Ugrás a fő tartalomra

Laurell K. Hamilton: Micah

Hogy akadtam rá: Gimnáziumban nyomták a kezembe.
Sorozat: Az Anita Blake 13. része.

Úgy általában az egészről: Anita Blake-nek most Philadelphiába kell utaznia kollégája, Larry helyett, hogy segítsen egy FBI-os ügyben a halottkeltési képességeivel. Ám az ardeur miatt magával kell vinnie valakit, és Micah-ra esik a választása, akit úgy mutat be, mint asszisztense. De Anitának nem csak a fura üggyel kell szembenéznie, hanem a saját párkapcsolati félelmeivel is, amit csak fokoz, hogy most fog életében először eltölteni egy éjszakát kettesben Micah-val.
Ez az Anita Blake 13. része, amit most adtak ki magyarul a 18. rész után, mivel az is csak egy kis novellának ment el, és a rajongók nyomást gyakoroltak a kiadóra. Anno amikor ez a rész következett volna, szomorúan tapasztaltam, hogy nem jelenik meg, bár nem tudtam, hogy hány oldalas, és miről szól – természetesen azon kívül, hogy Micah-val utazik valahova Anita –, így kicsit rosszul esett. Aztán a kiadó azzal érvelt, hogy kicsi is, és amazonon iszonyatosan rosszak a kritikái, és nem szükséges a sorozat értelmezéséhez, és bár a rajongók ágáltak, hogy de igen, itt nagyon fontos dolog történik, így visszanézve, a kiadót teljesen megértem.

Mivel ez éppen Hamilton mélypontján készült, két nem éppen jó Anita Blake rész közé ékelődik be, és mivel 190 oldal dupla sorközzel, ezért nem vártam tőle sokat, és ezt így pont meg is kaptam. A cselekmény nem létező, és olvastam ám pár Anita Blake novellát, ahol nagyobb nyomozás és izgalom volt, mint itt, mikor ez önálló rész lenne. Szóval, aki egy nyúlfarknyi ügyre számít, az is csalódni fog, mert itt Hamilton éppen az arányokkal küszködő szakaszában volt, ahol a szex és a lelkizés teszi ki a könyv felét, és lényegében más nem történik. Az ügy talán, ha 30 oldalt kitesz, de az is egy elég unalmas jogi beszélgetés, és pont a lényeg, az izgalom és a harc az, amit kivág előlünk az írónő, hogy kaphassunk egy 20 oldalas rózsaszíntől csöpögő epilógust.

De a gyenge lábakon álló történet és a felesleges és picit kellemetlen (ízlésvilág függő) szex jeleneten kívül, ebben a kötetben is benne van a lényeg, amiért én szeretem ezt a sorozatot, és amiért bármilyen hibáját el tudom nézni. Ez pedig egyrészt a hiteles háremkapcsolat leírása, ami másnak túl sok, (tényleg abba kéne hagynom, hogy ezt kiemelem :D), és sokan csak vágybeteljesítésnek mondják ezt, és talán jogosan is, de van e mögött azért más is, mert ez létező jelenség. És Hamilton nem próbálja elcukrozni, hogy mindenki feltétel nélkül szereti Anitát, hanem minden pasijával van egy bizonyos fajta kapcsolata, amin dolgoznia kell, a saját hibáival is, és a féltékenység valamilyen mértékű jelenlétével is. Röviden: jó olvasni arról, hogy valaki mer olyan karaktert írni, aki azzal küzd, hogy a mostani legtöbb szociális norma milyen diszkriminatív jelzőkkel illeti azokat, akik poligám kapcsolatban élnek, és bebizonyítja, hogy valaki mégis lehet erkölcsös (ne adj ég, keresztény) és lehet normális karrierje, és semmivel sem másabb, mint a többiek.

Persze, ez is állandó téma Hamiltonnál – vajon miért? –, hogy a társadalomnak vannak elképzelései, beleültetnek az emberek fejébe mindenféle előítéletet, és ez nem jó. Kezdve az örökös „nő vagyok” dologgal, amivel Anitának meg kell küzdenie, egészen a biszexuális/homoszexuális karakterek drámájával egészen a likantrópiáig, ami meglehetősen hasonlít az előbbihez. Ezek mellett pedig ott van a „nem tudom elfogadni magam, ezért utálom azokat, akik olyanok, mint én” kártya, amit nagyon örülök, hogy bejátszott Hamilton, és kaphattunk egy kis karakterdrámát.

Mivel a névadó Micah, ezért természetes, hogy egy kicsi darabot kapunk az ő múltjából, és a regény hangsúlya az ő és Anita közötti kapcsolaton van, és azon, hogyan szoknak össze teljesen. A Micah rajongók pedig örülhetnek, hogy a kedvencük kerül a rivaldafénybe, bár a többiek sajnos nem szerepelnek.

Összességében nem egy nagy regény, hiszen rövid is és nem cselekményközpontú, de Anita Blake rajongóknak egy kellemes kis rész, még ha nem is tökéletes.

A kötetet pedig köszönöm az Agave kiadónak!

Kedvenc karakter: Anita, Micah

Ami kifejezetten tetszett: a mondanivaló

Ami nem tetszett: aránytalan felosztás

A történet: 4/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 6/5 pontból

Kiadó: Agave

Kiadás dátuma: 2012. november 27.

Oldalszám: 192 oldal

Megjegyzések

  1. Szerintem is hatos a borító. Sokkal jobb mint az eddigi nő testes borítók.

    VálaszTörlés
  2. Pont ezután hagytam abba a sorozatot. Akkor azt mondod még egy rész töménytelen orgia és utána jobb lesz? Mert a 16-ig itt van a polcomon és már többször leírtam, örökre végeztem Anitával, na de az olvasatlan könyvek mégis csak bosszantanak... Talán egyszer...majd...ha lesz...időm. :)

    VálaszTörlés
  3. @reea: A 15-ös jó rész, a 16-os inkább egy kis regény megint, a 17-es ismét nagyon jó rész, a 18-as 200 oldal sincs. :DDDDDDDDDDD Kicsit úgy látszik, Hamilton ráment az egy normál rész, egy rövid felépítésre, de amúgy a Harlekintől már javul a színvonal, és kevesebb a szex, több a vér.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril