Ugrás a fő tartalomra

Amit a Kaktusz is olvasni akar #23


Kimberly Derting: Eskü (Eskü 1.) – megjelenés: október 1.

A távoli jövőben a világ államain korlátlan hatalmú királynők uralkodnak. Ludaniában, a kegyetlen Sabara királynő országában az emberek szigorú kasztrendszerben élnek. Minden kasztnak saját nyelve van, az emberek nem használhatják, sőt, még csak nem is érthetik a másik osztály nyelvét. Ha valaki megszegi a törvényt, a büntetése halál...az elnyomás ellen lázadók száma napról napra nő. Sabara királynő mágikus képessége révén hosszú ideje ül Ludania trónján, de hatalma most veszélyben van.

A Kereskedők Osztályában élő tizenhét éves Charlaina (Charlie) különleges adománnyal született: tökéletesen megért bármilyen nyelvet. Pontosan tudja, mekkora veszélyben van emiatt, így féltve őrzi titkát, mígnem egy klubban találkozik a vonzó Maxszel és barátaival, akik egy sosem hallott nyelven beszélnek… és a lány titka csaknem lelepleződik. Charlie igyekszik távol tartani magát a fiútól, de Max mindent elkövet, hogy közelebb kerüljön a lányhoz. Vajon miért? Ki ő valójában? Charlie lassan rájön, hogy gondosan megtervezett világában korántsem ő az egyetlen, aki titkokat rejteget...

Gondolatok: Kimberly Dertingtől még nem olvastam semmit, de a másik sorozatával is szemezek, noha ez előrébb van a listámon, mert disztópia. Nem tudom, de ha már vonzó fiút emlegetnek fülszövegben, picit félek, hogy tömeggyártott regény lesz, de hát nem bírok akkor sem ellenállni ennek. Új könyvkiadó, (legalábbis szórakoztató irodalomban újak) a Merit könyvek bemutatkozó regénye ez, kíváncsi vagyok, milyen könyveket adnak még ki. :)


Jeff Hirsch: Magisterium – megjelenés: október 1.

A Szakadék egyik felén technológiai paradicsom van éhség és szükség nélkül. A másikon rejtély.

A tizenhat éves Glenn Morgan a Szakadék mellett élt világ életében, és fogalma sincs, hogy mi lehet a másik oldalán. Glenn egyetlen barátja, Kevin kitart a mellett, hogy a kerítés szörnyek és boszorkányság világát tartja vissza, de a mágia nem Glennek való. A valósággal is épp elég gondja akad: Glenn édesanyja eltűnt, amikor a lány hat éves volt, és azután elvesztette apját is a mindent felemésztő munkának egy titokzatos Projekten. Glenn a tanulmányaiba menekül, és egy olyan napról álmodik, amikor elszökhet. De amikor az apja munkája a férfi letartóztatásához vezet, Glennek egy egyszerű fémkarkötőt ad, amitől Glennek és Kevinnek menekülniük kell – és csak egy helyre mehetnek.

Gondolatok: Nem olvastam még az írótól, de sokan szeretik (ő írta a Tizenegyedik csapást), disztópia is ez a könyv, de talán fantasy is, a kettő mindig érdekes együtt.

Lauren Kate: Passion – Végzet (Fallen – Kitaszítva 3.) – megjelenés: október 1.

Óriási nemzetközi könyvsikerek, a Fallen (Kitaszítva) és Torment (Kín) szenzációs folytatása. Mielőtt Luce a Sword & Crossban Daniellel találkozik, mielőtt megküzdenek a halhatatlanokkal, már sok életet leéltek. Ha a mindenre elszánt Luce meg akarja törni a szerelmüket sújtó átkot, fel kell keresnie múltbéli megtestesüléseit, hogy teljességgel megértse a sorsát. Minden század, minden élet más-más fogódzót rejt számára. Daniel követi Luce-t a századokon át, míg a lánynak esélye nem lesz átírni a történelmet. Hány halált bír el az igaz szerelem? Képes-e Daniel és Luce jövőjük megváltoztatása érdekében feloldani a múlt rejtélyét?

Gondolatok: A második rész annyira megölt, hogy bevezettem a Lokis kritikákat a blogra. Mivel még a könyv rajongói is utálják ezt a részt, ezért megedzem magam, de le fogom gyűrni. Töltelék résznek látszik, ami semmiről nem fog szólni, csakhogy Lucinda múlt-tévézik. (Aztán tévedjek ám.)

Kelly Moore & Tucker Reed & Larkin Reed: Amber House – megjelenés: október 1.

Sarah Parsons sosem látta a Borostyán Házat, a nagy marylandi birtokot, ami háromszáz éve a családjáé. Nem sétált a sövénylabirintusban, és nem találta meg a titkos szobákat, sőt nem is látott egy szellemet se, akik a házat kísértik, és nem vadászok az elveszett gyémántra, ami a falak között lapul.

De ez mind meg fog változni. Miután a nagyanyja elhuny, Sara és a barátja, Jackson úgy döntenek, hogy megkeresik a gyémántot – aztán a ház életre kel. A lány rájön, hogy a ház múltját látja látomásaiban: a tizennyolcadik századi hajóskapitányt, aki elrejtette az ékszereket, vagy a csodálatos dédanyját, akit a gyász kergetett őrületbe. Egyre közelebb kerül Jacksonhoz és egy Richard Hathaway nevű fiatalemberhez, akinek a családi történelme erősen összefügg a lányéval. De amikor a látomások a szeretteiről szóló veszélyekbe csapnak át, Sarah-nak mindent meg kell tennie, hogy felfedezze a ház titkát, és megakadályozza, hogy a történelem megismételje önmagát.

Gondolatok: A másik nagy gyengén az élő házas dolgok, tovább már nem is kellett olvasnom a fülszöveget, hogy várólistás legyen a könyv.

Jacqueline Carey: Dark Currents (Agent of Hel 1.) – megjelenés: október 2.

A középnyugati üdülőváros, Pemkowet változatos lakossággal büszkélkedet: a bogaras helyiek, a gazdag nyaralók, busznyi turista, nem is említve a tündéreket, apró népeket, vámpírokat, naiadokat, ogrékat és egy halom nem evilági népet, akiken Hel uralkodik, a visszahúzódó germán istennő.

Daisy Johanessen, akinek az apja inkubusz, és az anyja egyedül nevelte, ez a város jelenti az otthont. És mint Hel segítője és összekötője a pemkoweti rendőrséggel, neki kell biztosítania, hogy a földi és a nem evilági népek között minden simán menjen.

De amikor egy fiatalember megfullad egy egyetem közelében – és semmi jele nem evilági beavatkozásnak – a város virágzó természetfeletti turizmusa veszélybe kerül. A gyerekkori szerelmével, Cody Fairfaxszel, a szexi vérfarkassal összeállva Daisy-nek meg kell oldania a bűntényt – és kordában kell tartania a sötét természetét. Mert ha bármikor is megidézné a démoni képességeit, akkor akár még a Világvégét is elhozhatná.

Gondolatok: Nem ismerem az írónőt, pedig nem ez az első könyve, de mindenféle lényes, nyomozós, felnőtt urban fantasy? Ide vele! Arról nem is beszélve, hogy germán mitológia. :) Még ha elég távolról is.

Sarah Crossan: Breathe (Breathe 1.) – megjelenés: október 2.

A világ halott. A megmaradt túlélők a Lélegzet védelme alatt élnek, egy cégé alatt, amelynek sikerült találnia egy módot arra, hogy oxigéndús levegőt termeljen.

Alina
már egy ideje lop. Kicsit ideges, de nem fél. Még sosem kapták el. Ha elég óvatos, könnyen fog menni. Ha elég óvatos.

Quinn
aggódnia kéne Alina miatt, és egy kicsit önmagáért is, mégis hiába veszélyes, amire készülnek, mégis ez a legérdekesebb dolog, ami évek óta vele történt. Hiszen nem mindennap kér meg álmaid lánya, hogy megmentsd.

Bea
el akarja mondani a fiúnak, hogy ez nem igazságos, az utat közösen tervezték, ketten, és remélte, hogy idekint ő rá fog felfigyelni a fiú, nem egy másik lányra.

És ahogy a Peremvidékre térnek két napra elegendő oxigénnel, minden, amiben eddig hittek, széthullik. Haza tudnak-e majd térni? Akarnak-e egyáltalán?

Gondolatok: Elég zavaros fülszöveg, de látszik, hogy disztópia, ifjúsági és szerelmi háromszög. Juhú! Hát igen, még mindig gyengén a disztópia…

Carolee Dean: Forget Me Not – megjelenés: október 2.

Ally teljesen elkeseredik, amikor egy botrányos képet róla szétküldenek a suliban. Mivel a hírnevének annyi és az élete gyakorlatilag véget ért, elrejtőzik egy hátsó folyósón, ahol megpróbálja kitalálni, hol romlott el minden.

Elijah is elidőzött azon a folyósón. Akkor került ide, amikor egy egész doboz altatót bevett. Most már látja a szellemeket és tudja, amit Ally még nem – hogy a lány már félig halott, és csak egy döntés választja el attól, hogy ne tudjon visszatérni. Elijah évek óta szerelmes volt Allybe és bármit megtenne érte, hogy megmente a köztes helyről. De ha a lány élni akar, előbb szembe kell néznie a belső démonaival és fel kell fedeznie önmagában az erőt, hogy megmentse magát.

Gondolatok: TE JÓ ÉG! :D Annyira remekül hangzik, komoly is, fantasy is, és verses regény. Ellen Hopkinshoz hasonlítják, úgyhogy nagyon-nagyon várom.

Emily Hainsworth: Through to You – megjelenés: október 2.

Camden Pike-ot a gyász maga alá temeti, amióta a barátnője, Viv meghalt. Viv volt az utolsó jó dolog az életében: segített neki újra megtalálnia önmagát egy a karrierje végét jelentő foci baleset után, tartotta benne a lelket, amikor a családi élete szétesett, és enyhítette a fájdalmát, amikor a gyógyszerek már nem hatottak. De most bármit megtenne azért, hogy csak még egyszer láthassa a lányt. De amikor Cam ellátogat Viv halálos autóbalesetének helyszínére, lát valamiféle kísértetet. De nem Viv az.

A kísértet neve Nina, és nem szellem. Hanem egy lány egy párhuzamos világból, és abban a világban Viv még mindig él. Cam nem hiszi el, hogy a legvadabb álmai valóra váltak. Csak arra tud koncentrálni, hogy visszaszerezze a barátnőjét mindegy milyen áron. De ebben a világban más a helyzet: Viv és Cam más döntéseket hoztak, és ezért kettejük kapcsolat is más, Viv már nem ugyanaz a lány, akire a fiú emlékszik. Nina is rejteget pár veszélyes titkot, és az ablak a két világ között napról napra kisebb. Ahogy Cam elfogadja, hogy kivé vált ez a Viv, és hogy milyen szerepet játszott Nina ebben a párhuzamos történetben, a fiú választás elé kényszerül – maradjon Vivvel vagy engedje el – mielőtt az ablak kettejük között örökre bezáródik.

Gondolatok: A párhuzamos világ az egyik kedvenc témám, de még rendes urban fantasy könyvet se találtam hozzá, nemhogy ifjúsági irodalmat. Amit várok a könyvtől: egy nem nyálas, szívszaggató romantikus sztorit, ténylegesen a gyász feldolgozásáról.

Nathan Kotecki: The Suburban Strange – megjelenés: október 2.

A félénk Celia Balaustine új a Suburban gimiben, de egy rejtélyes, tízedikesekből álló csoport, akiket Rózsafüzéreknek hívnak, összebarátkozik a lánnyal. A barátokat leszámítva, Celia hamar rájön, hogy valami nincs rendben Suburbanban. A lányok az iskola kezdetével majdnem halálos baleseteket szenvednek a tizenhatodik születésnapjuk estéjén. Ki okozza ezeket a baleseteket és miért? Ahogy Celia saját születésnapja közeledik, végzetesen belekeveredik a jók és rosszak – Kedvesek és Nem Kedvesek – harcába, ami a Suburban gimiben folyik.

Gondolatok: Elméletileg több fajta mitológiát feldolgozó ifjúsági fantasy, aztán meglátjuk. :D

Lauren Oliver: The Spindlers – megjelenés: október 2.

Egyik éjjel, mikor Liza aludni tért, Patrick a pufók, pici, cukorlopó, palacsintaimádó öccse volt, aki idegesítette, de szórakoztatta is, aztán a rákövetkező reggel, amikor felébredt, már nem az volt. Igazából nagyon, nagyon más lett.

Amikor Liza testvére, Patrick, egyik napról a másikra megváltozik, Liza pontosan tudja, mi történt: a nyakigláb emberek elkapták és ellopták a lelkét.

Azt is tudja, hogy csak ő tudja megmenteni a testvérét.

Hogy megmentse Patrickot, Lizának muszáj Le mennie, az egyetlen fegyvere az esze és a seprűje. Ott felfedez egy hatalmas világot, ami tele van beszélő patkányokkal, zeneszerető vakondokkal, kapzsi és együgyű lényekkel… és szörnyű veszélyekkel. De a legnagyobb kihívás a nyakiglábak fészkében várja, ahol találkozik a gonosz királynővel, és egy halom próbát kell kiállnia – vagy az ő lelke is örökre Lent marad.

Gondolatok: Lauren Olivert nagyon szeretem, mint írót, és most amúgy is kortárs mesekönyvekkel szemeztem. :D

Mindi Scott: Live Through This – megjelenés: október 2.

Első látásra Coley Sterling élete egész normálisnak látszik… bármit is jelentsen ez. Nem tökéletes – a legjobb barátja dühös rá és a tánc csoportjának vezetői állandóan piszkálják – de Coley imádni való, édes szerelme, Reece segít neki elterelni a gondolatait. Plusz remek családja van, akikre számíthat – az anyja és a mostohaapja minden áron boldognak akarják látni őt és a testvéreit.

De Coley-nak sok titka van. Nem ismeri be – még magának se –, hogy a majdnem tökéletes élete csak egy jól előadott álca. Hogy évek óta temeti egyre mélyebbre magában a szégyent és a bűntudatot, amit egy kapcsolat miatt érez, ami átlépett egy határon. Most hogy Coley-nak esélye van egy első, igaz szerelemre, egy évtizednyi hazugság fenyeget azzal, hogy felszínre tör.

Gondolatok: Valamiért reménykedem, hogy komolytémás könyv lesz, mondjuk, mint Laurie Halse Anderson Hadd mondjam el… könyve.

Ardrienne Stoltz & Ron Bass: Lucid – megjelenés: október 2.

Mi lenne akkor, ha egy másik életbe tudnád magad álmodni? Mi lenne, ha dönthetnél úgy, hogy azt az életet éled örökre?

Sloane és Maggie sosem találkoztak. Sloane ötös tanuló nagy és szerető családdal. Maggie csodálatos, önálló életet él, mint egy feltörekvő színésznő New Yorkban. A két lány nem is lehetne különbözőbb – kivéve egy dolgot. Van egy közös titkuk, amit senkinek sem mondhatnak el. Éjjelente egymás helyébe álmodják magukat.

Minél inkább megkísérti őket az életük csábítása, annál inkább összemosódik a két világ. Nemsokára Sloane és Maggie nem tudják eldönteni, hogy mi a valóság és mi csak álom. Rájönnek, hogy végül választaniuk kell egy életet, ahova felébrednek, vagy pedig őrületbe kergetik magukat. De az azt jelenti, hogy egy világot, egy szerelmet, egy énjüket fel kell adni örökre.

Gondolatok: Nem merek túl sokat várni a könyvtől, mint egy átlagos ifjúsági fantasyt, de az álom és őrület téma akkor is vonz.

Cynthia Hand: Angyalfény (Angyalsors 2.) – megjelenés: október 5.

Clara Gardner hónapokon át készült arra, hogy a valóságban is szembenézzen a látomásából ismert erdőtűzzel, azonban a végzetes napon hozott döntésével önmagának is sikerül meglepetést okoznia. A feladatot közel sem olyan egyszerű végrehajtani, mint ahogy gondolta, most pedig a Tucker iránt érzett szerelme és a Christianhez fűződő bonyolult érzelmei között őrlődik. Emellett egyre mélyebbre száll a részangyalok világában, a Fehér Szárnyak és Fekete Szárnyak közötti harcban, ráadásul szembe kell néznie egy szörnyű ténnyel: valaki, aki közel áll hozzá, hónapokon belül meg fog halni. A lány jövője csupa kérdőjel, egy dologban azonban biztos: a tűz csupán a kezdet volt. Cynthia Hand a népszerű Angyalsors trilógia második regényében fokozza az első részben elkezdődött izgalmakat. A lendületes stílus, a mozgalmas cselekmény és a meglepő befejezés garantálják, hogy az ifjúsági fantasy rajongói a második regényt is a szívükbe zárják. A trilógia harmadik része 2013 őszén fog megjelenni Angyalvágy címmel.

Gondolatok: Az első rész egy kellemes, nyári, kikapcsoló regény volt. Igazság szerint sokat nem várok tőle, csak hogy elszórakoztasson, és ne legyen Alkonyat szagú benne a romantika.

Megjegyzések

 1. Egyszer írhatnál a magyar megjelenések közül is, mert mostanában akarok venni megint egy könyvet, de valahogy nem találtam olyat, ami érdekelne (és nincs meg nekem).

  VálaszTörlés
 2. úgy értem többet :D

  VálaszTörlés
 3. @Névtelen: az a baj, hogy a magyar kiadók nem írják ki, hogy mikor jelenik meg valami, én meg nem tudom kitalálni, ezért van sajnos hiány belőle. :(
  Egmont kiadónál általában közvetlen a megjelenés előtt szólnak (ami jó, mert legalább nem csúsznak), de nem tudok hírt adni róla. A Maximról, Geopenről írok, és az Agave még, amik jó előre szólnak.
  Könyvmolyképző a nagyon csúszós, úgyhogy onnan néha hiába emelek ki valamit, lehet meg se jelenik.
  Igyekszem én magyarokról írni, csak nem működik ugyanúgy a kiadás és a kommunikáció, mint külföldön.

  VálaszTörlés
 4. http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/mi-tortenik-epp-a-magyar-szerzok-haza-tajan-3613.html

  Ezek október-novemberi könyvek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @névtelen: Nem sértés, meg semmi, de itt sem látok *konkrét* megjelenési dátumot, és nem tudom melyik hétre írjam ki. Mostanság vezette be a Könyvmolyképző, hogy kiírja, mi mikor jelenik meg *napra pontosan,* nem hónapra, és én csak napos dátummal dolgozok, másként nem tudok.

   Amúgy igen, láttam ezeket a könyveket, de valljuk be, egyik sem az én műfajom Benina és Fanni könyvén kívül, amiket olvasni is fogok. :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Lauren Kate: Torment - Kín (Loki edition)

Hogy akadtam rá: A borítója csábított el. Sorozat: A Fallen - Kitaszítva 2. része. Úgy általában az egészről:  Lucinda Price élete kínszenvedés, de nem azért, mert az egyetlen majdnem-barátnőjét megölték a szeme láttára, vagy mert nem láthatja a szüleit, esetleg mert fogalma sincs arról, mi történt vele az előző életében, nem, Lucinda problémája sokkal nagyobb: Daniel, a bukott angyal pasija otthagyja egy magániskolában, ahol három hetet kell kibírnia. Mert csak így tudják megvédeni a különböző teremtményektől, akik Luce-ra pályáznak. Mit csinál a kedves kis főhősünk a félangyaloknak fenntartott oktatási intézményben? HÁT BEFESTI A HAJÁT! Meg sír… sokat… Az első részre négy csillagot adtam, mert noha a kivitelezése nem volt az igazi, az alapötlet kiváló lett volna, megvan benne minden, ami egy igazán jó ifjúsági, romantikus, fantasyhoz kéne: reinkarnáció, angyalok, démonok, Világvége harc. Na igen ám, de sikerült a nagyszerű koncepciót elrontani… Hogy mivel is? Ez egy olyan j

Sally Nicholls: Shadow Girl (Árnylány)

Hogy akadtam rá:   Sally Nicholls rajongó vagyok. Úgy általában az egészről:   Clare élete nem a legvidámabb: Sehova sem tud beilleszkedni és állandóan zaklatják az iskolában. Nem foglalkozik a tanulmányaival vagy azzal hogy barátokat szerezzen, hiszen mindig gyorsan átpasszolják másik gyámszülőkhöz, és költözhet tovább. Aztán egy napon eltéved hazafelé menet és találkozik Maddyvel, aki szintén árva és talán ő lehet az első igaz barátja. Sally Nicholls diszlexiásoknak szánt mesekönyve ez, vagyis eleve könnyen olvasható a nyelvezete, kellemesen nagy térközökkel és alapvetően rövid, de még így is egy összetett és elbűvölő mesét tudott összehozni. Az alapötlete ugyanaz, mint a Close Your Pretty Eyes nak, mivel egy másik kiadónak is feldobta ugyanazt az ötletet az írónő, így egy ihletből született a két könyv: milyen az élete egy árvaházban nevelkedett gyereknek. Míg a Close Your Pretty Eyes egy szívet tépő történet, ami enyhén reménytelen, addig ez a történet csupa remény, d