Ugrás a fő tartalomra

Ally Carter: Ha megtudnád, hogy szeretlek, meg kellene öljelek

Hogy akadtam rá: Először Timi, kedves előolvasóm próbált rábeszélni, de megláttam a borítót és becsuktam az oldalt. :D Aztán a molyon Vivienne meglepően jó kritikát írt, és muszáj voltam elolvasni.

Úgy általában az egészről: Ne a történettel kezdjük, hanem a fellépő téveszmékkel, amik első ránézésre köszöntenek minket. Először is molyon úgy láttam, hogy a kiadó elrontotta a borítót (helyesírásilag), de később javították (!), nem úgy mint egy másik kiadó, akit nem vagyok hajlandó megnevezni. Második probléma... MI EZ A BORÍTÓ? Ilyen tinipics*s izé, amit Amerikában el lehet adni, ráadásul ilyen rózsaszín betűvel, meg fura címmel. A harmadik a fülszöveg, elénk tárja, hogy kémsulis, tinis valami. Hát nem győzött meg. De mindez teljesen alaptalan dolog, tessék kérem félretenni.

A történet Cammie Morganről szól, aki a Kivételes Ifjú Hölgyek Gallagher Akadémiára jár, ami persze egy átlagos embernek normális, elit iskolának tűnhet, ahova csak sznobok járnak, de igazából a CIA volt ügynökei képeznek ki tinédzsereket. Liz, Cammie és Bex legjobb barátnők és szobatársak (Liz az agy, Cammie a kaméleon, azaz bármikor láthatatlanná tud válni - nem szupererő, mielőtt valaki félreérti és Bex a keménycsaj), ám sajnos az idilli képbe belecsöppen Macey, az új lány, aki tényleg gazdag és sznob.

Hadd kezdjem ott, hogy ez egy nagyon kényes téma, amit Ally Carter választott. Kémek. (A barátaim már fogják a fejüket, fantasy mellett a kémregényekkel lehet totálisan lekötni.) Az a baj, hogy tinédzser könyves kémregények általában arról szólnak, hogy jajj mindenféle fegyver nélkül megmenti a világot ilyen nevetséges gonoszok elől. (Lásd a rajzfilmsorozatot: Született Kémek - jól van na, még szoktam nézni. :D) De könyvben ez nem igazán működik, az ember nem tudja elképzelni, hogy nincs a kémek életében semmi veszély, csak szuperkütyük, amik rúzsra meg púderre hasonlítanak. ÉS ITT JÖN CARTER ZSENIALITÁSA! NEM EZ VAN A KÖNYVBEN! Halál komoly kiképzés van, nem, persze, hogy nem adnak 15 évesek kezébe fegyvert, de közelharcot tanítanak nekik, különféle dialektusokat, hogy bárhova be tudjanak illeszkedni, bombahatástalanítás, kihallgatási módszereknek való ellenállást, persze mindezt még alapfokon.

Jó, mondhatnátok, oké, tanulnak verekedni, de biztos felfedeznek valami drog kartellt egy night clubban (ALIAS UTALÁS) és leleplezik őket. NEM! TÉVES! Az egész kötet egy egyszerű sulis regény, ami tényleg visszahozza a régi ifjúsági könyvek hangulatát. Cammie nem kiválasztott, csak az igazgatónő lánya, mégsem kivételesen jó mindenben, nem kerül a bolygó veszélybe, amit csak ő tud megállítani. Egyszerűen a tinédzser lányok értetlenkedését mutatja be a fiúk iránt, miközben mi, olvasók Cammie bajlódásán nevetünk. Ugyanis lehet, hogy tizennégy nyelven tud beszélni, de fiúul nem.

Nem, a történet nem világmegváltó, de teljesen élvezhető, könnyed, kikapcsolódásra tökéletes. Cammie E/1-es közvetítésén szinte sírva nevettem, amint az ügynökök nyelvezetével próbálja leírni, hogy éppen mi is történik egy-egy randin. Nem kell aggódni, csak néha van egy-egy ilyen "munkanapló" közbeszúrva, de hát, ahogy Cammie mondaná, ebben nőtt fel, logikus, hogy így gondolkodik.

És az iskola! Teljesen átéli és élvezi az ember az órákat, hogy ebéd közben mindig más nyelven kell beszélniük, más akcentussal, hogy gyakoroljanak. Lehet, hogy a bentlakásos iskola Harry Potter hatását keltheti, de könyörgöm, előtt volt már bentlakásos iskola! És nem, nem olyan erőltetett az órarend kialakítás és az egész, mint az Éjszaka Házában, élvezhető, és alig vártam, hogy vajon, mi lehet a következő óra anyaga.

A kötet mondjuk egész zárt, hagynak egy szálat, ami talán megoldódik a következő részben, amit kíváncsian várok! Ide nekem a Gallagher lányokat!

Kedvenc karakter: Cammie

Ami kifejezetten tetszett: Szórakoztató, vicces, és KÉMEK!

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 4/5 pontból

Megjegyzések

  1. jaj nagyon kíváncsi vagyok én is erre a könyvre :)

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon imádom ezt a könyvet, de a második részét sehol nem találom.Tud nekem valaki segíteni?

    VálaszTörlés
  3. Felteszem, még nem jelent meg. :D Én is arra várok. Nem tudok róla semmi infót.

    VálaszTörlés
  4. A második kötet már a nyomdában van...

    VálaszTörlés
  5. Én is kíváncsi vagyok rá,mert most rendeltem meg,és nemsokára beleolvashatok!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  6. ááh, a kritikádat olvasva mostmár tuti elolvasom. egy ideje már nézegetem.. igen a borító miatt mert olyan förtelmes, azt se tudtam miről szól, de folyton fel-fel bukkant amazon.com-os kereséseim alatt és nagyon taszított.

    de mosth tudom h KÉMES - az Alias a szívem csücske volt - muszáj lesz elolvasni :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú