Suzanne Collins: Futótűz

2010. december 12., vasárnap

Hogy akadtam rá: Már régóta az elolvasandó könyvek között hevert, amikor még angol volt. Aztán hopp, mire észbe kaptam, kiadta az Agave.

Úgy általában az egészről: Peeta és Katniss túlélték az Éhezők Viadalát, élhetnének örökre békében, hiszen a nyerteseknek ez jár. Ám Katnissnek hamar rá kell jönnie, hogy a Győzelmi Körúton ismét a kamerák elé kerül, és hogy a tetteinek akadnak súlyos következményei is, ugyanis a Kapitólium dühös és bosszút akar.

Valahogy úgy éreztem, hogy az Éhezők Viadala, az első rész az egész Viadal körül forgott, és magával is sodort a történet, mégsem tudtam volna akkor elképzelni, hogy ez miért trilógia, mit kell még ehhez hozzátenni. Megkapjuk rá a választ, hiszen láthatjuk, hogy mit okozott Katniss tette, hogy kiharcolta, hogy ketten maradjanak életben, amire még nem volt példa, és eléggé rossz fényt vet a Kapitóliumra. Ezért a történet kb. a közepéig apróbb eseményekről szól, ami persze élvezetes írásmóddal párosul, ezért az olvasó nem unja, de mégis többet vártam ettől a kötettől.

Értem én, hogy miért kellett ezt leírni, és ahogyan, amit, mert minden összefüggésben van mindennel, és az Éhezők Viadala indította el azt a szikrát, ami kell a harmadik kötet cselekményéhez, viszont így a második rész szemben találja magát azzal a problémával, ami a trilógiáknál mindig fennáll, hogy ez a kötet lesz a sorozatban az átvezető rész, ami nem kifejezetten kiemelkedő cselekményileg, de mégis élvezet olvasni.

Sokan kiemelték a romantikus szálat, ezért én is megemlítem. Szerintem nem csöpög, és nem is suta, és szerintem azért illik ide, mert a szereplők motivációját ezzel indokolja Collins. Röviden nem a romantikára vágyóknak való ez a könyv, hiszen sokkal sötétebb annál az alap téma, de bebizonyítja a könyv, hogy bármilyen kétségbeesett is az ember helyzete, a szerelemnek mindig akad helye. Megjegyzem: Katniss belső vívódásai az érzelmeivel, amit nem visz túlzásba az írónő, pont a helyén van, úgyhogy engem cseppet sem zavart ez a szál.

Összességében a világ, amit az Éhezők Viadala trilógia leír, egy társadalom kritikának is felfogható. Hiszen látjuk a Kapitóliumban, luxusban élő embereket, akiket könnyedén tudunk azonosítani a mai világ gazdagjaival (akár celebeivel), és hogy mennyire lekezelik a többieket. Pont ezért lesz az egésznek sötét hangulata, és még mindig nem lehet ezt elhelyezni, hogy sci-fi-e, ifjúsági regény-e, de egy biztos kellemes olvasmány, és csak ajánlani tudom, még ha csak 4 pontot kapott ez a rész.

Kedvenc karakter: Peeta, Finnick

Ami kifejezetten tetszett: A világ leírása

Ami nem tetszett: A történet szerkezete

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.