Ugrás a fő tartalomra

Cassandra Clare: City of Fallen Angels - Bukott Angyalok Városa

Hogy akadtam rá: Cassandra Clare fanatikus vagyok a fanficjei óta.

Úgy általában az egészről: Hat hét telt el a Végzet Háborúja, az epikus csata óta, ami az Üvegvárosban lezajlott. Mindenki éli az életét: Clary Árnyvadásznak tanul Jace segítségével, Magnus és Alec romantikus vakáción vannak, Simon pedig Maiával és Isabelle-lel is randizik. Minden szép és jó. Vagy mégsem? Jocelyn Jace ellen van, hiszen rossz emlékeket idéz benne, hogy Valentine nevelte fel a fiút. De ha ez nem lenne elég, Jace valamiért furcsán viselkedik Claryvel, mondhatjuk úgy, hogy távolságtartó lesz, és senki nem tudja miért. Simon pedig a vámpírságával küzd, hiszen szembe kell néznie nemcsak az öröklét rideg gondolatával, de azzal is, hogy bizony Káin bélyegét viseli a homlokán, és olyan ereje van, amit sokan szeretnének maguk mellett tudni, köztük a már említett, ősi vámpír, Camille Belcourt is.


Nos, öt pontos a könyv ezt nem tagadom, de… De a történet nemcsak, hogy egyszerű, kilométerekről lehet tudni, ki a főgonosz, hiszen mondták, hogy az előző kötetekben szerepelt, és ha ez nem is, az az egy-két nyom biztosan segít, amit Clare úgy tesz elénk, hogy kiböki a szemünket. Ezzel nem is lenne gond, de a történet nagyon lassan mozog, a gyilkosságok, amit említenek a fülszövegben, hogy valaki az Árnyvadászokat öli úgy, hogy Alvilági munkának akarja láttatni, nos, fel sem veszi a Klávé, hogy tényleg Alvilágiak csinálnák, sőt, nem is foglalkoznak az egész könyvben szinte az egésszel.

A fele történet Simonnal foglalkozik és a vámpírságával, és hogy két lánnyal is egyszerre randizik, azaz megcsalja mindkettőt. Az Isabelle és a Maia rajongók örülhetnek, mert a két lány erőteljesen jelen van a kötetben, és megtudhatunk még többet a múltjukról. Ha nem vesszük figyelembe, hogy Simon egy átlag bunkó pasi, mert megcsalja a barátnőjét, akkor talán együtt tudunk vele érezni, ahogyan a vámpírsággal küzd, hiszen vérszomja van és nem akar ölni, és be kell látnia, hogy Magnuson kívül a többiek előbb-utóbb meghalnak, és egyedül fog maradni.

A másik fele a történetnek a híres Jace/Clary szál, ami mozgatja előre azt a kis történetet, ami van, mivel Clary miatt alakul ki minden. Egyetlen döntésének következményét követi végig a könyv. Cassandra Clare felrakta a hírhedt Dirty Sexy Alley Scene-t, ahol Jace és Clary vizesen egymásnak esnek egy fal mellett, nos ez kb. az egyetlen romantikus dolog benne. A Jace/Clary rajongók kifejezetten nem fognak örülni a rész tartalmának. Engem ez annyira nem zavart.

A harmadik szál, ami nagyon-nagyon mikroszkopikusan kicsi, az a Magnus/Alec. Eddig nem nagyon figyeltem rájuk, nem volt velük semmi bajom, de nem érintett meg. Most ez viszont megváltozott. Clare mintha igazán az ő romantikájukra figyelt volna, a többiek ehhez képest semmi. Egyszerűen megszakad a szívem Magnusért és Alecért…

Tehát kipipáltuk a szerelmi részt, és a nagy új gonoszt. Mit is mondott még a reklám? ÁRULÁS! Nos ezt írták „Kit csábít el a sötétség?” Ez nem csábítás… a nézőpont váltások miatt tudunk mindent, semmi nem marad előttünk rejtély, ezért nagyon hamar rájövünk, hogy itt nincs semmiféle „csábítás,” inkább „fogták, fejbe verték egy fadarabbal, és elrángatták a sötét oldalra.”
A karakterek kidolgozottsága marad, bár nekem már Clary idegesítő volt, pedig eddig sosem. Nyavalyog egy ideig, hogy Jace-hez ő nem ér fel, hogy most akkor szeretik vagy sem. Egyik pillanatban teljesen tudja, hogy Jace szereti, ez a legegyértelműbb, majd mégsem… És hogy senki nem hibáztatja semmiért, (csak Luke egy kicsit), az igazán felidegesített. Nem szent Clary.
Van két beígért új szereplőnk: Maureen és Kyle. Maureen nem olyan idegesítő, mint a videó reklámban, és aranyos kis üde folt. Kyle pedig hozzávetődik a Simon és Jace közötti homoszexuális poénokhoz, és igen jó kis slash hármas alakul ki. Egyedül az ő viccelődésük tudta elvonni a figyelmem a könyv gyengeségeiről.

És nem csak a történetvezetésben vannak hibák, vannak olyan dolgok, amik ködösek, sejtem, hogy valamit majd megmagyaráz Cassandra Clare, de van, amit nem hiszem, hogy megfog. Például egy nagy démonnal szemben állnak, nagyon naggyal, milyen kard van Jace-nél VÉLETLENÜL? Mihály… Nem valami kis alsóbb rendű szeráfpenge, dehogy… Ezt nem értettem, és remélem, hogy meglesz magyarázva. Ugyanakkor Clarynek is volt egy olyan mozdulata a végső csatában, ami számomra lehetetlen, és hihetetlen és nem, semmi köze Clary erejéhez… Egyszerűen nevetségesen egyszerű és kivitelezhetetlen volt az ő helyzetében. ÉS MÉGIS HOPSZ MEGTETTE! A legvégén van egy olyan dolog, amit Jace sem ért, hogyan történt, erre gondolom, hogy meglesz magyarázva, ezt elfogadom.

Miért érdemli meg az öt pontot mégis? Mert a vége… a vége iszonyatosan nagy függővég és brutálisan jó. És mert az egész történet egy kicsit sötét hangulatú, önmarcangolós téma. Vannak itt hibák bőven, többet vártam ettől a kötettől, de ha azt vesszük, hogy egy trilógia kezdő darabja, nagyobb történettel, és kellett egy bevezető rész, akkor el tudom fogadni. Volt, ami kárpótoljon a lassú történetvezetésért.

UDATE: Időközben, javítottam, és nem kap öt pontot, mert nem.
Kedvenc karakter: a főgonosz, Sebastian, Kyle talán

Ami kifejezetten tetszett: a vége, hogy szenvednek azok, akiket utálok :D

Ami nem tetszett: a lassú történetvezetés, a pici bakik vagy még magyarázatlan dolgok

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 4/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Kiadó:
Margaret K. McElderry

Kiadás dátuma: 2011. április 5.

Oldalszám:
432 oldal

Megjegyzések

 1. ááh de gyors vagy.:)
  még csak 5. fejezetnél járok, de vhogy nem rántott be úgy, mint az első 3, amiket egy hét alatt kiolvastam. plusz vhogy olyan furák a karakterek. mintha nem azok lennének, akiket eddig megismertünk, egyszerűen furcsa. Ezt eddig leginkább Jace-en érzem, bár Clary is kicsit OOC számomra. És hiányzik Magnus és Alec :(

  Remélem nem fogom azt kíváni a végén bár abba hagytam vna a CoG-el és nagyon remélem h nem fogom a végén megutálni Jace-t :S

  csak egy kérdés: spoileres a kritika? mert ha nem akkor nagyon elolvasnám, csak így nem mertem... már ígyis bele botlottam egy-két spoilerbe:S khm sebastian/jonathan mégis él khm

  VálaszTörlés
 2. jennyspring: Gigi technikai gondok miatt nem tud válaszolni, ezért én közvetítek. Szóval Gigi válasza:

  "Szia! Spoilermentesen írtam, csak ami a fülszövegben is benne van, meg amit felrakott Clare sütiket esetleg arra utaltam, ami úgymond nyíltan tudott dolog. (Én is pont ugyanabba a spoilerbe belefutottam, amibe te.)
  Szerintem nem fogod Jace-t megutálni, én mondjuk eleve nem nagyon szerettem már a City of Glassben, így lehet csak ezért nem változott róla a véleményem. Az elején nekem is nagyon hiányzott Magnus és Alec, pedig nem is voltam annyira a rajongójuk. :) Amúgy Claryt én is furábbnak éreztem... mintha másabb lenne, mint az első három könyvben."

  VálaszTörlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. Hmmm... az én példányom (remélem) már útban van. Amint kivégeztem, elolvasom ezt a bejegyzést. :)) Oké, hogy nem spoileres de attól még lehet benne... érzelmi spoiler. :)

  VálaszTörlés
 5. szia!
  ez már megjelent magyarul? És az Üvegváros?

  VálaszTörlés
 6. viki:
  Gigi válasza:
  "Szia!
  Ez nem jelent meg magyarul, hiszen még csak két hete jelent meg külföldön. Ennyi idő alatt nem lehet valamit lefordítani. Mellesleg ez a sorozat negyedik része, előbb az Üvegvárost olvasd el, ami igen, megjelent magyarul."

  VálaszTörlés
 7. én kíváncsi lennék pár spoileres részre is :$ ugye Clary és Jace, együtt maradnak? *-*

  VálaszTörlés
 8. Gigi üzeni:
  "Kedves névtelen, nem fogok spoilerezni, mert kommentben nem szoktam, ezért, ha feletébb érdekel, írj e-mailt a gyiag@freemail.hu-ra."
  :)

  VálaszTörlés
 9. Szia!
  Tegnap este fejeztem be az Üvegvárost, egyszerűen letehetetlen volt, egy nap alatt kiolvastam... Mielőtt elkezdtem volna olvasni már beterveztem, mi lesz a következő, de még vannak jelenetek, amiket emésztek, és nem bírtam más könyvre sem nézni..:) Gondoltam, utánaolvasgatok kicsit a következő résznek, és egy kicsit elbizonytalanított, amit eddig írtál/írtatok páran. Persze, el fogom olvasni, de remélem, nem veszi el a kedvem, hogy más lesz valahogy Clary :D és én a Jace/Clary szálat imádtam a sorozatban... Az ő száluknak köszönhető első sorban, hogy nem bírtam letenni. :)

  VálaszTörlés
 10. Üdv, nem tudja valamki mikor fog megjelenni magyarul a 4. rész? Köszi a választ elöre is:D

  VálaszTörlés
 11. Gigi üzeni:
  :)
  "A könyvmolyképző füzetében november van írva."

  VálaszTörlés
 12. Szia Gigi!

  nem egészen értem. akkor most ez is egy trilógia lesz? és tulajdonképpen ez lesz a Végzet ereklyéinek a folytatása?
  előre is köszi a választ.:)

  VálaszTörlés
 13. Szia Gigi :)

  Tudom, hogy ez egy kicsit spoileres, de lenne egy kérdésem. Irtad, hogy az egyik kedvenced ebben a könyvben is Sebastian volt (akit én alapból ki nem állhatok -> semilyen gonoszt sem szeretek bármennyire legyen is jó a karaktere). Szóval akkor Sebastian nem halt meg igaz? Jaj, tényleg muszály leszek elolvasni vagy angolul vagy németül :))

  VálaszTörlés
 14. Cassidy Cleanwood:
  Gigi válasza:
  "Sebastiant sokat emlegetik a könyvben, azért írtam kedvenc szereplőnek, mert igazából csak azok a részek kötöttek le és nosztalgiáztam rajtuk."

  VálaszTörlés
 15. :) Köszi a választ :DD

  VálaszTörlés
 16. Szia!

  Nem akarok értetlenkedni, csak kéne egy kis segítség, hogy hogy van ez. Akkor volt a három része a Végzet Ereklyéinek, és akkor most megint lesz 3? Mert van az a másik ami még az ősökkel játszódik. De akkor ehhez a Bukott Angyaloshoz még jön másik kettő, ami jelen időben van? Mert ugye már azt írták az Üvegváros végén h ez a lezáró könyv. Meg ez az új trilógia, ha az, akkor ez ugye szorosan kapcsolódik az előzőhöz? :/ Remélem érted, mit szeretnék és itt is észre veszed a komit :D

  Előre is köszi, ha tudsz segíteni :D

  linsi

  VálaszTörlés
 17. Kedves Névtelen, Gigi üzent velem:
  "Szia! Észreveszem persze itt is a kommentet, de nem tudok ide önerőből válaszolni. Legközelebb, ha kérdésed van írj a gyiag@freemail.hu-ra vagy a fent linkelt formspring oldalamra.

  Először is van az előtrilógia, ami az 1800-as években játszódik, ez az Infernal Devices, és a Végzet Ereklyéi ősei vannak benne, plusz Magnus, meg Church a macska. (Igen, Church halhatatlan.) Ez nem szerves része az első három kötetnek.

  Azért van még három rész a Végzet Ereklyéihez, mert az Üvegváros megírása után felkérték Clare-t egy képregény megírására, ami Simon sztorija lett volna tovább, de úgy érezte Clare, hogy képregény ehhez kevés, ezért ír még három könyvet. Tehát ugyanazok a szereplők, ugyanaz a világ, de nyilván új sztorivonal, mert az Üvegváros lett volna a befejező rész.

  A helyes olvasási sorrend a következő:
  Csontváros
  Hamuváros
  Üvegváros
  Clockwork Angel
  City of Fallen Angels
  Clockwork Prince
  City of Lost Souls
  Clockwork Princess
  City of Heavenly Fire

  Az új Végzet Ereklyéi trilógia mindig utal az előtte megjelent Infernal Devices kötetre, nem feltétlen kell olvasni így."

  VálaszTörlés
 18. köszönöm szépen :D

  VálaszTörlés
 19. Szia!!
  Én is nagy TMI-s vagyok.:D Az előbb olvastam az utóbbi hozzászólásod, hogy mi lenne a helyes sorrend és mi hogy van. A sorozatokkal és azzal, hogy mi hanyadik és miért, tisztában voltam, de az a sorrend jól jött, köszi. ^^
  Egyébként a kritikát érzelmi spoilerek miatt nem olvastam még el, de a könyv után az is meglesz. :)

  VálaszTörlés
 20. mikor lesz magyar?????????????

  VálaszTörlés
 21. Névtelen:
  Gigi válasza: "Már válaszoltam erre a kérdésre, fentebb megtalálod."

  VálaszTörlés
 22. Mikor jelenik meg magyarul?

  VálaszTörlés
 23. A kiadó őszre ígérte, valami miatt késnek (tőlük kell megkérdezni), feltehetőleg idén már nem jelenik meg.

  VálaszTörlés
 24. http://www.libri.hu/konyv/bukott-angyalok-varosa.html
  Megjelent a könyv!!!!!!! :D

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Lauren Kate: Torment - Kín (Loki edition)

Hogy akadtam rá: A borítója csábított el. Sorozat: A Fallen - Kitaszítva 2. része. Úgy általában az egészről:  Lucinda Price élete kínszenvedés, de nem azért, mert az egyetlen majdnem-barátnőjét megölték a szeme láttára, vagy mert nem láthatja a szüleit, esetleg mert fogalma sincs arról, mi történt vele az előző életében, nem, Lucinda problémája sokkal nagyobb: Daniel, a bukott angyal pasija otthagyja egy magániskolában, ahol három hetet kell kibírnia. Mert csak így tudják megvédeni a különböző teremtményektől, akik Luce-ra pályáznak. Mit csinál a kedves kis főhősünk a félangyaloknak fenntartott oktatási intézményben? HÁT BEFESTI A HAJÁT! Meg sír… sokat… Az első részre négy csillagot adtam, mert noha a kivitelezése nem volt az igazi, az alapötlet kiváló lett volna, megvan benne minden, ami egy igazán jó ifjúsági, romantikus, fantasyhoz kéne: reinkarnáció, angyalok, démonok, Világvége harc. Na igen ám, de sikerült a nagyszerű koncepciót elrontani… Hogy mivel is? Ez egy olyan j

Sally Nicholls: Shadow Girl (Árnylány)

Hogy akadtam rá:   Sally Nicholls rajongó vagyok. Úgy általában az egészről:   Clare élete nem a legvidámabb: Sehova sem tud beilleszkedni és állandóan zaklatják az iskolában. Nem foglalkozik a tanulmányaival vagy azzal hogy barátokat szerezzen, hiszen mindig gyorsan átpasszolják másik gyámszülőkhöz, és költözhet tovább. Aztán egy napon eltéved hazafelé menet és találkozik Maddyvel, aki szintén árva és talán ő lehet az első igaz barátja. Sally Nicholls diszlexiásoknak szánt mesekönyve ez, vagyis eleve könnyen olvasható a nyelvezete, kellemesen nagy térközökkel és alapvetően rövid, de még így is egy összetett és elbűvölő mesét tudott összehozni. Az alapötlete ugyanaz, mint a Close Your Pretty Eyes nak, mivel egy másik kiadónak is feldobta ugyanazt az ötletet az írónő, így egy ihletből született a két könyv: milyen az élete egy árvaházban nevelkedett gyereknek. Míg a Close Your Pretty Eyes egy szívet tépő történet, ami enyhén reménytelen, addig ez a történet csupa remény, d