csak aggódni, Rudy egyre mélyebbre süllyed a magányosságban, és éjszakánként éberen fekszik, az óceán hangjait hallgatva, ami a rozoga házuk mellett terül el.

Aztán találkozik Dianával, akitől elgondolkozik azon, hogy mit tud egyáltalán a szerelemről, és Teeth-tel, akitől megkérdőjelez mindent, amit tudott. Rudy nem emlékszik, mikor érezte magát ennyire közel valakihez magát, de Teeth barátjának lenni több mint bonyolult. Hamarosan rájön, hogy Teeth szörnyű titkot rejteget. Erőszakos titkokat. Titkokat, amik arra kényszerítik Rudyt, hogy a saját boldogsága és az öccse élete között válasszon.

Nyelv: angol
Korosztály: tinédzser
Műfaj, téma: sellős, cisztás fibrózis, testvérek, magány, szigetvilág
Mennyire várom: 5/5
Vonzó tényezők: jó kritikákat kapott, előreláthatólag szomorú vége van, glbt-nek is sorolják
Taszító tényezők: -

Jennifer Rush: Altered (Altered 1.) – megjelenés: január 1.

Anna életében minden titkok körül forog. Az apja a Részlegnek dolgozik a legújabb projektjükön: megfigyeli és vezeti a kezelését a négy genetikailag módosított fiúnak a laboratóriumban, ami a farmházuk alatt rejtőzik. Nick, Cas, Trev… és Sam, aki elrabolta Anna szívét. Amikor a Részleg úgy dönt, hogy itt az ideje a fiúkat elvinni, Sam szökést szervez, miközben megöli az ügynököket, akiket értük küldtek.

Anna nem tud dönteni, hogy kövesse-e Samet, vagy maradjon a mindennapi élete biztonságában. De az édesapja azt akarja, hogy szökjön meg, és megígérteti Sammel, hogy távol marad a Részlegtől bármi áron. Csak egy probléma van. Sam és a fiúk semmire nem emlékeznek a laboratórium előtti életükből – még az igazi személyazonosságukra se.

Most, hogy menekülnek, Anna hamarosan rájön, hogy ő és Sam között olyan kapcsolat van, amire egyikük se számított. És ha mindketten életben akarnak maradni, össze kell rakniuk a múltjaik darabkáit, mielőtt a Részleg utoléri őket és mindent elvesz tőlük.

Nyelv: angol
Korosztály: tinédzser
Műfaj, téma: szökés, genetikai módosítás, emlékezet, identitás, apa-lánya kapcsolat, sci-fi
Mennyire várom: 5/3
Vonzó tényezők: amnézia, genetikai módosítás, kísérletezés gyerekeken, reménybeli vérfertőzés?
Taszító tényezők: instant romantika lehetséges

Lisa Schroeder: Falling For You – megjelenés: január 1.

Rae mindig is arról álmodott, hogy olyan sráccal fog randizni, mint Nathan. Semmiben nem hasonlít a lány abuzív mostohaapjára – vagyis a fiú aranyos. De ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Nathan annál többet akar a lány idejéből, szeretetéből és belőle… és egyre kevesebbet akar így Rae adni.

Ahogy Rae szeretete félelemmé alakul Nathan iránt, Leóhoz, a barátjához fordul támogatásért. Leóval könnyedebbnek és boldogabbnak érzi magát. És a birtoklási vággyal küzdő Nathan féltékeny lesz.

Aztán egy tragédia miatt Rae a sürgősségin köt ki. Most pedig, hogy élet és halál között lebeg, Rae-nek meg kell találnia a fényt a sötétségben… és az erőt, hogy küzdjön az életért és a szeretetért, amit megérdemel.

Nyelv: angol
Korosztály: tinédzser
Műfaj, téma: családi problémák, romantikus, középiskola, versek, mostohaszülők, virágárusok :D (tartalom szerint tényleg)
Mennyire várom: 5/5
Vonzó tényezők: abuzív kapcsolat, családon belüli erőszak, komoly hangulat
Taszító tényezők: -

K. M. Walton: Empty – megjelenés: január 1.

Dell már hozzászokott a csalódáshoz. Mióta az apja elhagyta őket, csak az egyik sorscsapás jön a másik után. De senki – még a legjobb barátja sem – érti meg a fájdalmat, amin keresztül megy. Szóval Dell önalázó viccek és erőltetett mosolyok mögé bújik.

Az egyetlen ember, akiben bízik, elárulja. Dell teljesen összeomlik. Mivel senkihez nem fordulhat segítségért, a depressziója és az öngyűlölete kezelhetetlenné válik. De meddig képes elmenni, hogy véget vessen a szívfájdalmának és a gúnyolódásnak?

Nyelv: angol
Korosztály: tinédzser
Műfaj, téma: túlsúlyosság, középiskola, önbecsülés, családi problémák, érzelmi problémák, nemi erőszak
Mennyire várom: 5/5
Vonzó tényezők: komoly témák, depresszió, nemi erőszak, bántalmazás
Taszító tényezők: -

Megjegyzések

  1. Mindig szívesen olvasom ezt a rovatot. :) Tetszik a Vonzó tényezők, Taszító tényezők kategória, még áttekinthetőbbé teszi az egészet.

    VálaszTörlés
  2. Bírom, hogy sehol máshol nem látni a vérfertőzést reménybeli jelzővel ellátva, vonzó tényezőként. XD

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige