Ugrás a fő tartalomra

Richelle Mead: A szukkubusz dala

Hogy akadtam rá: Richelle Meadet szeretem.

Sorozat veszély: Ez a Georgina Kincaid sorozat 1. kötete.

Úgy általában az egészről: Georgina Kincaid a macskájával él együtt Seattle-ben, teljesen nyugodt az élete, leszámítva, hogy épp most jön a kedvenc írója dedikálni a könyvesboltba, ahol Georgina dolgozik, és hogy ki kell segítenie a legjobb barátját egy melóval, ami nem más, minthogy kárhozatba taszítsa egy férfi lelkét. Ugyanis Georgina alakváltó, férfifaló démon, vagyis szukkubusz, a barátai pedig egy kisördög és két vámpír. Bármennyire is nem akar a halhatatlanok világával foglalkozni Georgina, rá terelődik a gyanú, amikor a helyi vámpírvezető meghal, rejtélyesen pont azután, hogy összetűzésbe került vele. De vajon ki és mi a titokzatos gyilkos?
Richelle Mead újabb sorozata ez, ezúttal felnőtteknek. Nem lehet összehasonlítani a Vámpírakadémiával és a Vérvonalakkal nyilván, mert más a megcélzott közönség, de nem tudom megállni, hogy ne említsem meg a tinédzsereknek szóló sorozatát, mert azt olvastam Meadtől elsőre, és ez alapozta meg az elvárásaimat.

Ha meghallom Mead nevét, akkor a következők jutnak eszembe: jó karakterek, szórakoztató párbeszédek, logikusan felépített, de átlátszó történet, és nem utolsó sorban jó kis mitológia. És ezt mind meg is kaptam A szukkubusz dalától, sőt!

A történetre lehet talán panasz, de engem teljesen lekötött. Meadtől már nem vártam el, hogy meglepjen, mert eddig se sikerült neki, de legalább nem volt erőltetett információ kivágás, és bár Georgina csak kis részben nyomoz, inkább a párkapcsolati problémái vannak előtérben, minden sorát faltam a könyvnek. Ha be is lassult a történet, akkor a humor kompenzált érte. Röviden: ez egy nagyszerűen üdítő, szórakoztató kis könyv.

A karakterek és a romantika része igazán meglepett, mert a Vámpírakadémiában (mondtam, hogy lesz egy hasonlítási pontom :D) nem igazán kedveltem meg egy főszereplőt se, ezért nem is szurkoltam senkinek se (kivéve persze Adriant), itt viszont az egész szereplőgárdát a szívembe zártam, a főgonosztól kezdve, a főhősön át, az utolsó kis mellékszereplőkig. Nem tudom, hogy miben van a nyitja, de pár szereplőt ki tudok emelni. Carter és Jerome az ügyeletes angyal és démon páros, akik Seattle-ben tevékenykednek, mégis jó cimborák. Repülhetnek a kövek, de ez a barátság, no meg, hogy együtt isznak, de ki tudnak józanodni bármikor egy másik kedvenc párosomra hasonlított az Elveszett Próféciákból, és ez a hasonlóság alapból megdobogtatta a szívemet.

A főszereplő, Georgina is közel állt hozzám, mert szeret olvasni, és én is nagy könyvmoly vagyok, habár ő vagány csaj (hiszen szukkubusz), ezért is volt kellemes róla olvasni. És minő meglepetés, hogy ez már a harmadik sorozata Meadnek, amit olvasok, de mégis sikerül mindig másfajta karaktereket bemutatnia. És ez a férfi főhősökkel sincs másként, akad itt Roman és Seth, akik versenyeznek a főhős és az olvasók szíveiért is. Jó magam nem tudtam eldönteni, kit pártolok jobban, de Sethnek plusz pont jár azért, mert a maga csendes, félénk módján mégis tud romantikus lenni, és MERT ÍRÓ! Ezért járt a könyvnek egy hatalmas bónusz, ugyanis Sethen keresztül bemutatja egy kicsit, milyen is az íróknak, és hát nem minden könyvmoly kicsit erre vágyik, hogy találkozhasson a kedvenc alkotójával?

Mivel felnőtt könyv és szukkubuszról szól, ezért van benne szexualitás, de nem kell félni, se nem ízléstelen, se nem sok, és csak remélni tudom, hogy a következő részekben is megmarad ez a téma csak finoman a háttérben.

És ha már szukkubusz, essen szó a mitológiáról is: Bár akadnak itt is vámpírok, mégsem ők vannak előtérben, hanem az angyalok és a démonok. Bevallom, hogy én örültem volna, ha jobban bemutatja őket Mead, hogy kinek milyen képessége van, de igazából így is tökéletesen jó volt, csak túlságosan a gyengéim az angyalok és a démonok. Adott a jó és a rossz harc, a lelkekért való küzdelem, és talán Mead nem is lenne Mead, ha nem vetne fel megint egy olyan kérdést, hogy ez a rendszer vajon rossz-e, vajon tényleg minden csak fekete és fehér. De persze, semmi mély filozófiára nem kell számítani, csak szintén emberi problémákat vet fel az írónő, többek között imádtam, ahogy Georgina szukkubusz léte gyönyörű párhuzam arra, amikor valaki fél kapcsolatokba bonyolódni, mert túl fájdalmas és bonyolult. (És itt hadd jegyezzem meg, hogy milyen jó ötlet is volt, hogy Georgina régi életét látjuk visszatekintésekben, itt is finoman adagolva az információmorzsákat, hogy miért is annyira nem tökéletes a főhősünk, és hogy ő is követett el hibát, amiért most vezekel.)

Ami egyedüli kifogásom, az is a mitológiai felépítéshez tartozik: adott a főgonosz nagy és rejtélyes kiléte, ami annyira nem is rejtélyes, de… A főszereplőink, akik főképp nyomozna, már élnek pár évszázada, nem tudtam elhinni, hogy ők ne tudnának egy ilyen fajta létezéséről, ez egy kicsit kilógott, de mint mondtam, még ezzel az apróbb bukkanójával is teljesen megvett magának ez a könyv.

Fogalmam sincs, mi lesz itt még öt részen át, de egy biztos, hogy nagyon várom a következő részt! (Bele lehet olvasni a kötet hátuljában a következő részbe, de én direkt nem tettem, nem szeretem magam kínozni.) A kötet pedig köszönöm az Agave kiadónak!

Kedvenc karakter: Georgina, Seth, Carter, Jerome, sorolhatnám a végtelenségig. :D

Ami kifejezetten tetszett: a mitológia, a karakterek, a humor

Ami nem tetszett: az egyetlen kis bukkanó

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból

Kiadó: Agave

Kiadás dátuma: 2012. március 29.

Oldalszám: 352 oldal

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt.

Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat.


AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK

Szerintem ez…

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :)

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.)

10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat)
Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A …

Top 10: Kedvenc Romantikus Regény

MIVEL VALAMIÉRT EZ A POSZT VAN ÁLLANDÓAN A NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK KÖZÖTT, SZERETNÉM FELHÍVNI A FIGYELMET, HOGY VAN FRISSEBB ÉS FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ LISTÁM EBBEN A TÉMÁBAN [ITT].

Sokan szeretik a romantikát, és ezért olvasnak romantikus könyveket. Na már most én nagyon válogatós vagyok. Ritka az, ahol tényleg átérzem a dolgokat. A felnőtt irodalomban az a baj, hogy pornósítják és ott is inkább csak a testi vágy van előtérben (természetesen ez csak azokra vonatkozik, amiket én olvastam), az ifjúsági fantasyknál meg az írónénik ritkán emlékeznek rá, milyen volt 16-18 évesen tényleg szerelmesnek lenni, ezért csak nagy szavakkal vagdalkoznak. Felsorakoztatom a 10 legjobb romantikus regényt, amit én olvastam, és SZERINTEM a legjobban mutatják be az érzelmeket. Ezeknek a könyveknek általában nincs nagyobb témája, minthogy egy pár összejön (vagy nem), szóval nem nyomozós-akciós fantasyk. És javarészt ifjúsági regények, mert én is nagy részben azt olvasok. Nem, nem fogok külön csak magyar listá…