Ugrás a fő tartalomra

Alyson Noel: Blue Moon - Kék hold

Hogy akadtam rá: Tetszett a borítója Amazon.com-on. De előbb olvastam el csomó más sorozatot, és mire észbe kaptam, a Könyvmolyképző kiadta. Gratula nekik ismét.

Úgy általában az egészről: Végre kezembe vehettem a várva várt Halhatatlanok második részét. Igen, magyarul még várhatunk rá, de akit érdekel egy spoiler mentes ismertető, az olvasson csak tovább. :)

Először is még most is a hatása alatt vagyok, ugyanis most tettem le a könyvet. Hát... Kezdjük ott a hatása alatt vagyok, ezt hogy is értem, egyértelműen nem pozitívan. De kezdjük az elején.

Vártam ezt a könyvet, alig tudtam kibírni, míg bele olvashattam. A fülszövegből kiderül, hogy Damen beteg lesz, Ever pedig Nyárföldre (már nem emlékszem, magyarul mi volt) Summerlandre utazik, közben megtanul időutazni és választania kell, hogy Dament menti meg vagy az egész családját. Izgalmasnak hangzik, tűkön ültem tényleg.

Kinyitottam a könyvet, és... az első 10 fejezet maga volt a kínszenvedés. Damen és Ever azzal vannak elfoglalva, hogy lefeküdjenek egymással. De Evernek valamiért nem megy, még szép, a csajnak kimaradt 600 év. Nem is értem Dament... mármint rendben, mindig megismerkedtek és mindig azon az estén halt meg Ever, mikor végre elvesztette volna a szüzességét. Na már most értem én, hogy ekkora felhajtás van a szex körül, mert a kapcsolat része. De a YA kategóriából mellőzni kéne szerintem, hogy ennyire lényeg legyen. Nem vagyok prűd, olvasok Anita Blake-t (:D), de az tisztán 18-as. Ha már 14 éven vagy 12 éven felülieknek adják, ne ezt kapják példának, hogy 3 hét után már baj van egy kapcsolatba, ha nem feküdtek le. Ever pedig, hiába is reinkarnálódott, csak arra a szerencsétlen három hétre emlékszik, annyit élt át. Damen meg igazán megérthetné, ha már így is ennyit várt rá.

A következő cselekmény részlet, hogy MINDENKI elfordul Evertől. Vagy ne szaladjunk ennyire előre? A 20. fejezetig maga dögunalom a könyv. Ever Victoria Secretes bugyit vesz meg melltartót, ott Stacia jól lefotózza, ahogy vergődik a földön, illetve levideózza és majd szegény felkerül a youtube-ra is. A nagy problémák. De Ever is MEGVÁLTOZOTT. Egyszerűen nem értettem, a könyv azzal kezdődik, hogy Damentől tanulja a halhatatlanok képességeit, azaz gyakorolna manifesztálni, de ő lusta, ő nem akar tanulni, oké, új még neki az élet. Meg idejük az bőven van. Aztán kiderül, hogy ő tud ám telekinézist is használni, amikor is Stacia táskáját a lány térdének vágja. Micsoda értelem... Kifejezetten zavart, hogy amikor Ever nyomozna vagy bármi olyan sötét lett, mint a vakablak. Zavaró. Az első részből nekem nem tűnt ennyire üresfejűnek.

Szóval a cselekmény ott folytatódik, hogy Damen, Haven és Miles, mindenki, plusz a tanárok is FURÁN viselkednek. De persze szigorúan azután, hogy megjelenik egy új gyerek (szőke haj, kék szem, angol akcentus), aki szintén helyes meg minden. Csöppet sem gyanús. Az ember egyből összerakja a képet, főleg, hogy Ever is érzi a gyomrában, hogy valami baj van. De mindenki szereti az új fiút, Romant. Fura volt nekem, hogy megint új diákkal hozott be Alyson nekünk egy új karaktert, de végül is ez még elnézhető. Szóval Evernek végig gyanús Roman, de hiába mindenki Ever ellen fordul. Kivéve persze Romant, aki még egyszer-kétszer randira is hívja a mi főhősünket.

Ekkor Ever felbuzdul gondolja, hogy valami baj van és neki vág megoldja. Innentől kezdve nem mondom tovább a történetet, csak véleményezek. Az eleje piszok lassan indul, szerintem jó páran leteszik majd a könyvet, vagy lapoznak benne. Hogy Ever megtanul valamit Nyárföldön? Ez túlzás a fülszövegben. Gyakorlatilag csak próbálgatja az erejét, persze, az sem jó, ha tanulás nélkül egyből mindent tudna. A történet a 20. fejezettől talán élvezhető. Egyetlen egy fejezet izgalmas benne, tekintve, hogy 50 körüli fejezetszámmal rendelkezik, ez igen csekély teljesítmény. Örültem, mikor Dament kiírták. Hogy miért? Addig nekem túl cukros volt, nem baj, tudom, romantikus regény, ezt nem róhatom fel hibának. De legalább miután Damen eltűnt, előbukkanhatott a cselekmény. Ami mint mondtam vontatott, egy idő után élvezhető, így azért sikerült végig olvasnom. :)

Everről még pár szót. Ever sötét. Ez nyilvánvaló. Összerakja végre a képet, amire mi már régebben rájöttünk, és valaki megszólal mellette, közbe vág egyetlen egy mondatot, Evernek meg MEGINT eszébe jut, hogy talán csak őt nem szereti senki... és semmi mágikus nincs a háttérben. *Fejét a falba veri* Igen, ez egy kicsit gyakori volt ennél a regénynél. A végén pedig. Ever óriási baklövést követ el, és egyszerűen hülye, hogy megbízik a főgonoszban. Pedig még csak nem is erőlködik annyira a gonosz.

A vége pedig... borzalmas... "Mi történt?" "Nem emlékszel rá?" "Nem."[...] "Most kezdődik a hétvége."

Más könyveknél nem volt zavaró a függővég, de ennél? Jó persze, gondoljuk Ever mindent elmond Damennek, a reakcióra meg várhatunk 2010 januárjáig. Amikor is, ha jól néztem Shadowland (Árnyékföld) címen megjelenik a következő rész. El fogom azt is olvasni. Ez a rész nem tántorított el annyira. De mégis. Tudom, hogy vannak a népszerű lányok, és Ever is közéjük tartozott, de az ilyen részletektől felállt a hátamon a szőr:
"Voltam manikűrösnél meg pedikűrösnél, amit elég régóta nem csináltam, hát igen, a régi életében még eljártam oda, amikor népszerű és lányos voltam, mint Stacia, a különbség az, hogy én sosem voltam ribanc."

"...és pletykálhatnék végre, mint egy normális lány."

Na, igen, kemény dolog a halhatatlanság, hogy nem pletykálhatja el az ember. Tudom, lányokról szól, de szerintem ezt a regényt lebutították. Nem hiába kapott sok negatív kritikát. Nekem is csak három pöttyöt ér meg. Óh, és még valami. Az első résznél is írtam, sőt szinte mindenki, hogy hasonlít az Alkonyatra. Hát igen, ez hasonlít a New Moonra. Depressziós második rész, ahol a főhős csaj ennek ellenére megmenti a pasit. Hát itt is fellelhetők New Moonos elemek még. Viszont itt Alyson Noel nem tudta kompenzálni ezt a történettel... Reméljük, a Shadowland érdekesebb és értelmesebb lesz.

Kedvenc karakter: Roman

Ami kifejezetten tetszett: Roman a végén

Ami nem tetszett: A karakterek megváltozása, Ever sötétsége - erre nincs jobb szó, a vége, ez egyáltalán vég volt???

A történet: 3/5 pontból

A karakterek: 3/5 pontból

A borító: 5/5 pontból, a borító legalább szép, a polcon jól mutat

Megjegyzések

  1. Na, nálam ez a sorozat volt az, ami kiverte a biztosítékot.:) Az Evermore után úgy voltam a 2.résszel, mint Te a harmadikkal - adtam neki egy esély, hátha jobb lesz, de így utólag azt mondom, hogy kár volt.
    Ever az első rész után, mintha visszafejlődött volna. Szegénykém tényleg olyan sötét volt egyes esetekben...

    VálaszTörlés
  2. Nálam is ez a rész verte ki a biztosítékot és én itt döntöttem el, hogy nem áldozom rá még egy forintot sem a következő részre.
    Annyira egyértelmű volt, hogy Roman a főgonosz, hogy én esküszöm azt gondoltam, hogy kiderül, hogy igazából ó a jófiú!!! Én végig azt hittem, mert annyira nevetségesen egyértelmű volt...
    Óriási csalódás volt. Igazából nekem már az első rész sem tetszett. Ever iszonyat ostoba egy karakter és ez nagyon idegesített. Damen sem volt szimpatikus.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú