Ugrás a fő tartalomra

Richelle Mead: Vámpírakadémia


Hogy akadtam rá: Nézegettem a YA fantasy sorozatokat, gondoltam ezt is el kéne olvasni, mire eljutottam odáig, az Agave kiadta.

Úgy általában az egészről: Íme egy újabb vámpíros sorozat, ezúttal az Agave (kedvenc kiadóm) kiadásában. Ha már vámpíros, félek hozzányúlni, ha bentlakásos iskolás, félek hozzányúlni, ha vámpíros bentlakásos iskolás, egyenesen sikítva futok a könyvtől.
De gondoltam, ha Agave (és én bízok az ízlésükben), akkor csak jó lehet. Nem is csalódtam bennük. Sikerült a mostani a sok vámpíros sorozat között egy olyat kiszemelniük, ami szórakoztató, érdekes, izgalmas és jól megírt.
A bajom csak annyi volt, hogy rövid az első rész, de legalább nem húznak el benne semmit, pont olyan, amilyennek egy első résznek lennie kell. Van nekünk Rose Hathaway főhősnőnk és legjobb barátnője Lissa Dragomir hercegnő. Rose és Lissa megszöktek a Szent Vlagyimir Akadémiáról, és két év bujkálás után elkapják őket, majd visszaszállítják hőseinket az Akadémiára. Ahol a vámpírok (végre valahára értelmesen) a mágiájukat tanulják meg használni, a testőrök pedig testőrködni. Rose szeretne barátnője testőre lenni, ezért is vállal különórákat Dimitrijjel a mogorva testőrrel.
Hmm, érdemes lenne leírni a vámpírokat ebben a történetben. Vannak nekünk az élő vámpírok, akik születnek, őket annyira nem bántja a fény, vért isznak, de sosem ölnek és egy-egy elemnek tudnak parancsolni, mágiájukat nem használják támadásra, ők a morák. (Ilyen Lissa.) Akkor vannak a testőreik, akik önmagukban csak úgy nem tudnak szaporodni, csak a morákkal, ők fél ember, fél vámpírok, azaz dampyrok. (Ilyen Rose.) És vannak, azok, akik régen morák vagy emberek voltak, átváltoztatták őket vagy morák esetében embert öltek, ők a halott vámpírok, ők vágynak a vérre, a gyilkolásra, nincs mágiájuk, ők a strigák, és legfőbb dolguk morákat ölni.
A vámpír társadalom ebben a könyvben is más, de hihető és jó. A történet élvezhető, a főhősnek hálistennek csípős humora van, ami csak gazdagítja a kötetet. Rossz szó nem lehet erre a könyvre, bár már a 60. oldalon lelőttem magamnak minden poént. Ráadásul sok szerethető karakter is van, és mindegyik hihető is, senki nem csak kivágott papírmasé figura. Alig várom a folytatást.

Kedvenc karakter: Christian

Ami kifejezetten tetszett: A vámpírok társadalmának felvázolása

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból, csodálatos alkotás

Megjegyzések

 1. Christian, mint kedvenc szereplő? Furcsa választás, hugi :D, de tőled megszoktam már, hogy a sötét karakterek a kedvenceid :D
  Szerintem ez a kötet össze sem hasonlítható Az Éjszaka házával, vagy az Evernight -tal... Azok ehhez képest ott vannak a béka alatt, nem gondolod? (by Percy)

  VálaszTörlés
 2. Nem, össze nem hasonlítható velük. Bár itt is megvan az, ami engem idegesít (bulik, ribancozás), mégis azért beismerjük, hogy az iskolában előfordul az ilyesmi, és nincs annyira elnagyzolva, mint máshol.

  Christian meg... tényleg jobban kedveltem, mint Dimitrijt. xD Meg mint bármelyik más szereplőt. De hát igen, az említett "fekete folt."

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Azt nemtudod hogy hány részes ez az egész történet?
  Hallottam róla, hogy csütörtökön (márc 11) jelenik meg a második kötete a Dermesztő Ölelés...

  VálaszTörlés
 4. Szia!

  Jelenleg 5 része van a sorozatnak. Nem tudom, hogy mennyi lesz még, ennek még nem jártam utána. Most viszont utánaolvastam, és 6 részesre van tervezve, tehát még egyet ír az írónő. És ha jól értelmeztem, talán még lesz hozzá egy spin-off sorozat, ami valamilyen féle mellékszál, vagy folytatás.

  VálaszTörlés
 5. Most olvasom a sorozatot (múlt héten kezdtem) és nagyon tetszik. Nem bírok aludni, mert muszály tudnom, hogy mi fog következni:D és végre ez a könyv nem annyira vagy egyáltalán nem kiszámítható... bár ki tudja még csak most kezdem a 4.-et, de nem hiszem, hogy csalódni fogok :)
  Remélem a 6. után még lesz belőle könyv:)

  ja és a kedvenc szereplőt illetően nekem is Christian volt az elején, nem tudom, hogy olvastad e a többit, de lehet hogy megváltozik a véleményed mikor feltűnik Adrian :P

  VálaszTörlés
 6. Dius, angolul vagy magyarul olvasod? Mert most olvastam el az első három részt két éjszaka alatt, és megőrülök ha télig várnom kell a folytatásra, de eddig csak angolul találtam meg...
  Ha esetleg megvan magyarul, elküldenéd nekem?
  Üdv,
  Szandra

  VálaszTörlés
 7. Szia!
  Én olvastam az 5. részt is és nekem eddig az első meg a második volt a kedvencem. Christian kedvenc karakternek az elsőben érdekes választás, de a későbbiekben nekem is sokszor volt úgy, hogy őt bírtam a legjobban. :)
  Amúgy nekem megvan magyarul az 5.rész ha kell akkor szólj.
  Üdv,
  Chrisssy

  VálaszTörlés
 8. Kedves Chrissy!

  Írtam, hogy ne ajánlj a blogomon kalózfordítást, mert nem szeretem, és törlöm az ilyen hozzászólásokat. Tudok angolul, meg is tudnám venni, de én annyival megtisztelem az Agavét, hogy megvárom őket, és megveszem úgy. A többi Vámpírakadémiás hozzászólásod is spoileres, és nem is jelölted benne, úgyhogy sajnos törölnöm kell párat.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

John Steinbeck: Egerek és emberek

Hogy akadtam rá:   Sokan ajánlották, köztük édesanyám is, végül kölcsönkaptam barátnőmtől. Úgy általában az egészről:   Lennie és George, a két vándormunkás új tanyára érkeznek, annak reményében, hogy végre meg tudnak maradni egy helyen hosszabb ideig, és egy kis pénzt tudjanak összekaparni, hogy saját kis földet tudjanak venni. A gond csak az, hogy Lennie mentális problémákkal küzd, ezért sokan értik félre és sokszor bajba kerül, főleg, hogy erősebb és nagyobb termetű az átlagnál. Rövidke kis történet ez, mégis annyira szíven ütött, hogy kellett pár nap, mire egyáltalán fel tudtam magamban dolgozni az egészet, és még mindig nem tudom, pontosan hogyan tudnám szavakba önteni, milyen hatással volt rám. Az is közrejátszhat, hogy pont A nagy Gatsby után olvastam, ahol az anyagi jólét körülményei között is az emberek az álmukat kergetik és mindhiába. Itt viszont a gazdasági világválság a háttér és valahogy mégis ugyanerről szól a történet. Különösen szívfacsaró volt látni, hog