Ugrás a fő tartalomra

Carrie Harris: Bad Hair Day (Rosszul áll ma a hajam)


Hogy akadtam rá: Keresgéltem a friss megjelenések között.
Sorozat: A Kate Grable 2. része.

Úgy általában az egészről: Kate Grable-nek nem fenékig tejfel az élete azután sem, hogy meggyógyította a „zombi vírust.” Kate minden vágya, hogy orvos legyen, ezért az orvosi előképző programtól teljesen bezsong, hogy egy sebésztől tanulhat, és megfigyelheti a munkásságát, de Kate-et megelőzi a hírneve és ezért a boncnokhoz osztják be. És végül is, amíg emberekbe vághat szikével, mit számít? Igen ám, de két másodperc sem telik el, Kate mentorát letartóztatják gyilkosság vádjával, Kate viszont csak vállat ránt, és a másik gyakornokkal neki lát a hullák böködésének. Eközben Aaron, Kate szuper szexi, szuper népszerű pasija, is részt vesz ezen a képzésen, ahol találkozik az egyik sebész igen nagy mellű, igen szőke és igen buta lányával, aki szintén orvosnak tanul, és akinek hiába mondják, hogy Kate Aaron pasija. De persze Kate-re is rámászik Aaron legújabb legjobb barátja. Áh! A jól megszokott tinidráma! Persze akkor még nem is említettük az iskola könyvtárában meglapuló nagyon szőrös, nagyon dühös lényt, aki könyveket dobál ártatlan diákokra. Kate-nek pedig mindezt meg kell oldania, de hát ő már csak ilyen világmegmentő lány.

Az első részért oda- és vissza voltam, teljesen beleszerettem, és nagyon vártam ezt a könyvet, hogy ugyanazt a felhőtlen kikapcsolódást nyújtsa, mint az. Mégis, már a regény elején úgy éreztem, hogy ezt mintha valaki teljesen más írta volna.

Míg az első kötetben szerettem a humort, és megtalálta azt a vékony határsávot Harris, amitől olyan jól működött ez a felépítés, itt átesett a ló túloldalára. A regény több helyen túl komolyan veszi magát (Kate elkezd drámázni a tovább tanulásról, arról, hogy mindenkivel elromlik a kapcsolata, és milyen nehéz felnőni, meg megoperálni a legjobb barátodat, illetve, hogy vannak, akik súlyos sérülést szereztek az első részben és azóta is kórházban vannak), míg a néhány helyen pedig annyira elrugaszkodik a valóságtól, mint egy rózsaszín bolyhos űrhajó. Megengedik Kate-nek, hogy ő vezesse a bonctermet FELNŐTT FELÜGYELET NÉLKÜL, mert senki nem veszi észre, hogy letartoztatták az orvosi szakértőt… Mert a rendőrség nem közölte ezt senkivel, és nyilván, ha három napig börtönben tartják, nem veszi észre senki. Persze, lehet, mondani, hogy ezzel Harris azt akarta kifigurázni, hogy mennyire így van ez a többi ifjúsági regényben, hogy a tinédzserek állnak a központban, ezért ilyen apróságok, mint a hatóságok és az egyéb tiltások nem érvényesek. Lehetne, de nem használja következetesen ezt Harris, és ettől az egész olyan zagyva lett. A nagy főfejes a NaNoTech gyárban beszél egy tizenéves fruskával, de nem engedik be a kórházba meglátogatni a barátját, akinek már amúgy semmi baja, mert a főhősünknek muszáj betörnie oda is meg egy ottani irodába is. Egy szó, mint száz: Minden erőltetett volt a könyvben, és egy deka humor nélkül tette ezt elénk. A poénok kimerülnek Alkonyat-gyalázásban, ami mértékkel élvezhető lett volna, de már annyira, annyira elcsépelt volt a végére, hogy sírógörcsöt kaptam a csillogó vámpírok említésétől.

A főhős pedig a kedvenc női karaktereim közül belépett azok közé, akiket egy lapáttal ütnék le. Kate fejébe szállt a sikere az első részből, de hol azt írja le, hogy őt mindenki tiszteli és imádja, MÉG AUTOGRAMMOT IS KÉRNEK TŐLE. Hol meg azt mondja, hogy ő egy nagy senki. És ismét fel lehet hozni az ifjúsági fantasyk nagy sablonját mentségnek, hogy minden főhős, aki a világot menti meg nem biztos magában, és néha az írók elrontják és túlzásokba estek. De mint írtam, itt nem lehetett eldönteni, milyen könyvnek készült, és köze sem volt az előző hangulatához.

Ezek mellett az olyan sokszor használt második részes témát: a „félreértés miatt szakítunk,” és a „szerelmi háromszög,” dolgot hozza még be, és próbálja parodizálni… csak nem éppen jön össze. Nem találtam cseppet sem viccesnek, ahogy a lányok megváltoznak és eltakarják, elnyomják a saját énjüket, mert nem elég menők a pasijuknak. Pedig az előző részben Kate azért büszkén vállalta, hogy van esze, itt szeretné elrejteni, és ez a helyes kapcsolat alapja itt. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy Kate legnagyobb gondja a ruhája, amikor éppen a barátja haldoklik a lábainál.

A történet sem nagy szám, nem is vártam tőle, pár szálon ugrál végig Harris, és igazából nem is tudott így se lekötni, nem érdekelt, mi lesz a karakterekkel. Jonah-nak, a kocka tesónak vannak jó mondatai, a testvérek közötti kapcsolat és a családi pillanatképek voltak azok, amiket tudtam értékelni, de ezek kimerültek két rövid jelenetben, így nem sok más maradt. A fő nyomozás persze, hogy hihetetlen, azzal nem volt bajom, hogy mivel magyarázzák a vérfarkasokat, inkább csak a névjáték zavart (szintén Alkonyat poén), és az, hogy a főhős bár a legzsenibb zseni a világon, mégsem veszi észre az egyértelmű nyomokat, csak véletlen eszébe jut. A bónusz pedig, hogy a főgonosz indokát arra vezetik le, hogy biztos Alkonyat rajongó, ja, meg az Alkonyat szerint nyomoznak.

Úgy éreztem, hogy ez csak az első könyv sikerének meglovagolása, nagyot csalódtam ebben a könyvben is, és nem ez már az első sorozat, ami a süllyesztőben kötött ki. A Bad Hair Day száraz, felesleges és unalmas folytatása egy jó regénynek.

Kedvenc karakter: -

Ami kifejezetten tetszett: -

Ami nem tetszett: az Alkonyat erőltetés

A történet: 3/5 pontból

A karakterek: 3/5 pontból

A borító: 4/5 pontból

Kiadó: Delocarte

Kiadás dátuma: 2012. november 13.

Oldalszám: 240 oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú