Ugrás a fő tartalomra

Mike Carey: The Unwritten - Inside Man (Az Íratlan - Belső Ember)


Hogy akadtam rá: Mike Carey az egyik kedvenc képregényíróm, nem még nem sikerült ezen a blogon bemutatnom a műveit, ideje elkezdeni. :D

Úgy általában az egészről: Nem kell aggódni március 29-ig ennyi volt a The Unwritten kritikám, mert akkor jelenik meg a harmadik egybegyűjtött kötet.

Tehát az Inside Man a második kötet, és ott folytatódik, ahol az első abbahagyta. Tomot megtalálták az apja régi villájában, természetesen hat holttesttel együtt, és mivel ő maga elméletileg fel is hívta és meg is fenyegette a rendőrséget (amiről Tom nem tud), mindenhol ott vannak az ujjlenyomata, ezért egyértelmű, hogy ő az elsőszámú gyanúsított, nem pedig Pullman, akit a rejtélyes gonoszok irányítanak a háttérből.

Tom így bekerül a börtönbe, és új barátokra tesz szert Savoy és a Metrós Gyilkos személyében. Maga sem érti Tom miért, de hirtelen dühkitörései vannak, mintha a helység valamilyen hatással lenne rá, ekkor ráeszmél, hogy a Roland-ének bizony itt játszódott, és rá kell eszmélnie, hogy az irodalom nagy hatással bíró művei tényleg valami rezonanciát hagynak maguk után.

Eközben Lizzie, az újságíró (mondhatjuk, hogy álújságíró), aki eleve ebbe a bajba sodorta megint Tomot, elkeseredetten beszél a főnökével (vajon ki lehet az?) könyveken keresztül (!). Rájön, hogy a problémát úgy tudja megoldani, ha bejuttatja magát ugyanabba a börtönbe.

Közben pedig látjuk, hogy a nép hogy reagál erre, külön oldalakat szentel a képregény internetes fórumok, cikkek ábrázolására, amiből mindig le tudjuk szűrni, hogy milyen hatással vannak a történések a világra. Elterjed egy bizonyos Tom Taylor betegség (a pszichológusok szerint), hiszen minden gyerek álma az volt, hogy varázsló lehessen Tommy Taylor világában, és egyszerűen nem tudják felfogni, hogy Tom Taylor, aki csak hasonlít rá és ugyanaz a nevük, gyilkos lenne. Ezzel kell megküzdenie a börtön igazgatójának is, hiszen két gyereke teljesen Tommy Taylor rajongó igazi fanatikus módon. És egy apa, aki magát is hibáztatja, mert hagyta, hogy a gyerekeit elragadja a saját fantáziájuk, sok elkeseredett lépésre képes, ami nem biztos, hogy kedvez Tom egészségének.

A Jud Süss történetben látjuk, hogy az irodalom, illetve annak elferdítése milyen hatással volt a 2. világháborúra, és egy kis történetben látjuk, hogy az esti meséknek is megvan a maguk rossz oldala.

Az egész történet azt feszegeti, hogy a kollektív tudatot, hogyan befolyásolja a mai trend, főleg az irodalom. Hogy mennyire képtelenek a fiatalok a regény hőseiket megtestesítő színésztől külön választani a fikciót (erre talán tipikusan jó példa Robert Pattinson és Edward Cullen esete). Bár a képregényben mágikus erők is mozognak a háttérben, azért érezzük, hogy ez csak egy extra adalék, hogy igenis elrettentő, hogy az írott szavaknak mennyi befolyása van ránk. (Nem az irodalom ellen szól a képregény, a hírességet és a hisztériát dolgozza fel.) És erre elborzasztó példa a Jud Süss, ami egy zsidó által írt történet zsidókról, de mégis ahogy feldolgozták filmként, és eltorzították elősegítette a zsidó ellenességet. Emellett még a kedves esti meséket is lecsupaszítja, megmutatja Carey, hogy miért is lettek az ilyen tanmesék. Egyszerűen zseniális, és kíváncsian várom a következő részt, hogy milyen nagy irodalomi művet látunk még viszont a The Unwritten lapjain.

Kedvenc karakter: Tom Taylor

Ami kifejezetten tetszett: Az, hogy írók szerepelnek benne, a fantázia és a valóság határait feszegeti

Ami nem tetszett: -

A történet: 6/5 pontból

A karakterek: 5/5 pontból

A borító: 5/5 pontból - :D Hát nem lehet rá felkiáltani, hogy TIM HUNTER?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril