Ugrás a fő tartalomra

Kérdések/memék/miegyéb

Nem bírtam magammal, úgyhogy kerestem könyves dolgokat. Szóval 3 dolgot láthattok alább: Amadea blogjából vett láncpostot. Egy nem tudom honnan vett könyves kérdést, és Alyson Noel oldaláról vett kérdéseket.

Amadea blogjából

1. Mi volt életed legrosszabb könyvélménye?

Claudia Gray: Stargazer, azaz az Evernight második része. Rettenetes volt. Számomra teljesen össze-vissza és értelmetlen. Mindig, amikor úgy éreztem, javulhat a történet, Gray leírt egy mondatot és a falba vágtam a fejem. Túlságosan amerikai nekem, vagy csak értelmetlen.

2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?

Cassandra Clare: City of Glass, azaz a Mortal Instruments trilógia befejező része. Egyszerűen csodálatos az a könyv, bár elvileg nagyobb tartalom nem lenne benne, csak egy romantikus/kaland regény, de mégis...

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?

Hmm... szerintem nem olvastam még olyat, amitől nagyon féltem volna. Talán Anita Blake egyszer-kétszer közel járt hozzá. A Nevető Holttest és az Obszidián pillangóban egy-két jelenet.

4. Mit használsz könyvjelzőnek?

Különböző könyvjelzőket (amit a német levelező társamtól kaptam ajándékba, amit a nagyitól kaptam születésnapomra, amit eleve a könyvekbe tesznek, egy Könyvmolyképzős reklámpapír, de csak mert rajta van Jace Wayland :D, papírcetli, számla (a City of Glasses), kártya lap (talán a treff hármas).

5. Mikor szoktál olvasni? Otthon, munkahelyen, reggel, délben, este, alvás előtt...hm?

Otthon is, ha nincs éppen áram, akkor biztos. :D Otthon, amikor tehetem, és van mit olvasnom (most elég sok van a listán, szóval csak az idő tényezővel akad gondom). Suliban mindig, régen gimiben is olvastam még órán is. Mostanában azért már gyakorlaton nem olvasok, csak néha előadáson. Sokat utazgatok suliba, szóval buszon/héven/réven/villamoson. Vagyis mindig és mindenhol.

6. Mi volt Kertész Manó elmélete a törzsi eredetű helyenevek keletkezése kapcsán? Vicceltem.

6. Mi volt az első könyved, amit olvastál?

Valami mesekönyv... az jut eszembe. Valami, amiben volt Hófehérke, Csipkerózsika, ilyesmi.

7. Puhakötésű vagy keményfedeles? (Úgy általában, nem az előző kérdéshez kapcsolódik.)

Mindegy. A keményfedelesben csak az a baj, hogy általában van rajta ilyen dísz borító is... (nem tudom, hogy hívják) és azokat le kell vennem, mert lekopik róluk az aranyfesték, meg összekarcolódnak, aztán a végén hiába is teszem el, eltűnnek.

8. Mit olvasol most?

Sok mindent. Laurell K. Hamilton: Blood Noir (Anita Blake 16.), Laurell K. Hamilton: Stroke of Midnight (Merry Gentry 4.), Melissa Marr: Fragile Eternity (Tattoo Faeries 3.), James Patterson: The Angel Experiment (Maximum Ride 1.), Anne Rice: A Testtolvaj Meséje (Vámpírkrónikák 4.), Cornelia Funke: Inkheart (Tintavilág 1.)

9. És hanyadik oldalon jársz?

Laurell K. Hamilton: Blood Noir (Anita Blake 16.) - kb. a 60. oldal környékén
Laurell K. Hamilton: Stroke of Midnight (Merry Gentry 4.) - 75. oldal
Melissa Marr: Fragile Eternity (Tattoo Faeries 3.) - 14. oldal
James Patterson: The Angel Experiment (Maximum Ride 1.) - 22. oldal
Anne Rice: A Testtolvaj Meséje (Vámpírkrónikák 4.) - 15. oldal
Cornelia Funke: Inkheart (Tintavilág 1.) - 74. oldal

10. Rajta hagyod a "kezed nyomát" a könyvön (belefirkálsz, véletlenül leeszed, leöntöd, egyéb barbárság)?

Tegyük hozzá, hogy csak véletlenül. Leenni, leönteni néha. Belefirkálni csak a HP-be szoktam. :D Aláhúzogatni a kedvenc idézeteim.

