Ugrás a fő tartalomra

Cole Gibsen: Katana

Hogy akadtam rá: Keresgéltem a friss megjelenések között.

Sorozat veszély: Ez a Katana sorozat 1. kötete.

Úgy általában az egészről: Rileigh Martin nem egy kemény lány, a gördeszkázáson kívül az epres szájfény megszállottja, még mindig plüssállatokkal alszik, és a legnehezebb fizikai munka, amit képes elvégezni, a mosogatás, ha épp elromlott a mosogatógép. De valamiért mégis, amikor megtámadják őt egyik este az utcán, simán elver három felnőtt férfit, és ezek után az 1400-as évekbeli Japánról kezd el álmodni. Vajon miért?
Kezdjük azzal, hogy én nem vagyok Japán mániás, nem azért vettem kezembe ezt a kötetet. Semmi bajom nincs azokkal, akik szeretik/imádják a japán kultúrát, de nekem nem ez volt az indító löket, hanem, hogy úgy reklámozták, „Kill Bill meets Buffy,” szóval arra számítottam, hogy véres-akciós-kardozós és ugyanakkor szarkasztikus humoros lesz. Nos, a humor bejött, bár a vége-felé ez már elmaradt, mintha az írónő akkor már kifogyott volna a szuszból. És nem csak a humorból, mindenből…

A könyv eleje izgalmasan indul, egyből verekedős jelenet, és a főhős se tudja, mi történt, és mi se, aztán bumm, egyből visszatekintés az 1400-as évekbe, Japánba. Nos, igen, ekkor esett le, hogy ez bizony reinkarnálódós-szerelmes sztori lesz. Ez amúgy az én egyik kedvenc témám, hogy mi van, ha azelőtt is éltünk, szerelmesek voltunk, és a lelki társak megtalálják egymást, vagy éppen mégis egy ilyen szerelem is véget érhet. Az egész fülszövegből és leírásból nem számítottam rá, hogy ennyire romantikus lesz a könyv, hogy ez lesz a központi téma. És miért is rossz ez? Egy hét alatt játszódik le a történet, és nekem ettől lesz hihetetlen ez a hirtelen jött nagy romantika, még úgy is, hogy előző életükben ismerték egymást, mert semmi vonzalom nincs köztük, és 380 oldalból úgy a 300-on hirtelen már „nem élhetek nélküled” nyál van, míg előtte csak néha volt gyomorban pillangó és annyi. Úgy éreztem, hogy a könyv közepéből, mintha kimaradt volna valami, és nem csak romantika téren.

Maga a történetben annyi potenciál van, titkos ügynökségi szervezetek, harcos szamurájok… És erre ez csak egy-két szóra kap megemlítést, kb. az utolsó oldalakon, addig csak szenved a főhős és sajnos az olvasó is, hogy vajon Ri-Ri (ez a főhős beceneve) tényleg egykor japán szamuráj volt… Nem tudom másképp megfogalmazni, úgy éreztem, mintha szétestek volna a kezem között a nagyszerű darabkák, mintha Gibsen nem tudta volna, hogy összerakni a történetet. Azt nyújtja el, amit nem kéne, és olyanokat intéz el pár oldalban, amit jó lenne, ha részletesen leírt volna. A főgonoszt felvázolják, milyen gonosz, hogy miatta reinkarnálódott egy csapat, hogy megöljék… Igen ám, de a főgonosz semmi világ rosszat nem akar, csak a főhőseinket megölni… Na ez így mennyire paradox? Ha van odafent valami, ami szabályozza, ki születik újra meg mikor, akkor nem egyszerűbb lett volna, ha a főhősök nem is születnek újra? Akkor szerencsétlen főgonosz nem fog tudni semmit csinálni. Ezek mellett nem elég, hogy teljesen átlátszó az egész történet, sajnos a 4-5. fejezettől lehet tudni, ki a gonosz (összesen 40 fejezet van talán…), még szegény gonosz annyira sötét is, hogy csodálkoztam, hogy addig túlélte. Még ide megjegyezném, hogy a főhős amit a végén csinál a gonosszal… hát, szerintem nem éppen illett oda, főleg nem nulla érzelmi reakcióval.

És azt hiszem, ez is egy oltári nagy hiba. Nem elég, hogy a romantikát elrontja az érzelmek hiánya, de minden mást is. Van egy olyan szál, hogy lelki társak újjászületnek, anno testvérek voltak, és most meg együtt járnak. Fújjolunk, ugye? Na, ez a kényes téma kettő darab mondatban el van intézve, pedig ebbe is mennyi dráma vagy mélyebb gondolat rejlett volna, nem? Ezt sem használta ki Gibsen, ahogy azt sem, hogy feszültséget teremtsen. Rendben vannak a verekedős jelenetek, részletesen le vannak írva, de egyszerűen nem éreztem a torokszorító veszélyt és izgalmat, mert amikor annyi a nagy gonosz tette, hogy küld postán egy élő, mérges kígyót, vagy fenyegető leveleket hagy a főhősnek, inkább nevetni támad kedvem, és nem hiszem el, hogy egy több ezer éves hatalomra törő nagyúr üldöz minket.

Ezek mellett persze van jó is a könyvben, de csak az első felében, ezért sem merném őszintén bárkinek ajánlani. Annyi azért megjegyzendő, hogy amíg nem önti el a nyál a könyvet, a barátság fontos motívumnak van bemutatva, és tetszett, ahogy Ri-Ri azzal küszködik, hogy igenis elmondja a barátjának, Quentinnek, hogy most mi is történik vele. Ami viszont itt negatív: ahogy Quentin elhiszi a dolgokat, plusz szerencsétlen Q, a dísz homoszexuális barát, egészen annyira sablon meleg karakter, hogy még mani-pedizik is a főhőssel.

A főhős anyját nem igazán emelném ki, ide is próbált drámát belevinni Gibsen, hogy az anya nem igazán anya karakter, mert 17 évesen a terhesség tönkretette a modell karrierjét és maradt a lányával, akit aztán inkább sehogy sem nevel. Itt is pont azok az érzelmi reakciók hiányoztak, mint az egész könyvben, hogy hihető legyen. És nem, amikor épp égő házból menekülünk ki, és visszaemlékezünk arra, hogy az anyánk egyszer azt mondta, hogy mégis szeret minket, az nem számít érzelmi mélységnek.

Összességében jó lenne az alapötlet, de nincs kidolgozva benne nagyjából semmi. Habár a főhős nem idegesítő, és humoros, mégsem tudtam élvezni ezt a könyvet, amennyire szerettem volna. Először megörültem, hogy nem sorozat, mert nem jelzik sehol, de utánanéztem, Gibsen örömmel jelenti, hogy lesz 2. rész 2013 tavaszán. Remélem, az jobb lesz.

Kedvenc karakter: -

Ami kifejezetten tetszett: a humor, legalábbis az elején

Ami nem tetszett: az összevisszaság, logikai bakik, a végeeeee

A történet: 3/5 pontból

A karakterek: 3/5 pontból

A borító: 4/5 pontból

Kiadó: Flux

Kiadás dátuma: 2012. március 8.

Oldalszám: 384 oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú