Ugrás a fő tartalomra

Cassandra Clare: City of Fallen Angels - Bukott Angyalok Városa

Hogy akadtam rá: Cassandra Clare fanatikus vagyok a fanficjei óta.

Úgy általában az egészről: Hat hét telt el a Végzet Háborúja, az epikus csata óta, ami az Üvegvárosban lezajlott. Mindenki éli az életét: Clary Árnyvadásznak tanul Jace segítségével, Magnus és Alec romantikus vakáción vannak, Simon pedig Maiával és Isabelle-lel is randizik. Minden szép és jó. Vagy mégsem? Jocelyn Jace ellen van, hiszen rossz emlékeket idéz benne, hogy Valentine nevelte fel a fiút. De ha ez nem lenne elég, Jace valamiért furcsán viselkedik Claryvel, mondhatjuk úgy, hogy távolságtartó lesz, és senki nem tudja miért. Simon pedig a vámpírságával küzd, hiszen szembe kell néznie nemcsak az öröklét rideg gondolatával, de azzal is, hogy bizony Káin bélyegét viseli a homlokán, és olyan ereje van, amit sokan szeretnének maguk mellett tudni, köztük a már említett, ősi vámpír, Camille Belcourt is.


Nos, öt pontos a könyv ezt nem tagadom, de… De a történet nemcsak, hogy egyszerű, kilométerekről lehet tudni, ki a főgonosz, hiszen mondták, hogy az előző kötetekben szerepelt, és ha ez nem is, az az egy-két nyom biztosan segít, amit Clare úgy tesz elénk, hogy kiböki a szemünket. Ezzel nem is lenne gond, de a történet nagyon lassan mozog, a gyilkosságok, amit említenek a fülszövegben, hogy valaki az Árnyvadászokat öli úgy, hogy Alvilági munkának akarja láttatni, nos, fel sem veszi a Klávé, hogy tényleg Alvilágiak csinálnák, sőt, nem is foglalkoznak az egész könyvben szinte az egésszel.

A fele történet Simonnal foglalkozik és a vámpírságával, és hogy két lánnyal is egyszerre randizik, azaz megcsalja mindkettőt. Az Isabelle és a Maia rajongók örülhetnek, mert a két lány erőteljesen jelen van a kötetben, és megtudhatunk még többet a múltjukról. Ha nem vesszük figyelembe, hogy Simon egy átlag bunkó pasi, mert megcsalja a barátnőjét, akkor talán együtt tudunk vele érezni, ahogyan a vámpírsággal küzd, hiszen vérszomja van és nem akar ölni, és be kell látnia, hogy Magnuson kívül a többiek előbb-utóbb meghalnak, és egyedül fog maradni.

A másik fele a történetnek a híres Jace/Clary szál, ami mozgatja előre azt a kis történetet, ami van, mivel Clary miatt alakul ki minden. Egyetlen döntésének következményét követi végig a könyv. Cassandra Clare felrakta a hírhedt Dirty Sexy Alley Scene-t, ahol Jace és Clary vizesen egymásnak esnek egy fal mellett, nos ez kb. az egyetlen romantikus dolog benne. A Jace/Clary rajongók kifejezetten nem fognak örülni a rész tartalmának. Engem ez annyira nem zavart.

A harmadik szál, ami nagyon-nagyon mikroszkopikusan kicsi, az a Magnus/Alec. Eddig nem nagyon figyeltem rájuk, nem volt velük semmi bajom, de nem érintett meg. Most ez viszont megváltozott. Clare mintha igazán az ő romantikájukra figyelt volna, a többiek ehhez képest semmi. Egyszerűen megszakad a szívem Magnusért és Alecért…

Tehát kipipáltuk a szerelmi részt, és a nagy új gonoszt. Mit is mondott még a reklám? ÁRULÁS! Nos ezt írták „Kit csábít el a sötétség?” Ez nem csábítás… a nézőpont váltások miatt tudunk mindent, semmi nem marad előttünk rejtély, ezért nagyon hamar rájövünk, hogy itt nincs semmiféle „csábítás,” inkább „fogták, fejbe verték egy fadarabbal, és elrángatták a sötét oldalra.”
A karakterek kidolgozottsága marad, bár nekem már Clary idegesítő volt, pedig eddig sosem. Nyavalyog egy ideig, hogy Jace-hez ő nem ér fel, hogy most akkor szeretik vagy sem. Egyik pillanatban teljesen tudja, hogy Jace szereti, ez a legegyértelműbb, majd mégsem… És hogy senki nem hibáztatja semmiért, (csak Luke egy kicsit), az igazán felidegesített. Nem szent Clary.
Van két beígért új szereplőnk: Maureen és Kyle. Maureen nem olyan idegesítő, mint a videó reklámban, és aranyos kis üde folt. Kyle pedig hozzávetődik a Simon és Jace közötti homoszexuális poénokhoz, és igen jó kis slash hármas alakul ki. Egyedül az ő viccelődésük tudta elvonni a figyelmem a könyv gyengeségeiről.

És nem csak a történetvezetésben vannak hibák, vannak olyan dolgok, amik ködösek, sejtem, hogy valamit majd megmagyaráz Cassandra Clare, de van, amit nem hiszem, hogy megfog. Például egy nagy démonnal szemben állnak, nagyon naggyal, milyen kard van Jace-nél VÉLETLENÜL? Mihály… Nem valami kis alsóbb rendű szeráfpenge, dehogy… Ezt nem értettem, és remélem, hogy meglesz magyarázva. Ugyanakkor Clarynek is volt egy olyan mozdulata a végső csatában, ami számomra lehetetlen, és hihetetlen és nem, semmi köze Clary erejéhez… Egyszerűen nevetségesen egyszerű és kivitelezhetetlen volt az ő helyzetében. ÉS MÉGIS HOPSZ MEGTETTE! A legvégén van egy olyan dolog, amit Jace sem ért, hogyan történt, erre gondolom, hogy meglesz magyarázva, ezt elfogadom.

Miért érdemli meg az öt pontot mégis? Mert a vége… a vége iszonyatosan nagy függővég és brutálisan jó. És mert az egész történet egy kicsit sötét hangulatú, önmarcangolós téma. Vannak itt hibák bőven, többet vártam ettől a kötettől, de ha azt vesszük, hogy egy trilógia kezdő darabja, nagyobb történettel, és kellett egy bevezető rész, akkor el tudom fogadni. Volt, ami kárpótoljon a lassú történetvezetésért.

UDATE: Időközben, javítottam, és nem kap öt pontot, mert nem.
Kedvenc karakter: a főgonosz, Sebastian, Kyle talán

Ami kifejezetten tetszett: a vége, hogy szenvednek azok, akiket utálok :D

Ami nem tetszett: a lassú történetvezetés, a pici bakik vagy még magyarázatlan dolgok

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 4/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Kiadó:
Margaret K. McElderry

Kiadás dátuma: 2011. április 5.

Oldalszám:
432 oldal

Megjegyzések

 1. ááh de gyors vagy.:)
  még csak 5. fejezetnél járok, de vhogy nem rántott be úgy, mint az első 3, amiket egy hét alatt kiolvastam. plusz vhogy olyan furák a karakterek. mintha nem azok lennének, akiket eddig megismertünk, egyszerűen furcsa. Ezt eddig leginkább Jace-en érzem, bár Clary is kicsit OOC számomra. És hiányzik Magnus és Alec :(

  Remélem nem fogom azt kíváni a végén bár abba hagytam vna a CoG-el és nagyon remélem h nem fogom a végén megutálni Jace-t :S

  csak egy kérdés: spoileres a kritika? mert ha nem akkor nagyon elolvasnám, csak így nem mertem... már ígyis bele botlottam egy-két spoilerbe:S khm sebastian/jonathan mégis él khm

  VálaszTörlés
 2. jennyspring: Gigi technikai gondok miatt nem tud válaszolni, ezért én közvetítek. Szóval Gigi válasza:

  "Szia! Spoilermentesen írtam, csak ami a fülszövegben is benne van, meg amit felrakott Clare sütiket esetleg arra utaltam, ami úgymond nyíltan tudott dolog. (Én is pont ugyanabba a spoilerbe belefutottam, amibe te.)
  Szerintem nem fogod Jace-t megutálni, én mondjuk eleve nem nagyon szerettem már a City of Glassben, így lehet csak ezért nem változott róla a véleményem. Az elején nekem is nagyon hiányzott Magnus és Alec, pedig nem is voltam annyira a rajongójuk. :) Amúgy Claryt én is furábbnak éreztem... mintha másabb lenne, mint az első három könyvben."

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Hmmm... az én példányom (remélem) már útban van. Amint kivégeztem, elolvasom ezt a bejegyzést. :)) Oké, hogy nem spoileres de attól még lehet benne... érzelmi spoiler. :)

  VálaszTörlés
 5. szia!
  ez már megjelent magyarul? És az Üvegváros?

  VálaszTörlés
 6. viki:
  Gigi válasza:
  "Szia!
  Ez nem jelent meg magyarul, hiszen még csak két hete jelent meg külföldön. Ennyi idő alatt nem lehet valamit lefordítani. Mellesleg ez a sorozat negyedik része, előbb az Üvegvárost olvasd el, ami igen, megjelent magyarul."

  VálaszTörlés
 7. én kíváncsi lennék pár spoileres részre is :$ ugye Clary és Jace, együtt maradnak? *-*

  VálaszTörlés
 8. Gigi üzeni:
  "Kedves névtelen, nem fogok spoilerezni, mert kommentben nem szoktam, ezért, ha feletébb érdekel, írj e-mailt a gyiag@freemail.hu-ra."
  :)

  VálaszTörlés
 9. Szia!
  Tegnap este fejeztem be az Üvegvárost, egyszerűen letehetetlen volt, egy nap alatt kiolvastam... Mielőtt elkezdtem volna olvasni már beterveztem, mi lesz a következő, de még vannak jelenetek, amiket emésztek, és nem bírtam más könyvre sem nézni..:) Gondoltam, utánaolvasgatok kicsit a következő résznek, és egy kicsit elbizonytalanított, amit eddig írtál/írtatok páran. Persze, el fogom olvasni, de remélem, nem veszi el a kedvem, hogy más lesz valahogy Clary :D és én a Jace/Clary szálat imádtam a sorozatban... Az ő száluknak köszönhető első sorban, hogy nem bírtam letenni. :)

  VálaszTörlés
 10. Üdv, nem tudja valamki mikor fog megjelenni magyarul a 4. rész? Köszi a választ elöre is:D

  VálaszTörlés
 11. Gigi üzeni:
  :)
  "A könyvmolyképző füzetében november van írva."

  VálaszTörlés
 12. Szia Gigi!

  nem egészen értem. akkor most ez is egy trilógia lesz? és tulajdonképpen ez lesz a Végzet ereklyéinek a folytatása?
  előre is köszi a választ.:)

  VálaszTörlés
 13. Szia Gigi :)

  Tudom, hogy ez egy kicsit spoileres, de lenne egy kérdésem. Irtad, hogy az egyik kedvenced ebben a könyvben is Sebastian volt (akit én alapból ki nem állhatok -> semilyen gonoszt sem szeretek bármennyire legyen is jó a karaktere). Szóval akkor Sebastian nem halt meg igaz? Jaj, tényleg muszály leszek elolvasni vagy angolul vagy németül :))

  VálaszTörlés
 14. Cassidy Cleanwood:
  Gigi válasza:
  "Sebastiant sokat emlegetik a könyvben, azért írtam kedvenc szereplőnek, mert igazából csak azok a részek kötöttek le és nosztalgiáztam rajtuk."

  VálaszTörlés
 15. :) Köszi a választ :DD

  VálaszTörlés
 16. Szia!

  Nem akarok értetlenkedni, csak kéne egy kis segítség, hogy hogy van ez. Akkor volt a három része a Végzet Ereklyéinek, és akkor most megint lesz 3? Mert van az a másik ami még az ősökkel játszódik. De akkor ehhez a Bukott Angyaloshoz még jön másik kettő, ami jelen időben van? Mert ugye már azt írták az Üvegváros végén h ez a lezáró könyv. Meg ez az új trilógia, ha az, akkor ez ugye szorosan kapcsolódik az előzőhöz? :/ Remélem érted, mit szeretnék és itt is észre veszed a komit :D

  Előre is köszi, ha tudsz segíteni :D

  linsi

  VálaszTörlés
 17. Kedves Névtelen, Gigi üzent velem:
  "Szia! Észreveszem persze itt is a kommentet, de nem tudok ide önerőből válaszolni. Legközelebb, ha kérdésed van írj a gyiag@freemail.hu-ra vagy a fent linkelt formspring oldalamra.

  Először is van az előtrilógia, ami az 1800-as években játszódik, ez az Infernal Devices, és a Végzet Ereklyéi ősei vannak benne, plusz Magnus, meg Church a macska. (Igen, Church halhatatlan.) Ez nem szerves része az első három kötetnek.

  Azért van még három rész a Végzet Ereklyéihez, mert az Üvegváros megírása után felkérték Clare-t egy képregény megírására, ami Simon sztorija lett volna tovább, de úgy érezte Clare, hogy képregény ehhez kevés, ezért ír még három könyvet. Tehát ugyanazok a szereplők, ugyanaz a világ, de nyilván új sztorivonal, mert az Üvegváros lett volna a befejező rész.

  A helyes olvasási sorrend a következő:
  Csontváros
  Hamuváros
  Üvegváros
  Clockwork Angel
  City of Fallen Angels
  Clockwork Prince
  City of Lost Souls
  Clockwork Princess
  City of Heavenly Fire

  Az új Végzet Ereklyéi trilógia mindig utal az előtte megjelent Infernal Devices kötetre, nem feltétlen kell olvasni így."

  VálaszTörlés
 18. köszönöm szépen :D

  VálaszTörlés
 19. Szia!!
  Én is nagy TMI-s vagyok.:D Az előbb olvastam az utóbbi hozzászólásod, hogy mi lenne a helyes sorrend és mi hogy van. A sorozatokkal és azzal, hogy mi hanyadik és miért, tisztában voltam, de az a sorrend jól jött, köszi. ^^
  Egyébként a kritikát érzelmi spoilerek miatt nem olvastam még el, de a könyv után az is meglesz. :)

  VálaszTörlés
 20. mikor lesz magyar?????????????

  VálaszTörlés
 21. Névtelen:
  Gigi válasza: "Már válaszoltam erre a kérdésre, fentebb megtalálod."

  VálaszTörlés
 22. Mikor jelenik meg magyarul?

  VálaszTörlés
 23. A kiadó őszre ígérte, valami miatt késnek (tőlük kell megkérdezni), feltehetőleg idén már nem jelenik meg.

  VálaszTörlés
 24. http://www.libri.hu/konyv/bukott-angyalok-varosa.html
  Megjelent a könyv!!!!!!! :D

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige