Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

2009. augusztus 7., péntek


Hogy akadtam rá: Kalandos dolog, de röviden, rábukkantam a 2009-es film előzetesére, és nagyon-nagyon-nagyon megtetszett. Szóval elolvastam

Úgy általában az egészről: Nem egy új keletű könyv, én is meglepődtem magamon, hogy ilyet is olvasok. :D De mint mondtam nagyon megragadt a film előzetes, mellesleg a film szeptemberre várható, szóval, aki még nem olvasta a könyvet, tegye meg.

Kerestem kritikákat a könyvről, és meglepően rosszakba futottam, bár nem értem miért. Adott nekünk egy fiatal fiú/férfi, Dorian Gray, aki nagyon szép. Bár ő maga ezt még a könyv elején nem tudja, teljesen átlagos kis emberke.

Ám találkozik egy festővel, akinek a múzsája lesz, úgymond. A festőt teljesen lenyűgözi Dorian kisugárzása/szépsége, és onnantól kezdve gyönyörű képeket fest még akkor is, ha Dorian csak mellette ül. A festő barátja Lord Henry, egy igazi utálni való karakter. Képes bárkit meggyőzni bármiről, és persze ezt nem jó dolgok elérésére teszi, hanem csak "kísérletezik," szórakoztatja magát.

Lord Henry felfigyel a festő Dorianről készült képére, és mindenáron találkozni akar a fiatalemberrel, a festő, Basil (ideje lenne leírnom a nevét:) ) hiába is próbálja erről lebeszélni Henryt, mert nem szeretné, ha Doriant is megrontaná, ez nem jön össze. Ugyanis az inas bejelenti, hogy Dorian itt van és megtörténik a "szerencsétlen" találkozás.

Lord Henry elkezd szónokolni Doriannak arról, hogy most még fiatal, most még szép, ez számít, utána nem lesz semmi. Dorian ezen elgondolkozik, közben pedig Basil lefesti. Mikor meglátja a teljes alakos képet magáról, ténylegesen rájön, hogy ő szép, és elkezd aggódni, mi lesz vele később. Kijelenti, hogy bármit megtenne azért, hogy a kép öregedjen és viselje minden tette következményét. Így is lesz. Mondanom se kell, hogy Dorian teljesen megváltozik, Lord Henry befolyása alá kerül. Kegyetlenül viselkedik, stb, és mindez a képen látszódik meg.

Ennyit a történetről. Nekem kifejezetten tetszett az egész. Tényleg nem értettem a negatív kritikákat. Dorian karakterét egyszerűen a szívembe zártam, szegény, hiába próbál bármikor is jót cselekedni, hogy ő most már megváltozik, Lord Henry mindig ott van, és sikeresen manipulálja, mint ahogy bárkit. Lord Henrytől a hideg is kirázott, pedig nagyon mást nem csinált, csak beszélt, és milyen meggyőzően. Sajnáltam a végét, de végül is így volt meg az összhatás.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki majd meg akarja nézni a filmet. Nem hosszú könyv, egy nap alatt ki lehet olvasni. :)

Kedvenc karakter: Dorian Gray

Ami kifejezetten tetszett: Dorian karaktere, Lord Henry beszédei a maga fura módján

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: Szerintem ezt ilyen régi kiadásnál nem firtatjuk. :D

6 megjegyzés:

Zsófia írta...

Imádtam ezt a könyvet. Az angol tanárnőm ajánlotta és sokkal jobban tetszett angolul, mint magyarul. És ez könyveknél ritka eset.
Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, mert azokról a könyvekről írsz, amiket szeretek, bár sok olyan van ami még csak érdekel, de nem olvastam.
További sok sikert a bloghoz!
Shadowcat

Gigi írta...

Örülök, hogy tetszik a blogom. :)
A könyvről meg: még nem volt hozzá szerencsém angolul, csak az angol belőle készült képregényhez, ami az eredeti szöveghez hű. Bár érthető módon az le van rövidítve és kevesebb a szöveg.
Én úgy vagyok vele, hogy nagyjából eddig minden jobban tetszett angolul. A fordításoktól már eleve tartok, de azért vannak jók, szerencsére. :)

Névtelen írta...

Szia. Gratulálok a blogodhoz. Én hatalmas Oscar Wilde imádó vagyok és a Dorian Gray a kedvencem. Örülök, hogy másoknak is ekkora élményt nyújt. Esetleg meg tudnád mondani, hogy hogyan jutottál hozzá a képregény változathoz? Engem nagyon érdekelne :) üdv Mesi

Névtelen írta...

ja és azt elfelejtettem majdnem, hogy ha van kedved nézz be hozzám: www.ferikedvencek.mlap.hu

Gigi írta...

Őszintén bevallom a képregény sajnos csak gépen van meg. Torrent oldalakról le lehet szedni. Az oldaladat pedig megnézem. :)

Névtelen írta...

ó én már kerestem torrenten de nem találtam meg :( esetleg át tudnád küldeni a torrentet vagy a fájlt? A címem: commonpulp@citromail.hu Nagyon megköszönném... ha még a gépeden van egyáltalán.

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.