Ugrás a fő tartalomra

John Ney Rieber: The Books of Magic - Summonings (A Mágia Könyvei - Megidézések)

Hogy akadtam rá: Neil Gaiman fanatikus lettem, és eljutottam odáig, hogy megnézem milyen képregényeket alkotott a Mester. Mivel nem voltam egy nagy képregény őrült ezért először a tizenéves fiúról szóló Books of Magicet olvastam el.

Úgy általában az egészről: Nézzük csak mi is lapul ebben a kötetben. Bizony ez már nem egy történetszálat, hanem egyből ötöt foglal magában. Van ám itt mit olvasni és szeretni. :)

Először is megismerkedünk a jövőbeli Tim Hunterrel, aki bizony alkut kötött egy démonnal, Barbatossal, és nem lehet éppen jónak nevezni. Legfőbb foglalatossága, hogy Mollykat nevel, különböző korokból szedi őket össze. Persze, egyik Molly sem lesz tökéletes feleség, de vajon azért, mert Tim maga se tudja mit vár el? Eközben Mr. Timothy Hunter nem igazán érzi jól magát, és sajnos rá kell jönnie, hogy a múlt sincs kőbe vésve. (Érdekes időfeltevés van itt, ha megjegyezhetem.) Így nincs más lehetősége, mint visszamenni a múltba, hogy biztosítsa, hogy igenis ő márpedig gonosz lesz.

Természetesen a képben megjelenik valaki, aki a háttérből segíti Timet, ő pedig nem más, mint Araquel, Tim őrangyala, aki sajnálatosan le van láncolva, így még nem jelent nagy segítséget. (Azért bukott el, mert démonnal lett gyermeke.) Igazán aranyos a kis Nikki, a féldémon, félangyal, aki imádja a galambokat, mert "tollasak, mint apu." Szóval amíg apuci a Pokol és a Menny között lóg, addig a démon anyuci és a kislány segítenek a mi Timünknek, még úgy is, hogy ifjú főhősünk nem is tud róla.

Aztán jönnek itt még a problémák: A Hideg Láng utolsó megmaradt tagja, Martin beköltözik a szomszédba, hogy átcsábítsa Timet a gonosz oldalra. És többek között ezt mivel akarja elérni? Egy Leah nevű szukkubussal, aki mint új diák pózol Tim iskolájában és persze Molly féltékenység lesz. (Érződik ám a szerelmi háromszög, ami minden történetbe kell.) Nem mellesleg pedig Martin nagy varázsló és sikerül elérnie, hogy Tim apja spontán felgyulladjon...

Egy apró kis miniatűr, rövid részben megtudjuk, hogy Timnek bizony csínján kell bánnia a kívánságaival, mivel minden, amit kiskorában hitt, az most életre kelt. Így kénytelen szembenézni a következményekkel: régi barátait a saját kitalált képzeletbeli karaktere gyilkolássza.

A mesterséges szív című részekben előkerül ismét Daniel és Marya. Daniel mivel elég indulatos a gyerekkori kínzásai miatt, megöli az egyik barátját, így Szabad Ország (a gyerekek menhelye) kiküldi őt vissza a Földre. Daniel ezt arra használja, hogy megkeresse Maryát, ám régi mesterével találkozik, (aki fura, már százakárhányéve halott kéne, hogy legyen) persze nem stimmel ám minden vele, de mivel barátságos Daniellel, ezért az ostoba gyerek segít neki Tim életére törni.

A Kis Üveg Világok történetben pedig Auberon, a tündérek királya kap mellékszálat, mivel sikerült eladnia a lelkét. :)

Nos, hogy alapjában véve mit nyújt nekünk ez az öt történet? Vidám perceket, hiszen Timothy hozzá a szokásos szarkasztikus humorát, egyszerűen csak imádni lehet. Akkor persze ott vannak a sírós részek: Timothy még mindig küszködik azzal, hogy kik az igazi szülei, és igen, meglepő csavarok várhatóak ISMÉTELTEN ezen a fronton, az írók úgy tűnik szerették ezt a témát. És természetesen ott van a mögöttes tartalom is. Mi a szerelem? Mi a boldogság? Mennyit ér a lelkünk, a szabadságunk? Meg kell dolgozni az álmainkért? Az egész annyira összetett és olyan jó látni a milliónyi szereplőt ahogy összefut, de nem, mégsem túl bonyolult.

Az egészet talán a karakterek dobják fel a leginkább. Mindegyik annyira életszerű, annyira megfogható, mint sehol máshol. Sikerült egy képregénynek visszaadnia azt, amit a könyveknek alig, és ez nagy szó, tekintve, hogy itt leírás, belső monológ annyi nincs. Kevesebb eszközzel többet adtak vissza, és ehhez csak gratulálni lehet. Ott van nekünk Timothy Hunter, aki próbál jó lenni, bármilyen szörnyűek is a körülményei, de mégis emberből van, és kiakad, fél, dühös, és ennek megfelelően cselekszik. (Az egész képregény Tim érzelmeire irányul, lesz ám a történetben ennek ám még fontos szerepe.) Ott van Leah, a szukkubus, akit rabszolgaként tartottak és utálta a férfiakat (vajon miért?), de találkozik Timmel, és talán lát egy apró reménysugarat a szabadságra. Ott van Molly, a legnagyobb badass 13 éves női karakter, akit életemben láttam, hiszen teljesen kemény kiscsaj, és ő tartja meg emberként a mi Timünket. :) Ott van Daniel, akit szívből utálok, de nem az ő hibája. Kínozták, rossz sorsa volt, és annyira szüksége van a szeretetre/szerelemre, hogy a másik embert fojtja meg vele... aki pedig Marya, aki fel akar nőni, hiszen 150 évnyi gyerekkor elég volt neki.

11-13 éves szereplőkről van szó, de a történet jogosan 18 karikás. Túl felnőtt, túl komoly tartalom van itt, amit sokan nem értékelnének. De nekem még mindig ez a történet viszi a pálmát. :)


Kedvenc karakter: Tim Hunter

Ami kifejezetten tetszett: Hogy nem egy vidám történet

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 6/5 pontból

A borító: 5/5 pontból

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril