Ugrás a fő tartalomra

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám.

Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit.

Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy befogadják az unokákat. De ha ez így van, akkor miért kell az éjszaka sötétjében menniük a nagyon gazdag nagyiékhoz? És miért van az, hogy igazából nem is Dollanganger a nevük, hanem Foxworthék? Miért változtattak nevet? És mi köze van a főhőseink édesanyjának a fél nagybátyjához?

A lényeg, hogy Cathy és három testvére kénytelenek édesanyjuknak engedelmeskedni, mivel a nagypapi kizárta az örökségből anyucit, mert valami olyan dolgot tett. Tehát, nincs más hátra, mint nagypapit meggyőzni, hogy az unokái édes kis teremtések, és hát szegénynek rossz a szíve, és a többi, meg kell kímélni, ezért a Foxworth testvéreknek fent kell maradniuk az északi szárny egyik szobájába és csak a padlásra mehetnek "játszani." A 15 éves Chris, a 12 éves Cathy, és a két öt éves iker persze teljesen megbízik édesanyjukban, és eltűrik, hogy egy napot a padláson kelljen tölteniük. Igen ám, de a napokból hetek lesznek, azokból pedig hónapok, mindamellett pedig be kell tartaniuk a szigorú nagyi szabályait, aki ha kell ostorral hajtja be a bűnöket, és ha ő nem, hát Isten haragja sújt le a bűnösökre.

A regényre azt mondják gótikus horror. Egy biztos, sötét hangulatú regény, rózsaszín lelkűeknek nem ajánlom. Nincs nagy cselekmény, hiszen főhőseink éveken át a padlásra vannak bezárva, de mégis lekötött és magával sodort az egész történet, ahogyan szembenéztek az élet nehezével az elzárt kis börtönükben.

Nem vitás a karaktereket (legalábbis a négy testvért) imádni lehet, mivel ez az ő szívszorító történetük. Az írónő tökéletesen eltalálta a megfelelő hangot a megfelelő koroknál, és a gondolatmenetek isteniek. Annyi szép idézni való mondat akad ebben a könyvben. Az egész a szeretetről/szerelemről, hűségről, hazugságról, a hitről szól. A főhőseink teljesen bíznak a családban, hiszen naivak és ártatlanok, de ez mind lekopik róluk, bár a végsőkig próbálják a szeretteikbe vetett hitet és reményt megőrizni. Szívszorító olvasni a sorokat, amit az anyjuk ró fel nekik, akit olyan könnyen le lehet nyűgözni a pénzzel. Viszont emellett a karakterek mind teljesen reálisak, mindenki összetett, mindenkinek megvan az oka, hogy miért olyan, amilyen. Itt senki sem egészséges lelkileg.

És itt a bökkenő. Olvastam ilyen kritikát, hogy "Jajj, hát ez, de rossz egy könyv, mert hogy ez lehetetlen, hogy ez a karakter így érezzen!" 1) Ez elvileg igaz történeten alapszik, nem tudom, még nem jártam jobban utána. 2) Meg van magyarázva, hogy miért érez úgy az a bizonyos karakter. Hiszen kérem szépen, itt senki sem egészséges lelkileg! Cathy és Chris mind a ketten betegesen vonzódnak a saját szüleikhez, ami nem normális. És itt a kulcs az egészben.

A testvérekkel együtt izgulunk, félünk, és szenvedünk. Esküszöm, mikor éheztették őket, én éreztem a fizikai fájdalmukat. Együtt nevetünk velük, hiszen négyen odafent, a padláson próbálnak egy szép kis családot alkotni. A 12 és 15 éves testvér egyből szülőkké kell, hogy felnőjenek a két öt éves iker mellett, és ezt meg is teszik.

Semmi kivetnivalót nem találtam a kötetben. Az elején elkönyveltem, hogy nem olyan durva, mint Ellen Hopkins, de azért mégis. Teljesen jól bemutatja a családon belüli erőszakot, a manipuláló embereket, a szülők kötelességeit, és a mindezeknek a lélekre való hatását. Egyik szereplő sem épp, az egyszer biztos. És azért jegyezzük meg, enyhe nemi erőszak is előfordul a kötetben. Hiába népszerű kint ez a könyv, mint tinédzser irodalom, azért csak erősebb lelkűeknek és 14 év felett ajánlanám.

Kedvenc karakter: Cathy, Micky

Ami kifejezetten tetszett: a karakter ábrázolás, hogy elborzasztott, INCEST (többféle vérfertőző kapcsolat is fellelhető a kötetben)

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 4/5 pontból

Megjegyzések

 1. Én is szerettem ezt a könyvet. Nekem ez a kötet tetszett mind közül. Kíváncsi vagyok, mit szólsz majd a lezáráshoz... Kiakasztó és dühítő szerintem.

  VálaszTörlés
 2. * tetszett legjobban ^^"

  VálaszTörlés
 3. Én is kíváncsi vagyok a végére. :D Lehet, félreteszem azokat a köteteket, amiket már hónapok óta ígérgetek és nekiülök ennek a sorozatnak. :D

  VálaszTörlés
 4. Istenem, nekem kellenek ezek a könyvek... Csak azt nem tudom, honnan fogom megszerezni őket... Mármint oké, antikvárium... de vajon mennyit kell majd végigjárnom értük? xD

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok! Örülök,hogy megtaláltalak benneteket! Én kb.10 éve olvastam mind az 5 kötetét ,amit kölcsön kaptam és azóta nem akadok rá sehol.Ha tudnátok nekem ebben segíteni,megköszönöm!Életem legszebb regénye volt és mindnekinek csak ajánlani tudom.
  e-mailem:katalin630915@gmail.com
  Ha tudtok,kérlek segítsetek nekem!Köszönöm!

  VálaszTörlés
 6. Én a bookline-on láttam pár antikvár példányt, de másnap már pl. az első részből egy se volt. Érdemes megnézni azért ott.

  VálaszTörlés
 7. Nem mondod, hogy egy se? A fenébe! Mindjárt sírógörcsöt kapok... Akkor valaki adja kölcsön xD Egyszerűen muszáj elolvasnom :D

  VálaszTörlés
 8. Én csak az utolsót nem kapom meg sehol, pedig annyira kíváncsi vagyok, mi lett a vége... (valaki igazán megírhatná lszi :) barnask@freemail.hu)

  Egyébként ennek az írónőnek több sorozata is van, és valahogy mindig hasonló a téma. Rossz anya, aki többet foglalkozik önmagával, mint a gyerekeivel. Előkerül ez az Anya és lánya sorozatban, de most olvasom a Vadvirágokat és abban is. Én nagyon szeretem a stílusát.

  VálaszTörlés
 9. Viszont, valamelyiket nem is az írónő írta, hanem csak ugyanezen az álnéven egy másik író. Még most is ad ki V. C. Andrews... Először azokat akarom elolvasni, amit tényleg ő írt. :)

  VálaszTörlés
 10. Leírnátok nekem az 5 kötet címét? mert elég rég olvastam, csak az első hármat, de úgy szeretném megvenni mindegyiket! Imádtam :)

  VálaszTörlés
 11. Virágok a padláson, Virágszirmok a szélben, Ha szúr a tövis, A tegnap magvai, Árnyak kertje.

  VálaszTörlés
 12. sziasztok.
  én olvastam az írónőtől egy másik családregényt, az első ktet címe: Hajnal, a virradat gyermeke.
  ez is 5 kotetből áll. nem tudjátok véletlenül a tobbi kotet címét?

  VálaszTörlés
 13. Én is imádtam ezt a könyvet! Letehetetlen volt. Viszont a második része már nekem nem jött be annyira, így a harmadik, negyedik kötetet el sem olvastam, mert annyira nem volt hozzá kedvem, pedig mind a négy megvan. (A relytélyes ötödik nekem sincs meg.) Aki esetleg olvasta már mind az ötöt, elküldhetné nekem e-mailben, hogy végül is, a második rész után mi történt.( nita.sajtkukac@gmail.com) Annyira hosszú a könyv, és nem merek belekezdeni, de azért érdekelne, hogy végül is mi lett a szereplőkkel. :S :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril