Ugrás a fő tartalomra

Tonya Hurley: Szellemlány


Hogy akadtam rá: A Pongrác kiadónak köszönhetem, hogy felfigyeltem erre a kötetre.

Úgy általában az egészről: Charlotte Usher olyan lány, akit senki nem hiányolna, ha meghalna. Szürke kisegér típus (jelentem én is ilyen voltam gimnáziumban), de elhatározza, hogy ezen változtatni fog, elnyeri Petula (a legnépszerűbb lány, aki nem mellesleg pompom lány is) és barátai a Wendyk (igen, mindkettőnek Wendy a neve) tiszteletét, nem mellesleg pedig álmai fiújának, Damen Dylannek a szívét. Mi ezzel a probléma? Damen Petula fiúja, és nem mellesleg Charlotte nagy lelkesedésében meghal. Ám rá kell jönnie, az, hogy meghalt, nem mentesíti a kötelesség alól, hogy iskolába járjon, így ő lesz az új diák a Halott Ismereten (nem magyarul olvastam, ezért nézzétek el, nem tudom a magyar kifejezést), ahol azzal foglalkoznak, hogy a szellemek elintézzék a megoldatlan ügyüket, és átléphessenek a túlvilágba.

Nem is tudom, hol kezdjem a kritikát, akkora hatással volt rám a könyv. Kezdjük azzal, hogy nincs nagy leírás, nincsenek körmönfont mondatok, és a téma hiába tűnik komornak, és bizarrnak, mégis néhol könnyed és vicces olvasmány. Amolyan rémmesének nevezném, mint Gaiman Temető Könyvét. De itt nem egy kisgyerek problémáiról van szó, hanem egy tinédzser lányéról, és eközben felmerül minden fontos kérdés, a barátság, a szerelem, és egy csomó dolog, ami meghatároz minket. Bármennyire is könnyed, szórakoztató regénynek készült, olyan gyönyörű gondolatok vannak benne, amit teljesen élvezni tudtam, még ha nem is volt valami nagyon gonosz, leleményes cselekmény.

A történet inkább a karakter fejlődésre helyezi a hangsúlyt, hiszen ez is a tinédzser kor része, hogyan változunk bizonyos események, emberek hatására. Ugyanakkor boncolgatja az örök iskolai témát, hogy mégis mennyit ér az, hogy előadjuk magunkat másnak csak azért, hogy befogadjanak. Lehet, hogy azt gondolnánk, hogy ez csak a gimisek problémája, de a saját környezetemben látom, hogy bőven a huszonévesekre is rá lehet fogni. Megéri-e magányosnak és kívülállónak lenni, vagy személyiség nélkülinek, de népszerűnek? Van-e aranyközépút?

És mielőtt bárki azt hiszi, hogy csak a népszerűségről és a beilleszkedésről szóló regény ez, meg kell, hogy cáfoljam. Benne van a halál feldolgozása, hogy véges az életünk, és persze ezzel azért felvet jó pár kérdést a szeretetről.

A fejezetek elején idézetek vannak és/vagy dalszövegek, amik passzolnak csodásan a könyvhöz, emellett pedig minden fejezet elején egy apró gondolatszösszenetet is olvashatunk, ami az épp aktuális cselekményhez tartozik, de teljesen szívbemarkoló és elgondolkodtató.

Valószínű, hogy nem fogja mindenki értékelni, hiszen nincsenek nagy szörnyek, csak a saját problémáikkal küzdő gyerekek, plusz nem is egy szépirodalmi mű, de én szívesen ajánlanám azoknak, akik úgy érzik, hogy a morbid körítés nem zavarja meg őket, és ismét visszamennének a gimnázium kegyetlen éveibe.

Kedvenc karakter: Charlott, Scarlet, Damen, Pam

Ami kifejezetten tetszett: A csodálatos gondolatok, idézetek, az egész történetötlet

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

 1. Engem eleve érdekelt, én most járok gimibe, saját próblémámmal közdő gyerek vagyok, és a halált sem igazán sikerül feldolgoznom szóval a karácsonyfa alatt mindenképp ott kell, hogy legyen. Amúgy én is szürke kisegér vagyok.

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Ez ugye az első rész? :)

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Igen. Ez az első, csak ez jelent meg még magyarul. A második a Homecoming, a harmadik a Lovesick.

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Nagyon felcsigáztál a könyvvel, és habár csak a pontokat néztem meg és az alapsztorit, de nagyon szívesen elolvasnám. Megkérdezhetném, hogy te ezt a könyvet és a többi részét letöltötted vagy megrendelted??

  VálaszTörlés
 5. Szia!

  Sajnos pénzhiánya miatt most csak letöltöttem. De beszerzem, amint úgy engedik az anyagiak.

  VálaszTörlés
 6. Szia!
  Nagyon megtetszett a könyv, és az is ahogyan véleményezted. Jelenleg én is pénzhiánnyal küszködök, ezért szeretném megkérdezni tőled, hogy te honnan töltötted le?!

  VálaszTörlés
 7. Nem fogom itt reklámozni, mert nem. Annyit segítek, hogy torrent oldalról.

  VálaszTörlés
 8. Szia!
  Már régen felfigyeltem erre a könyvre egy könyvesboltban, de soha nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fog tetszeni. Köszi, hogy írtál róla. Biztos elfogom majd olvasni. ^^

  VálaszTörlés
 9. szia !
  hol lehet meg venni ezt a könyvet? több helyes is érdeklődtem , de nem " kaparintottam " még meg :) kérlek segíts szia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Névtelen: Szia! Bookline.hu-n pl. van vagy esetleg a Pongrác saját weboldalán is megnézheted.

   Törlés
 10. Én is ilyen személyiség vagyok,úgyhogy felkeltette a figyelmemet.Jónak tűnik.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Lauren Beukes: Tündöklő lányok

Hogy akadtam rá:   Szeretem az írónőt. Úgy általában az egészről:   Harper Curtis az 1930-as években tengeti unalmas napjait egészen addig, amíg egy véletlen folytán rátalál a Házra, ami értelmet ad az életének. Furcsán hívja magához ez a rejtélyes Ház és odabent nem csak egy hullát talál, hanem egy szobát, ahol nevek várják, és egyből, zsigeri módon tudja, mit kell tennie ezekkel a lányokkal. Az 1970-es években cseperedő kislány, Kirby, pedig nem is sejti mekkora veszélynek van kitéve, amikor egy különös férfi megkörnyékezi, hogy egy játék pónit adjon neki. Sőt, később sem veszi észre a lány, hogy ugyanez a férfi követi élete folyamán, meglepően az öregedés minden jele nélkül. Szóval Lauren Beukes − akitől egy rendesen összerakott krimit olvastam csak − és sorozatgyilkosok meg az időutazás, ráadásul mindennek középpontjában egy rejtélyes ház áll! Úgy gondoltam, ennél izgalmasabb és hátborzongatóbb könyvet most nem is választhatok! És mekkorát tévedtem… Sajnálatos módon is

Steven Rowley: Lily és a polip

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   Ted Flask noha rendelkezik emberi barátokkal, mégis a legjobb barátjának Lilyt mondhatja, aki történetesen egy idős tacskó. Megvan a saját kis rituáléjuk: Minden csütörtökön kibeszélik a helyes pasikat, péntekenként társasoznak, vasárnaponként pizzát esznek. Tednek ez az élet tökéletesen megfelel, még ha éppenséggel a pszichológusa próbál rámutatni, hogy miért is ódzkodik a férfi a randizástól egy rosszul elsült kapcsolata után. Egészen addig minden nyugodt is, amíg meg nem jelenik a polip Lily fején és az életét nem követeli. Alapvetően nem szeretem az állatos történeteket, noha magukat az állatokat imádom, mégis úgy érzem, hogy sokszor az ilyen könyvek csak olcsó húzásként választják az állatos témát, hiszen attól nagyon könnyen elérzékenyülnek az állatbarát szívek. Valamiért viszont mégis úgy éreztem, hogy a Lily és a polip más lesz és amikor belelapoztam, már az első pár oldalon ére

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

Hogy akadtam rá:   Keresgéltem a friss megjelenések között. Úgy általában az egészről:   A Barrett család élete összeomlik, amikor az egyik lányuk, Marjorie skizofrénia jeleit kezdi mutatni. Mivel az orvosi kezelés úgy tűnik, nem használ, a családapa a hitébe menekülve a helyi paphoz fordul, aki pedig ördögűzést javasol. A család anyagi gondjai megoldása végett pedig beleegyeznek, hogy valóságshow-ként közvetítsék az egészet. Viszont az egész tragédiába torkollik, amiről tizenöt év után, Meredith, Marjorie kishúga nyilatkozik egy bestseller írónak. Noha a szimpla horrorok nem az én asztalom, az ördögűzés témája mindig is érdekelt, ezért kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a könyv azonnal a várólistámra kerül. Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam − borzongató horror −, viszont annyira a bőröm alá kúszott a könyv, hogy abszolút nem csalódtam. A Szellemek a fejben ereje abban rejlik, hogy igazából egy kommentár a horror műfaj egészére, és ezáltal egy nagyon intellige