Ugrás a fő tartalomra

Kendare Blake: Anna Dressed in Blood (Vérbe Öltözött Anna)

Hogy akadtam rá: Keresgéltem a friss megjelenések között.

Úgy általában az egészről: Cas Lowood édesapja meghalt és ezek után ő folytatja a munkáját. Hogy mi is ez? Szellemvadászat. A néphiedelmek és titokzatos haláleseteket nyomozva Cas, édesanyja, a boszorkány és a léleklátó macskájuk járják az országot, hogy kiirtsák a csendes amerikai népességet fenyegető szellemeket. Ám Cas pályafutásának elérkezik a csúcspontja, meg kell ölnie a Vérbe Öltözött Annát. Senki nem tudja, hogyan halt meg pontosan a lány, csak azt, hogy elvágták a torkát és a táncruháját vér fedi azóta.

Kétkedve álltam a könyvhöz, egyrészt mert megint egy könyv, ami szellemeket ígér, meg rém sztorit, másrészt egyik molyos nagyon dicsérte (féltem, hogy ez túl nagyra teszi a mércémet), és harmadrészt: gyönyörű a borító, azoktól már mindig félek egy kicsit.

De az Anna Dressed in Blood jól szerepelt, és meg kell, hogy mondjam, nem bántam, hogy ez a 70. sorozat, aminek nekiesek. Ami talán a legszembetűnőbb, hogy fiú szemszögből van írva, és igen, végre még egy író, aki tud tinédzser fiú szemszögből írni. Cas karaktere szerethető, és nem csak azért, mert egy nagymenő szellemvadász, de küszködik édesapja halálával, azzal, hogy normális életet akarjon-e egyáltalán élni, hiányoznak-e neki tényleg az olyan dolgok, mint a barátok, az egyetem, az állandó lakhely és esetleg a szerelem. Kicsit önpusztító Cas, kicsit munkamániás, de szarkasztikus, és azért leleményes is, habár nem éppen a legzsenibb karakter.

Ugyanis a történet nagy hátulütője, hogy átlátszó. Az ötödik fejezettől lehet tudni, hogy ki a gyilkos (nyilván nem Annára gondolok, hanem a többire), és az elején túl sok volt nekem a visszaemlékezés és az elmélkedés, már elolvastam belőle 100 oldalt, és azt vettem észre, hogy bizony sehol sem tartunk.

De a kezdeti lassúságot lemosta magáról a történet, és az átlagos „juhú, új gimibe megyek és belém szeret a legnépszerűbb pasi/csaj, és ez is egy rózsaszín fantasy lesz” érzetet felváltja egy kellemesen borzongató horror. Vannak itt véres elemek, és akinek sok volt például Az ördög csókja, annak ez egyenesen borzasztó lesz. Van itt belezés, hullák, élve emberevés. Nem mondom, hogy 18-as horror, nyilván nem, hiszen hogy lenne akkor ifjúsági könyv, de egy 16-os karikát rányomnék. Tökéletesen olyan a világfelépítés, a karakterek, a véres jelenetek és a nyomozás hangulata, mint egy Odaát (Supernatural) résznek. Tehát ha azt a sorozatot bírjátok, akkor ez egy kötelező darab.

Nagyon mással nem találjuk magunkat itt szembe, mint boszorkányokkal és szellemekkel, de kellőképpen ki van dolgozva és hihetően. Tetszett, hogy aki tud a természetfelettiről, annak tényleg nehezebb lesz az élete, és komolyan kezelte ezt a témát Blake, nem szúrta el, nem cukrozta el.

És ez az, hogy nem cukroz el semmi Blake, vannak itt nehéz témák karakter háttértörténetnek, amit sok író elkövet, de az Anna Dressed in Bloodban ezt tökéletesen ábrázolták, és ezért nagyon hálás vagyok Blake-nek, hogy nem csak divatból dobott bele ilyeneket.

A romantika részét is kiemelném, hiszen végül is annak is árulják ezt a könyvet, bár nem az a főszál. Talán, talán, de csak nagyon talán bekerülhet az idei év legjobb párosai közé Anna és Cas, ugyanis bár nem ez a főszál, a kettejük közötti érzelmek tényleg valódiak, szinte kézzel foghatóak, és rég szurkoltam ennyit bárkinek is, hogy jöjjenek össze.

Egy kicsit ad a többi ifjúsági fantasynak, a szokásos „eltaszítalak magamtól” és egyéb eszközöket Cas használja fel a lányok megszerzésére, és jó volt ezt fiú szemszögből olvasni.

Egyszerű történet, nagyobb csavar nélkül, de filmszerűen látványos vége jelenettel, és rendesen kidolgozott szereplőkkel. Bár rövid volt számomra a könyv, túl gyorsan lehetett olvasni, pont elég volt ez első résznek. Nagyjából minden szál el van varrva, egyetlen egy lóg a levegőben, ami egyértelműen a folytatás alapját szolgálja, de jelenleg két résznél többet ehhez nem látok. Mindenesetre nagyon várom a második részt.

Kedvenc karakter: Anna, Cas

Ami kifejezetten tetszett: a horroros, Odaátos hangulat, ANNA

Ami nem tetszett: cseppet lassú az eleje

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból

Kiadó: Tor Teen

Kiadás dátuma: 2011. augusztus 30.

Oldalszám:
320 oldal

Megjegyzések

  1. Ez egészen jónak tűnik, szívesen elolvasnám. :)

    VálaszTörlés
  2. kedvenc könyvemmé vált, már alig várom a folytatását :)

    VálaszTörlés
  3. Pontosan ma fejeztem be. Minden sorát imádtam. Véres, romantikus és IMÁDOM!
    Tetszik, hogy egy fiú szemszögéből íródott. Cas belopta magát a szívembe. ( Így 14 éves fejjel főleg)Remélem, hogy a következő rész is ennyire magával ragadó lesz, és Kendare tovább szövi a szerelmi szálakat.:D
    Rettentően várom a folytatást!! :):)

    VálaszTörlés
  4. Érdekesnek tűnik. Hány részes ez a könyvsorozat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Névtelen: Ha jól tudom, két részes lesz, mert az írónő már másik sorozaton dolgozik. Úgyhogy kétlem, hogy lesz ehhez több rész, de nem vagyok benne 100%-ig biztos.

      Törlés
  5. szabad elbeszélgetni veled Gigi :)??? én nem olvastam a könyvet de akkor is szeretnék elbeszélgetni veled :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú