Ugrás a fő tartalomra

Laurell K. Hamilton: Micah

Hogy akadtam rá: Gimnáziumban nyomták a kezembe.
Sorozat: Az Anita Blake 13. része.

Úgy általában az egészről: Anita Blake-nek most Philadelphiába kell utaznia kollégája, Larry helyett, hogy segítsen egy FBI-os ügyben a halottkeltési képességeivel. Ám az ardeur miatt magával kell vinnie valakit, és Micah-ra esik a választása, akit úgy mutat be, mint asszisztense. De Anitának nem csak a fura üggyel kell szembenéznie, hanem a saját párkapcsolati félelmeivel is, amit csak fokoz, hogy most fog életében először eltölteni egy éjszakát kettesben Micah-val.
Ez az Anita Blake 13. része, amit most adtak ki magyarul a 18. rész után, mivel az is csak egy kis novellának ment el, és a rajongók nyomást gyakoroltak a kiadóra. Anno amikor ez a rész következett volna, szomorúan tapasztaltam, hogy nem jelenik meg, bár nem tudtam, hogy hány oldalas, és miről szól – természetesen azon kívül, hogy Micah-val utazik valahova Anita –, így kicsit rosszul esett. Aztán a kiadó azzal érvelt, hogy kicsi is, és amazonon iszonyatosan rosszak a kritikái, és nem szükséges a sorozat értelmezéséhez, és bár a rajongók ágáltak, hogy de igen, itt nagyon fontos dolog történik, így visszanézve, a kiadót teljesen megértem.

Mivel ez éppen Hamilton mélypontján készült, két nem éppen jó Anita Blake rész közé ékelődik be, és mivel 190 oldal dupla sorközzel, ezért nem vártam tőle sokat, és ezt így pont meg is kaptam. A cselekmény nem létező, és olvastam ám pár Anita Blake novellát, ahol nagyobb nyomozás és izgalom volt, mint itt, mikor ez önálló rész lenne. Szóval, aki egy nyúlfarknyi ügyre számít, az is csalódni fog, mert itt Hamilton éppen az arányokkal küszködő szakaszában volt, ahol a szex és a lelkizés teszi ki a könyv felét, és lényegében más nem történik. Az ügy talán, ha 30 oldalt kitesz, de az is egy elég unalmas jogi beszélgetés, és pont a lényeg, az izgalom és a harc az, amit kivág előlünk az írónő, hogy kaphassunk egy 20 oldalas rózsaszíntől csöpögő epilógust.

De a gyenge lábakon álló történet és a felesleges és picit kellemetlen (ízlésvilág függő) szex jeleneten kívül, ebben a kötetben is benne van a lényeg, amiért én szeretem ezt a sorozatot, és amiért bármilyen hibáját el tudom nézni. Ez pedig egyrészt a hiteles háremkapcsolat leírása, ami másnak túl sok, (tényleg abba kéne hagynom, hogy ezt kiemelem :D), és sokan csak vágybeteljesítésnek mondják ezt, és talán jogosan is, de van e mögött azért más is, mert ez létező jelenség. És Hamilton nem próbálja elcukrozni, hogy mindenki feltétel nélkül szereti Anitát, hanem minden pasijával van egy bizonyos fajta kapcsolata, amin dolgoznia kell, a saját hibáival is, és a féltékenység valamilyen mértékű jelenlétével is. Röviden: jó olvasni arról, hogy valaki mer olyan karaktert írni, aki azzal küzd, hogy a mostani legtöbb szociális norma milyen diszkriminatív jelzőkkel illeti azokat, akik poligám kapcsolatban élnek, és bebizonyítja, hogy valaki mégis lehet erkölcsös (ne adj ég, keresztény) és lehet normális karrierje, és semmivel sem másabb, mint a többiek.

Persze, ez is állandó téma Hamiltonnál – vajon miért? –, hogy a társadalomnak vannak elképzelései, beleültetnek az emberek fejébe mindenféle előítéletet, és ez nem jó. Kezdve az örökös „nő vagyok” dologgal, amivel Anitának meg kell küzdenie, egészen a biszexuális/homoszexuális karakterek drámájával egészen a likantrópiáig, ami meglehetősen hasonlít az előbbihez. Ezek mellett pedig ott van a „nem tudom elfogadni magam, ezért utálom azokat, akik olyanok, mint én” kártya, amit nagyon örülök, hogy bejátszott Hamilton, és kaphattunk egy kis karakterdrámát.

Mivel a névadó Micah, ezért természetes, hogy egy kicsi darabot kapunk az ő múltjából, és a regény hangsúlya az ő és Anita közötti kapcsolaton van, és azon, hogyan szoknak össze teljesen. A Micah rajongók pedig örülhetnek, hogy a kedvencük kerül a rivaldafénybe, bár a többiek sajnos nem szerepelnek.

Összességében nem egy nagy regény, hiszen rövid is és nem cselekményközpontú, de Anita Blake rajongóknak egy kellemes kis rész, még ha nem is tökéletes.

A kötetet pedig köszönöm az Agave kiadónak!

Kedvenc karakter: Anita, Micah

Ami kifejezetten tetszett: a mondanivaló

Ami nem tetszett: aránytalan felosztás

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból

Kiadó: Agave

Kiadás dátuma: 2012. november 27.

Oldalszám: 192 oldal

Megjegyzések

  1. Szerintem is hatos a borító. Sokkal jobb mint az eddigi nő testes borítók.

    VálaszTörlés
  2. Pont ezután hagytam abba a sorozatot. Akkor azt mondod még egy rész töménytelen orgia és utána jobb lesz? Mert a 16-ig itt van a polcomon és már többször leírtam, örökre végeztem Anitával, na de az olvasatlan könyvek mégis csak bosszantanak... Talán egyszer...majd...ha lesz...időm. :)

    VálaszTörlés
  3. @reea: A 15-ös jó rész, a 16-os inkább egy kis regény megint, a 17-es ismét nagyon jó rész, a 18-as 200 oldal sincs. :DDDDDDDDDDD Kicsit úgy látszik, Hamilton ráment az egy normál rész, egy rövid felépítésre, de amúgy a Harlekintől már javul a színvonal, és kevesebb a szex, több a vér.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Lauren Kate: Torment - Kín (Loki edition)

Hogy akadtam rá: A borítója csábított el. Sorozat: A Fallen - Kitaszítva 2. része. Úgy általában az egészről:  Lucinda Price élete kínszenvedés, de nem azért, mert az egyetlen majdnem-barátnőjét megölték a szeme láttára, vagy mert nem láthatja a szüleit, esetleg mert fogalma sincs arról, mi történt vele az előző életében, nem, Lucinda problémája sokkal nagyobb: Daniel, a bukott angyal pasija otthagyja egy magániskolában, ahol három hetet kell kibírnia. Mert csak így tudják megvédeni a különböző teremtményektől, akik Luce-ra pályáznak. Mit csinál a kedves kis főhősünk a félangyaloknak fenntartott oktatási intézményben? HÁT BEFESTI A HAJÁT! Meg sír… sokat… Az első részre négy csillagot adtam, mert noha a kivitelezése nem volt az igazi, az alapötlet kiváló lett volna, megvan benne minden, ami egy igazán jó ifjúsági, romantikus, fantasyhoz kéne: reinkarnáció, angyalok, démonok, Világvége harc. Na igen ám, de sikerült a nagyszerű koncepciót elrontani… Hogy mivel is? Ez egy olyan j

Sally Nicholls: Shadow Girl (Árnylány)

Hogy akadtam rá:   Sally Nicholls rajongó vagyok. Úgy általában az egészről:   Clare élete nem a legvidámabb: Sehova sem tud beilleszkedni és állandóan zaklatják az iskolában. Nem foglalkozik a tanulmányaival vagy azzal hogy barátokat szerezzen, hiszen mindig gyorsan átpasszolják másik gyámszülőkhöz, és költözhet tovább. Aztán egy napon eltéved hazafelé menet és találkozik Maddyvel, aki szintén árva és talán ő lehet az első igaz barátja. Sally Nicholls diszlexiásoknak szánt mesekönyve ez, vagyis eleve könnyen olvasható a nyelvezete, kellemesen nagy térközökkel és alapvetően rövid, de még így is egy összetett és elbűvölő mesét tudott összehozni. Az alapötlete ugyanaz, mint a Close Your Pretty Eyes nak, mivel egy másik kiadónak is feldobta ugyanazt az ötletet az írónő, így egy ihletből született a két könyv: milyen az élete egy árvaházban nevelkedett gyereknek. Míg a Close Your Pretty Eyes egy szívet tépő történet, ami enyhén reménytelen, addig ez a történet csupa remény, d