Ugrás a fő tartalomra

Neil Gaiman: Tükör és Füst


Az első magyar nyelven megjelent Neil Gaiman novelláskötet. (Legalábbis én így tudom.)

Hogy akadtam rá: Neil Gaiman kutatásba kezdtem, és megtaláltam ezt a kötetet. Kíváncsian vettem üldözőbe, és sok-sok antikváriumos kutatás után meg is lett. Megérte.

A kritikában/értékelésben/mondókámban (bárminek is nevezzük) valószínűsíthetően spoiler van. Aki még nem olvasta a könyvet, az csak a maga felelősségére olvasson bele.

Úgy általában az egészről: Sosem voltam valami nagy novella rajongó, na ezen Neil Gaiman változtatott. Már a bevezetőben is elrejtett novella is tetszett, a maga bizarr módján. Nem egy vidám történet volt, bár Neil Gaimannél hol várjunk ilyet? Ezek után érdeklődve ugrottam bele a kötetbe. Nem mindegyik novelláról írok. Tessék elolvasni. :)

Küldetés: Ez még az aranyosabb novellák közé tartozik, öreg néni, aki megtalálja a Szent Grált egy kis boltban, majd megjelenik érte egy lovag, és mindenféle kincset ígér neki. Kifejezetten kedves kis történet. :)

Az ajándék: Ismét egy aranyosabb történet, legalábbis számomra. A védelmező/angyal macska nagyon kedves kis gondolat. De mégis az, hogy valószínű nem örök időkig tart ki szegény, egy kicsit komorabbá teszi a történetet.

Troll: Elgondolkodtató novella, nekem leginkább az emberi önzőséget juttatja eszembe.

Az aranyhalas medence és más történetek: Bár nem fantasy, mégis lekötött (nálam ez nagy teljesítmény.) Ez a történet ténylegesen megríkatott. Szép történet a felejtésről, mást nem tudok hozzászólni. :)

Változások: Egy nagyon furcsa sci-fi történet.

Vírus: Kifejezetten a kocka mivolta miatt tetszett. :)

Leszállítjuk, nagykeráron: Szinte a kedvenc novellám, mit tesz az emberrel, ha szereti az akciókat :)

Egy élet, korai Moorcock-stílusban: A kedvencem, egyértelműen. Annyira megragadott az álmodozó, könyvekbe temetkező fiú karaktere. És a vége... "És a két gyerek egyedül ücsörgött egymás mellett a szürke alkonyatban, és várták, hogy elkezdődjön a jövő." Igazából szívem szerint, az egészet bemásolnám. :)

Az egér: egy nagyon is brutális novella... Ez a teljesen elborzasztó kategória.

A gyilkosság misztériuma: Ez a másik nagy kedvencem. A szeretet szépen "meg van fogalmazva" benne, és ráadásul az angyalos történetek mindig is vonzottak.

Hó, tükör, almák: Avagy Hófehérke másképpen. Való igaz, azóta az eredeti mesére képtelen vagyok ugyanúgy tekinteti. De erről még eszembe jut az is, hogy amit az irodalom tanárnőm mondott, mindig csak egy irányból nézzük a mesét, sosem a "főgonosz" szempontjából. Hát ez valami olyasmi. :)

Ami kifejezetten tetszett: Sokféle érzelmet keltettek bennem a novellák, ha sorban elolvasom, mintha egy hullámvasúton ülnék. Mind elgondolkodtató.

Ami nem tetszett: A versek annyira nem tetszettek. És volt egy-két számomra túl rövid novella. Pl.: Ne kérdezd a krampuszt!

Az egész: 5/5 pontból

A borító: 1/5 pontból, nem tudom ezt hova tenni... tényleg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril