Tonya Hurley: Szellemlány

2010. december 5., vasárnap


Hogy akadtam rá: A Pongrác kiadónak köszönhetem, hogy felfigyeltem erre a kötetre.

Úgy általában az egészről: Charlotte Usher olyan lány, akit senki nem hiányolna, ha meghalna. Szürke kisegér típus (jelentem én is ilyen voltam gimnáziumban), de elhatározza, hogy ezen változtatni fog, elnyeri Petula (a legnépszerűbb lány, aki nem mellesleg pompom lány is) és barátai a Wendyk (igen, mindkettőnek Wendy a neve) tiszteletét, nem mellesleg pedig álmai fiújának, Damen Dylannek a szívét. Mi ezzel a probléma? Damen Petula fiúja, és nem mellesleg Charlotte nagy lelkesedésében meghal. Ám rá kell jönnie, az, hogy meghalt, nem mentesíti a kötelesség alól, hogy iskolába járjon, így ő lesz az új diák a Halott Ismereten (nem magyarul olvastam, ezért nézzétek el, nem tudom a magyar kifejezést), ahol azzal foglalkoznak, hogy a szellemek elintézzék a megoldatlan ügyüket, és átléphessenek a túlvilágba.

Nem is tudom, hol kezdjem a kritikát, akkora hatással volt rám a könyv. Kezdjük azzal, hogy nincs nagy leírás, nincsenek körmönfont mondatok, és a téma hiába tűnik komornak, és bizarrnak, mégis néhol könnyed és vicces olvasmány. Amolyan rémmesének nevezném, mint Gaiman Temető Könyvét. De itt nem egy kisgyerek problémáiról van szó, hanem egy tinédzser lányéról, és eközben felmerül minden fontos kérdés, a barátság, a szerelem, és egy csomó dolog, ami meghatároz minket. Bármennyire is könnyed, szórakoztató regénynek készült, olyan gyönyörű gondolatok vannak benne, amit teljesen élvezni tudtam, még ha nem is volt valami nagyon gonosz, leleményes cselekmény.

A történet inkább a karakter fejlődésre helyezi a hangsúlyt, hiszen ez is a tinédzser kor része, hogyan változunk bizonyos események, emberek hatására. Ugyanakkor boncolgatja az örök iskolai témát, hogy mégis mennyit ér az, hogy előadjuk magunkat másnak csak azért, hogy befogadjanak. Lehet, hogy azt gondolnánk, hogy ez csak a gimisek problémája, de a saját környezetemben látom, hogy bőven a huszonévesekre is rá lehet fogni. Megéri-e magányosnak és kívülállónak lenni, vagy személyiség nélkülinek, de népszerűnek? Van-e aranyközépút?

És mielőtt bárki azt hiszi, hogy csak a népszerűségről és a beilleszkedésről szóló regény ez, meg kell, hogy cáfoljam. Benne van a halál feldolgozása, hogy véges az életünk, és persze ezzel azért felvet jó pár kérdést a szeretetről.

A fejezetek elején idézetek vannak és/vagy dalszövegek, amik passzolnak csodásan a könyvhöz, emellett pedig minden fejezet elején egy apró gondolatszösszenetet is olvashatunk, ami az épp aktuális cselekményhez tartozik, de teljesen szívbemarkoló és elgondolkodtató.

Valószínű, hogy nem fogja mindenki értékelni, hiszen nincsenek nagy szörnyek, csak a saját problémáikkal küzdő gyerekek, plusz nem is egy szépirodalmi mű, de én szívesen ajánlanám azoknak, akik úgy érzik, hogy a morbid körítés nem zavarja meg őket, és ismét visszamennének a gimnázium kegyetlen éveibe.

Kedvenc karakter: Charlott, Scarlet, Damen, Pam

Ami kifejezetten tetszett: A csodálatos gondolatok, idézetek, az egész történetötlet

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

11 megjegyzés:

Mary Alexa Drown írta...

Engem eleve érdekelt, én most járok gimibe, saját próblémámmal közdő gyerek vagyok, és a halált sem igazán sikerül feldolgoznom szóval a karácsonyfa alatt mindenképp ott kell, hogy legyen. Amúgy én is szürke kisegér vagyok.

Névtelen írta...

Szia!
Ez ugye az első rész? :)

Gigi írta...

Szia!
Igen. Ez az első, csak ez jelent meg még magyarul. A második a Homecoming, a harmadik a Lovesick.

Carlie írta...

Szia!
Nagyon felcsigáztál a könyvvel, és habár csak a pontokat néztem meg és az alapsztorit, de nagyon szívesen elolvasnám. Megkérdezhetném, hogy te ezt a könyvet és a többi részét letöltötted vagy megrendelted??

Gigi írta...

Szia!

Sajnos pénzhiánya miatt most csak letöltöttem. De beszerzem, amint úgy engedik az anyagiak.

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon megtetszett a könyv, és az is ahogyan véleményezted. Jelenleg én is pénzhiánnyal küszködök, ezért szeretném megkérdezni tőled, hogy te honnan töltötted le?!

Gigi írta...

Nem fogom itt reklámozni, mert nem. Annyit segítek, hogy torrent oldalról.

Chika írta...

Szia!
Már régen felfigyeltem erre a könyvre egy könyvesboltban, de soha nem gondoltam volna, hogy ennyire meg fog tetszeni. Köszi, hogy írtál róla. Biztos elfogom majd olvasni. ^^

Névtelen írta...

szia !
hol lehet meg venni ezt a könyvet? több helyes is érdeklődtem , de nem " kaparintottam " még meg :) kérlek segíts szia

Gigi írta...

@Névtelen: Szia! Bookline.hu-n pl. van vagy esetleg a Pongrác saját weboldalán is megnézheted.

Névtelen írta...

Én is ilyen személyiség vagyok,úgyhogy felkeltette a figyelmemet.Jónak tűnik.

Megjegyzés küldése

Blog contents © Gigi olvasmányai 2010. Blogger Theme by Nymphont.