Ugrás a fő tartalomra

Carrie Harris: Bad Hair Day (Rosszul áll ma a hajam)


Hogy akadtam rá: Keresgéltem a friss megjelenések között.
Sorozat: A Kate Grable 2. része.

Úgy általában az egészről: Kate Grable-nek nem fenékig tejfel az élete azután sem, hogy meggyógyította a „zombi vírust.” Kate minden vágya, hogy orvos legyen, ezért az orvosi előképző programtól teljesen bezsong, hogy egy sebésztől tanulhat, és megfigyelheti a munkásságát, de Kate-et megelőzi a hírneve és ezért a boncnokhoz osztják be. És végül is, amíg emberekbe vághat szikével, mit számít? Igen ám, de két másodperc sem telik el, Kate mentorát letartóztatják gyilkosság vádjával, Kate viszont csak vállat ránt, és a másik gyakornokkal neki lát a hullák böködésének. Eközben Aaron, Kate szuper szexi, szuper népszerű pasija, is részt vesz ezen a képzésen, ahol találkozik az egyik sebész igen nagy mellű, igen szőke és igen buta lányával, aki szintén orvosnak tanul, és akinek hiába mondják, hogy Kate Aaron pasija. De persze Kate-re is rámászik Aaron legújabb legjobb barátja. Áh! A jól megszokott tinidráma! Persze akkor még nem is említettük az iskola könyvtárában meglapuló nagyon szőrös, nagyon dühös lényt, aki könyveket dobál ártatlan diákokra. Kate-nek pedig mindezt meg kell oldania, de hát ő már csak ilyen világmegmentő lány.

Az első részért oda- és vissza voltam, teljesen beleszerettem, és nagyon vártam ezt a könyvet, hogy ugyanazt a felhőtlen kikapcsolódást nyújtsa, mint az. Mégis, már a regény elején úgy éreztem, hogy ezt mintha valaki teljesen más írta volna.

Míg az első kötetben szerettem a humort, és megtalálta azt a vékony határsávot Harris, amitől olyan jól működött ez a felépítés, itt átesett a ló túloldalára. A regény több helyen túl komolyan veszi magát (Kate elkezd drámázni a tovább tanulásról, arról, hogy mindenkivel elromlik a kapcsolata, és milyen nehéz felnőni, meg megoperálni a legjobb barátodat, illetve, hogy vannak, akik súlyos sérülést szereztek az első részben és azóta is kórházban vannak), míg a néhány helyen pedig annyira elrugaszkodik a valóságtól, mint egy rózsaszín bolyhos űrhajó. Megengedik Kate-nek, hogy ő vezesse a bonctermet FELNŐTT FELÜGYELET NÉLKÜL, mert senki nem veszi észre, hogy letartoztatták az orvosi szakértőt… Mert a rendőrség nem közölte ezt senkivel, és nyilván, ha három napig börtönben tartják, nem veszi észre senki. Persze, lehet, mondani, hogy ezzel Harris azt akarta kifigurázni, hogy mennyire így van ez a többi ifjúsági regényben, hogy a tinédzserek állnak a központban, ezért ilyen apróságok, mint a hatóságok és az egyéb tiltások nem érvényesek. Lehetne, de nem használja következetesen ezt Harris, és ettől az egész olyan zagyva lett. A nagy főfejes a NaNoTech gyárban beszél egy tizenéves fruskával, de nem engedik be a kórházba meglátogatni a barátját, akinek már amúgy semmi baja, mert a főhősünknek muszáj betörnie oda is meg egy ottani irodába is. Egy szó, mint száz: Minden erőltetett volt a könyvben, és egy deka humor nélkül tette ezt elénk. A poénok kimerülnek Alkonyat-gyalázásban, ami mértékkel élvezhető lett volna, de már annyira, annyira elcsépelt volt a végére, hogy sírógörcsöt kaptam a csillogó vámpírok említésétől.

A főhős pedig a kedvenc női karaktereim közül belépett azok közé, akiket egy lapáttal ütnék le. Kate fejébe szállt a sikere az első részből, de hol azt írja le, hogy őt mindenki tiszteli és imádja, MÉG AUTOGRAMMOT IS KÉRNEK TŐLE. Hol meg azt mondja, hogy ő egy nagy senki. És ismét fel lehet hozni az ifjúsági fantasyk nagy sablonját mentségnek, hogy minden főhős, aki a világot menti meg nem biztos magában, és néha az írók elrontják és túlzásokba estek. De mint írtam, itt nem lehetett eldönteni, milyen könyvnek készült, és köze sem volt az előző hangulatához.

Ezek mellett az olyan sokszor használt második részes témát: a „félreértés miatt szakítunk,” és a „szerelmi háromszög,” dolgot hozza még be, és próbálja parodizálni… csak nem éppen jön össze. Nem találtam cseppet sem viccesnek, ahogy a lányok megváltoznak és eltakarják, elnyomják a saját énjüket, mert nem elég menők a pasijuknak. Pedig az előző részben Kate azért büszkén vállalta, hogy van esze, itt szeretné elrejteni, és ez a helyes kapcsolat alapja itt. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy Kate legnagyobb gondja a ruhája, amikor éppen a barátja haldoklik a lábainál.

A történet sem nagy szám, nem is vártam tőle, pár szálon ugrál végig Harris, és igazából nem is tudott így se lekötni, nem érdekelt, mi lesz a karakterekkel. Jonah-nak, a kocka tesónak vannak jó mondatai, a testvérek közötti kapcsolat és a családi pillanatképek voltak azok, amiket tudtam értékelni, de ezek kimerültek két rövid jelenetben, így nem sok más maradt. A fő nyomozás persze, hogy hihetetlen, azzal nem volt bajom, hogy mivel magyarázzák a vérfarkasokat, inkább csak a névjáték zavart (szintén Alkonyat poén), és az, hogy a főhős bár a legzsenibb zseni a világon, mégsem veszi észre az egyértelmű nyomokat, csak véletlen eszébe jut. A bónusz pedig, hogy a főgonosz indokát arra vezetik le, hogy biztos Alkonyat rajongó, ja, meg az Alkonyat szerint nyomoznak.

Úgy éreztem, hogy ez csak az első könyv sikerének meglovagolása, nagyot csalódtam ebben a könyvben is, és nem ez már az első sorozat, ami a süllyesztőben kötött ki. A Bad Hair Day száraz, felesleges és unalmas folytatása egy jó regénynek.

Kedvenc karakter: -

Ami kifejezetten tetszett: -

Ami nem tetszett: az Alkonyat erőltetés

A történet: 3/5 pontból

A karakterek: 3/5 pontból

A borító: 4/5 pontból

Kiadó: Delocarte

Kiadás dátuma: 2012. november 13.

Oldalszám: 240 oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige