Ugrás a fő tartalomra

Holly Black: White Cat (Fehér Macska)

Hogy akadtam rá: Holly Black a nagyon kedvenc íróim listáján szerepel, így el sem tudom mondani mennyire megörültem, mikor meghallottam, hogy a Modern Tündérmese sorozat után újabb tinédzser fantasy könyvbe vág.

Várható magyar megjelenés: A Könyvmolyképző kiadónál vannak a jogok. Pontos megjelenési dátum még nincs.

Úgy általában az egészről: Cassel Sharpe nem jó ember, ezt tudja is magáról és nyíltan hangoztatja. Lop, csal, hazudik, maffiózó családból származik és nem mellesleg három évvel ezelőtt megölte a legjobb barátnőjét, akibe persze szerelmes is volt. De az nem számított, így is megölte, és ráadásul élvezte is.

Valamennyire fel kell, hogy vázoljam a világot. Van néhány ember, elvileg tényleg csak kis százalék, akik képesek dolgokra pusztán az érintésükkel, mivel ez illegális javarészt maffia családoknak dolgoznak, vagy csak szabadúszó bűnözők. Ők a Curse Workerek (mint a sorozat címe is mutatja), vagyis az Átok Munkások. Van pár fajta átok munkás (fizikai - nagyobb erejük van, emlék - ki tudják cserélni bárki emlékeit, vagy olvasnak az emlékekben, álom - rémálmot avagy bármilyen álmot elő tudnak idézni, szerencse - jó vagy balszerencsét hoznak, érzelem - bárkit meg tudnak győzni arról, hogy ő épp aktuálisan szerelmes, vagy barátként tekint valakire, avagy gyűlöli, halál - egyetlen érintésével öl, átváltoztató - bármit és bárkit átváltoztat bármivé és bárkivé, ez a legerősebb fajta munkás), és mivel mindenki tart attól, hogy munkás megérinti, ezért mindenki kesztyűt hord, de persze, mivel Black imádnivalóan kidolgozta a világot van ám a mágiának hátulütője is, egy bizonyos visszahatás, azaz, ha valamelyik munkás használja az erejét, az ugyanolyan mennyiségben vissza is üt rá. (Aki jó szerencsét ad, az jó szerencsét kap, aki rosszat, az rosszat, aki megöl valakit, annak elszenesedik a keze, de akár meg is halhat, stb.)

Szóval Casselnak nincs semmilyen ereje, ezért kilóg a családból (kicsit ismerősen cseng, nem? A Once a Witch is pont így kezdődött), és a Wallingford suliba jár, ahol ő a helyi bukméker, ezért állnak szóba vele. Bármire lehet fogadni nála, így szerzi Cassel a pénzt. De nem róhatjuk fel neki, hiszen apja halott, anyja pedig börtönben csücsül, mert imádja a szélhámos munkákat, és nem mellesleg érzelem munkás, így általában gazdag fickókat bolondít magába.

Cassel örül, hogy éli átlagosnak mondható életét, ám egyik este a tetőn ébred, miközben alvajárt. Sokan azt hiszik, öngyilkos akart lenni, ezért felfüggesztik az iskolából, amíg egy orvos azt nem mondja, hogy minden rendben. Cassel így hazamegy, de ám otthon is várják a furcsaságok. Mit titkolnak előle a testvérei? Miért hall a testvérének a felesége angyali zenét? Talán Casselt meg akarták ölni és egy álom munkással kényszerítették arra, hogy alvajárjon? És mi van a titokzatos fehér macskával, ami mindig követi még álmaiban is?

A könyv csodálatos, nem is tudom, hol kezdjem a dicséretet. Igazi Holly Black munka, az írónő neve szinte már garancia egy bizonyos fajta történetre, amit jómagam imádok. A cselekmény fordulatos (bár én mindent kitaláltam, de ez az én bajom), viszont ahogy nekem megvilágosodott valami, miközben figyeltem az apró jelekre, úgy Casselnek is, tehát Black nem rejtegette tovább a szálakat, és ehhez aztán tehetség kell.

A karakterek mind valósak, csak úgy mint Cassandra Clare, Holly Black is istenien bánik a karakterekkel, mindenkinek van motivációja, mindenkinek van jó és rossz oldala, lásd a főhőst, hiszen gyilkos. Emellett a karakterek mindig leleményesek, legalábbis a főhősök biztosan. Szinte a nagy semmiből (nem a különleges képességükre alapozva) állnak elő tervvel, és általában csak a logikájukat és az eszüket használják (akár Kaye a Modern Tündérmesékben).

Humor, az is van, de mégsem annyi, mint Clare-nél, mégis néha fel-felröhögtem a könyvön. Pl. a híres/hírhedt Jace Waylandes utaláson (a két írónő barátnő és beleírogatják egymás karaktereit a könyvbe), amikor szegény Jace befüvezett, bezárkózott a fürdőbe, és Elveszett Paradicsomot kellett neki olvasni, hogy kijöjjön. (Aki nem értené, ez a főkulcs a Végzet Ereklyéiben, ez a könyv.) Bár ahogy mondták, Jace utána is eléggé paranoid volt, és félt az angyaloktól. :)

Az írásmódról is essen szó: nem csak a főhőst látjuk a jelenben, aki persze meglepően fiú, főleg, hogy a YA fantasyknak nem éppen fiúk szoktak a főhősei lenni. Ott vannak még a főhős, Cassel visszaemlékezései, így megtudunk mindent a családjáról, és persze a gyilkosságról, hogyan ölte meg Lilát és milyen kapcsolat is fűzte hozzá. Nem utolsó sorban ezt nyomozzuk ki mi magunk, az olvasók. A könyv gyönyörűen van megírva/megszerkesztve, biztos, hogy mindenki leszögez a fotelbe/székre/ágyra, és fel nem kell addig, amíg el nem olvasta végig.

Amit még feltétlenül meg kell említeni, az a vége. Már azt hinné az ember, hogy leleményes karaktereink kapnak valami happy endet, a gonosz a megérdemelt büntetését. Áh, dehogy. Az egyik "gonosz" karakter sorsát le se tudom írni, annyira tetszett, és nem akarok spoilerezni, de igazán megható és megragadó. Mellesleg pedig szegény Casselnek sem lesz minden csupa cukor és nyalóka. Ezt szeretem Blackben, be tudja bizonyítani, hogy nem minden mese vége jó, hogy hiába győzik le a gonoszt, az még nem jelent végtelen boldogságot és soha több gondot. A vége kifejezetten zártnak tűnik, szomorúnak, de zártnak, így nem is tudom, miről fog szólni a jövőre megjelenő Red Glove. Talán új szereplők? Talán Cassel?

Kedvenc karakter: Cassel Sharpe

Ami kifejezetten tetszett: A világ kidolgozottsága (végre egy normális, tehetséges író), a vége, leírhatatlan, hogy mennyire tetszett, az iszonyatosan valós karakterek, A JACE-es utalás (igen, a Végzet Ereklyéis Jace Wayland)

Ami nem tetszett: -

A történet: 5/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból (órákig el tudom nézni)

Megjegyzések

 1. Ennek a könyvnek is biztos, bérelt helye van a kívánságlistámon. :) Főleg mert Jace-t nagyon szeretjük, és amiben róla van szó, az rossz nem lehet :)

  VálaszTörlés
 2. alig várom a magyar megjelenést :D érdekesnek tűnik a Jace-utalás, bár nehezen tudom elképzelni, hogy bezárkózzon a fürdőbe.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon megfogott ez a kritika és már olyan régóta szeretném angolul is elolvasni, sajnos nem tudtam letölteni. Persze jobb lenne magyarul, én is láttam a kiadó honlapján, hogy előkészületben van a könyv. Csak érdeklődni szeretnék, hogy hallottál már valami frissebb infót erről? Az oldalon esetleg már régóta kinn van, hogy tervezik kiadni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. @Betti: A kiadó nyár végére, ősz elejére ígéri, de (és ez egy nagy de) a Könyvmolyképzőnél sokszor csúsznak a dolgok, és ez sem konkrét, kőbe vésett dátum. :) De azért várható még idén.

   Törlés
 4. Amikor megjelent a könyv a Könyvmolyképzőnél, nagyon megfogott a borítója, meg igazából a fülszöveg is, de aztán mégis nyammogtam, hogy jaj, biztos ez is gagyi lesz - éljen az olykor előkerülő előítéletem. A lényeg, hogy több olyan ember pozitív véleményébe is beleütköztem, akikben megbízom, és hát te is ajánlottad. Most már tényleg kell ez a könyv :D De! Nagy elvárásaim akkor se lesznek, mert akkor meg csalódom :D

  VálaszTörlés
 5. @Üstökös: Amikor olvastam, akkor kezdtem még az ifjúsági fantasykat. :D Viszont igazából azért emelkedik ki a tipikus ifjúságik közül, mert férfi a főszereplő és egy maffia-csaló családot mutat be, nekem tetszett ez az alternatív világ. Inkább kis akciós könyv, igazán kellemes. :D Remélem, hogy ezzel nem fürdesz be úgy, mint az Annával.

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm, hogy nem nekem kellett megemlítenem :D Igen... az egy rossz vétel volt, de ki tudja, lehet, hogy most már tetszene, fene tudja :/

  Viszont ez a macsekos pont amiatt érdekel, amiket te is leírtál, és jól is esne most egy nem romantikus, hanem akciós ya fantasy, hogy visszajöjjön a hitem (habár miről beszélek én, épp az Örök köteléket olvasom :D)

  VálaszTörlés
 7. @Üstökös: Már nem merem rámondani, hogy neked bejönne vagy sem. A csalásokról/trükkökről olvasni nekem tök jó volt, és nem folyik a nyál, de van azért benne romantikus szál, de nem olyan erőltetetten, meg annyira nekem nem volt központban. (Az első részben elég elenyésző, a harmadikban kap inkább szerepet.) De ha egyszer olvasod, kíváncsian várom az értékelésedet. :D

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril