Ugrás a fő tartalomra

A pénzszerzés ötven árnyalata faldöngető pokoli erényekkel a gyönyörű rohadéktól - avagy mi is az a fanfiction és miért kéne, hogy érdekeljen


Már régóta érett ez a poszt, mivel a fanfiction közösség aktív tagja vagyok. Eleinte úgy gondoltam, hogy a fanfiction jó oldaláról fogok valamit pötyögni, hiszen annyira foglalkoztat ez a téma, és érdekes is, aztán jött valami egészen más, valami förtelmesen idegesítő, így hát, megszületett ez a poszt. De kezdjük az elején, tisztázzunk pár alapfogalmat, amit a posztban használni fogok:


Fanfiction: Rajongói írások létező művekhez (könyv, film, tévésorozat, anime, rajzfilm, képregény, reklám, színészek élete).
Canon: Ami ténylegesen megtörtént, vagyis az alap mű, amihez a ficek íródnak.
AU ficek: Alternatív univerzumban játszódó fanficek, ez lehet annyi, hogy valami lényeges eseményt változatnak meg a canonban, és ezzel „mi lett volna, ha” helyzetet hoznak létre, vagy példának okáért műfajt váltanak. Népszerű a nem fantasy canonokat fantasyra változtatni, a fantasykat pedig realistává.


Fanfictiont írni jó, ez tény. Ki ne játszott volna el a gondolattal, hogy mi lenne, ha az a páros jönne össze, akinek ő drukkol vagy esetleg, mi lenne, ha saját karakterek vándorolnának abban a világban? A legtöbb író erre rábólint és dicséretnek veszi, de vannak, akik mivel ez jogilag ingoványos talaj, azt mondják, hogy „NE” és kirakják a nagy stop táblát. Ilyen például Laurell K. Hamilton és Leiner Laura is. Meg lehet őket is érteni, hiszen keringenek rémtörténetek, hogy egy írót beperelt egy ficíró, mert gyanúsan ugyanazt írta meg a következő könyvben, amit ő, és végül ezért a könyv nem jelenhetett meg. De nem csak egy ilyen mendemonda van, sokan perelgetnek és fenyegetőznek perrel.

Míg a legtöbb ficíró pusztán szórakozásból és írásgyakorlásként ír, vannak, akiknek elveszi az eszét a pénz és a hírnév. Ne menjünk bele, de nagyon sok híres fanficírónak a fejébe száll az, hogy őt most szeretik, van 2000 kritikája, mi lenne, ha… kiadna könyvet és eladna 2000 példányt. Sok-sok-sok-sok dollár bizony, sőt, aztán járhatna körutakra, filmet forgatnának a könyvéből, lehetőleg Robert Pattinsonnal és Kristen Stewarttal. Nevetséges? Nem, ez a rideg valóság.

Bár nem voltam az Alkonyat közösségben, úgy hallottam, hogy ők se szerették a negyedik részt, és ezért lett népszerű a „mindenki ember AU fic,” hogy normálisan vámpírbaba és hátborzongató pedofília-szerűség nélkül élvezhessék Bella és Edward kapcsolatát. De mivel AU fic, hmm, ha híres lesz, akkor azt kiadhatják, nem? Senki nem venné észre.

Kétfajta hozzáállás van: az egyik ez a fejébe száll a dicsőség, és ezért „lecsiszolja a sorozatszámot” a ficéről, vagyis pusztán átírogatja a neveket, és kiadja. A másik pedig, hogy eleve megírta a saját regényét, de úgy érzi, elveszne a tömegben, ezért átírja ficre, felteszi netre, szerez olvasóközönséget, és ha elérte a kellő mennyiségű rajongót, leveszi és kiadja.

Miért nem jó ez?

Ha belegondolunk, a legtöbb AU ficben is felismerhetőek a karakterek, ugyanaz a családi hátterük, például Edward gazdag, örökbe fogadták, valami nyomora van, amitől állandóan szomorkás. Lehet, hogy úgy gondoljátok, mit bánom én, hogy ha rendesen átírják? Mert a lényeg az, hogy nem, nem írják át. Nem fektetnek bele energiát, és ezért, ha kivesszük a canon ismeretét, elrántjuk onnan a meghatározó neveket, máris üresség marad utána. Így az olvasó, aki nem a ficet látja, nem tudja kitölteni azzal az érzéssel, ami a fic olvasójában benne van, hiszen hiába másított AU karakter, ismeri az eredetit, így a fic nem igényel annyi leírást, sőt, karakterizálást sem. (Utóbbin lehet vitatkozni, de abban állapodjunk meg, hogy tényleg nem kell nagyon részletesen és hitelesen, mélységgel ábrázolni a karakterek még AU-ban sem, hiszen a canon megtette és a fic olvasójának felettébb unalmas, ha a canonnal egyező részeket nyolcezer karakterben leírják.) A lényeg, hogy egy vadonatúj olvasónak ez semmitmondó ürességet hagy maga után, vagy legalább egy sablonérzést, hogy „jajj, ez megint a nyivákoló Edward.” (Reakció attól függ, mennyire fanatikus Edward fan az ember.) Tehát kapunk egy félkész érzésű regényt, ami olyan a legtöbb embernek, mintha csak odahányták volna a szavakat.

Másfelől ez jogsértő, etikátlan, és őszintén nagy bunkóság a canon alkotójával szemben, pedig állítólag ezek az írók élnek-halnak Meyerért. A Gyönyörű rohadék című könyv, mely hamarosan megjelenik egyenesen Meyernek van ajánlva! Jegyezzük meg, hogy Meyer mormon és akkor még az orra alá is dörgölik, hogy annyi pénzt szedek le rólad, hogy na.

Nem utolsó sorban pedig kihasználják a rajongókat. Sok Alkonyat rajongó megy megvenni az összes kiadott Alkonyat ficet és ha hiszitek, ha nem, 100 felett van ez már… És mindegy nekik mi az, mert tudják, hogy alapban Edward és Bella, szóval tök jó biztosan. Ez persze más fandomokban is elterjedt, ilyen a Supernatural és a Teen Wolf, ahol Derek/Stiles és Dean/Castiel ficek kerülnek sorra kiadásra. Miért idegesít? Mert sokan bármit megtesznek, hogy olvassanak a kedvenc párosaikról, és ezt ingyen megtehetik. Mégis, akiben egy kis fogalmazási készség van, vagy legalábbis annyi türelem, hogy megírjon 100 oldalt minőségtől függetlenül, jogosnak érzi, hogy kapjon érte 3000 forintot eladott példányonként, mikor a rajongók 90%-a semmit nem kap. Egyszerűen hihetetlennek tartom ezt a fajta kapzsiságot, mert ebből az jön le, hogy nem írni szeretnek, nem szórakoztatni, hanem a dollárjeleket látják.

Azt gondolhatjátok, de hát, miért ne kaphatnának pénzt, hiszen annyit dolgoztak vele? Nekem mégis az a véleményem, ha valaki szeret írni, akkor nem egy regényt fog életében írni, főleg nem egy darab regény hosszúságú fanficet. (Mert oké, vannak írók, akik egy regényt írnak életükben, de ne hozzuk ide a klasszikusokat.) Miért ne kamatoztatná úgy a tehetségét, hogy ír önállóan valamit és azt adja ki? Nem zavarna, ha kijelenté a rajongóinak, hogy „van saját regényem is, ha akarjátok, vegyétek meg,” mert ez még nem erőltetett reklám vagy őrült pénzszerzés. Nézzétek meg Alice Claytont, aki a nemsokára megjelenő Faldöngetőt írta, na, neki az összes regénye Alkonyat fanfiction átírása. Ha minden igaz, négy vagy több regénye van, moly adatbázisban hármat láttam, és MIND ÁTÍRÁS? Látjátok, ez puszta lustaság és pénzőrület, ez nem az, hogy annyira szerette a ficét muszáj volt regényt írni belőle. (Mert sokan ezzel védekeznek.)

Akad olyan író (Carol Oates) és sok elvetemült Szürke rajongó, akik azt mondják, kérlek, ez AU fic, semmi köze az eredeti canonhoz, hiszen annyira, de annyira, de annyira eredeti, hogy ez már nem jogsértés. Dédelgessék magukat csak ebben az álomban, de ha annyira eredeti, akkor miért nem azzal kezdték? Ja, persze, mert akkor nincs adott olvasó közeg. Murisabb a helyzet, hogy Carol Oates maga Alkonyat fic másoló, annál a kiadónál (Omnific Publishing) dolgozik, akik csak és kizárólag ficeket adnak ki, és képes volt Oates írni egy posztot, melyben azt mondja „Morális Dilemma, nekem olyan nincs,” mikor nem ficolvasó emberek böktek a könyvére, hogy „te nő, ez Alkonyat 2.0.” Eléggé hevesen védekezik Oates…

Miért nem pártolom a Szürke ötven árnyalatát, és a „naon jó” erotikus regényeket?

Mielőtt félreértés történne, nem veszem ide a tényleg jó, avagy önmaguktól született erotikus regényeket, de rengetegen jönnek azzal, hogy a Pokoli erény, a Faldöngető az jobb, mint a Szürke ötven árnyalata, mert EREDETI, JÓL MEGÍRT, meg mittudomén még hány dolog.

A bajom ott kezdődik, hogy nem tudok jó szemmel nézni azokra, akik képtelenek új dolgot írni és kihasználják a rajongókat. Másfelől, sokan tanakodtunk, mi a Szürke sikerének titka, mi az, amitől ennyire fogy?

Ami szerintem a megfejtés, hogy ez a nyílt szexualitás sokaknak meglepő újdonság, nem tudták, hogy szólhat egy könyv csak erről. Persze, én jobban szeretem, hogy ha a történet van a középpontban, nem csak szexelnek, és tényleg van érzelmi mélysége a könyvnek, de fanficeknek ez nem kötelező! Mármint amit említettem, eltalálod a népszerű párost az adott canonhoz, írsz hozzá tök mindegy milyen anatómiailag hibás szex jelenetet, és tiéd a főnyeremény.

És míg ficeknél a legtöbb embernek lejjebb van a minőségi mércéje, könyvekként a 99%-a nem tudná megállni a helyét és nem is állja meg. Akik kevesebbet olvastak, akik kevesebbet várnak el, azok persze, hogy falják, de nekem minősíthetetlen az egész a leírásoktól kezdve a nevetséges nem-cselekményig.

Azt is szeretném kiemelni, hogy a legtöbb ilyesmi, élükön a Szürkével az abuzív kapcsolatokat romantizálja. Nem fogom elemezni, de míg megértem, hogy a nők szeretik az alávetett szexuális fantáziákat, szeretném megjegyezni, hogy attól a Szürke még nem az. Egyszerűen, ha a való életben történne meg (és ne ágáljuk, hogy ez fikció, nem kell reálisnak lennie, mert igenis a torz ábrázolás rontja bizonyos nők életfelfogását), ez tisztán nemi erőszak lenne. Nem fog egy abuzív pasi soha a szerelem erejétől megváltozni, nem, nem fog senki se a szerelem erejétől megjavulni, és ha valaki egy percre el is hiszi, annak az életébe kerülhet. A legtöbb „mocskosnak” ítélt szexi könyv nem más, minthogy a nőkkel felmosórongyként bánnak, de puszta szerelemből tehát okés.

Na vajon Edwarddal jó lenne-e a szex?

Végezetül, de nem utolsósorban, legyen itt egy kis szemle, hogy mennyire igényesek és mennyire átdolgozottak ezek a könyvek. Nem, nem fogom lefordítani, szeretném, ha a helyesírás hiánya átjönne, és amúgy sem valami mély értelmű dolgok, aki nem tud angolul, az is láthatja, mennyire egyforma az egész.

1. kör: E. L. James: A Szürke ötven árnyalata vs. SnowQueen IceDragon: Master of the Universe – A híres autó elől Bellát megmentős jelenet, ja várjunk… ez nem fanfic ám! Semmi hasonlóság az Alkonyathoz!

“Shit, Ana!” Grey cries. He tugs the hand that he’s holding so hard that I fall back against him just as a cyclist whips past, narrowly missing me, heading the wrong way up this one-way street.
It all happens so fast – one minute I’m falling, the next I’m in his arms and he’s holding me tightly against his chest. I inhale his clean, vital scent. He smells of fresh laundered linen and some expensive body wash. Oh my, it’s intoxicating. I inhale deeply.

“Are you okay?” he whispers. He has one arm around me, clasping me to him, while the fingers of his other hand softly trace my face, gently probing, examining me. His thumb brushes my lower lip, and I hear his breath hitch. He’s staring into my eyes, and I hold his anxious, burning gaze for a moment or maybe it’s forever… but eventually, my attention is drawn to his beautiful mouth. Oh my. And for the first time in twenty-one years, I want to be kissed. I want to feel his mouth on me.


“Shit Bella!” Edward cries and he pulls the hand that‘s he‘s holding hard so that I fall against him as a cyclist whisks past me, narrowly missing me, riding the wrong way up a one-way street. It happens so fast, one minute I‘m falling and then I‘m in his arms and he‘s holding me tightly against his chest and I can smell his clean, vital scent. He smells of fresh laundered linen, and some expensive body-wash… Oh my, it‘s intoxicating. I inhale deeply.
“Are you okay?” he whispers. He has one arm around me, clasping me to him, whilst the fingers of his other hand trace softly down my face, gently probing, examining me. His thumb traces my lower lip and I can hear his breath hitch. He‘s staring into my eyes and I hold his anxious, burning gaze for a moment, or maybe it‘s forever, but eventually my attention is drawn to his beautiful mouth… Oh my… And for the first time in twenty-one years – I want to be kissed. I want to feel his mouth on me…

2. kör: Alice Clayton: Faldöngető vs. Feathersmmmm: Edward Wallbanger

(ez a kezdőjelenet, no comment, és bónuszjelenet, amiben a főhős a vaginájával beszélget)

“OH, GOD.”
Thump.
“Oh, God.”
Thump thump.
What the…
“Oh, God, that’s so good!”
I scrambled up out of sleep, confused as I looked around the strange room. Boxes on the floor. Pictures propped against the wall.
My new bedroom, in my new apartment, I reminded myself, placing both hands on the duvet, grounding myself with the luxurious thread count. Even half asleep, I was aware of my thread count.
“Mmmm…Yeah, baby. Right there. Just like that…Don’t stop, don’t stop!”
Oh boy…
[…]
“Oh, Simon, that’s so good! Mmm…”
Aw, jeez.
Blinking, I felt more awake now and a little fascinated by what was clearly going on next door. I looked at Clive, he looked at me, and if I wasn’t so tired I’d have been pretty sure he winked.I guess someone should be getting some.
Bad, rapid-fire sex and an ill-timed one-night stand had robbed me of my orgasm. She’d been on vacation for six months now. Six long months.
The beginnings of carpal tunnel were threatening to set in as I tried desperately to get myself off. But O was on seemingly permanent hiatus. And I don’t mean Oprah.
I pushed the thoughts of my missing O away and curled up on my side. All seemed quiet now, and I began to drift back to sleep, Clive purring contentedly beside me. Then all hell broke loose.

BÓNUSZJELENET:

The girl was plowed, spanked, she came, she slept. The same for Simon. I assumed his name was Simon, as that was what the girl who liked to be spanked kept calling him. And really, if she was making up a name there were hotter ones than Simon to be screaming out in the throes.
The throes…God, I missed the throes.
“Still nothing, huh, O?” I sighed, looking down. During month four of The Missing O, I’d started to talk to my O as though she were an actual entity. She felt real enough when she was rocking my world back in the day, but sadly, now that O had abandoned me, I wasn’t sure I’d recognize her if she saw her. 



"Oh God,"
Thump.
"Oh God,"
Thump. Thump.
What the fuck?
"Oh God, that's so good,"
I swum up out of sleep, confused as I looked around the strange room.
Boxes on the floor. Pictures propped up against the wall.
My new bedroom, in my new apartment.
"Mmmm, yeah baby, right there, just like that...don't stop, don't stop!"
Oh no...

[…]

"Fuck Edward, that's so good! Mmm, yeah baby,"
Aw jeez...
I rolled my eyes, wide awake now and a little fascinated by what was clearly going on next door. I looked at Clive, he looked at me, and I swear he winked.
I climbed back into bed, and tried to settle back to sleep. I guess someone should be getting some. I had been in a bit of a dry spell for awhile. A very long while. Bad jackrabbit sex and an ill timed one night stand had robbed me of my orgasm...she had been on vacation for 6 months now.
Six
Long
Months.

I had carpel tunnel trying to get myself off, but O was on almost permanent hiatus. I don't mean Oprah.
I pushed the thoughts of my missing O away from me, and curled up on my side. All seemed quiet at this point, and so I began to drift back to sleep, Clive purring contentedly beside me.
Then all hell broke loose.

BÓNUSZJELENET

The girl was spanked, plowed, she came, she slept. The same for Edward. I assumed his name was Edward, as that was what the girl-who-liked-to-be-spanked kept called him. And really, if she was making up names there were hotter names than Edward to be screaming out in the throes.
The throes...God I missed the throes.
"Still nothing, huh O?" I sighed, looking down at my hoohah. During month four of The Missing O, I stated to talk about her as though she were real, an actual entity. She felt real when she was rocking my world several months ago, but sadly now that she had abandoned me, I didn't even know if I would recognize her if I saw her.

3. kör: Sylvain Reynard: Pokoli erény vs. Sebastien Robichaud: The University of Edward Masen

“...Miss Mitchell?”
Professor Gabriel Emerson’s voice carried across the seminar room to the attractive brown-eyed young woman who was seated at the back. Lost in thought, or lost in translation, her head was down as she scribbled furiously in her notebook.
Ten pairs of eyes swung to her, to her pale face and long lashes, her thin white fingers clutching a pen. Then ten pairs of eyes swung back to the professor, who stood perfectly still and began to scowl. His scathing demeanor contrasted sharply with the overall symmetry of his features, his large, expressive eyes, and full mouth. He was ruggedly handsome, but in that moment bitterly severe, which rather ruined the overall pleasing effect of his appearance.


“. . . Miss Swan?”
The professor‘s velvet voice laved across the seminar room to the brown eyed young woman who was seated at the back. Lost in thought, or lost in translation, her head was down as she scribbled furiously in her notebook.
Ten pairs of eyes swung to her, to the pale face and long lashes, the small, white fingers clutching at a pen. And then ten pairs of eyes swung back to the professor, who stood perfectly still and began to scowl.
4. kör: Christina Lauren: Gyönyörű Rohadék vs. Tby789: The Office:

(Nagyon romantikus és szexi, ugye, ha egy pasi lekurváz? Az ilyennek amúgy lapáttal törném be a fogát.)

Christ. I am so fucking screwed.
I’d been staring at my ceiling since I woke up thirty minutes ago. Brain: a mess. Dick: hard.
Well, hard again.
I scowled at the ceiling. It didn’t matter how many times I’d jerked off after she left me last night, it never seemed to go away. And though I didn’t think it was possible, it was worse than the hundreds of other times I’d woken up this way. Because this time, I knew what I was missing. And she hadn’t even let me come.
Nine months. Nine fucking months of morning wood, jacking off, and endless fantasies about someone I didn’t even want. Well, that wasn’t completely true. I wanted her. I wanted her more than any woman I’d ever seen. The big problem was I also hated her.
And she hated me too. I mean, she really hated me. In all my thirty-one years, I had never met someone who pushed my buttons like Miss Mills.
Just her name made my dick twitch. Fucking traitor. 

Holy shit. I am so fucking screwed. I’d been staring at my ceiling since I woke up thirty minutes ago.
Hard. Again. And this time was even worse than the 296 other times I had woken up this way. This time, I knew what I was missing.
Nine months. Nine fucking months of morning wood, and endless fantasies about someone I didn’t even want. Well that wasn’t completely true. I wanted her. I wanted her more than any women I’d ever seen. The big problem was I hated her. Well maybe not… no, I hated her. She was one of the biggest bitches I've ever met.
And she hated me too. I mean, she really hated me. In all my 28 years, I had never met someone who pushed my buttons like my assistant. Bella. Well, Ms. Swan.
Just her name made my dick twitch. Fucking traitor.

Maradjunk ennyiben szerintem, mert ha valaki nekem azt mondja, hogy kiválogattam, amik egyformák, hát szívesen felraknám az egészet is, de az unalmas lenne. Amit erre tudok mondani, hogy legszívesebben beleüvöltöznék az éterbe, hogy NE VEDD MEG, MERT RÁSZEDTEK! De igazából mindig is voltak frappáns csalók, akiknek az a munkájuk, hogy embereket fosszanak meg a pénzüktől, és valahogy ez az én szememben nem más.
Javaslat az ilyenek elkerülése végett, keressetek rá minden realista felnőtt, nagy kasszasikerű pornóra, amik újdonságok és megemlítik a BDSM szót, na meg a New Adultakra. Hát ennyi. Persze, ez csak az én véleményem, mindenki azt gondol erről, amit akar, de egy biztos, én sosem adom ki a fanficjeimet.

Megjegyzések

  1. Egeszen nagyszeru iras, pontos, elegans, korrekt. Szemfelnyitos.

    VálaszTörlés
  2. Köszi ezt a posztot! Remélem, így pár ember csipája végre kinyílik.

    VálaszTörlés
  3. Eleve imádom ahogy megfogalmazod a véleményed, de ezt külön élvezet volt olvasni. Végre végre, valaki leírja, hogy is van ez.

    VálaszTörlés
  4. Kényszerfaültetést rónék ki arra élethosszig, aki megírja, kiadja az ilyen a betűhányást.
    Aki meg megveszi, megérdemli.
    Hatásvadász leszek: az orromon jött ki a kávém annyira röhögtem. Bocsánat.
    Az ilyen percekben jövök rá, hogy milyen jó döntés volt elkezdeni angolul olvasni. Innen volt az inspiráció... ;D
    Berenice

    VálaszTörlés
  5. (á, az előbb már egyszer próbáltam írni, de a blogspot nem szeret engem, ha véletlenül mégis megkaptad volna már, akkor sorry az ismétlésért :D)

    ahahaha, azok az idézetek. my mind might never recover.

    amúgy meg imádom ezt a posztot, és teljesen egyetértek vele (de ezt úgyis tudod, mert morgunk eleget a témában xD).

    sok szegény fa, amit ezekért a csekmetekért kivágtak. xD

    és annyira utálom ezt h ez a sok új fandom ember ennyire eltörli a vonalat a a fandom és az eredeti között. mmint tudom - mondták ilyen ősrégi star trek fanok -, hogy ez régebben is előfordult már, de kétlem, hogy ekkora mértékben, sztem az alkonyattal kezdődött ez az egész hülyeség. mert a fandom az egy ilyen rosszul titkolt titkos társaság - legalábbis annak kellene lennie, és manapság egyre több mainstream nyilvánosságot kap, ami rossz. én legalábbis nem értékelem. :/

    VálaszTörlés
  6. Köszi a posztot! Nekem már az Alkonyat sem jött be, nem is értem miért kapták fel annyira. Az 50et se értem.... Szeretem a jól megírt regényeket, ezek nem azok. Az erotikus regényekben azt szeretem, ha a cselekmény magával ragad, és mint egy film pereg a szemem előtt. Az utóbbi időben kimerítő részleteket olvashattam olyan anatómiai részletekről amikről nem is akartam tudni. A leborzasztóbb, hogy mivel vizuális típus vagyok én ezeket el is képzeltem. -brrrr. Na és némelyik fordítása, pfff....

    VálaszTörlés
  7. @mockerybird: és pl. az Office végig ilyen, végiglapoztam. :D de persze, a többi sem egy nagy mű. ez a tipikus legnépszerűbb fic ff.neten, amitől nekem kifolyik a szemem.

    az igazság az, hogy engem nem zavar, hogy mainstream a fandom. mármint pl. hogy vannak fanficversenyek (olyan szép dolgokat lehet nyerni kedvenc fandomomban vele), és ha írnak róla cikkeket, az se zavar. aki neten van és rajong valamiért, idő után rátalál. és pont ezért elkerülhetetlen, hogy mainstream legyen, mert net már alap és nagyjából mindenkinek van, a zárt fórumok, levlisták ideje lejárt. addig oké is lenne, ha nem mosódna el a határvonal. Oates kijelentése pl., hogy ami AU az nem is fic... ugyan kérlek. be kéne látni, hogy a fic, még ha csak világot is kölcsönzöl, az fic, és nem illik vele pénzt keresni.

    @Névtelen: elképzelem, hogy a fordítók undorodva fordítják ezeket, azért ilyenek. :D persze ez csak vicces teória, tudom, hogy pl. a szürke esetében, siettették a munkát, azért is lett ilyen. értem én, hogy hamar ki akarták adni, de azért mégis csak a minőségnek kéne fontosnak lenni, habár sokak tippje, hogy főleg a fordító interjújával, ez szimpla negatív reklám volt, hogy jó sokan megvegyék. hát bevált.

    no igen, nekem is ez a bajom a legtöbb erotikus regénnyel: nem szexi. olyan, mintha természetfilmet írna le. egy szó, mint száz: én is válogatós vagyok erotikában is. :D

    VálaszTörlés
  8. Az Ulpiustól nem szabad minőséget elvárni... Nagyon csúnyán koppanna az ember. Az ilyen mocsok-könyvek nagy részét ők adják ki. Nem csak a Szürke fordításuk ilyen fos - már elnézést a szóhasználatért.
    Csak azt sajnálom, hogy Kenyon meg Showalter könyveit is ők adják ki, és amit művelnek velük... 6 illetve 4 könyv, és mindegyiket sikerül pont úgy fordítaniuk, hogy a használt, visszatérő kifejezések még csak véletlenül se egyezzenek meg a külön könyvekben. Gyalázat, amit művelnek. És hogy mostanság csak ontják ki ezeket a minősíthetetlen pornó-könyveket (én csak így hívom őket), az már minden határon túl megy.

    VálaszTörlés
  9. @Shadowsong: Tudom, hogy az Ulpius híres a "szemét" minőségű munkájáról, de a felsorolt négy könyvből, kettőt adtak ki, szóval a többi kiadónak is igen mindegy. Tudom, hogy üzlet a kiadás, de én azért megnézném, hogy mi az, ami jogsértő és a többi, de hát ez van. Anélkül is akadnak pornó regények. (Az Ulpius újdonságainak fele amúgy odakint magánkiadás, amit nem is tudom, honnan gonddolnak, hogy jó, mert odakint sem sikeresek.)

    Én azt sajnálom, hogy pl. engem érdeklő sorozatot pedig félbehagytak.

    VálaszTörlés
  10. Gigi!
    Az Isten áldjon ezért az írásért! :)
    Úgy ahogy van, minden szavaddal egyetértek.

    Ui.: Nem is tudtam, hogy vannak olyan kiadott könyvek is, amiknek Destiel az alapja. Tudsz párat mondani?

    VálaszTörlés
  11. @Cassie: Próbáltam keresni, de hála az égnek több normális ember van Odaát fandomban (fura ezt kimondani) és nem nézik jó szemmel az ilyesmit, szóval nincs reklámozó átfogó lista.

    Jen Archer Wood: Point Pleasant a legújabb, aki nagyon szépen kifejti, hogy ő sem canon based ficet írt és miért rossz kiadnia. :D Tipikus.

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jól sikerült ez a bejegyzés, végigvigyorogtam az idézeteket, mert a "szexi" lett volna az utolsó kifejezés, ami eszembe jut ezekről a szövegekről, inkább kifejezetten szánalmasak voltak.

    Az jutott eszembe eredetinek tetsző gondolatként, hogy bár valóban Twilight-fanfic az összes fent említett könyv, mégis elképesztően sokan elolvassák őket azok közül is, akik fantasy-t vagy tinikönyvet elvből nem vesznek a kezükbe. Nekik fel se tűnik a karakterizálás hiánya. Szóval amellett, hogy az embereknek szükségük van pornóficekre, és akár pénzt is adnak értük, be kell látni, hogy az olvasók egy része azt se tudja, hogy valamilyen AU fanficet olvas, és mégis tökéletesen élvezetes számára az abuzívpasi+szendeszűzlány felállás. Ez gyászos.

    Én is olvasok romantikus-pornográf fanficeket a kedvenc párosaimmal (ki nem?), sőt, jobb pillanataimban írok is ilyeneket, de egyrészt alapelvárás, hogy egy 5+ A4-es oldalt kitevő írásban legyen valamilyen - lehetőség szerint sodró - sztori, a karakterizálás vagy legyen hű a canonhoz, vagy jól felépített OOC-t kapjak, másrészt végtelen mennyiségben állnak rendelkezésemre a történetek, ha valami nem tetszik, öt percnél többet nem veszítek az életemből, az eszembe sem jut, hogy kiadjak egy ilyen felejthető élményért többezer forintot.

    VálaszTörlés
  13. Tetszett a poszt, mindenben egyet tudok érteni veled. Én is szeretem a fanfictionöket és olvasok korhatáros darabokat is, de igyekszem olyanokat keresni, amiknek van történetük, hiszen ez adja meg a story sava-borsát, nem az, hogy a főszereplők dugnak egy jót és kész.
    Ami, az Alkonyatot illeti, nem olvastam, de nem is akarom. Láttam a filmek első 3 részét és az nekem bőven elég volt ahhoz, hogy tiltólistára tegyem. Az sem érdekel, ha ezerszer jobbak a könyvek a filmeknél, nekem egy vámpír legyen férfias és csillámmentes, a hősnő pedig... na, mindegy, csak ne legyen Bella Swan.
    A szürke ötven árnyalata detto. Anno, rákerestem a neten és megtaláltam a főszereplő csaj és Grey közötti szerződés szövegét. Majdnem elröhögtem magam rajta. Azt meg külön gáznak tartom, hogy az írónő ennyire büszke arra, hogy egy Alkonyat fanfictiont árul pénzért. Nevetséges... -.- Ja, egyébként, állítólag a testvére is ír egy ilyen témájú könyvet, annyi különbséggel, hogy ott egy huszonéves férfi és egy középkorú nő keveredik szexuális viszonyba. Én ezek helyében inkább elbújnék a föld alá.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Gigi!

    Ujra itt. Hehe, mintha beleláttam volna a gondolataidba, már vártam ezt a posztot. Nagyon jó TETSZIK!
    Mint hapsi elszörnyülködtem, hogy az 50 nem több mint egy falfirka, gyenge benne minden. Mint vizuális típus úgy gondolom, hogy a szex jelenetek vacak sémák, semmi egyedi nincs bennük és még borzalmasan laposak is. Szánalmas kategória.
    Nem öntömjénezésből de a story szálat kivéve a cselekményből akár én magam is jóval hosszabb és tömörebb ennél "b@z..de..bujább" történeteket is kanyarítottam már, amit több nő is olvasott, megelégedettséggel.
    Szánalmas, hogy sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy könyvet olyan ajánlások mellett felértékelnek és csak azokat olvassák.

    Kiváncsi lennék a véleményedre egy hasonló de szerintem jobban összerakott köny miatt : LL-Bomlás

    VálaszTörlés
  15. @Névtelen: Igen, nekem nagyon úgy jött le, hogy E. L. James életében nem írt még szexjelenetet, mert borzalmas. Ott is adtam fel a könyvet, mert én szeretem az erotikus írásokat, ha minőségi és... hát, tényleg erotikus. Ez meg inkább csak száraz szöveg volt.

    Már ajánlották Lakatos Leventét nekem, de picit tartok tőle, bevallom. :) Azért lehet majd elolvasom a Bomlást, ha elém kerül. (Csak félek, hogy ha negatívat írok, megtalál ugyanaz a közösség, aki Szurovecz Kittinél, és nincs rá most lelkierőm.)

    VálaszTörlés
  16. Ne foglalkozz a negatív kritikákkal. Nem ezért kell élni. Tudom hogy depresszáló dolog, és nekem mint kíbicnek semmi sem drága. Amúgy LL-t nem sokra tartom, bár ez a könyve érdekes volt. Most olvasom az az előttit.... mindenesetre fejlődött ahhoz képest is...
    NEm akarok predesztinálósem lenni, de úgy tippelem.. hogy pont azt a részt fogod kiemelni ami nekem is tetszett a könyvben. .)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Kedvenc disztópiás/poszt-apokaliptikus regény

A LISTA FOLYAMATOSAN FRISSÜL! (utoljára frissítve 2016. május 22 .) 10. James Dashner: Az útvesztő (ifjúsági, 3 részes sorozat) Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül. EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK… …megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is. James Dashner tril

V. C. Andrews: Virágok a Padláson

Hogy akadtam rá: Mivel fura érdeklődési köröm van, sokszor belebotlottam ebbe a könyvbe, végül egy német lány javasolta, hogy olvassam el (egyezik az ízlésünk), mivel úgy gondolta, hogy imádnám. Úgy általában az egészről: Adott nekünk a Dollangager család, akik abszolút tökéletesek. Ott van Corrine, a gyönyörű anya, Christopher, a szerető család apa, ifjabbik Christopher, az okos báty, Catherine, a főhősünk, aki balerina akar lenni, és két kisebb iker Cory és Carrie. Igen, a család, mint látjuk imádja a C betűs kezdőneveket. Mind gyönyörűek, mind szőkék és kék szeműek, a szomszédok Dresden babáknak hívják őket, irigylésre méltó életük van. Ha anyuci egy kicsit túl sokat is törődik a külsejével, ugyan mi az, hiszen szeret itt mindenki mindenkit. Ám egy napon a családfő autóbalesetben meghal, és innentől kezdve a tökéletes családi idill megtörik. Édesanyjuk picit összeomlik, de hát ez várható is, végül a szüleihez fordul, és sok-sok levél után a vonakodó nagyszülők készek arra, hogy b

J. M. Barrie: Pán Péter

Hogy akadtam rá: Egyszer volt, hol nem volt sorozat rajongója vagyok és ott beleszerettem Pán Péterbe. Úgy általában az egészről: „Nem létezett náluk boldogabb család, amíg meg nem érkezett Pán Péter.” Ilyen és hasonló baljóslatú mondatok tűzdelik a szöveget, míg megismerjük az átlagos, angol családot, Darlingékat. Nincs túl sok pénzük, a felnőttek házassága nem éppen szerelmen alapul, de van három gyerekük, akik nagyszerű képzelőerővel rendelkeznek. Mrs. Darling, miközben a szokásos anyai teendőket végzi és rendbe teszi esténként a gyermekei elméjét, Wendy, egyetlen lánya képzeletében meglát egy fura nevet, Pán Péterét. Bár a gyerekek váltig állítják, hogy sosem látták Pétert, és a szülők megrögzötten hiszik, hogy ez valami kiskori képzelgés, mégis Mrs. Darling, mintha maga is emlékezne Péterre. Aztán egyik este megjelenik egy levelekbe öltözött fiú, és szerencsétlenül elveszti az árnyékát, amit végül Wendy segít neki visszarakni. Péter, mivel annyira lenyűgözi a lány, ú