11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?

Igen, egyértelműen. A címekben szeretem, amik engem megfognak, és a borító szintén nagyot dob rajta, hogy egyáltalán elolvasom-e a fülszöveget, aztán meg magát a könyvet.

12. És az oldalszám?

Minél több, annál jobb. :D Nem tántorít el akár az 1000 oldal sem.

13. Hátralapozol, hogy tudd, mi lesz a vége?

Csak az Anita Blake-ben szoktam az utolsó bekezdést elolvasni. :D

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?

Sok, nagyjából majdnem mindet. A HP-k, az Anita Blake-ek, a Merry Gentryk, Sosehol, Csillagpor, Coraline, City of Bones, City of Ashes, City of Glass, The Summoning.

15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset?

Nem igazán, még nem ütettem el magam kocsival sem, miközben könyvvel a kezemben sétáltam.

16. Eladod-ajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk, akkor is, ha nem tetszik?

Eddig nem kaptam olyan könyvet, ami nem tetszett volna. Sőt, ritkán kapok könyveket, pedig imádom őket. Csak anyukám és a barátom szokott meglepni könyvekkel, de mindig kitalálják mire vágyom a legjobban. Egyedül az Evermore második részében csalódtam, de hát, azt sikeresen likvidálta a kutyám. :D De szerintem nem szabadulnék meg amúgy sem semmilyen könyvtől.

17. Még a budiba is magaddal viszed az aktuális olvasmányt, vagy csak otthon olvasol, esetleg más meghatározott helyen?

Igen, magammal viszem. :D Mindenhova.

18. Tényleg, olvasol a mosdóban?

Igen.

19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod-e az elolvasott/megvett/megveendő könyveket (esetleg árukkal együtt), netán olvasónaplót (ha ideírod a blogodat, megverlek)?

Szoktam listákat írogatni papírra, néha kiragasztom őket, amin szerepel a megveendő könyvek listája árral együtt.

Alyson Noel blogjából vett kérdések

1. Melyik könyvtől érzed úgy, hogy jobb író lettél?

Hát talán a Neil Gaiman novellák és regények, Cassandra Clare Mortal Instruments trilógiája, és Kelley Armstrong Darkest Powers könyvei és Nadia Stafford sorozata

2. Melyik könyvtől sírtál?

Neil Gaiman: Amerikai Istenek, Cassandra Clare: City of Glass (a végén szegény Jace), Neil Giaman: Sosehol, Stephenie Meyer: Újhold, Stephenie Meyer: Burok.

3. Melyik könyvtől nevettél sírva?

Cassandra Clare Mortal Instruments trilógia - az egészben olyan humor van... :D
Kelley Armstrong Darkest Powers és Nadia Stafford sorozat. (Derek:"Itt ez az edény, ebbe raktározd el a pisid, amíg tisztán kell tartanod a vizeleted" *Simon jön* Simon: "Meg akartam kérdezni, mit csináltok, de azt hiszem, nem akarom tudni." Más: Nadia:"Hogy törted el a bokád, Jack?" - Jack egy nagyon komoly és profi bérgyilkos, aki munka közben eltörte a bokáját - Jack: "A munka jól ment. Kész voltam. Épp elmenni próbáltam. Erre ott volt egy kőfal. Simán meg tudtam volna állni, hogy átmásszak rajta. De nem. Én át akartam ugrani. És arccal kötöttem ki a kibaszott tulipánok között.")

4. Melyik könyvtől érezted úgy, hogy akár a világot is leigázhatod?

Hát... fogalmam sincs miért, de Stephenie Meyer Twilight saga és Cassandra Clare Mortal Instruments trilógia.

5. Melyik könyveket olvastad több, mint háromszor?

A fenti kérdéssorban már válaszoltam erre. :)

6. Melyik könyv miatt maradtál fent egész éjjel?

Harry Potterek, Anita Blake-ek, Evermore, Mortal Instrumentsek, Darkest Powersek, Nadia Staffordok

7. Mit akarsz újra elolvasni?

Most épp Kelley Armstrong Darkest Powers sorozatát, hogy felkészülhessek a versenyre. :D

Valami könyves meme

1. Végy le öt könyvet a könyvespolcodról!

2. Első könyv – első mondat
3. Második könyv – utolsó mondat az ötvenedik oldalon
4. Harmadik könyv – második mondat a századik oldalon
5. Negyedik könyv – a százötvenedik oldalon az utolsó előtti mondat
6. Ötödik könyv – a könyv utolsó mondata
7. Szerkeszd ezt az öt mondatot egy bekezdésbe.
8. És nézd meg, hogy valaki ki tudja-e találni, mely könyveket használtad.

1. "The cold snap of the previous week was over; the sun was shining brightly as Clary hurried across Luke's dusty front yard, the hood of her jacket up to keep her hair from blowing across her face" - jó, ez az egy angol, bocsánat érte. Ez nem jelent meg magyarul, de hátha valaki megfejti.

2. "Esme közben visszatért: éppen a padlót mosta föl, ott, ahová estem - a szaga után ítélve alighanem tömény hypóval."

3. Sajna a második mondat túl kevés, ezért kettőt is kimásolok: "Nem tudom. Még soha nem haltam meg."

4. "Végül is tőle tanultam a prioritásokat."

5. "Istennő, adj nekünk jó szerencsét és termékeny telet."

Na, így vároma megfejtéseket kommentbe. :D Vagy a tippeket, kíváncsi vagyok. Segítség: minden könyvről található kritika az oldalon.Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Természetfeletti lény szerinti ajánlók

Mivel annyira unatkoztam a The Haunted olvasása közben, csináltam szép polcokat molyon. Amiből jött az, hogy miért ne írnám össze ennek az eredményét a blogomon. Észrevettem, hogy sokan kérnek tőlem úgy ajánlást, hogy „legyen vámpíros,” vagy „legyen szellemes,” és valljuk be, mindenkinek megvan a kedvenc lénye fantasyban, ezért gondoltam, hogy írok egy ilyen posztot. Kaptam olyan ajánlást, hogy írjak TOP 10-es listát vámpíros könyvekből, de mivel a többi lény sajnos háttérbe szorult még eddigi olvasmányaimban, és nem akarom őket sem kihagyni, ezért egybevonok mindenfajta lényt. Nem spoilerezek, így aminek a fülszövegéből nem egyértelmű, hogy milyen lény a főhős pasija (lásd példának okáért Dark Divine) azt nem fogom oda ajánlani. Plusz, amit én nem tartok annak (lásd Káprázat), azt nem fogom oda ajánlani. Szóval teljesen szubjektív vélemény lesz, mint eddig is megszokhattuk, és természetesen tetszési sorrendbe fogom szedni az ajánlásokat. AZ ÉJSZAKA LÉNYEI, AZAZ A VÁMPÍROK Szer

Top 10: Kedvenc romantikus regény

Mostanában megrögzötten néztem, hogy mely posztokra van kereslet, és valamilyen úton-módon a régi Top 10 romantikus könyves listám időről-időre előkerül a legolvasottabb bejegyzések közé. Ezért felötlött bennem az a gondolat, hogy írok egy újabb posztot, de most mindenféle kategória szerint (a többi kategória később várható), és ezt ám frissíteni is fogom, ahogy változik. (Mert most ahogy ránéztem a régi listámra, elszörnyedtem, hiszen a sorozatok folytatásai eléggé lerontották a színvonalat.) Előre leszögezem, hogy klasszikus és szépirodalmat nem teszek fel listákra, mert nem egy kategória a szórakoztató irodalommal, így tehát a legjobb romantikusok között persze, hogy ott van számomra az Üvöltő szelek, de a végén a klasszikusok kilöknének minden modern regényt. :) A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2014. február 17.) 10. Victoria Schwab: Az Archívum (ifjúsági, 3 részes sorozat) Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olva

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril