Ugrás a fő tartalomra

Kevin Williamson, Julie Plec: Stefan's Diaries - The Compelled (Stefan Naplói - A Megigézett)

Hogy akadtam rá: Szeretem a sorozatot, a könyveket nem igazán, de mivel ez a tévésorozaton alapul, gondoltam, adok neki egy esélyt.

Úgy általában az egészről: Samuel, Katherine régi szeretője, úgy gondolta, hogy bosszút áll Stefan és Damon Salvatore-on, mert az igaz szerelme halálát okozták, ezért úgy dönt, hogy sorozatgyilkosságba kezd, amit Anglia szerte úgy ismernek, hogy Hasfelmetsző Jack. Természetesen Samuel Damonra kente az egészet, és mikor a két testvér ezért ki akarta végezni, Samuel nem dőlt be a csapdának, hanem életveszélyesen megsebesítette Stefant és elrabolta Damont.
Így Stefan nem tehet mást, mint Corával, az emberlánnyal, akit megmentett Samuel karmaiból, nekivág az éjszakának, hogy megöljék a nagy, csúnya vámpírt. Ezen csak segít az a tény, hogy a „Hasfelmetsző” legújabb áldozata egy boszorkány lett volna, ha Stefan nem menti meg, tehát jó eséllyel pályázhat egy egész boszi koven erejére Samuellel szemben, már ha segítenek neki.

Ez a könyv tipikus reklámfogás. Vettek egy no name írót, akinek nem kell felvállalnia a nevét, aki nem látta a sorozatot, és azt mondták, figyuzzá’ írd meg a trilógia 3. részét… (mert a Stefan Naplói 4-5-6 egy trilógia volt, függővéggel meg minden, míg előtte egy rész/egy történet volt az alapfelállás.) Szóval nem elég, hogy néha a könyvekből merít ötletet, pl. hogy a megigézéshez Erő kell, és nem kell szemkontaktus, és hogy teljesen ellentétes a sorozattal, pedig arra akarna bénán utalni (hogy Damon és Stefan megegyeznek, hogy 1913-ban találkoznak következőre…), de még kb. két mondattal ezelőtti történésekre sem emlékeznek a szereplők, illetve annyi logika sincs benne, hogy összefüggő, értelmes legyen a történet. Annyira nevetséges, annyira összehányt dolog ez, hogy én sem vagyok hajlandó sok időt tölteni a kritika megírásával, hiszen az író még a szereplők nevét sem írta le helyesen…

Szóval jöjjön a vidám hibalista™:

– kezdjük úgy a prológust, hogy azon szenvedünk, hogy milyen rossz, hogy az emberek állandóan háborúznak, miközben csak húsz év telt el, húsz év alatt sosem lesz világbéke.
– ha mi voltunk a híres „hasfelmetsző” stílusú vámpír, aki egy egész falut is kiirtott, nézzük le az újonnan átváltoztatott vámpírokat, mert A) biztos nincs lelkük B) hidegvérű gyilkosok, és C) soha nem lehet őket megmenteni. Köszi, Stefan, köszi! A saját siralmaidat ne vetítsd ki másra.
– ha übervámpírok vagyunk, és gyalog akarunk üldözni egy hintót, kezdjünk el futni vámpírsebességgel és csodálkozzunk, hogy az embertársunk nem fut olyan gyorsan.
– ha a főgonosz előveszi a kését, akkor essen csak le, hogy meg akarja ölni az embertársunkat, addig higgyük azt, hogy csak barátságosan enni akar belőle.
– ha übervámpírok vagyunk, féljünk az emberrendőrségtől annyira, hogy idegességünkben előjöjjünk a szemfogunk.
– ha boszorkányok vagyunk, és tudunk a természetfelettiről és felrobbantottuk egy vámpír agyában az ereket, hogy ne harapjon belénk, utána csodálkozzunk el, hogy „jéé, ez most tényleg meg akart ölni?”
– lepődjünk meg, hogy ezek után az említett boszi tud a természetfeletti létezéséről.
– senki soha nem veszi észre Londonban, ha véres ruhában mászkálunk, vagy egy ájult nővel a karunkban.
– senki soha nem tudja megkülönböztetni a női hangot a férfitól, sőt, ha látnak egy alakot, arról sem tudják eldönteni, hogy milyen nemű. (természetesen közelről)
– próbáljunk visszautalni a harmadik részre, de epikusan bukjunk el, mert nem olvastuk. (Ez esetben, hogy XY szereplő boszorkány volt.)
– annyira aggódjunk a testvérünkért, hogy mikor tűz fölött lebegő képpel nézzük, hol tartják fogva, sétáljunk bele a tűzbe, hátha jobban látjuk a képet…
– ha übervámpírok vagyunk, harc közben nyársaljuk fel magunkat majdnem a saját karónkra.
– a boszik néha tudnak tüzet gyújtani, aztán már két oldallal odébb nem.
– nyilván, ha olyan képességünk van, hogy állatokkal beszélünk, és árvaházban élünk, hangoztassuk mindenkinek, hogy állatokkal beszélünk, főleg a leendő szülőknek. De azért tartsuk titokban a képességünket. (Most ezt hogy csinálta?)
– ha a város majdnem leggazdagabb nője azt mondta, hogy örökbe fogad minket, később mégsem jött el értünk, akkor egyértelműen tartozik nekünk, és felkereshetjük életünk problémájával.
– ahonnan nem fognak minket kirúgni szakadt, hajléktalannak öltözve.
– a boszik télen mezítláb járnak.
– a boszorkányok vére aranyszínű. HALLOD, BONNIE? NEM VAGY BOSZORKÁNY!
– A hűség varázsige a következő: végy mindhárom féltől hajtincset, fond össze akkorára, hogy meg tudd kötni mindenki csuklója körül. Kérdés: Hogy lehet Stefannak és Damonnek olyan hosszú haja?
– ha nagyon szerettünk valakit, de véletlen elkerültük egymást és boszik vagyunk: NE HASZNÁLJUNK KERESŐVARÁZSIGÉT. Várjunk pár évig, hátha összefutunk.
– ha megeszik egy boszi aranyszívét (KONKRÉT ARANY), akkor Eredeti vámpírok lehetnek tőle.
– legyen egy szivárványos vizet lövellő kút.
– olyan dolgokat tudjon meg Stefan és Damon, amiket csak később a sorozatban fognak: pl. Bonnie ereje, verbénára hogyan lehet immúnis egy vámpír, ki is az az Elijah és Klaus
– miután megigéztek, hogy ne mozduljunk meg, még vígan nyúljunk karó után.
– a bosziknak arany vére van. A bosziknak piros vére van. MOST MELYIK?!
– miután ittunk az aranyvérű bosziból, világítsunk szabadon, mint egy lámpa.
– ha egy házban laknak, nem kell a vámpírokat beinvitálni, csak amikor épp eszünkbe jut használni ezt a cselekményelemet.
– Elijah legyen egy olyan véres állat, hogy Klaus a sarokban fél tőle.
– Nem Fell az alapítócsalád, hanem Falls. Ezt mindenki tudja.
– A bosziknak nincs egyedül erejük, csak kovennel.
– Stefan a verbénára sem tud ránézni, annyira fáj neki, de jó illata van a verbénás sütinek.
– Küldjük be az egyetlen embert megölni egy vámpírt, de tegyük hozzá, hogy ha veszélyes a dolog, akkor meneküljön. Miért, amúgy nem veszélyes vámpírt ölni?

Kedvenc karakter: a kút, a veréb

Ami kifejezetten tetszett: -

Ami nem tetszett: AZ EGÉSZ!

A történet: 1/5 pontból

A karakterek: 2/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Kiadó: HarperTeen

Kiadás dátuma: 2012. március 13.

Oldalszám: 256 oldal

Megjegyzések

 1. Gigi, köszönöm, hogy hivatásos MM-ként végigszenveded helyettünk is ezeket a könyveket.
  És köszi a posztot is, az előbbi rosszkedvemet se perc alatt elfújta. :D
  Kedvencek:
  miután ittunk az aranyvérű bosziból, világítsunk szabadon, mint egy lámpa
  Elijah legyen egy olyan véres állat, hogy Klaus a sarokban fél tőle
  Stefan a verbénára sem tud ránézni, annyira fáj neki, de jó illata van a verbénás sütinek
  ha übervámpírok vagyunk, harc közben nyársaljuk fel magunkat majdnem a saját karónkra
  ROTFL
  Persephone

  VálaszTörlés
 2. @Persephone: :D Örülök, ha egy-egy rossz könyvnél, legalább a véleményem megmosolyogtat pár embert. Máris volt valami haszna. Amúgy az első meg a harmadik és a negyedik rész ebből nem volt olyan rossz, de nem is kiemelkedő ez a sorozat.

  VálaszTörlés
 3. " miután ittunk az aranyvérű bosziból, világítsunk szabadon, mint egy lámpa"

  "Elijah legyen egy olyan véres állat, hogy Klaus a sarokban fél tőle"

  "annyira aggódjunk a testvérünkért, hogy mikor tűz fölött lebegő képpel nézzük, hol tartják fogva, sétáljunk bele a tűzbe, hátha jobban látjuk a képet…
  – ha übervámpírok vagyunk, harc közben nyársaljuk fel magunkat majdnem a saját karónkra."

  Nekem ezek vitték a pálmát. XD Már megint hős vagy, Gigi. Néha komolyan nem tudom, hogy gondolhatják az írók komolyan ezeket a könyveket.

  VálaszTörlés
 4. @WildWorld: Az a baj, hogy ezek csak marketing fogások, semmi több, mint a játékokhoz meg bármihez. És pl. a Bűbájos Boszis könyveket én élveztem, legalábbis a nagyját, mert volt olyan író, aki legalább utánanézett a dolgoknak. De pl. Odaátos könyvvel sehogy sem haladok, mert az első részt kb. a világ egyik legrosszabb írója írta. Ez annyira író függő, és nem fognak jól menő íróknak fizetni, meg szerintem azok nem is vállalnak már ilyet, hogy legyen minőségi könyv. Ami nagy kár, mert akkor nagyobb értelmét látnám.

  VálaszTörlés
 5. Ja, mondjuk őket is meg lehet érteni, bár tényleg több értelme lenne a dolognak, ha nem is ismert, de legalább kompetens írókat találnának a feladatra. Komolyan mondom, ennél én jobbat is tudnék, csak arra azt mondanák, hogy fanfiction, és nem fizetne érte a kutya sem. :D

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt.

Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat.


AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK

Szerintem ez…

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :)

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.)

10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat)
Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A …

Top 10: Kedvenc Romantikus Regény

MIVEL VALAMIÉRT EZ A POSZT VAN ÁLLANDÓAN A NÉPSZERŰ BEJEGYZÉSEK KÖZÖTT, SZERETNÉM FELHÍVNI A FIGYELMET, HOGY VAN FRISSEBB ÉS FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ LISTÁM EBBEN A TÉMÁBAN [ITT].

Sokan szeretik a romantikát, és ezért olvasnak romantikus könyveket. Na már most én nagyon válogatós vagyok. Ritka az, ahol tényleg átérzem a dolgokat. A felnőtt irodalomban az a baj, hogy pornósítják és ott is inkább csak a testi vágy van előtérben (természetesen ez csak azokra vonatkozik, amiket én olvastam), az ifjúsági fantasyknál meg az írónénik ritkán emlékeznek rá, milyen volt 16-18 évesen tényleg szerelmesnek lenni, ezért csak nagy szavakkal vagdalkoznak. Felsorakoztatom a 10 legjobb romantikus regényt, amit én olvastam, és SZERINTEM a legjobban mutatják be az érzelmeket. Ezeknek a könyveknek általában nincs nagyobb témája, minthogy egy pár összejön (vagy nem), szóval nem nyomozós-akciós fantasyk. És javarészt ifjúsági regények, mert én is nagy részben azt olvasok. Nem, nem fogok külön csak magyar listá…